Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all 1154 articles
Browse latest View live

Marenkia joulupöytään – kokosimme yhteen parhaiden marenkiherkkujen ohjeet!

$
0
0

Monilla marenkiherkut ovat jääneet suunnitteluasteelle, sillä marengin valmistaminen koetaan hankalaksi, haastavaksi ja aikaa vieväksi, vaikka on itse asiassa kaikkea muuta. Marengin valmistuksessa tärkeää on varmistaa, ettei valkuisten joukkoon pääse pisaraakaan keltuaista tai rasvaa, muuten valkuaiset eivät vaahtoudu. 

Lue myös: Leivo marenkikakku sokerileipuri Jenni Höijerin ohjeella

Onnistunut valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntäisi ylösalaisin. Toisaalta liian pitkä vatkaaminen vie vaahdosta kimmoisuuden. Vaahto laskee myös silloin, jos sitä seisottaa pitkään. Esilämmitä uuni ja nosta marenkileivonnaiset uuniin mahdollisimman pian.

Lue myös: Näin syntyy italialainen marenki – katso ammattilaisen vinkit!

Marengista syntyy näyttäviä koristeita

Marenki sopii myös kakkujen kuorrutukseen, ja pursotetuista marengeista voi loihtia helposti näyttäviä kakun ja leivosten koristeita.

Lisäjujua ja näyttävyyttä saa, kun valkoisen marengin värjää geeliväreillä. Marengin voi halutessaan värjätä vaikka kokonaan, mutta kauniin raidalliset marengit onnistuvat värjäämällä pursotinpussin reunat geelivärillä ennen kuin valkuaisvaahdon lusikoi pussiin. Juhlavaa kimallusta marenkikakkuihin saa leivontaan tarkoitetuilla kimallesuihkeilla, joita löytyy kauppojen leivontaosastolta.

Ja vaikkei marenkiherkkujen ulkonäkö olisi kuin leivontalehtien kuvista, älä huoli. Instagram-täydellisyys kannattaa heittää olan yli jorpakkoon. Taideteoksille on oma paikkansa, mutta ei ole vakavaa onko kakku juuri millilleen suorassa ja koristeet täydellisesti paikoillaan. Olkoon kyse joulusta tai mistä tahansa juhlasta, leivonnan pitää olla hauskaa.

Lähde mukaan marekinleivonnan kauniin kiehtovaan maailmaan. Näillä ohjeilla onnistut.  

Joulupöytään marenkitorttua ja -piirakkaa

Kokeile joulupöydässä klassisen sitruuna-marenkipiiraan pirteää sisarta, puolukka-marenkipiirasta. Pumpulin pehmeän marenkihunnun kaunis väri on peräisin ruokosokerista. Manteli- ja hasselpähkinäjauheella maustettu marenkirulla puolestaan kätkee sisäänsä viikunoita, pähkinöitä sekä mascarponejuusto-kermaseosta. Aikuiseen makuun maustetussa Brandy-kääretortussa marengista valmistetaan suussa sulava kreemi.

Pavlovasta kaikki pitävät

Marenkipohjainen pavlova on jälkiruokien kuningatar ja suussa sulava leivonnainen, jota kaikki rakastavat. Joulun aikaan pavlovan voi täyttää pähkinöillä, kuivahedelmillä, sesongin hedelmillä tai vaikka suklaalla.

Upeita marenkikakkuja

Jos kaipaat juhlapöytääsi klassikoita, kruunaa perinteinen hedelmäkakku komealla marenkikruunulla tai kokeile iki-ihanan Brita-kakun päärynöillä ja piparkakuilla maustettua versiota. Joulun satumaisin täytekakku puolestaan syntyy marengin ja kookoksen yhdistelmästä. Perinteisen sokerikakkupohjan välissä on kookoskermalla höystettyä kermavaahtoa. Kaunis lumenvalkoinen kuorrute syntyy italialaisesta marengista

Pientä ja makeaa marengista

Etsitkö jouluaterian jälkiruoaksi jotain pientä, kaunista ja makeaa? Kokeile paahdetulla marengilla hunnutettua sekahedelmäkiisseliä tai marengilla kruunattuja appelsiinijuustokakku-leivoksia. Somat pikkupavlovat viimeistellään granaattiomenansiemenillä, ananaskirsikoilla sekä suolakinuskilla.

Mausta rohkeasti

Maustetut marengit sopivat joulupöytään suklaan, makeisten ja piparkakkujen rinnalle. Onko suosikkimakusi piparminttu, pistaasipähkinä vai piparkakku-suklaa?

kookos-marenkikakku

Satumaisen kauniin kookos-marenkikakun lumenvalkoinen kuorrute syntyy italialaisesta marengista. Kuva: Pekka Holmström

suklaa-marenkikakku

Rapeasta marengista ja maitosuklaamoussesta syntyy ihana marenkikakku suklaanystävien joulupöytään. Kuva: Sampo Korhonen

 


Valmiit piparitaikinat testissä – katso, mikä tuote hurmasi koko raadin!

$
0
0

Valmispiparitaikina pelastaa kiireisimmänkin joulutontun. Kaupan vaihtoehdot voivat kuitenkin saada pään pyörälle runsaudellaan. Laitoimme siis valmispiparitaikinat testiin. Voittajaksi kurvasi taikina, joka ihastutti raadin sekä maullaan että käsiteltävyydellään.

Lue lisää: Piparit Kotilieden parhailla resepteillä – valitse suosikkisi piparikoosteesta!

Paras valmispiparitaikina: Näin testasimme

Testiryhmämme testasi viisi ruokakaupan pakastealtaista löytyvää piparitaikinaa: Myllyn Paras laktoositon piparitaikina, Myllyn Paras perinteinen piparkakkutaikina, Kotimaista piparkakkutaikina, Jouluaitta piparitaikina ja Sunnuntai piparitaikina.

Testissä arvioitiin taikinoiden maku raakana ja kypsänä, sekä kiinnitettiin huomiota taikinoiden käsiteltävyyteen ja koostumukseen. Taikinat sulatettiin ja paistettiin ohjeiden mukaan samaa tähtimuottia käyttäen. Tarkemmat tuoteselosteet löytyvät tuotteiden valmistajilta.

Testiryhmän yllätti suhteellisen samanhintaisten tuotteiden laatuerot. Mikä valmispiparitaikina vei lopulta voiton?

5. Myllyn Paras laktoositon piparitaikina

Yksi paketti sisältää 500 g taikinaa, hinta K-Marketissa noin 1,79 e. Laktoositon.

Myllyn Paras laktoositon piparitaikina jää testin häntäpäähän. Taikinaa on helppo käsitellä, mutta maku on testiryhmälle pettymys. Keksi on kuiva ja mureneva ja kaipaa kuumeisesti lisämausteita. ”Jos en näkisi tätä, en ehkä edes tunnistaisi pipariksi”, kommentoi eräs raadin jäsen. Tylsä!

Arvosana: 2 / 5

4. Jouluaitta piparitaikina

Yksi paketti sisältää 500 g taikinaa, hinta Lidlissä noin 1,45 e. Laktoositon.

Jouluaitta piparitaikina löytyy Lidlin pakastealtaasta. Tahmea taikina repeilee ja tarttuu helposti kaulimeen, jos jauhoa ei ole riittävästi. Valmiin piparin koostumus on mureneva ja kuiva, eikä jauhoisuus viehätä raatia. Testiraadin mielipiteet kuitenkin jakautuvat piparin erikoisen maun suhteen. ”Ei mikään perinteinen pipari”, on testiryhmän yhteinen kommentti.

Arvosana: 3 / 5

3. Kotimaista piparkakkutaikina

Yksi paketti sisältää 500 g taikinaa, hinta S-Marketissa noin 1,49 e. Laktoositon, maidoton.

Ihan kiva peruspipari. Taikina on helppo kaulita, mutta piparit paistuvat hieman epätasaisesti. Maku on melko vaatimaton ja kaipaa lisää mausteita, mutta taikina ajaa silti asiansa. Piparin maku myös säilyy hyvin keksin jäähtyessä. ”Kyllähän tätä syö”, kommentoi testiryhmän jäsen.

Arvosana: 3,5 / 5

2. Myllyn Paras perinteinen piparkakkutaikina

Yksi paketti sisältää 500 g taikinaa, hinta Prismassa noin 2,75 e.

Myllyn Paras perinteinen piparkakkutaikina voittaa hännille jääneen laktoosittoman serkkunsa selkeästi. Voilla leivottu taikina tuntuu kaulimeen jämäkältä ja paistetut keksit ovat kauniin tasaisen ruskeita. Taikina turpoaa uunissa hieman. Tuoksu on hurmaavan kardemummainen ja maku on hyvä. Häviää täpärästi testin voittajalle. Testin kallein!

Arvosana: 3,5 / 5

1. Sunnuntai piparitaikina

Yksi paketti sisältää 500 g taikinaa, hinta Prismassa noin 2,15 e.

Raati ihastuu Sunnuntai piparitaikinan koostumukseen jo heti kaulittaessa. Paistettu pipari tuoksuu voimakkaan mausteiselta ja paistopinta on kauniin tasainen. Raadin kuitenkin hurmaa viime kädessä herkullinen maku. ”Tämähän maistuu ihan joululta!” Näitä tekee mieli syödä lisää.

Arvosana: 4 / 5

Lohi tai kirjolohi – kumpi on parempi vaihtoehto?

$
0
0

Lohi tai kirjolohi, kumman valitset kaupan tiskillä? Ruokaohjeissa puhutaan usein vain lohesta. Kuluttaja tekee loppupeleissä itse ratkaisun, kumman valitsee ostoskoriinsa.

Lue myös: Helpot lohiruoat – katso parhaat reseptit

Lohen ja kirjolohen erot ovat suuret. Ne eivät ole edes sukua toisilleen. Ne ovat kaksi täysin eri kalalajia.

Tieteellinen nimi paljastaa totuuden. Lohi eli salmo salar on suurikokoinen vaelluskala, joka kehittyy meressä tai järvessä kutukypsäksi ja palaa sitten kotijokeensa lisääntymään, WWF:n sivuilla selvennetään.

Suomalaisen lohen tarina on surullinen. Olemme menettäneet yli 90 prosenttia luontaisista lohikannoistamme jokien patoamisen, elinalueiden tuhoutumisen ja ylikalastuksen seurauksena. Suomalainen villilohi on harvinaista herkkua. Myös järjestelmällinen salakalastus on verottanut Itämeren lohikantoja. Merialueella pyydettyjä lohia on esimerkiksi raportoitu meritaimeniksi, joille ei ole ollut kalastuskiintiöitä. Tämän lopettamiseksi meritaimenen kaupallinen kalastus kiellettiin Itämeren avomerialueella vuoden 2019 alusta.

Lohi tai kirjolohi, kumman valitset?

Kirjolohi on herkullista savustettuna.  Kuva: Niclas Mäkelä

Kaupoissa myytävä merilohi on kasvatettua tuontikalaa. WWF:n mukaan käytännössä lähes kaikki Suomessa myytävä lohi on kasvatettua. Kirjolohi eli oncorhynchus mykiss puolestaan on Tyynenmeren lohikala, jonka ihminen on tuonut Eurooppaan. Se on Suomen tärkein viljelykala ja lähes aina kotimaista alkuperää.

