Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1155

Monen suosima väline on kaamean huono teen valmistukseen – 4 asiaa, jotka pilaavat teen maun takuuvarmasti

$
0
0

Suomalaiset ovat tunnetusti kahvikansaa, mutta teenjuonti on ollut jo pitkään kasvussa. Helsingistä löytyy nykyään useita teehuoneita- ja myymälöitä.

Silti suurin osa valitsee edelleen teen sijaan kahvikupin. Taustalla voi vaikuttaa kahvin suurempi kofeiinipitoisuus, mutta moni perustelee valintaansa myös teen pahalla maulla. Entä jos kehno makuelämys johtuukin vain siitä, ettei teetä ole valmistettu oikein?

Näin uskoo Teen Ystävät ry:n hallituksen jäsen Noora Hinkka.

”Osalle tulee yllätyksenä, kuinka pehmeältä tee voi maistua oikein valmistettuna.”

Kysyimme Hinkalta, millaisia ovat tyypillisimmät mokat teen valmistamisessa ja miten makuelämyksestä saa parhaimman mahdollisen.

1. Väärin säilyttäminen

Tee imee tehokkaasti itseensä makuja ja hajuja. Erityisesti irtotee pitäisi sen huokoisen rakenteen vuoksi säilyttää ilmatiiviissä, kannellisessa rasiassa. Teeliikkeet myyvät perinteisiä kiinalaisia peltipurkkeja, joiden kannet estävät epätoivottujen aromien läpipääsyn. Samaan rasiaan ei kannata laittaa erilaisia teelaatuja, sillä ne voivat imeä toisistaan makuja.

Jos teetä ei säilytä rasiassa, tulisi sen säilömistä vältellä erityisesti kahdessa paikassa.

”Teetä ei tulisi missään nimessä säilyttää kahvipaketin vierellä tai maustehyllyllä.”

Hinkan mukaan kuivatut teelehdet periaatteessa ikuisesti, kunhan tee on valolta, kosteudelta ja lämmöltä suojattu. Poikkeuksia ovat maustetut teelaadut, jotka voivat menettää arominsa jo vuodessa. Näihin kuuluvat eteeristä öljyä tai esimerkiksi hedelmäpaloja sisältävät teet.

Hinkka kuitenkin muistuttaa, että mitä nopeammin teen kuluttaa, sen parempi. Teet eivät viinien lailla yleensä parane säilytyksessä. Teen voi kuitenkin käyttää parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin, sillä teet eivät elintarvikkeena pilaannu, vaan ajan saatossa aromien voimakkuus vain heikkenee.

”Olen itsekin löytänyt kaapin perältä viisi vuotta vanhaa teetä ja aivan juomakelpoista se on ollut.”

Japanilainen, hienoiksi jauhetuista teenlehdistä tehty matcha-tee nousi muotijuomaksi vuosikymmen sitten. Hinkan mukaan matcha-tee menettää makunsa nopeasti purkin avaamisen jälkeen, minkä vuoksi se tulisi käyttää muutamassa viikossa tai säilyttää pakastimessa.

”Etenkin jos kyseessä on isompi paketti tai teetä nauttii harvakseltaan, on pakastin matchalle paras säilytyspaikka. Purkki on tällöin muistettava lämmittää ennen avaamista, ettei muodostu kondenssia.”

Lue myös: Itse tehty teesekoitus on ihana lahja lähimmäiselle – katso ohje valmistukseen!

2. Liian suuri annostelu

Yksi yleisimmistä syistä sille, miksi tee maistuu pahalta, on väärä annostelu. Usein kitkerä maku johtuu siitä, että teelehtiä on liikaa suhteessa veden määrään. Tämä tapahtuu erityisen helposti silloin, kun kaupan teepussia uuttaa pienessä kahvikupissa.

”Pieneksi jauhettu puru uuttuu todella nopeasti veteen. Usein kaupan teepusseissa haudutusaika on kaiken lisäksi todella pitkä, vaikka jo puolikin minuuttia uuttamista riittää.”

Hinkan mukaan sopiva määrä teetä on 2,5-3 grammaa yhtä noin 2,5 desilitran mukillista kohden. Käytännössä tämä tarkoittaa teelusikallista puruja ja muumimukin verran vettä. Toisinaan teen lehdet voivat olla sen verran suurikokoisia, että mitan voi vaihtaa teelusikasta ruokalusikkaan.

Moni käyttää teen uuttamiseen pallomaista teesiivilää. Hinkka sanoo pallosiivilän olevan huonoin mahdollinen vaihtoehto, koska pienessä tilassa teen lehdet eivät pääse avautumaan. Tällöin veteen ei myöskään pääse uuttumaan kaikki mahdolliset aromit.

