Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all 1123 articles
Browse latest View live

Brownie x 7 – muutamasta raaka-aineesta helposti täydellinen suklainen namupala

$
0
0

Muutamasta raaka-aineesta valmistuva brownie on takuuvarma hemmotteluherkku, josta tykkäävät lapset ja aikuiset. Brownie maistuu taivaalliselta vaniljajäätelön ja vadelmamelban kanssa.

Lue myös: Suklaa x 7 – suklaamoussekakku ja 6 suussa sulavaa muuta hittireseptiä

Brownie on jenkkiherkku, joka leivotaan yleensä levyksi ja leikataan paloiksi. Täydellisessä browniessa on ohut ja rapea marenkimainen pinta sekä mehevä sisus. 

Helppotekoisen brownien ainoa kompastuskivi on sen paistaminen. Nosta leivonnainen uunista, kun se on kypsynyt muutaman sentin vuoan reunoilta, mutta sisus on edelleen pehmeän hyllyvä. Anna brownien jäähtyä rauhassa, mielellään yön yli jääkaapissa, niin se jähmettyy herkullisen tahmaiseksi ja on myös helpompi leikata paloiksi.

Brownietaikinan voi rikastaa erilaisilla sattumilla, kuten pähkinöillä, makeisrouheilla tai keksimuruilla, mehevöittää makoisaksi punajuurella tai maustaa appelsiinilla.

browniepalat

Erilaisilla sattumilla ja mausteilla brownieen saa helposti uutta jujua. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Brownie-palat

Piristä brownie karkkirakeilla

Jos rakastat suklaan ja salmiakin veikeää yhdistelmää, koukutut takuulla tähän turkinpippureilla maustettuun salmiakkibrownieen. Jos et ole salmiakin ystävä, lisää taikinaan Marianne-rakeita. Hyvää niinkin!

salmiakkibrowniet

Tätä turkinpippurin puraisemaa brownieta salmiakinystävän on mahdotonta vastustaa. Kuva: Jorma Marstio

Ohjeet:

Salmiakkibrownie

Marianne-brownie

Brownie vaahtokarkkikuorrutteella

Tästä browniesta  tekee mielenkiintoisen veikeä vaahtokarkkikuorrute, jonka hempeän vaaleanpunainen väri on peräisin mansikan makuisesta tomusokerista. Valmista kuorrute jo edellisenä päivänä ja levitä se vasta täysin jäähtyneen browniepohjan päälle.

vaahtokarkkibrowniet

Tässä browniessa tuhdin suklainen kakkukerros hunnutetaan pehmeällä vaahtokarkkikuorrutteella. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Vaahtokarkkibrownie 

Brownie appelsiinituorejuustomarmoroinnilla

Suklaa ja appelsiini ovat aina toimiva pari. Tähän appelsiinibrownieen raikasta makua tuo kuorrute, joka tehdään appelsiinituorejuustosta. Kauniin marmorikuvioinnin teet nostelemalla tuorejuustoseosta kasoiksi taikinan päälle. Vedä lopuksi veitsellä viivoja vaakasuuntaan, jotta kuorrute ja taikina sekoittuvat keskenään kauniiksi kuvioiksi.

appelsiini-suklaabrownie

Brownien raikas vivahde syntyy appelsiinituorejuustosta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Appelsiini-suklaabrowniet

Punajuuren puraisemat browniet

Tämän brownien mehevyyden salaisuus on pohjassa, johon upotetaan runsain mitoin tummaa suklaata sekä punajuurisosetta. Brownietaikina kaadetaan uunivuokaan ja hunnutetaan tuorejuustosta ja tomusokerista sekoitetulla kuorrutteella. Kauniin punertava kuorrutettu punajuuribrownie ihastuttaa erityisesti syksyisessä kahvipöydässä.

punajuuribrownie

Veikeän punaisen brownien väri on peräisin punajuuresta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Kuorrutettu punajuuribrownies

Vaalea sisar, blondie

Blondie on tutun brownien vaalea sisar, joka tumman suklaan sijaan leivotaan valkosuklaasta. Blondien idea on sama kuin perinteisen brownien, mutta sen maku on yleensä hieman makeampi. Tässä leivonnaisessa valkosuklaa saa makuparin vadelmista. Ole tarkka paistaessasi blondieta. Leivokset saavat jäädä keskeltä tahmeiksi, ne jähmettyvät levättyään tovin jääkaapissa.

blondie-leivokset vadelmasta ja valkosuklaasta

Koristele vadelma-valkosuklaablondiet ennen tarjoilua valkosuklaakuorrutteella. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Blondies-leivokset vadelmasta ja valkosuklaasta


Jureke – kekseliäs satokauden resepti hurmasi jauhelihakansan

$
0
0

Jureke on yksinkertaisesti lihamureke, jossa on mukana juureksia. Juurikkaat ovat myös vuoden 2019 Vuoden vihannes.