Molemmat ovat rasvaisia kaloja. Lohen rasva on niin sanottua hyvää rasvaa, lohi on hyvä D-vitamiinin ja omega-3-rasvahappojen lähde. Kasvatettu merilohi on rasvaisempaa, joka näkyy ihan selkeästi fileen ulkonäössä. Kasvatettu merilohi on myös fyysisesti suurempi kuin kirjolohi. Kasvatettua tuontilohta kasvatetaan pidempään kuin kirjolohta, kokoero johtuu siitä.

Maussa on eroja, koska toinen on rasvaisempi kuin toinen. Kirjolohen liha on myös kiinteämpää, koska se on vähärasvaisempaa. 

WWF:n mukaan suomalaiset syövät vuodessa noin neljä kiloa kotimaista kalaa henkilöä kohden, ulkomaista kalaa 9,8 kiloa, josta lohta on noin vajaa puolet. Tämä ihmetyttää, sillä kotimaista ja entistä vastuullisemmin kasvatettua kirjolohta olisi runsaasti tarjolla. Suomessa tuotettiin kirjolohta vuonna 2018 yli 13 miljoonaa kiloa, mikä on yli 90 % kaikesta ruokakalatuotannosta.

Suomalainen kasvatettu kirjolohi on suositeltavien, kestävien kalavalintojen joukossa, eli sille näytetään vihreää valoa.

Norjassa kasvatettu lohi pysyy sen sijaan edelleen harkiten ostettavien kalojen listalla, kuten myös Irlannissa ja Skotlannissa kasvatettu lohi. Eli niiden liikkevalo näyttää keltaista.

Jos kalatiskiltä löytyy vain norjalaista lohta, kysy kauppiaaltasi, onko se ASC-merkittyä. Aquaculture Stewardship Council (ASC) on uusi WWF:n suosittelema sertifikaatti kasvatetulle kalalle, ja se on myönnetty kahdelle norjalaiselle kasvattamolle.

Luomulohelle WWF näyttää vihreää valoa.

Kiertovesiviljelyn suosio kasvaa

Kirjolohta on perinteisesti kasvatettu verkkoaltaissa merellä tai läpivirtausaltaissa sekä maalla että laitoksissa. Viime vuosina kiertovesiviljelyn suosio on ollut kasvussa, sillä siinä voidaan säästää huomattavia määriä vettä ja pienentää ravinnekuormitusta.

Lohi tai kirjolohi?

Lohi sopii hyvin graavaukseen.  Kuva: Seppo Saarentola

Kiertovesikasvatuksessa uuden veden tarve on vain noin 1–2 prosenttia kierrossa olevan veden määrästä, mikä säästää makean veden varantoja. Suljettu kierto mahdollistaa myös kasvatusprosessien paremmat tarkkailu- ja säätömahdollisuudet ja samalla kalojen hyvinvoinnin. Puhdistamiseen käytettävillä tekniikoilla pystytään myös paremmin pienentämään kasvatuksen aiheuttamaa ravinnekuormitusta ympäristöön. Vuonna 2018 Suomessa viljeltiin kiertovesilaitoksissa noin 0,6 miljoonaa kiloa kirjolohta ruokakalaksi, WWF:n sivuilla kerrotaan.

Lohi tai kirjolohi: mitä kuluttaja voi tehdä?

Suurin osa Suomessa myytävästä kalasta kaupataan markettien kalatiskeillä ja pakastealtailla. Lohta päätyy lautaselle myös lounasruokaloissa. Kuluttajan valinnoilla on tärkeä rooli tehdessään valintoja. Kokosimme muutaman hyvän idean, miten voit itse vaikuttaa.

  1. WWF:n kalaopas on kätevä apu tehdessäsi valintoja kaupassa. Sen voi ladata puhelimen selaimeen ja sieltä voi helposti tarkistaa kalaliikkeennevalot. Liikennevalot kertovat vihreästä punaiseen, mikä kala on hyvä valinta ja mitä kannattaa käyttää harkiten tai välttää.
  2. Kysy ja tiedustele. Kuluttaja voi aina kysyä kalakauppiaalta tai lounasruokalan keittiöstä mistä kala tulee ja miten se on tuotettu.
  3. Ota selvää. Seuraa keskustelua kotimaisen ruoan ympärillä. Kotimainen villikala on aina hyvä valinta lautaselle, kun se on kestävästi pyydystetty elinvoimaisista kannoista. Suosi silakkaa, muikkuja ja muita villikaloja. Kasvatettu kirjolohi on myös hyvä valinta.
  4. Ole tarkkana. Etsi pakkauksista ympäristömerkintojä. MSC- ja ASC-sertifikaatit takaavat, että myytävä kala on pyydetty tai kasvatettu kestävästi.
  5. Ilmastokuormitus putoaisi 30 prosenttia, jos suomalaisten nykyinen ruokavalio vaihtuisi kalapitoisoon ruokavalioon, Luonnonvarakeskuksen RuokaMinimi-hankke kertoo.

Itse tehty fudge – viisi vinkkiä, joilla onnistut

$
0
0

Fudgen tekeminen alusta alkaen itse ei ole lainkaan vaikeaa. Ja lopputulos kirjaimellisesti sulaa suuhun! Itse tehdyt makeiset on myös herkullinen ruokalahja. Pakkaa namit kauniiseen, silkkipaperilla vuorattuun rasiaan ja ilahduta ystävää, naapuria tai vaikkapa opettajaa.

Lue myös: 7 x toffeeta ja kinuskia! Maapähkinäfudge, pika- ja paahtokinuski, kermakola ja muut ohjeet

maapähkinäfudge

Fudgen tekeminen on helppoa ja hauskaa. Kun perusohjeen on ottanut haltuun, sitä voi muunnella lähes loputtomiin. Kuva: Pekka Holmström

Fudge – näin onnistut

Fudgen perusresepti on yksinkertainen, mutta se kannattaa kuitenkin ensin lukaista ajatuksella läpi. Kaiva tarvittavat välineet esiin, valmistele kaikki kuntoon ja kiinnitä huomio erityisesti seuraaviin viiteen kohtaan, niin fudgen tekeminen sujuu leikiten.

Itse tehty fudge – näin onnistut!

  1. Keitä seosta miedolla lämmöllä, niin että se kuplii kevyesti. Sekoita välillä, älä kuitenkaan vatkaa.
  2. Käytä apuna digitaalista lämpömittaria, jotta makeisten koostumus on juuri oikeanlainen. Nosta kattila liedeltä, kun seoksen lämpötila on 116 astetta. Liian vähän aikaa keitetty fudge ei jähmety ja liian pitkä keittoaika tekee fudgesta murenevan.
  3. Lisää suklaa vasta aavistuksen jäähtyneseen seokseen, jottei se juoksetu. Jos rasva kuitenkin erottuu massasta, lisää joukkoon tilkka maitoa ja vatkaa seosta voimakkaasti.
  4. Suklaan lisäyksen jälkeen massa jähmettyy nopeasti jäähtyessään, ole siis nopea!
  5. Vuoan pohjalle asetettu leivinpaperi auttaa makeisten irrottamisessa.
fudge

Itse tehdyt fudget on ihana ruokalahja. Pakkaa makeiset kauniiseen rasiaan ja ojenna lähimmäiselle. Kuva: iStock

Vaihtelua Fudgen-perusohjeeseen mausteilla ja höysteillä

Kun perusohjeen on ottanut haltuun, sitä voi muunnella lähes loputtomiin. Käytä erilaisia suklaita tai lisää joukkoon mieleisiäsi mausteita, kuten vaniljaa, kanelia, piparminttu-uutetta tai lakritsijauhetta. 

Rousketta ja rapeaa suutuntumaa kermakarkkeihin saa erilaisilla höysteillä, kuten pähkinärouheella, kuivahedelmillä, lakupaloilla tai muilla makeisrouheilla.

  • Miltä kuulostaisi joulunaikaan piparifudget! Valmista massa maitosuklaasta ja mausta se teelusikallisella piparkakkumaustetta. Pinnalle voi lopuksi painella myös murusteltuja piparkakkuja.
  • Täytekeksien ystäviä puolestaan ilahduttaa Oreo-fudget. Käytä perusmassaan valkosuklaata, mausta seos puolikkaalla teelusikallisella vaniljajauhetta ja painele makeisten päälle lopuksi Oreo-keksejä.
  • Jos rakastat maapähkinävoita, koukutut takuulla myös maapähkinävoilla höystettyihin fudgeihin. Käytä perusohjeeseen valkosuklaata, sekoita massan joukkoon lopuksi desilitra maapähkinävoita sekä kourallinen paahdettuja, karkeaksi rouhittuja pähkinöitä.
  • Valkosuklaan ja salmiakin verrattomalla makuparilla on mahdotonta iskeä harhaan. Valmista fudget perusohjeen mukaan valkosuklaasta ja lisää lopuksi joukkoon Turkinpippurirouhetta. Maitosuklaan ja Mariannerouheen yhdistelmä puolestaan ilahduttaa piparmintun ystäviä.
  • Jaa massan kahteen osaan ja maustaa ne mieleisiksesi. Lusikoi massat vuokaan limittäin siten, että leikatessa paloja joka palassa on kumpaakin makua. Voit tarvittaessa sekoittaa massoja keskenään tikun tai haarukan avulla.
joulufudge

Mausta fudget makusi mukaan. Suklaan ja polkakarkkien verraton makuliitto ilahduttaa erityisesti joulun aikaan. Kuva: iStock

Kolmen raaka-aineen pikafudge

Kun pohjana käyttää suklaan, kondensoidun maidon sekä vaahtokarkkien sekoitusta, saa fudget tehtyä helposti ja nopeasti ilman lämpömittaria tai muita ylimääräisiä kommervenkkejä ja kikka kolmosia. Vaahtokarkit ja kondensoitu maito keitetään kattilassa tasaiseksi massaksi ja lopuksi joukkoon sulatetaan suklaa. Aktiivinen valmistusaika on siis todella lyhyt ja helppo, mutta jähmettymistä pitää toki odotella tovi.

Aivan kuten fudgen perusohjeeseenkin, myös näihin pikafudgeihin voi käyttää mitä suklaata tahansa. Ohjeessa käytetyt banaanivaahtokarkit voi vaihtaa maustamattomiin ja massan maustaa oman maun mukaan mieleisekseen.

Ohje:  Banaani-suklaafudge

Käytitpä kumpaa ohjetta tahansa, säilytä fudge aina jääkaapissa. Fudge säilyy hyvänä noin viikon verran valmistuksesta.

vaahtokarkkifudge

Kolmen raaka-aineen pikafudge onnistuu tumpelommaltakin karkintekijältä. Kuva: Ari Heinonen

Joululeipä on parhaimmillaan itse leivottuna – Kotilieden parhaat joululeipäreseptit

$
0
0

Joululeipä tuo joulun tuoksun kotiin. Kotilieden joululeipäresepteissä on mistä valita, piditpä sitten saaristolaisleivästä, limpuista, näkkileivästä, vuokaleivistä tai briosseista. Kun leivot joululeivät itse, voit maustaa niitä oman makusi mukaan juureksilla, siemenillä, pähkinöillä tai kuivatuilla hedelmillä. Tuore joululeipä ilahduttaa myös lahjana.

