Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1154

Joko tunnet verisitruunan? Harvinaista hedelmää kutsutaan hedelmäosaston diivaksi

$
0
0

Verisitruuna tunnetaan myös nimillä citrus limon Rosso tai punainen sitruuna. Nimi juontaa juurensa hedelmän ulkonäöstä, joka veriappelsiinin tapaan on verenpunaiseen vivahtava. 

Verisitruuna on harvinainen lajike. Se kasvaa Välimeren alueella ja vaatii viihtyäkseen runsaasti vettä sekä auringonvaloa. Välimeren ilmaston leudot talvet ja kuumat kesät ovat verisitruunalle suotuisia. Todennäköisesti hedelmä on lähtöisin Italiasta ja on kahden eri sitruunalajikkeen risteymä.

Verisitruuna on alkuvuoden hurmaava sesonkihedelmä. Sitä on tarjolla vain lyhyen aikaa, sillä ilman riittävän suuria päivä- ja yölämpötilojen vaihtelua ei punaista väripigmenttiä kehity. Verisitruunaa voi hyvällä syyllä kutsua hedelmäosaston diivaksi, sillä kypsymisvaiheessa se vaatii lähes täydelliset olosuhteet: lämpimät päivät ja kylmät yöt. Siksi sesonki on lyhyt ja yltää vain tammikuusta maaliskuun alkuun. 

Verisitruunan punainen väri on peräisin antosyaaneiksi kutsutuista väriaineista, jotka antavat punertavan värin myös muun muassa punakaalille sekä veriappelsiinille. 

Antosyaanit toimivat väriaineina, mutta niillä on myös monia terveydelle suotuisia vaikutuksia. Ne muun muassa estävät elimistössä haitallisia hapetusreaktioita ja saattavat vähentää tulehduksia, ehkäistä syöpää ja edistää sydän- ja verisuoniterveyttä.

Punaista väriä esiintyy erityisesti verisitruunan kuoressa. Punainen väri on syvempi sillä puolella hedelmää, joka on altistunut voimakkaammin auringonvalolle. Myös hedelmäliha saattaa olla punaiseen vivahtava.

Verisitruuna – säilytys

Verisitruuna säilyy jääkaapin sijaan huoneenlämmössä yhdestä kahteen viikkoa. Verisitruuna on herkkä etyleenille, joten se kannattaa pitää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten avokadoista, tomaateista, banaaneista ja omenoista.

Tuorepuristettu verisitruunastamehu säilyy jääkaapissa hyvänä useamman päivän.

Verisitruuna – ulkonäkö ja maku

Verisitruuna on paitsi hehkeän kaunis ja visuaalinen, myös herkullisen makuinen. Maku muistuttaa tavallista sitruunaa, muttei ole aivan yhtä kirpeä, vaan aavistuksen makea. Verisitruunan sanotaan olevan sitruunan ja verigreipin täydellinen yhdistelmä.

Muista sitruunalajikkeista verisitruuna poikkeaa paitsi makunsa, myös koristeellisen ulkonäkönsä avulla. Verisitruuna on suuri ja sen kuori vaihtelee tummankeltaisesta oranssiin, usein punertavan sävyihin.

Verisitruunan kuori on tavallista sitruunaa paksumpi ja se kannattaa mehun lisäksi hyödyntää ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Ole kuitenkin tarkka ja käytä vain kuoren värillinen osa, pintakerroksen alla lymyävä valkoinen osa on kitkerän makuista. 

Verisitruunan käyttö

Verisitruuna tuo ruokiin, juomiin ja leivonnaisiin raikkaan maun ja hehkeän värin. Ruoanvalmistuksessa sitä kannattaa käyttää tavallisen sitruunan tavoin.

Jos törmäät veristruunaan kaupan heviosastolla nappaa se rohkeasti mukaan ja testaa. Vinkkejä verisitruunan käyttöön voi poimia alla olevista ohjeista ja korvata sitruunan verisitruunalla. 

Yhdistä verisitruuna kalan tai broilerin kanssa tai tee siitä risottoa 

Kalan kaverina verisitruuna on muiden sitrusten tapaan todellinen ässä. Uunilohi on suomalaisten suosikki, josta saa erityisen herkullista ja kauniin näköisen, kun sen päälle puristaa verisitruunamehua ja viipaloi päälle vielä toisen hedelmän uuniin paahtumaan.

Myös broileri on kokeilemisen arvoinen makupari verisitruunalle. Kypsennä kokonainen broileri uunissa ja sujauta sisään kokonainen verisitruuna puolitettuna. 

Sitruunarisotto on ihana tarjottava juhlapäivinä tai viikonloppuna ja verisitruunan avulla siitä saa astetta veikeämmän. Verisitruunarisotto sopii lisukkeeksi broilerille tai ateriaksi sellaisenaan.

Hyödynnä verisitruuna leivonnassa

Sitruunaiset leivonnaiset ovat erityisen herkullisia keväällä. Korvaamalla sitruunan verisitruunalla leivonnaisista saa hetkessä kahvipöydän puheenaiheen. Sitruunapiirakka on pääsiäisen suosikkileivonnaisia, mutta ihastuttaa toki myös arkisemmassa kahvipöydässä. 

Erityisen upeasti verisitruuna sopii makean marengin makupariksi. Sitruuna-marenkipiirakka on klassikko, mutta yhtä hyvin kaksikon voi yhdistää myös somissa tartaleteissa, joiden rapeassa pohjassa ihastuttaa mantelijauho.

Herkuttele verisitruunalla jälkiruoaksi

Jälkiruoaksi verisitruunaa voi tarjota esimerkiksi kiisselin tai sitruunapossetin muodossa. Herkutteluun sopii myös lemon curd -sitruunatahna, jota voi hyödyntää leivonnassa ja jälkiruoissa tai sivellä vaikka sellaisenaan paahtoleivän päälle.

Lue lisää Anna.fi: Sitruuna hurmaa raikkaalla hapokkuudellaan – poimi talteen parhaat suolaiset ja makeat sitruunareseptit!

Lähteet: bud.nl


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1154