Mikä on jureke?

Jureke on kaikkea muuta kuin tylsä arkiruoka. Reseptissä ei säästellä mausteita eikä kermaa tai voita. Mummon keittiöstä tutut mausteet kuten neilikka, maustepippuri ja valkopippuri pitävät huolen herkullisesta mausta ja mehevyyttä mureketaikinaan tuo kuohukerma ja keltuainen.

Lue myös: Vuoden vihannes 2019 valittu – kokkien ja ruokaharrastajien suursuosikki

Jurekkeen salaisuus on joukkoon raastetussa juurikkaassa. Reseptiin on laitettu ideaksi keltajuurikasta, mutta ihan hyvin siihen voi lisästä puna- tai raitajuurta tai vaikkapa jotain ihan muuta juuresta, kuten juuripersiljaa, palsternakkaa tai selleriä.

Jurekkeessa on keltajuurta.

Keltajuurikas sopii monenlaiseen ruokaan. Jurekkeen lisäksi se sopii esimerkiksi piirakkaan. Kuva: OM-arkisto

Reseptin kehittäjät kertovat, että jureke on saanut inspiraatiota länsinaapurimme klassisesta Wallenbergin pihvistä, jonka kuohkeuden salaisuus on keltuaisissa ja murekemassan joukkoon sekoitetussa kylmässä kermassa. Leivänmurusten peittämä rapsakka pinta viimeistelee jurekkeen.

Jureke saa suomalaiset syömään enemmän kasviksia

Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia. Miehistä vain 14 % ja naisista 22 % syö suositusten mukaisesti puoli kiloa kasviksia päivässä. Keksimällä uusia reseptejä, helppoja arjessa toteutettavia ideoita ei ole koskaan liikaa. Tähän tarpeeseen syntyi satokausihaastekampanja, jolla yritetään saada suomalaiset lisäämään kasvisten määrää kotikokkailussa.

Lue myös: 10 x paras jauheliharuoka – koko perheen suosikit

Satokausi Media Oy:n tiedotteen mukaan  Atrian kanssa yhteistyössä toteutetun kampanjan aikana tarjotaan konkreettisia keinoja nauttia entistä parempaa, suomalaista ruokaa. Syksyn kuluessa kerrotaan suomalaisen ruoantuotannon perinteistä ja päivitetään klassikkoruokia maistumaan entistä paremmalta yhdistämällä muun muassa suomalaisten rakastamaa jauhelihaa erilaisiin kasviksiin.  Jurekkeen kohdalla kasvikset ovat juurikkaita. Oman osansa kasviksista saa myös klassikkoruoka karjalanpaisti, jossa lihan joukkoon ujutetaan sujuvasti juureksia ja syksyn sadon sieniä.

“Olemme koko Satokausikalenterin olemassaolon ajan tehneet mahdollisimman vaikuttavia tekoja suomalaisen ruokakulttuurin kehittämiseksi, nyt otamme asiaksemme suomalaiset raaka-aineet. Missiomme on edistää ja monipuolistaa kasvisten kulutus, yhteistyö Atrian kanssa mahdollistaa Satokausi-kasvisten ilosanoman levittämisen yhä suuremmalle kohderyhmälle. Tämä on tärkeää, sillä miehistä vain 14 % ja naisista 22 % syö suositusten mukaisesti puoli kiloa kasviksia päivässä. Yleisöllemme kotimaisuus ja laatu ovat tärkeimmät arvot ja #sadonkorjuuhaaste yhdistää nämä luontevasti konkreettisiin tekoihin ja inspiroivaan reseptiikkaan”, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula kertoo.

Jureke

  • 2 x 400 g jauhelihaa
  • 4 viipaletta kuivahtanutta leipää
  • 1 iso keltajuuri (200 g)
  • 4 keltuaista
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
  • 0,5 tl jauhettua valkopippuria
  • 0,5 tl jauhettua maustepippuria
  • 0,25 tl jauhettua neilikkaa
  • 4 dl kuohukermaa
  • 3 rkl voita

Tarjoiluun

  • perunamuusia
  • herneitä
  1. Leikkaa leivät veitsellä karkeaksi rouheeksi. Siirrä sivuun odottamaan.
  2. Kuori keltajuuri ja raasta se mahdollisimman hienoksi raasteeksi. Sekoita raaste jauhelihan joukkoon. Vatkaa sekaan sähkövatkaimen avulla keltuaiset ja mausteet. Lisää joukkoon kerma vähitellen koko ajan sekoittaen.
  3. Jaa voi nokareina noin 25 cm pitkän leipävuoan pohjalle. Muotoile jureke-taikinasta vuokaan sopiva pötkö. Pyörittele se leipärouheessa ja nosta varovasti vuokaan.
  4. Paista jureketta 200 asteessa noin 60 minuuttia, kunnes mureke on kypsää ja kauniin paistuneen väristä.
  5. Tarjoile perunamuusin, kiehautettujen herneiden ja punajuurisalaatin kanssa.