Lue myös: Ruokalahja ilahduttaa – katso herkulliset lahjavinkit!

Joululeipä parhaimmasta päästä: saaristolaisleipä

Tumma, maltainen, makean siirappinen saaristolaisleipä maistuu joulupöydässä. Graavilohella, –siialla tai mädillä päällystetty saaristolaisleipäviipale on yksi parhaista joulun herkuista. Saaristolaisleipä on helppo valmistaa itse, eikä se vaadi edes vaivaamista. Kunnollinen kohotus on kuitenkin tarpeen.

Klassinen saaristolaisleipä paistuu vuoassa, mutta pyöreä limppu toimii aivan yhtä mainiosti.  Voit leipoa saaristolaisleivät hyvissä ajoin ennen joulua, sillä ne säilyvät mehevinä pitkään.

Joululimppu sopii joulun perinneruokien kanssa

Maittava limppu sopii mainiosti joulun perinneruokien kaveriksi, mutta myös vaikkapa aamiaispöytään. Limppuviipaleen päälle voi sipaista sinappia ja laittaa palan joulukinkkua. Se maistuu mainiota myös sillin kanssa tai viikuna– tai kriikunahillon ja aromikkaan juuston kanssa.

Rapean näkkileivän päällä tarjoillaan joulun herkut

Rapsakka näkkileivä maistuu juustojen kanssa, aamiaisella tai joulun yöpalana. Itse leivottuihin näkkileipiin voi kätkeä omat suosikkimausteet ja siemenet. Näkkärit sopivat myös uudenvuoden juhlapöytään esimerkiksi mätitahnan kanssa.

Joulun vuokaleivät

Vuokaleivät ovat helppoa leivottavaa, kun leipää ei tarvitse erikseen muotoilla vaan leipä painellaan tasaisesti vuokaan. Vuokaleipään saa jouluista makua, lisäämällä taikinaan siemeniä ja vaikkapa kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita.

Pataleipä hurmaa joulunakin

Haaveiletko uunituoreesta, rapeakuorisesta, pehmeä sisuksisesta itseleivotusta leivästä, mutta aika ei riitä taikinan kanssa touhuamiseen? Älä huoli, hyvä vaihtoehto on itseleivottu pataleipä.

Pataleipä on laiskan leipurin unelmaleipä. Se vaatii aktiivista leivonta-aikaa vain vaivaiset viisi minuuttia. Pataleipä ei kuitenkaan ole mikään pikaleipä, sillä taikinan kohotus vaatii aikaa, mutta juuri hitaassa kohotuksessa piilee leivän mahtavan maun salaisuus. Kelmulla peitetyn taikinakulhon voi jättää huoneenlämpöön kohoamaan jopa vuorokaudeksi.

Voit paistaa pataleivät niin valurauta-, lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on valita astia, joka johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.

Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän tarttuvan kiinni pataan.

Teeleipää tai briosseja talven juhlaan

Nopeasti valmistuvat teeleivät, voi paistaa juuri ennen jouluvieraiden saapumista. Teeleivät sopivat lahjanvalvojaisiin tai aamiaiselle. Briossit voi leipoa valmiiksi pakastimeen odottamaan vaikkapa välipäivien tai uudenvuoden brunssia. Suloisen pehmeät sämpylät voi nauttia suolaisten tai makeiden herkkujen kanssa.

Makean ystävä nauttii briossit itse tehdyn hillon kanssa aamiaisella.

Lue myös Anna.fi/ruoka: Leivo ihania herkkuja kotimaisesta viljasta: kaurainen savulohipiiras, ohrasämpylät ja puolukka-omenakukko

Joulupöydän juurekset – Kotilieden parhaat reseptit joulun juuresherkuista

$
0
0

Joulupöydän juurekset voi tehdä ja tarjota monella eri tapaa. Syö kekseliäs keltainen rosolli sahramikerman kera ja anna porkkanoiden kisata sateenkaaren väreissä!

Lue myös: Joulukalat – parhaat ohjeet joulun kalapöytään

Väriporkkanat tuovat vaihtelua uunijuureksiin

Tiesitkö, että porkkana ei ollut alun perin oranssi? Ensimmäiset syötäväksi jalostetut porkkanat olivat violetteja. Porkkanaa on syöty myös keltaisena ja tummanpunaisena. Oranssin porkkanan kehittivät hollantilaiset maanviljelijät.

Uunissa paahdetut porkkanat sopivat salaattiin tai liharuoan lisukkeeksi. Sipaise porkkanoille oliiviöljyä ja pyörittele ne suosikkimausteissasi. Hunaja ja vaahterasiirappi tuovat paahdettuihin porkkanoihin vielä lisäämakeutta.

Väriporkkanien lisäksi  uunin pellille voi latoa muitakin juurikkaita. Juurikkaissa on maanläheinen ja pehmeä maku. Uunissa maku muuttuu paahteiseksi ja hieman makeaksi.

Paahdetut juurekset ovat laiskan kokin unelmaruokaa ja  joulupöydän helpoin juureslisuke erilaisille liha- ja kalaruoille, sillä kasvisten käsittelyn jälkeen juurekset kypsyvät uunissa lähes itsestään.  Uunivuokaan nosteltujen juuresten päälle valutetaan öljyä ja vaikkapa  hunajaa. Mausteiksi riittävät suola, mustapippuri ja tuoreet yrtit, esimerkiksi timjami tai rosmariini.

Valitse mieleisesi makupaletti kasvisten ympärille ja valmista uunivuoallinen maukkaita juureksia!

Rosolli voi olla muutakin kuin punainen

Rosolli on joulupöydän klassikkoja. Jos kaipaat perinteiseen rosolliin vaihtelua, käytä punajuuren tilalla keltajuurta – se käy yhtä lailla. Kuohukermakastikkeen voi värjätä ylellisellä, jouluun sopivalla sahramilla hehkuvan keltaiseksi.

Rosollin voi tarjota joko ainekset sekoitettuna tai ainekset erillään raidoiksi muotoiltuna salaattina. Kastike tarjotaan yleensä erikseen.

Juuressalaatti tuo vaihtelua ruokiin

Lämpimistä juureksista koottu salaatti tuo vaihtelua talven ja syksyn ruokiin. Herkullisista ja värikkäistä juureksista syntyvät maukkaat salaatit. Yhdistele juuressalaattiin esimerkiksi vuohen- tai sinihomejuustoa ja rucolaa. Juuressalaatti maistuu alkupalana tai lisukkeena.

Juuresvuoka korvaa perinteiset laatikot

Juuresvuokaan sopivat kaikenlaiset juurekset. Kokeile puna- ja raitajuurta, perunaa, palsternakkaa tai porkkanaa. Juuresvuoan voi maustaa lempijuustollaan, -yrteillä tai jouluisilla mausteilla.

Lue myös: Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin – ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit

Jouluvuoka eli juureskranssi on ylistys kotimaisille juureksille

$
0
0

Juureskranssissa juurekset kypsyvät meheviksi herkullisessa joulumausteilla maustetussa kerma-sinihomejuustokastikkeessa.

Lue myös: Uunifetapasta on hittiresepti, joka leviää somessa

Liemessä-Jenni tunnetaan menestyneiden somehittireseptien takaa. Olet takonut muutamia somehittireseptejä muun muassa uunifetapastan ja uunifetaraviolit. Ovatko uuniruoat sinun juttusi? Miksi?

”Arkiruoanlaittoni perustuu usein helppouteen ja vaivattomuuteen, tinkimättä kuitenkaan mausta ja hyvästä ruoasta. Uuniruoka vastaa usein tähän tarpeeseen. Nykyisen asuntoni tiskikoneen täytyy myös olla markkinoiden pienin, joten yritän myös välttää turhaa tiskiä, jota syntyy jo ihan riittämiin lapsiperhearjessa. Uuniruoat valmistuvat usein yhdessä astiassa, kuten tämä jouluvuokakin. Pyrin myös minimoimaan ruokahävikkiä ja uunissa on helppo paahtaa esimerkiksi jääkaapin pohjalle pyörimään jääneet juurekset. Lähes kaikki myös maistuu piirun verran paremmalta paahdettuna, etenkin syksyllä ja talvella, kun kaipaan lämmittävää lohturuokaa”, Jenni fiilistelee.

Jouluvuoka juureskranssi

Kotimaiset juurekset kuuluvat joulupöytään. Kuva: Jenni Häyrinen 

Ulkomaanmatkat, ravintoiloissa syöminen ja Instagramin seuraaminen ovat Jennin suurimmat inspiraation lähteet. Töitä pitää tehdä nälkäisenä, jotta inspiraatio kukkii.

”Inspiroidun usein sesongin raaka-aineista ja erilaisista makuyhdistelmistä. Ammennan inspiraatiota ruokamatkoilta, ravintoloista ja kotimaisilta sekä ulkomaisilta ruoka-alan instagrammaajilta. Olen myös huomannut, että nälkäisenä olen luovimmillani keittiössä. Silloin ruoan on myös valmistuttava nopeasti. Aikaa menee myös kuvaamiseen. Usein mielenkiintoisimmat makuyhdistelmät ja uudet oivallukset syntyvät silloin, kun en jaksa lähteä kauppaan ja kurkkaan jääkaappiin. Nostan sieltä löytyviä aineksia pöydälle ja pähkin mitä niistä voisi yrittää tehdä.”

Arki se on myös ruokabloggaajan keittiössä eikä aina ole inspiraatiota keksiä uutta. Silloin Jenni tekee jotain tuttua ja turvallista, esimerkiksi uunifetapastaa. Toisinaan suosikkibloggaaja joutuu turvautumaan myös muiden idoihin.

”Välillä saatan kysyä seuraajiltani vinkkejä ja ideoita, mitä he kokkaavat juuri nyt”, Jenni kertoo.

Jouluvuoka juureskranssi

Sinihomejuuusto sulaa herkulliseksi kerman joukkoon.  Kuva: Jenni Häyrinen

Tässä juureskranssissa on suomalaisille tuttuja rosollin aineksia, syödäänkö rosollin sijaan tänä jouluna uunissa paahdettuja juureksia?

”Meidän joulupöydässä ainakin! Uunijuurekset ovat löytyneet joulupöydästämme jossain muodossa niin kauan kuin muistan. Eikä jouluvuoan tekeminen poissulje rosollia joulupöydästä; osittain samoja aineksia voi käyttää myös siihen. Tänä vuonna joulupöydästämme löytyy jouluvuoan lisäksi riistaa ja kalaa. Kinkkua ja rosollia kyllä maistellaan joulupäivänä isän perinteisessä joulupöydässä.”

Mikä inspiroi laittamaan juurekset kranssin muotoon?