”Siivilän tulisi olla sellainen, missä vesi pääsee liikkumaan vapaasti ja teelehti aukeamaan isoksi.”

Hinkka suosittelee siirtymään pussiteestä irtoteen maailmaan, koska silloin teenjuonnin voi viedä uudelle tasolle. Laadukkaasta teestä saa myös useampia haudutuksia.

”Etenkin maustamattomasta teestä voi samoista teelehdistä saada kolmekin peräkkäistä haudutusta.”

Teetyypit jaetaan luokkiin sillä perusteella, miten niitä on käsitelty ja paljonko niitä on hapetettu. Länsimaissa suosituin teelaatu on musta tee, joka on kokonaan hapetettu. © iStock

3. Kiehuva vesi pilaa osan teetyypeistä

Teetyyppejä on yhteensä kuusi kappaletta: valkoinen, keltainen, vihreä, oolong, musta ja puerh eli tumma tee. Mitä enemmän teetä on hapetettu, sitä kuumempaa vettä se kestää.

Suomessa käytetyimmät teelaadut ovat valkoinen, vihreä ja musta tee. Hinkan mukaan nyrkkisääntönä voidaan pitää, että valkoinen ja vihreä tee haudutetaan korkeintaan 80-asteisessa vedessä ja musta tee 100-asteisessa.

Yksi yleisimmistä virheistä onkin, että vihreään teehen laitetaan kiehuvaa vettä. Tällöin teelehdistä vapautuu suuri määrä katekiinejä, jotka muuttavat teen maun kitkeräksi ja pahanmakuiseksi.

”Tämä on suurin syy sille, miksi ihmiset sanovat, etteivät pidä vihreästä teestä. Jos kyseessä on pussitee, muuttuu maku kiehuvassa vedessä huonoksi jo muutamassa kymmenessä sekunnissa.”

Oikean lämpötilan teelle voi tarkistaa teepaketin kyljestä. Teeliikkeestä ostaessa pystyy tarvittaessa kysymään vielä tarkempia haudutusohjeita.

Jos kotoa ei löydy lämpösäädettyä vedenkeitintä tai lämpömittaria, voi veden lämpötilan arvioida myös silmämääräisesti, kun veden keittää kattilassa. Kuplien koko kertoo veden lämpötilan.

”Perinteisen kiinalaisen metodin mukaan vesi on 70-asteista, kun kattilan pohjalle ilmestyy pieniä katkaravun silmän kokoisia kuplia. Kun kuplien koko kasvaa ravun silmän kokoisiksi, on vesi suunnilleen 80-asteista. Kun ensimmäisiä kuplia alkaa nousta pintaan ja ne ovat kalan silmän kokoisia, on vesi noin 85-asteista.”

Paras tapa arvioida veden lämpötilaa on kuitenkin mittarin avulla. Teen juonnin aloittamiseen Hinkka suosittelee mustaa teetä, sillä sen voi hauduttaa kiehuvaan veteen.

Lue myös Anna.fi: Kello viiden tee on peribrittiläinen tapa – keitä kannullinen lempiteetäsi ja kokkaa seuraksi pientä suolaista ja makeaa

4. Haudutusaika venähtää pitkäksi

Oikean pituinen haudutusaika on tärkeä osa maistuvan teen valmistusta. Moni saattaa venyttää haudutusaikaa siinä toivossa, että teen aromit vahvenisivat. Todellisuudessa liian pitkä haudutusaika aiheuttaa liian suuren katekiinien vapautumisen, jolloin lopputuloksena on mukillinen kitkerää vettä.

”Katekiinit ovat verrattavissa viinien tanniineihin. Ne aiheuttavat sen, että tuntuu kuin ikenet vetäytyisivät.”

Haudutusajan pituus riippuu teetyypistä. Vihreä tee sisältää runsaasti katekiinejä, minkä vuoksi se reagoi huonosti pitkään haudutusaikaan. Tyypillinen haudutusaika vihreälle teelle on kahden minuutin verran.

Valkoinen tee on sen sijaan kaikista armollisin. Sen maku säilyy hyvänä, vaikka haudutus venähtäisi jopa vartin mittaiseksi. Mustalle teelle paras aika on kahdesta neljään minuuttiin.

”Kannattaa aina itse kokeilla, mikä haudutusaika on omaan makuun sopivin.”

Hinkka suosittelee aloittelijoita hankkimaan itselleen ajastimen. Moni meistä ajautuu teen hauduttamisen ohella tekemään jotain muuta, jolloin kuppi kuumaa muuttuu nopeasti juomakelvottomaksi. Ajastin on edullinen sijoitus, jottei hyvä tee mene hukkaan.

”Aiemmat huonot kokemukset teestä muuttuvat, kun maistaa aidosti hyvin valmistettua ja laadukasta teetä.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1155

Latest Images

Trending Articles