Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1155

Lehtipihvi huoltoaseman tapaan – keittiömestari paljastaa, miten klassikkojen klassikko syntyy kotikeittiössä

$
0
0

Lehtipihvi tunnetaan huoltoasemien klassikkoruokana. Maustevoin ja ranskalaisten kanssa tarjoiltu pihvi vie monet muistoissaan lapsuuden kesäreissuille, jolloin huoltoasemille pysähtyminen oli ikimuistoinen osa matkan kulkua.

Ruokahistorioitsija Ritva Kyllin mukaan lehtipihvejä on tarjoiltu huoltoasemien kahviloissa 1960-1970-luvuilta lähtien. Vasta tuolloin huoltoasemat alkoivat tarjoilla myös lämpimiä tuotteita vitriinileipien lisäksi. Lämmin ruoka ei tosin ollut itsestäänselvyys vielä 1980-luvulle tultaessakaan.

Lehtipihvin suosio kasvoi kansalaisten keskuudessa 1950-luvulta lähtien, jolloin lihansyönti yleistyi elintason noustessa. Jo tuolloin lehtipihvin lisukkeena tarjoiltiin maustevoita, joista piparjuurivoi oli käytetyin. Samoihin aikoihin suomalaiset ihastuivat myös erääseen toiseen huoltoasemien suosikkiruokaan eli wieninleikkeeseen.

Kyllin mukaan tienvarsiruokailussa on kautta aikain suosittu nopeasti valmistuvia ruokia. Ohueksi nuijittu pihvi paistuu muutamassa minuutissa pannulla, jolloin ruokailijat ovat päässeet jatkamaan matkaansa lyhyen pysähdyksen jälkeen.

Hän arvelee, että lehtipihvin suosion taustalla on ollut aiemmin myös niukkuuden perinne.

”Nuijimalla levitetty pihvi näytti lautasella suurelta, vaikka siihen ei välttämättä tarvittu ihan niin suurta lihamäärää kuin paksumpaan pihviin”, Kylli kertoo.

Lue myös: Yllättävästä ruoasta tuli hitti huoltoasemien buffeteissa: ”Pysyy varmasti listalla jatkossakin”

Lehtipihvin valmistamisessa on hankala epäonnistua

Nelostien varrella sijaitsevalla Vierumäen Matkakeitaalla lehtipihvejä myydään päivittäin kymmenittäin. Ne ovat heidän toiseksi myydyin à la carte -tuotteensa heti kanakorin jälkeen.

Matkakeitaan keittiöpäällikkö Katja Heimlander uskoo, että lehtipihvejä on alun perin ruvettu myymään huoltoasemilla sen nopean valmistusajan vuoksi. Ajan saatossa siitä on syntynyt asiakkaille tuttu ja turvallinen ruoka, jonka vuoksi sen suosio on säilynyt tähän päivään saakka.

Hän myös ajattelee, että sen valmistamisessa on hankala epäonnistua.

”Se maistuu aina samalta, joten tiedät saavasi hyvän tuotteen.”

Perinteiseen lehtipihviannokseen kuuluu ranskalaiset, mutta Matkakeitaalla lisukkeeksi voi valita myös keitetyt perunat, kermaperunat tai perunamuusin. Vaihtelua kaipaaville on tarjolla nuudeleita ja couscousia.

”Annokseen kuuluu runsas salaattipöytä sekä jälkiruoka ja kahvi.”

Matkakeitaan asiakaskunta koostuu matkailijoista, paikallisista, läheisen tehtaan lounasruokailijoista ja ammattikuljettajista. Heimlanderin mukaan lehtipihvit eivät ole vain tiettyjen asiakkaiden juttu, vaan maistuvat hyvin monenlaisille asiakkaille.

Vaikka perinteinen lehtipihvi on edelleen myydyin, on sen rinnalle tullut myös täytettyjä versioita. Heimlanderin mukaan pihvin voi käytännössä täyttää millä vain, mutta erityisen hyvin sen väliin sopivat erilaiset juustot, kuten tuorejuusto. Kotona kokatessaan väliin voi laittaa vaikka sieniä.

”Mielestäni nämä täytetyt lehtipihvit ovat kiva uusi juttu.”

Lehtipihvin voi valmistaa halutessaan myös porsaan ulkofileestä. © Otavamedia

Näin valmistat lehtipihvin kotikeittiössä

Matkakeitaalla lehtipihvi tehdään aina naudan ulkofileestä. Heimlanderin mukaan se tulee valmistaa aina tuoreesta lihasta, koska muuten siitä ei tule mehevää.

Kotona valmistaessa liha kannattaa ottaa puoli tuntia ennen valmistusta huoneenlämpöön. Sen jälkeen liha leikataan syiden mukaisesti poikittain palasiksi.

Oikeanlaisen rakenteen aikaansaamiseksi, tulee lihapalaset nuijia tasaisesti mahdollisimman ohuiksi. Nuijimisen jälkeen paistinpannu lämmitetään kuumaksi ja lisätään rypsiöljy. Sen jälkeen lihapalaset asetelleen vuorollaan pannulle ja annetaan paistua hetken aikaa ennen kääntämistä.

”Kun nesteet alkavat nousta pihvin pinnalle, on aika kääntää. Sen jälkeen pihvi valmistuu hyvin nopeasti.”

Kääntämisen jälkeen pihviä kannattaa paistaa vain noin puolen minuutin ajan. Heimlanderin mukaan liian pitkään paistaminen onkin yksi kotikokkien mahdollisista kompastuskivistä. Siksi hän muistuttaa, että pihviä tulee kääntää vain kerran, sillä muuten siitä tulee kuiva.

Kun pihvi on kypsynyt, rouhitaan sen päälle mustapippuria ja lisätään ripaus suolaa. Lehtipihvi tulee tarjoilla heti valmistumisen jälkeen, koska sen maku heikkenee pitkään seisottamisesta. Pihvi tarjoillaan maustevoin kera, kuten yrtti- tai grillivoin. Voi sulaa hiljalleen lämpimän pihvin päälle.

Lue myös Anna.fi: Wieninleike on 1960-luvun klassikko


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1155

Latest Images

Trending Articles