”Ranskalainen tian-kasvisruoka, jossa juurekset tai kasvikset asetellaan vuokaan siivuina toimi alunperin inspiraation lähteenä reseptille. Kesäkurpitsan tai tomaatin sijaan käytin suomalaisia joululaatikoista ja rosollista tuttuja sesongin juureksia. Uunivuoan pyöreä muoto inspiroi asettelemaan siivutetut juurekset jouluisen kranssin muotoon. Siivutetut juurekset imevät itseensä makuja vuoan pohjalla muhivasta mausteisessa liemessä, josta löytyy rosmariinia, kanelia, tähtianista ja sinihomejuustoa. Joulupöydän näyttävä ruoka viimeistellään kuivatuilla karpaloilla ja manteleilla. Tuoksu on huumaava!”

Liemessä-Jennin jouluvuoka eli juureskranssi on todella helppo valmistaa, kurkkaa ohje Kotiliedestä. 

Taatelikakku hurmaa mehevyydellään – katso Kotilieden hittireseptit!

$
0
0

Taatelikakku on kiitollinen joululeivonnainen. Sen voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin ja välttää siten pahimmat joulukiireet. Toffeemainen maku itse asiassa vain syvenee, kun kakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän. Säilytä kakku huolellisesti esimerkiksi folioon käärittynä, jotta jääkaapin tuoksut eivät tuo leivonnaiseen epämiellyttävää sivumakua.

Lue myös: Kahvikakku – makumuisto mummolasta

Taatelikakku, kuten kaikki muhkeat kahvikakut on parasta paistaa uunin alatasolla. Näin tuhti taikina ennättää kypsyä myös sisältä ennen kuin pinta ehtii tummua liiaksi. Paras kakku valmistuu rengasvuoassa, jolloin lämpö pääsee kypsentämään taikinaa myös kakun keskeltä. Myös pitkänomainen leipävuoka sopii tarkoitukseen. Sen sijaan pyöreässä irtopohjavuoassa paistettu taatelikakku tuppaa jäämään keskeltä raa’aksi.

Kokeile kakun kypsyyttä tikun avulla. Kun kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on leivonnainen valmis uunista napattavaksi. Anna kakun levähtää rauhassa vuoassaan vaikka seuraavaan päivään ennen kuin kumoat sen lautaselle. Jäähtyessään kakku napakoituu ja irtoaa kauniisti vuoasta.  

Perinteinen taatelikakku

Kotilieden suositulla ohjeella valmistettu perinteinen taatelikakku on mehevä, maukas ja helppo valmistaa. Taikina on suuri ja sillä leipoo kerralla kolmekin kakkua, joten se on nappivalinta, kun keivot myyjäisiin tai muistat itse tehdyllä ruokalahjalla lähimmäisiäsi. Jaa taikina pitkänomaisiin leipävuokiin, jotta ne mahtuvat uuniin vieretysten.

VIERASVARAKSI JA LAHJAKSI Maukas taatelikakku on mehevä. Samalla ohjeella valmistat kolme kakkua. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Taatelikakku

Suklaiset taatelikakut

Suklaa-taatelikakun jekku on, kuten nimikin kertoo, taikinaan piilotettu suklaarouhe. Voit tehdä ohjeella yhden ison perinteisen kahvikakun tai useamman pienen taatelimuffinin.

Joulun ehdoton kahvikakkuhitti ja suklaanystävän unelma on Daim-suklaalla rikastettu ja suklaalla kuorrutettu Daim-taatelikakku.

Mehevä taatelikakku yhdistää joulun kaikki suosikit: taatelit, suklaan ja karpalot herkulliseksi kokonaisuudeksi. Soma viimesilaus syntyy tomusokeritupsauksin.

Taatelikakun monet ilmeet

Klassikon voi leipoa myös rennosti ruutuina neliskanttisessa uunivuoassa. Uudistetun taatelikakun eli  taateli-koosospalojen jujuna on pinnalle ripoteltava kookoskuorrute. 

Joulun trendikkäin taatelikakku syntyy vaihtamalla perinteiset taatelit lakritsipäällysteisiin. Laku-taatelikakku saa uljaan viime silausen toffeemaisesta dulce de leche -kuorrutteesta, joka viimeistellään strösselein ja sormisuolahippusin. 

Aikuiseen makuun valmistetussa taatelikakkussa maistuu portviini, jota lisätään niin taikinaan kuin kakun pinnalle siveltävään kostutusliemeenkin.

Vegaaninen taatelikakku saa uuden jännittävän muodon ja maun banaanista. Taatelit ja banaani tuovat leivonnaiseen kosteutta, makua ja mehevyyttä.

Raakakakkujen ystävä tekee joulukakun pohjan pähkinöistä ja kuivatuista taateleista. Raakasuklaakakku täytetään ihanalla suklaamoussella, joka syntyy cashewpähkinöistä, banaanista ja kaakaojauheesta.

Suloiset tähtikoristeiset taateli­-omenapiiraat valmistuvat käte­västi muffini­pellillä.

Lue myös: Jouluiset hedelmäkakut hurmaavat kahvipöydässä – katso maukkaat ohjeet!

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Taateli-pähkinäpallot

 


Coquito – joko olet testannut joulun hittijuomaa?

$
0
0

Coquito on puertoricolainen joulujuoma, jossa maistuu kookos ja joulusta tutut mausteet.

Lue myös: 6 x drinkki: Hurmaavat juhlajuomat ja niille sopivat suupalat

Coquito on espanjaa ja tarkoittaa pientä kookosta. Todellinen kookospommi se onkin! Etelä-Amerikassa Puerto Ricossa ei tule joulua ilman tätä juomaa. Se on heille sama kuin glögi meille suomalaisille. Coquito kuuluu joulun- ja uudenvuodenajan juhlintaan olennaisesti.

Coquitoa verrataan usein munatotiin, mutta sillä ei ole muuta yhteistä kuin väri. Kananmunaa siihen ei tule, eikä muitakaan eläinperäisiä raaka-aineita, joten se on myös täydellinen juoma vegaanille, joka haluaa lasiin jotain muuta kuin glögiä.

Coquito tehdään kookosmaidosta, kondensoidusta maidosta, rommista ja mausteista. Kondensoitua maitoa on saatavilla myös vegaanisena kookosmaidosta tehtynä. Coquito-juoman suosio alkoi leiviämään vegaanipiireissä tämä herkun tultua kauppoihin. Suomessa vegaanista kondensoitua kookosmaitoa saa ainakin SpiceUp! -merkiltä, jota myydään lähes kaikissa marketeissa.

Alkuperäinen resepti ei ole vegaaninen, koska siihen on käytetty tavallista makeaa kondensoitua maitoa. Jos ohjeen vegaanisuus ei ole sinulle tärkeää, käytä tavallista kondensoitua maitoa.

Coquito juodaan usein kylmänä blenderissä sekoitettuna ja jäiden kera, mutta suomalaiseen jouluun se sopii kuumennettuna. Ohjeen löydät Kotilieden arkistosta nimellä coquito.

Mitä on kondensoitu kookosmaito?

Kondensoitu kookosmaito on kookosmaidosta valmistettua tiivistettä, joka on makeutettu sokerilla ja kookossiirapilla. Se on koostumukseltaan paksua ja tahmeaa, jopa siirappimaista.  Kondensoidun maidon kermainen, kookoksinen ja karamellimainen maku sopii täydellisesti jälkiruokiin. Siitä voi keittää kookoskinuskia tavallisen kondensoidun kookosmaidon tapaan tai sitä voi käyttää sellaisenaan jälkiruokiin ja erilaisiin kastikkeisiin.

Se myydään pienessä säilykepurkissa. SpiceUp! -merkin kondensoitu kookosmaito on 320 g:n purkissa. Löydät sen markeiteista leivontahyllystä.

Vegaanin kinkku tehdään kurpitsasta

$
0
0

Vegaanin kinkku tehdään myskikurpitsasta. Kasviksista tehdyt jouluruoat ovat nousseet suomalaisten joulupöytään perinteisten liha- ja kalaruokien rinnalle.

Lue myös: Vegaaninen joulu – tarjoa näitä jouluruokia vegaanille

Monessa perheessä pohditaan mitä tarjoilla suvun joulupöydässä vegaanista ruokavaliota  noudattaville vieraille. Mikä olisi yhtä upea ja näyttävä sekä yhtä herkullinen ja mehevä kuin joulukinkku eikä jäisi kakkoseksi, kun kinkku tuodaan pöytään? Lisäksi olisi järkevää, että se maistuisi kaikille. Yhtä tai kahta vierasta varten ei hävikin minimoimiseksi kannata kokata jotain suurta ja vaivalloista.

Vegaanin kinkku tehdään kurpitsasta.

Vegaanin kinkku on joulupöydän kruunu. Kuva: Mirva Kakko

Vegaanin joulupöytään sopii myskikurpitsa

Myskikurpitsa on yksi kauppojen yleisimmistä kurpitsalajikkeista. Sen kaunis pitkulainen ulkomuoto inspiroi käyttämään sitä ruoanlaitossa kokonaisena. Myskikurpitsa on tiivis ja sen pulleassa päässä on keskellä ontto osa, jossa siemenet ovat. Kun halkaiset myskikurpitsan, halkaise se pituussuunnassa. Sen jälkeen se on helppo käyttää monella tavalla. Paahtaminen on yksi hyvä tapa saada kurpitsasta pehmeä. Myskikurpitsan kuori on myös niin ohut, että sen voi paahtamisen jälkeen syödä. Se pehmenee uunissa.

Katso videolta miten vegaanin kinkku myskikurpitsasta tehdään

Myskikurpitsasta tehty vegaanin kinkku on näyttävä jouluruoka, jonka voi nostaa kinkun rinnalle tai miksi ei myös pääruoaksi kinkun tilalle. Joulupöydän perinteitä voi uusia omien mieltymysten mukaan. Joulupöytään voi tuoda rohkeasti jotain uutta joka joulu. Olisiko täytetty myskikurpitsarulla jouluruokien tämän vuoden uutuus?

Myskikurpitsa on näyttävä ja mehevä uuniruoka. Se säilyttää värinsä upeasti paistamisen jälkeen ja sen malto pehmenee herkulliseksi paahtamalla. Pituussuunnassa halkaistu myskikurpitsa muuntuu helposti rullaksi, kun täytetyt puolikkaat yhdistetään ja sidotaan yhteen paistinarulla.

Vegaanin kinkku kurpitsasta.

Vegaanille tehdään myskikurpitsasta näyttävä rulla joulupöytään. Kuva: Mirva Kakko

Pehmeäksi ja hieman pähkinäiseksi paahtunut malto koverretaan kuoresta ja sekoitetaan täytteen ainesten kanssa. Koverretut kurpitsan puolikkaat vuorataan paahdetulla paprikalla, sen jälkeen puolikkaat täytetään ja nostetaan päällekkäin. Puolikkaat sidotaan yhteen paistinarulla ja nostetaan vielä uuniin kuumenemaan. Näyttävä kurpitsa on värikäs ja upea jouluillallisen ruoka, jonka voi nostaa pöytään yhdessä kinkun kanssa.

Tähtipulla on kahvipöydän trendikäs katseenvangitsija – poimi ohje ja valmistaudu suosionosoituksiin

$
0
0

Tähden muotoon leivottu pullakranssi on herkullinen ja rento tapa tarjota pullaa. Lopputulos on ihanan mehevä ja jokainen voi ottaa pullasta juuri haluamansa kokoisen palasen. Näyttävä tähtipulla sopii lahjaksi tai omaan herkutteluun. Poimi ohjeet, joilla hurmaat.

Lue myös: Maailman paras pullataikina – näillä leivontavinkeillä onnistut!

Näyttävä ja herkullinen pullakranssi syntyy tavallisesta pullataikinasta, joka kaulitaan pyöreiksi levyiksi ja täyteteään mieleisillä herkuilla.

tähtipulla

Onko tässä kaunein pulla ikinä? Näyttävän tähtipullan leipominen ei ole vaikeaa ja täytteetkin voi valita maun mukaan. Kuva: Paula Kukkonen

Kerrosta, leikkaa ja kieputa

Aloita tähtipullan teko valmistamalla perinteinen pullataikina. Jaa kohonnut pullataikina kolmeen osaan ja kauli osat pyöreiksi levyiksi. Mitä ohuempia taikinalevyjä kaulitset, sitä kauniimpi pullasta tulee. 

Muotoile pyöreä muoto veitsen avulla tai käytä muottina esimerkiksi suurta lautasta tai pyöreää tarjoiluvatia. Ripottele taikina-alustalle riittävästi jauhoja, jottei taikina tartu kiinni.

Helpoimmalla pääset, kun kokoat pullan suoraan leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Jaa täyte kahteen osaan ja levitä se kahdelle alimmalle pullalevylle. Nosta kolmas levy päälle.

Sitten on aika muotoilla pulla tähden malliin. Aseta kerrostettujen pullalevyjen keskelle lasi tai pieni pyöreä kulho ja leikkaa taikinalevy kahteentoista tai kuuteentoista yhtä suureen sektoriin niin, että viilto yltää lasin reunaan asti. Veistäkin voi käyttää, mutta puhtaat keittiösakset ovat tässä yllättävän näppärä apuväline.

Nappaa sitten vierekkäisistä sektoreista kiinni ja pyöräytä ne kierteelle vastakkaisiin suuntiin, vasemman käden sektori vasempaan ja oikean käden sektori oikeaan suuntaan. Nipistä rullattujen osien päät tiukasti kiinni toisiinsa ja toista kunnes kaikki sektorit on muotoiltu tähden sakaroiksi. Täyte tursuaa välistä, mutta älä huoli, kohotus ja paisto peittävät suurimmat kauneusvirheet.

Paista tähtipulla uunin alatasolla, jotta jättimäinen leivonnainen ennättää kypsyä myös sisältä ennen kuin pinta paahtuu liiaksi. 

Tähtipulla on näyttävä ja koristeellinen sellaisenaankin, mutta halutessasi voit koristella sen vielä raesokerilla, pähkinärouheella tai paiston jälkeen esimerkiksi tomusokeritupsauksin tai sokeri-vesikuorrutteella.

tähtipullakranssi

Tähden muotoon leivottu pullakranssi on herkullinen ja rento tapa tarjota pullaa. Lopputulos on ihanan mehevä ja jokainen voi ottaa pullasta juuri haluamansa kokoisen palasen. Kuva: iStock

Mitä tähtipullan täytteeksi?

Tähtipulla taipuu täytteiden avulla joka tilanteeseen ja makuun sopivaksi. Talvella maistuu tahinin ja vaniljan yhdistelmä, kesällä ihastuttavat tuorejuusto ja makoisat marjat. Myös paistonkestävät marmeladit sopivat pullan väliin.

  • Tahini-vaniljatäyte: Levitä kerrosten väliin pehmeää tahini-täytettä. Seesaminsiementahna saa mahtavat makuparit vaniljasta ja kaakaojauheesta. Poimi tahinitähtipullan ohje täältä.
  • Mustikka-tuorejuusto: Sipaise pullan väliin vaniljan tai sitruunan makuista tuorejuustoa ja ripottele kaveriksi mustikkaa ja puolukkaa. Poimi mustikka-tuorejuustotäytteisen tähtipullan ohje täältä.
  • Nutella: Nutella eli hasselpähkinä-suklaalevite on pullan täytteenä verraton. Lisää makua ja rousketta saat ripottelemalla väliin pähkinärouhetta.
  • Kaneli-sokeri: Täytä tähtipulla korvapuustin tapaan pehmeällä voilla sekä kanelilla ja sokerilla. Kokeile korvata valkoinen sokeri aromikkaalla fariini- tai muscovadosokerilla.

Hyödynnä rippeet

Hyödynnä tähteeksi jääneet taikinanpalat pyörittelemällä niistä pikkupullia. Koristele pullat raesokerilla tai leivo vaikka voisilmäpulliksi. Paista pikkupullia 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. 

Äänestä paras joululaatikko ja katso äänestyksen tulokset!

$
0
0

Monen pöydässä tarjoillaan jouluna kinkun kaverina imellettyä perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa ja lanttulaatikkoa. Joululaatikot ovatkin erottamaton osa jouluateriaa.

Lue myös: Jouluateria perinteiseen tapaan

Mutta mikä joulupöydän vakiotarjottavista onkaan paras joululaatikko: peruna, porkkana vai lanttu? Mitä laatikkoa ilman ei joulupöytä ole täydellinen?

Äänestä, mikä joululaatikoista on sinun suosikkisi!

Lue myös: Kaipaatko uusia makuja joululaatikoihin? Ota tästä helpot vinkit ja herkulliset reseptit

Perustele kommenteissa, miksi juuri kyseinen joululaatikko on suosikkisi!

Maistoimme valmiit perunalaatikot – voittaja kuin kinuskia

$
0
0

Perinteiset jouluruoat pitävät pintansa joulusta toiseen. Joululaatikot kuuluvat suomalaiseen jouluun. Perunalaatikko on varmasti yksi eniten keskustelua herättävistä ruokalajeista joulupöydässä. Voiko sen ostaa kaupasta valmiina, vai pitääkö se tehdä itse?

Varsinkin suuren porukan joulussa saa oikaista. Aika ei riitä kaikkien ruokien valmistamiseen. Oikaise jossain ja tee jotain itse. Näin selviät joulustressistä.

Paras valmis perunalaatikko?

Maistoimme suosituimpien valmistajien laatikot. Yksi yllättäjä otettiin testiin mukaan, ja kuinka siinä kävikään? Toimituksen suosikkilaatikoksi nousi tuusulalaisen Lottakanttiinin tekemä imelletty perunalaatikko. Kakkoseksi nousi ison talon yllättäjä, hinta-laatusuhteeltaan loistava joulun makea perunalaatikko Atrialta sekä Lounastuotteen perunalaatikko.

Kaikki laatikot maisteltiin sokkona, ne kuumennettiin uunissa eikä niitä tuunattu ennen maistamista.

Monen perunalaatikon maku jäi arkiseksi. Laatikoihin kannattaa lisätä oman maun mukaan siirappia, kermaa tai voita. Ripaus muskottipähkinääkään ei tee huonoa perunalaatikolle.

Valmiit perunalaatikot ovat hyviä.

Valmiit perunalaatikot kannattaa maustaa voilla, siirapilla ja ehkä ripauksella muskottia. Sekoittaa ja kaataa kauniiseen vuokaan ennen lämmitystä ja tarjoilua. Kuva: Jorma  Marstio

1. Kymppi imellytetty perunalaatikko

”Superhyvä hinta-laatusuhde. Mainion makuinen, koostumus jäi vähän rakeiseksi, eikä ollut niin silkkinen kuin imelletty perunalaatikko yleensä. Hyvä peruslaatikko.”

8 / 10 pistettä: 2,95 e / 700 g

2. Toimituksen suosikki: Lottakanttiinin imelletty perunalaatikko

” Näyttää lähes itse tehdyltä perunalaatikolta, tumma väri ja kauniisti karamellisoituneet pitsiset reunat. Maku on todella karamellisoitunut ja herkullisen makea. Saattaa olla jo liian makea joidenkin makuun. Koostumus todella silkkinen ja mukavan löysä. Kuin perunakinuskia lusikoisi suuhunsa. Tätä tilaan varmasti ensi jouluksi! Ihan kuin mummon tekemää!”

10 / 10 pistettä: laktoositon tavallinen imelletty 4,90 e / 400 g, gluteeniton 5,50 e / 400 g

Tuusulassa Lottamuseon yhteydessä on Lottakanttiini, jonka kahvila tunnetaan legendaarisista kotitekoisista 1930-luvun reseptiikasta.  Joulun aikaan sieltä voi ostaa myös joululaatikoita. Lottakanttiinin perunalaatikko on tehty perinteiseen tapaan imeltämällä. 2019 myynnissä oli myös gluteenitonta laatikkoa.

3. Lounastuote perunalaatikko

”Hailakka väri, mutta maistuu perunalle. Todella hyvä perunan maku. Laatikko oli vähän kuiva ja muistuttaa ulkonäöltään perunamuussia. Oli kyllä karamellisoitunut pinnalta vähän, mutta ei tarpeeksi makea. Lisäisin siirappia ja jotain nestettä, että koostumus muuttuisi paremmaksi. Muskottipähkinä voisi tehdä terää. Paras perunan maku kaikista!”

8 / 10 pistettä: laktoositon ja gluteeniton 5,99 e / 700 g

4. Saarioinen joulun perunalaatikko

”Laatikko kaipasi lisää makeutta. Se on sellainen arjen pelastaja, mutta nimestään huolimatta ei löytynyt joulun makua.”

7 / 10 pistettä: gluteeniton ja laktoositon 2,99 e / 350 g

5. Kokkikartano perunalaatikko

”Perunalaatikko oli lämmittämisen jälkeenkin rakeinen. Perunan maku ei korostu. Olisiko tähän pitänyt laittaa siirappia ja ehkä vähän kermaa joukkoon? Ehkä mausteitakin. Maku jäi pliisuksi.”

6 / 10 pistettä: 3,39 e / 300 g

6. Pirkka perunalaatikko

”Liian arkisen makuinen. Tässäkin koostumus oli rakeinen ja kuiva. Arkimuusi, eikä yhtään jouluinen.” Tarkempi tarkastelu osoitti myöhemmin, että se on tehty perunahiutaleesta.

5 / 10 pistettä: gluteeniton 1,99 e / 350 g

7. Jouluaitta luomuperunalaatikko (Lidl)

”Täyteläinen ja maukas. Tönkköä tavaraa, joka tekee siitä arkisen. Olisi voinut olla löysempi ja makeampi. Tähän kun sekoittaisi siirappia, olisi varmasti ihan ookoo.”

7 / 10 pistettä: laktoositon 2,99 e / 350 g

8. Atria joulun makea perunalaatikko

”Valjun värinen, mutta todella maukas. Ison talon yllättäjä. Tähän voisi kyllä lisätä vielä siirappia vähän, niin olisi täydellinen. Todella hyvä hinta-laatusuhde.

8 / 10 pistettä gluteeniton 1,98 e / 400 g

 

Parhaat joulujuomat 2019 – valitsimme juomat joulupöytään

$
0
0

Perinteinen joulupöydän juhlajuoma on viini ja niistä löytyykin valinnanvaraa.  Viinien ohella joulupöydän suosikkijuomiksi ovat nousemassa myös laadukkaat siiderit ja oluet.

Lue myös: Parhaat jouluviinit kinkulle, laatikoille, sekametelisopalle, taatelikakulle ja juustopöydälle

Riistapadalle ja viemiseksi: Errázuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon 2014

  • Alkuperämaa: Chile
  • Alkon numero:  426308
  • Hinta: 35,49 €/1,5 l  

Mitä jos kokkaisit muhkean riistapadan kinkun ja laatikoiden sijaan? Pata pöytään ja hyvää viiniä lasiin. Ei sitä muuta tarvitse! Jouluna tärkeintä on istua saman pöydän ääressä, tarjolla ei tarvitse olla seitsemää sorttia. Isosta pullosta riittää suuremmallekin seurueelle. Maussa tummia marjoja, yrttisyyttä ja savua. 

Errázuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon 2014

Kuva: Alko

Vegekinkun kaveriksi trendikästä roseeta: Château Ksara Sunset Rosé 2018 

  • Alkuperämaa: Libanon
  • Alkon numero:  407017
  • Hinta: 14,99 e / 0,75 l  

Libanonilainen rosee on runsaan marjainen, mutta ryhdikäs. Täydellinen makupari yhdistettynä munakoisosta tehdylle vegekinkulle, joka tarjoillaan graanttiomenansiementen kera. Yllättävä uutuusrosee. 

Katso myös: Vegaaninen jouluateria

Château Ksara Sunset Rosé 2018

Kuva: Alko

Perinteiselle kinkulle: Mud House Central Otago Pinot Noir 2018 

  • Alkuperämaa: Uusi-Seelanti
  • Alkon numero:  417607
  • Hinta: 16,97 e / 0,75 l 

Kinkulle kannattaa valita lempeät tanniinit omaava ja kevyt punaviini. Uuden maailman pinot noirien aatelistoa, loistava hinta-laatusuhde. 

Katso myös: Jouluateria perinteiseen tapaan

Mud House Central Otago Pinot Noir 2018

Kuva: Alko

Trendikäs vino verde: Muros Antigos 2018 

  • Alkuperämaa: Portugali
  • Alkon numero:  599327
  • Hinta: 12,48 e / 0,75 l  

Portugalin ”vihreät” viinit ovat viime aikoina nostaneet päätään. Tutustu tähän eloisaan ja raikkaaseen viiniin kalapöydän herkkujen kera. Se toimii mainiosti myös vegaanisen munakoisosillin kanssa. 

Katso myös: Joulukalat – parhaat ohjeet joulun kalapöytään

Muros Antigos 2018 

Kuva: Alko

Kuplia läpi aterian: Bruno Verret Métisse Crémant de Bourgogne Vieilli en fût de chêne Brut 

  • Alkuperämaa: Ranska
  • Alkon numero: 534007
  • Hinta: 19,88 e / 0,75 l  

Kuplia läpi aterian? Tässä hinta-laatusuhteeltaan todellinen löytö. Sampanjan veroinen kuohuviini on roteva ja paahteinen, maussa on sampanjallekin tuttua briossimaisuutta. Ruokailuun sekä kilistelyyn. 

Bruno Verret Métisse Crémant de Bourgogne Vieilli en fût de chêne Brut 

Kuva: Alko

Kotimaista siideriä jälkiruoalle: Kuura Ice 2017 

  • Alkuperämaa: Suomi
  • Alkon numero:  636984
  • Hinta: 7,95 e / 0,375 l 

Jääsiideri tehdään Raaseporissa Fiskarsissa perinteisellä quebeciläisellä menetelmällä (Cidre de Glace). Juoma ei muistuta siideriä, vaan enemmän icewine-tyyppistä jälkiruokaviiniä. Käsityöläisjuoma on intensiivisen makea, mutta ryhdikkään hapokas. Juustoille, joulun jälkiruoille tai sellaisenaan herkutteluun. Juoma on vegaaninen.

Kuura Ice 2017 

Kuva: Alko

Yllätysolut: Chimay Première 

  • Alkuperämaa: Belgia
  • Alkon numero: 721177
  • Hinta: 8,95 e / 0,75 l 

Täyteläinen ja karamellimaisen maltainen luostariolut Belgiasta sopii hyvin suomalaiseen joulupöytään makeiden makujen seuraan. Lanttulaatikon kaveri! Plussaa kivasta pullokoosta. 

Katso myös: Joulupöydän juurekset – Kotilieden parhaat reseptit joulun juuresherkuista

Chimay Première 

Kuva: Alko

Ruotsalaisten suosikki kardemummakierre haastaa perinteisen korvapuustin – katso kardemummapullan ohje!

$
0
0

Ruotsissa käydessään ei voi välttyä kardemummakierteiltä. Ronskisti kardemummalla maustettua pullasykeröä on tarjolla jokaisessa leipomossa ja kahvilassa sekä markettien paistopisteessä ja pakastealtaissa. Ruotsalaiset todella rakastavat kardemummapullaansa aivan kuten me rakastamme kotoisaa korvapuustiamme.

Lue myös: Maailman paras pullataikina – näillä leivontavinkeillä onnistut!

Kardemummakierteen koukuttavuuteen lienee kaksi syytä: ensinnäkin kardemumma maistuu pullassa selkeästi. Sitä lisätäänkin taikinaan kolmessa vaiheessa: taikinaan, täytteeseen ja ripotteeksi pullan päälle. 

Myös herkullista voi-kardemummatäytettä on paljon ja sitä riittää kierteisen muodon ansiosta joka suupalalle. Sykkyräinen solmu syntyy leikkaamalla täytetty pullalevy nauhoiksi, pyöräyttämällä nauhat kierteelle ja edelleen sykkyräiseksi keräksi.

Länsinaapurissa suosittu pulla on löytänyt tiensä myös joihinkin suomalaisiin leipomoihin. Varmimmin herkkuhetkeen pääsee kuitenkin käsiksi, kun leipoo pullan itse. 

kardemummakierrepulla

Ruotsalaisissa kardemummakierteissä ei kardemummassa säästellä. Kardemummaa lisätään niin taikinaan, täytteeseen kuin pullan päällekin. Kuva: iStock

Pehmeä pullataikina on kardemummakierteen perusta

Kardemummakierteet tehdään perinteisestä, ronskisti kardemummalla maustetusta pullataikinasta. Kokeile leivontaan esimerkiksi tätä ruotsalaista kanelikierrepullataikinaa, mutta lisää kardemummaa kahden teelusikallisen sijaan yksi ruokalusikallinen.

Ohje on vegaaninen, mutta älä anna sen hämätä. Lopputulos on jopa perinteistä mehevämpi.

Ohje: Ruotsalaiset kanelikierrepullat (vegaaninen)

ruotsalaiset kanelikierrepullat

Pullataikina ei kaipaa kananmunaa. Ilman munaa leivottu pulla on itse asiassa perinteistä mehevämpää ja säilyy myös pehmeänä pidempään. Kuva: Jorma Marstio

Kohonnut pullataikina kaulitaan ohueksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Mitä ohuemmaksi taikinan kaulitset, sitä kauniimpia pullista tulee ja sitä paremmin myös täyte pääsee oikeuksiinsa. 

Levitä puolikkaalle taikinalevylle pehmeää voita, ripottele päälle reilusti kardemummaa ja viimeistele sokerilla. Taita toinen taikinanpuolikas täytteen päälle ja leikkaa levy noin senttimetrin levyisiksi suikaleiksi. Tarvittaessa voit kaulita taikinalevyä hieman ohuemmaksi ja leikata vasta sitten.

Kardemummakierteiden täyte

  • 250 g pehmeää voita
  • 2 rkl kardemummaa
  • 3 dl sokeria

Tartu taikinasuikaletta molemmista päistä ja pyöräytä päitä samaan aikaan vastakkaisiin suuntiin saadaksesi aikaan kierteen. Kiepauta kierre kerälle ja asettele se leivinpaperoidulle pellille. Piilota suikaleen irtonainen pääty pullan alle, niin saat viimeistellyn lopputuloksen. Kohota pullat, voitele kananmunalla ja ripottele päälle vielä hitunen lisää kardemummaa.

Raesokeri ei perinteisesti kardemummakieteeseen kuulu, mutta toisinaan pullat viimeistellään kiiltäviksi sokerisiirapilla, kuten ruotsalaisissa kanelikierteissäkin on tehty.


Kotilieden ruokaryhmän upeimmat pipariluomukset – katso kuvat

$
0
0

Kotilieden ruokaryhmässä  on tehty joulun alusaikana upeita joululeivonnaisia. Pyysimme ryhmäläisiä lähettämään hienoimmat pipariluomuksensa.

Lue myös: Kotilieden ruokaryhmässä jaetaan parhaat ideat ruoanlaittoon – tervetuloa mukaan sisäpiiriin!

Haluaisitko liittyä mukaan Kotilieden ruokaryhmään? Ryhmässä jaamme parhaita ideoita niin ruoanlaittoon kuin leivontaan, vinkkejä hyviin ruokajuomiin ja keskustelmme ruoka-alan uutuuksista, tapahtumista ja jaamme hyvää fiilistä. Tule mukaan huippumukavaan seuraamme. Löydät ryhmän Facebookista nimellä Kotilieden ruokaryhmä.

Kotilieden ruokaryhmän pipariluomukset.

Priscan perhe leipoi oman kotinsa piparitaloksi.  Amerikan pastillit koristavat talon kattoa.  Kuva: Prisca Leclerc

Kotilieden ruokaryhmän pipariluomuksia.

Tiinan piparitalo on muumien koti. Herkullinen piparitalo on muutaman vuoden takainen luomus. Kuva: Tiina Pikkala 

Kotilieden ruokaryhmän joulupipariluomukset.

Tämä värikäs joulupiha on tehty 6 vuotta sitten. Mia kertoo, että he asuivat silloin Kanadassa.  Kuva: Miia Virtasalmi

Kotilieden ruokaryhmän pipariluomuksia.

Sininen muumitalo inspiroi vuosi toisensa jälkeen. Muumi-hahmot ovat myös suosittuja pipariaiheita. Kuva: Miia Virtasalmi

Kotilieden ruokaryhmän piparihaaste.

Elinalla piparkakkutalon rakentaminen on jokavuotinen perinne. Hybriditalossa on käytetty Pätkistä seinissä ja lakritsia katossa.  Kuva: Elina Strengell

Kotilieden ruokaryhmän pipariluomukset.

Lasten kanssa suunnittelimme aiheita. Piparit nostettiin seisomaan, Kati kertoo. Kuva: Kati Kinnunen

Lusikkaleivät – kahvipöydän klassikot onnistuvat näillä nikseillä

$
0
0

Lusikkaleivät ovat suomalaisen ruokakulttuurin klassikko. Niitä on syöty erilaisissa kekkereissä jo monen sukupolven ajan ja edelleen ne jaksavat ihastuttaa. Lusikkaleipiä voi tarjota niin arkisessa kahvipöydässä kuin hienostuneessa juhlapöydässäkin. 

Lue myös: Parhaat pikkuleivät kautta aikojen

Ruskistunut voi tuo maun

Lusikkaleivillä on vaikean leivonnaisen maine, mutta aivan turhaan. Perusohje on helppo, kunhan pari niksiä on hallussa.

Ohje: Krannin tilan suussa sulavat lusikkaleivät

Lusikkaleipien maun salaisuus piilee aidossa voissa, joka saa sitä sulatettaessa hieman jopa ruskistua. Mittaa voi mieluiten teräskattilaan, jotta näet voin oikean sävyn. Anna voin sulaa ja kiehahtaa niin, että se saa hieman väriä ja nosta kattila sitten liedeltä. Älä kuitenkaan polta voisulaa tai saat kitkerän makuisia lusikkaleipiä.

Lisää voisulaan sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Lisää sitten kuivat aineet joukkoon siivilän läpi sihdaten. Jos haluat onnistua täydellisesti, voit aluksi laittaa vähän vähemmän jauhoja ja lisätä niitä myöhemmin, jos tarve vaatii. Kivikovaa taikinaa on vaikea pelastaa. Jauhojen määrää voi arvioida paistamalla koepiparit. Jos testikappaleet leviävät, lisää hiven jauhoja ja tee testi uudelleen.

Taikina muotoillaan tee- tai jälkiruokalusikassa, ruokalusikka on tarkoitukseen liian suuri. Lusikanmuotoinen taikinanpala irrotetaan työntämällä sitä toisella lusikalla, ei sormin.  

lusikkaleivät

Lusikkaleivät ovat kahvipöydän klassikko, jonka maun salaisuus piilee aidossa voissa. Kuva: Norman Ojanen

Vadelmamarmeladi ja sokeri viimeistelevät maun

Perinteiset lusikkaleivät täytetään vadelmamarmeladilla. Täytteeksi käy maun mukaan myös raikas lemon curd -tahna, aprikoosi- tai omenahillo tai oikeastaan mikä tahansa marmeladi tai levite, kunhan se on kiinteää. Muuten puolikkaat eivät tartu yhteen. 

Täyte lisätään vasta täysin jäähtyneiden pikkuleipien väliin. Kerralla kannattaa koota vain sen verran lusikkaleipiä, kun tarve vaatii. Muutoin ne pehmenevät ja sitkistyvät ikävästi. Viimeistele lusikkaleivät pyörittelemällä ne kauttaaltaan hienosokerissa.

Jos leivot isomman erän lusikkaleipiä esimerkiksi juhlia varten, voi pikkuleivän puolikkaat huoletta pakastaa. Lisää marmeladitäyte ja sokeri kuitenkin vasta hetki ennen tarjoilua.

lusikkaleivät

Lusikkaleivät kuuluvat monen juhlapöytään. Kokeilisitko klassikkoa vaihteeksi kanelilla tai sitruunalla maustettuna? Kuva: Kristiina Kurronen

Klassikon uudet maut

Klassikko on klassikko syystä, mutta sitäkin on lupa välillä vähän tuunata. Jos makua nimittäin haluaa muunnella, voi osan sokerista korvata muscovado- tai fariinisokerilla. Se antaa pikkuleiville herkullisen toffeemaisen maun.

Joulun aikaan lusikkaleivät voi puolestaan maustaa piparkakkumausteella ja pääsiäisenä sitruunankuoriraasteella. Omenamarmeladilla täytettyjen lusikkaleipien taikinaan sopii teelusikallinen kanelia. 

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Kahdet pikkuleivät samasta taikinasta

Uudenvuoden kuohuviinit 2019 –  kilistele näillä kuplilla

$
0
0

Uudenvuoden juhlinta ei olisi mitään ilman poksautettavaa kuohuviinipulloa. Ilmaan lentää iloisesti ilotulitteiden lisäksi myös samppanjapullon korkkeja.

Katso myös: Herkullinen uudenvuoden menu

Kuohuviinit sopivat niin seurusteluun kuin ruokajuomaksi. Valitsimme uudenvuoden kuohuviineiksi monipuolisia kuplia, jotka sopivat niin lahjaksi, seurusteluun kuin ruokajuomaksikin.

”Suomalaiset ovat innokkaita oppimaan lisää samppanjoista ja kuohuviineistä. Helsingissä järjestettävä Grand Champagne -tapahtuma kerää täydet salit aina, ja ihmiset ovat todella kiinnostuneita oppimaan ja haalimaan tietoa kuplista. Iloksemme tapahtuma järjestetään myös keväällä 2020 Helsingissä, joten kannattaa olla kuulolla, jos haluaa olla ensimmäisten joukossa ostamassa lippuja”, samppanjatietäjä Master of Wine Essi Avellan kertoo.

Kuohuviini vai samppanja?

Kuohuviinit ovat aina trendikkäitä. Monipuolisuutensa takia ne sopivat juhlaan kuin juhlaan. Miten valita hyvä kuplajuoma juhlaan, onko hinta laadun tae samppanjoissa?

”Laadukas kuohuviini voittaa monesti halvan samppanjan”, Avellan sanoo.

Yksi vuoden 2020 suurimmista kuplatrendeistä ovatkin raikkaat ja hedelmäiset proseccot Italiasta.

”Aikaisemmin espanjalainen cava oli suomalaisten ylivoimainen suosikki. Nyt rinnalle on alkanut kavuta italiainen prosecco. Se kosiskelee kuohuviinin ystäviä tuoreella ja raikkaalla hedelmäisyydellä. Proseccolla on maine helposti lähestyttävänä ja ei-niin-vakavana tuotteena, jonka vuoksi se sopii kuohuviinin ystävän valinnaksi niin juhlassa kuin arjessa”, viiniasiantuntija Master of Wine Tuomas Meriluoto sanoo.

Lahjaksi ja ruoan kanssa

Ruokasamppanjoiden aatelia. Runsas ja kypsän mausteinen samppanja on omiaan ruoan kanssa. Hyvä hapokkuus kestää monenlaiset ruoat. Tarjoa tätä läpi aterian tai vie lahjaksi. Anna kuplien hieman pyöriä lasissa ja anna viinin lämmetä, sen aromit pääsevät paremmin oikeuksiinsa kuin täysin jääkylmänä.

Salmon Meunier Rosé Champagne Brut (Ranska) 55,00 e

Uudenvuoden kuohuviinit.

Salmon Meunier Rosé Champagne Brut on Kotilieden vuoden viimeisen illan samppanjavalinta. Sitä sopii tarjoilla läpi aterian alkumaljoista illan viimeisiin kupliin. Kuva: Alko

Seurusteluun

Proseccon suosio vain kasvaa. Ja onko tuo mikään ihme, sillä tämä italialainen kepeä ja hedelmäinen kuohuviini ihastuttaa monia helposti lähestyttävällä raikkaudellaan. Hennon päärynäinen, hapokas, mutta pirteän hedelmäinen kuohuva maistuu todella hyvin viilennettynä.

Proseccon suosio on Italiassa johtanut jo siihen, että prosecco-rypäleen viljelyalaa on koko ajan kasvatettu, mitä on alettu kritisoimaan torjunta-aineiden lisääntyneestä käytöstä. Valitsemalla esimerkiksi luomu- tai biodynaamisesti tehdyn viinin voi omalta osaltasi välttää torjunta-aineiden käyttöä.

Ruffino Prosecco Organic Dry (Italia) 15,98 e

Uudenvuoden kuohuviinit.

Muista viilentää proseccot hyvin ennen tarjoilua.  Kuva: Alko

Pikkusyötävän kanssa

Tiesitkö, että aivan Barcelonan kupeessa on perheomisteinen cavatila, jonka tuotteet ovat tunnettuja luomun ja natuviinien ystävien keskuudessa?

Kuivan ja rapsakan sitruksisen kuplan ystävä valitsee lasiin huikean hinta-laatusuhteen Alta Alellan tilan Mirgin Reserva Brut Nature 2017 cavan. Tähän cavaan ei ole lisätty yhtään sokeria, joten se on erittäin kuiva ja sopii hyvin esimerkiksi uudenvuoden äyriäsruokien kanssa tarjoiltavaksi.

AA Mirgin Reserva Cava Brut Nature 2017 (Espanja) 16,49 e

Uudenvuoden kuohuviinit.

Superhyvän hinta-laatusuhteen luomu-cava, joka sopii niin lahjaksi kuin omaan lasiin.  Kuva: Alko

Leikkisiä kuplia seurusteluun

Kenkäsuunnittelija Minna Parikan stailaama espanjalainen cava on omiaan viemisiksi ystävättärelle tai kaveriporukan juhliin. Suuta myötäilevä ja pehmeät hapot omaama kuohuviini on kuiva, mutta lisätty sokeri tekee siitä helposti nautittavan. Maussa on punaisia marjoja.

Wonderland by Minna Parikka Rosé Cava Brut (Espanja) 12,98 e

Uudenvuoden kuohuviinit.

Kepeä ja helposti lähestyttävä cava leikkisässä pullossa.  Kuva: Alko

Jälkiruoaksi tai makean ystävälle

Kuohuviinin ja sangrian yhdistelmä on hauska. Matala-alkoholipitoisuus (8%) on omiaan seurusteluun ja tukee myös sitä trendiä, että lasiin valikoidaan yhä useammin matala-alkoholinen valinta.

Gozy White Sparkling Sangria (Espanja) 10,98 e

Uudenvuoden kuohuviinit.

Seurusteluun ja pikkusyömisen kanssa sopii matala-alkoholinen sangrian ja skumpan yhdistelmä.  Kuva: Alko

Katso myös: Uudenvuoden kattaus – näillä kolmella vinkillä luot tunnelman

Baked Alaska on uudenvuoden säihkyvä hittileivonnainen – tällä kakulla hurmaat vieraasi

$
0
0

Baked Alaska ­-jäätelökakku on klassikko, joka sädetikuin koristeltuna sopii täydellisesti uudenvuoden ja talven juhliin. Pehmeän marenkihunnun alta paljastuu piparkakkumurusin ja suklaakonvehdein maustettu jäätelöyllätys.

Lue myös: Marenkia joulupöytään – kokosimme yhteen parhaiden marenkiherkkujen ohjeet!

Esivalmistele pakastimeen

Jäätelökakun voi tehdä suureen, kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan ja esivalmistella pakastimeen odottamaan hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa. 

Ohje: Baked Alaska -jäätelökakku

Tarvitset kakkua varten aavistuksen sulanutta ja pehmeää vaniljajäätelöä, jonka joukkoon voi piilottaa joulun juhlinnasta tähteeksi jääneitä herkkuja: piparkakkuja sekä konvehtirasian pohjalle unohtuneet viimeiset suklaat.

Kun jäätelökakkua lusikoi, makeannälkä lähtee taatusti! Lopputulos ei kuitenkaan ole liian överi, kun raikastat kokonaisuuden aavistuksen pehmenneillä pakastemarjoilla. Karpalot, mustikat, viinimarjat tai vadelmat sopivat kaikki jäätelön höysteeksi.

Kaiken ei tarvitse mennä täysin sekaisin. Puolihuolimattomasti sekoitettu jäätelö toimii parhaiten ja pienet sattumat tekevät makuelämyksestä entistä herkumman. Jäätelöseos kaadetaan kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, taputellaan tasaiseksi ja laitetaan pakastimeen jähmettymään vähintään kuudeksi tunniksi tai vaikka yön yli. Marenkihuntu tehdään vasta vieraiden saavuttua.

Sveitisiläinen marenki kruunaa kokonaisuuden

Jäätelökakku kuorrutetaan sveitsiläisellä marengilla. Hienosta nimestään huolimatta kyseessä on itse asiassa vain lämpimän vesihauteen päällä vatkattu kuohkea valkuais-sokerivaahto.

italialainen marenki

Ole tarkka, ettein valkuaisten joukkoon eksy pisaraakaan rasvaa, muutoin marenki ei vaahtoudu. Kuva: Paula Kukkonen

Marenki levitetään tarjoiluvadille kumotun jäätelön päälle niin, ettei jäätelöä näy hitustakaan. Ole tarkka, marenki toimii lämpöä eristävänä kerroksena ja hidastaa jäätelön sulamista. Lopputuloksen ei kuitenkaan tarvitse olla tasainen ja viimeisen päälle siloteltu. Rosoinen pinta tekee kakusta kiehtovan ja kauniin.

Marengin pinnan voi halutessaan paahtaa uunissa tai kaasupolttimella eli tohottimella, jos sellainen kotoasi sattuu löytymään. Lämpimän ja kylmän yhdistelmä tuo kakkuun herkullista lisätwistiä. Marenki on kuitenkin jo kypsää, joten tämän vaiheen voi halutessaan jättää väliin. 

Viimeistele jäätelökakku tähtisädetikuin. Jos niissä ei ole riittävästi bling blingiä kerrakseen, voit suihkauttaa marengin pintaan kullan tai hopean hohtoista kimallesuihketta, jota löydät markettien leivontaosastoilta. 

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Näin syntyy täydellinen marenki

Fiskars ja Tammisaari ovat ruokamatkan arvoisia – tee makumatka Länsi-Uudellemaalle

$
0
0

Fiskarsin ruukkialue, Tammisaari ja Hangon alue mielletään monesti vain kesäkohteiksi. Länsi-Uusimaa on todellinen herkkusuun kohde. Alueen suosiota siivittää siitä kirjoitettu kirja. Keväällä 2019 ilmestynyt Smaka på Västnyland -kirja sai suomenkielisen käännöksen syksyllä 2019.

Aluetta ei kutsuta syyttä Suomen Toscanaksi. Vain reilun tunnin matkan sisällä Helsingistä aukeaa aareaitta. Alueella on tiivis lähituottajayhteisö, joka puhaltaa yhteen hiileen. Tuottajayhteisöllä on selvä tavoite: lähituotettu ruoka pitää saada kaikkien saataville. Slow Food Västnylandin kustantama Makumatka Länsi-Uudellamaalla kirjassa matkataan Inkoosta Hankoon asti ja vieraillaan tiloilla ja toreilla, ravintoloissa ja tuottajien luona. Kirjan kartta toimii hyvänä matkaoppaana.

Fiskars ja Tammisaari.

Makumatka Länsi-Uudellamaalla käännettiin suomeksi syksyllä 2019. Kirjan on kustantanut Slow Food Västnyland, sen on toimittanut Bitte Westerlund ja käännöksen teki Anna Paljakka. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Poimimme muutaman herkkumatkavinkin Raaseporista. Talvi on otollista aikaa käydä matkalla Raaseporissa. Pääset nauttimaan talven rauhasta ja etkä törmää isoihin turistilaumoihin.

Aloita Fiskarsista

Keskellä tunnelmallisinta Fiskarsin ruukkialuetta vanhassa punatiilisessä pesulassa on tunnelmallinen kahvila-baari Pesula. Fiskarsilaisten olohuoneeksi kutsuttu Pesula tarjoilee kahvia ja pullaa, omatekoisia leivonnaisia, lounaalla on tarjolla keittolounas ja palan painikkeeksi lasiin kaadetaan naapureiden juomia.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.

Kahvila-baari Pesulan vegepainotteinen keittolounas on runsas. Se tarjoillaan paikallisen hapattamon vihannesten kera. Tulinen kimchi on yksi suosituimmista lisukkeista. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Lue myös: Inka ja Mika muuttivat Fiskarsiin kahvilayrittäjäksi – ihana koti löytyi 1800-luvun pesulasta

Kasvispainotteisella keittolounaalla keiton lisukkeeksi tarjoillaan luonnollisesti naapurissa toimivan Raseborgs Fermenteri -hapattamon hapankaalia tai muita hapanvihanneksia.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.

Pesulan viinivalikoimista löytyy naapurin Fiskarsin Panimon oluita, Noita Wineryn viinejä ja Kuura Cider -siiderimön tuotteita.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kaikki puhaltavat täällä yhteen hiileen.

”Fiskarsissa on hyvä yhteishenki. Sovimme muiden baarien kanssa, milloin kukakin on auki, että emme turhaan vie toistemme asiakkaita.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia. 

Teemme paljon yhteistyötä etenkin maisteluhuone Ägräs Distillery Tap Roomin kanssa. Siellä tarjoillaan Ägräsin lisäksi muidenkin paikallisten tuottajien Kuura Ciderin ja Tap Roomin kanssa samassa rakennuksessa toimivien Noita Wineryn ja Fiskarsin panimon tuotteita. Me teemme maisteluihin ruokatarjoilut, Pesulan yrittäjä kertoo. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Kesällä jaoimme Tap Roomin kanssa työntekijöitä ja pystyimme siten tarjoamaan heille enemmän työtunteja. Joskus olemme Mikan kanssa itsekin Tap Roomissa tiskin takana, kun siellä järjestetään klubeja”, Pesulan yrittäjät kertovat Maalla-lehden artikkelissa.

Raaseporin Hapattamo eli Raseborgs fermenteri on Fiskarsissa sijaitseva yhden naisen yritys, joka valmistaa hapankaalia ja muita maitohapatettuja vihannestuotteita. Chia Näsman-Duffy pyrkii valitsemaan hapatettavat tuotteet mahdollisimman läheltä ja luomuna.

Fiskars ja Tammisaari ovat herkkumatkan arvoisia.

Hapatus tapahtuu keraamisissa ruukuissa, jonka jälkeen tuotteet yksittäispakataan lasipurkkeihin. Raseborgs Fermenteri hapattaa muun muassa valkosipulia, chiliä ja kurpitsaa perinteisen kaalin ohella. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Muovi on pannassa Chian hapattamossa. Raaka-aineet eivät ole missään vaiheessa kosketuksissa muovin kanssa. Hapattamon tuotteita voi ostaa Fiskarsin vanhalta Aurapajalta, missä samassa yhteydessä toimii leipomo.

Paikallisia panimotuotteita pääsee myös maistelemaan tastingeissä. Kuura Siiderimö on auki ympäri vuoden ja yrityksen kotisivuilta kannattaa tarkistaa aukioloajat. Kuura valmistaa aitoja siidereitä suomalaisista omenista kunnioittaen eurooppalaisia siideriperinteitä.

Fiskarsissa toimii niin sanottu urban winery, eli urbaani viinitila, joka ei kasvata itse rypäleitä, mutta tekee viinin alusta alkaen rypäleistä kuitenkin paikan päällä Fiskarsissa. Luomurypäleet kuljetetaan Fiskarsiin sadonkorjuun aikaan Itävallasta. Noita Wineryn toimintaan voi käydä tutustumassa Fiskarsin Panimon tiloissa, jossa toimii myös tilapuoti.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.

Jos Fiskars on tunnettu tähän asti käsityöläisistä ja heidän taidokkaista tuotteistaan, niin nyt kartalle nousevat taidokkaat käsityöläiset oluen panijat ja alkuviinin tekijät Jari Leinonen ja Simone McCabe (kuvassa). Viinejä kypsytellään perinteisesti tynnyreissä, mutta myös keraamisissa sata vuotta vanhoissa georgialaisissa jättimäisissä saviastioissa eli kvevreissä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Samassa tilassa toimii myös käsityöläistislaamo Ägräs Distillery ja tislaamon yhteydessä oleva Ägräs Distillery Tap Room, joka on pieni tislaamobaari. Kaikki toimijat toimivat yhteistyössä, ja paikallisten tuottajien tuotteisiin ja tekemisiin pääsee tutustumaan Tap Roomin puolella, josta on ikkuna suoraan panimon ja tislaamon puolelle. Tap Roomin jo legendaariksi nousseet klubi-illat kannattaa katsastaa baarin tapahtumasivuilta keväälle 2020.

Jatka matkaa Tammisaareen

Tammisaareen avattiin kesällä 2019 luksuspizzoja tekevä pizzeria. YLP! -pizzeriaa pyörittävät veljekset Nick ja Peik Victorzon.

Pizzerialla on tammisaarelainen sydän ja raaka-aineet tulevat läheltä. YLP! on hieno esimerkki lähiraaka-aineiden nerokkaasta käytöstä ravintolaympäristössä. YLP!:n raaka-aineista yli 90 prosenttia tulee Hangon ja Inkoon väliseltä alueelta, eli Länsi-Uudenmaan sydämestä. Ainoastaan oliiviöljy ja osa viineistä ovat tuontitavaraa.

Fiskars ja Tammisaari ovat makumatkan arvoisia.

YLP!:n pizzat paistetaan aidossa pizzauunissa. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Minulla on noin 20 toimittajaa tästä lähialueelta, jotka tunnen kaikki henkilökohtaisesti. Osa on jopa lapsuudenkavereitani” , Nick kertoo.

Pizzajauhot tulevat paikallisesta myllystä ja päälliset noudattavat sesonkeja. Alkusyksystä tomaatit tulivat läheiseltä tilata, sienet lähimetsästä, syksyn edetessä listalla näkyi hirvenlihaa, hirvisalamia, silakkaa ja kurpitsaa. Juustokin on paikalliselta juustotekijältä.

Fiskars ja Tammisaari ovat herkkumatkan arvoisia.

Hirvipizza on yksi suosituimmista. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Pizzeriaan ei oteta pöytävarauksia. Jonoakin saattaa kertyä, mutta herkkuhetki on odottamisen arvoinen.

Jaksatko ajaa Hankoon asti? Kutsuva kylpylä odottaa

Jos haluat jatkaa matkaasi Hankoon asti, muista Hangon kylpylä. Regatta Spa on auki talvisin kaikille. Miltä kuulostaisi tunnelmallinen merenrantakävely nauttien Suomen eteläisimmästä kävelyreitistä, jonka jälkeen voisit pulahtaa poreammeen kuumiin kupliin ja nauttia samalla lasillisen samppanjaa? Kylpylä on avoinna kaikille käyttäjille 1.9-31.5 välisen ajan, kesällä se on auki vain hotellin asiakkaille ja kylpylän osakkaille.

Viewing all 1154 articles
Browse latest View live