Säilö puolukat ilman sokeria – vanhanajan opit toimivat vielä tänäkin päivänä

$
0
0

Säilö puolukat tällä ikivanhalla konstilla ilman sokeria tai sen erityisempiä lisäaineita. Kyse ei ole nyt kuivaamisesta eikä pakastamisesta, vaan vieläkin yksinkertaisemmasta asiasta: tuoresurvoksena säilömisestä.

Lue myös: Puolukka on supermarja – tiesitkö nämä puolukan terveysvaikutukset?

Säilö puolukat ilman sokeria tuoresurvoksena

Kotimaiset marjat kuten puolukka, karpalo ja lakka voidaan säilöä myös ilman sokeria tuoreena, niin kutsuttuna tuoresurvoksena. Nämä marjat sisältävät luonnostaan bentsoehappoa, joka mahdollistaa marjojen säilymisen ilman sokeria.

Ennenvanhaan ei tuhlattu kallista sokeria säilöntään. Vaikka sokeri pyöristääkin puolukan makua kivasti, tätä säilöntätapaa kannattaa harkita, jos haluat välttää sokeria.

Arktiset aromit -tietosivustolla kerrotaan, että marjat voi hyvin säilöä tuoresurvoksena ilman sokeria.

Tuoresurvos tehdään niin, että osa marjoista survotaan ja osa jätetään kokonaisiksi. Puolukka on kuiva marja, joten survo niitä runsaalla kädellä, jotta marjojen mehu alkaa irrota. Laita survos ja marjat puhtaaseen astiaan, painele kokonaiset puolukat survoksen alle tiiviisti niin, että ne eivät ole ilman kanssa kosketuksissa. Päälle voi laittaa vielä painon, esimerkiksi leivinpaperia ja jonkun lautasen. Näin marjat ovat varmasti omassa liemessään.

Nosta astiat kylmään jääkaappiin tai kellariin. Sieltä on sitten helppo talven mittaan ottaa käyttöön tarvittava määrä vispipuuroon, ruoan kanssa tai lisukkeeksi.

Säilö puolukat tuoresurvoksena ja käytä talvella vaikka lettujen kanssa.

Porkkanaletut maistuvat syksyllä säilöttyjen puolukoiden tai puolukkahillon kera. Jos tarjoilet niitä viikonloppuna, juhlava täyte valmistuu mädistä ja smetanasta. Kuva: Pekka Holmström

4 hyvää syytä syödä puolukkaa

Puolukka on tunnetusti yksi terveellisimmistä marjoistamme. Se on monipuolinen ja hyvän makuinen.

  1. Vitamiinipommi ja kuidun lähde: Puolukka sisältää erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania ja kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi sen suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.
  2. Polyfenolit: Erilaisten polyfenolisten yhdisteiden määrässä puolukka on  yliveto. Polyfenoliset aineet ovat kasvikunnan tuotteissa esiintyviä bioaktiivisia aineita. Runsaasti polyfenoleita sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia sekä syöpään sairastumisen riskiä. Puolukan fenoliset yhdisteet ehkäisevät esimerkiksi virtsatietulehdusten uusiutumista.
  3. Satoisa: Puolukka tuottaa luonnonmarjoista suurimman sadon. Kuivana marjana sitä on myös helppo kerätä. Puolukka kasvaa koko Suomessa.
  4. Mainio niin suolaisessa kuin makeassa ruoanlaitossa. Katso alta ihanimmat puolukkareseptit.
Säilö puolukat tuoresurvoksena ja käytä jouluna.

Kokeile puolukkaa vaalean kalan graavaukseen. Kuva: Pekka Holmström

Herkullisia puolukkareseptejä

 

SM-liiga, huomio! Ei enää ikinä pastamössöä: Kotilieden toimitus teki 7 herkullista ja hyvännäköistä pastareseptiä urheilijoille

$
0
0

Pastaa urheilijoille, kyllä kiitos. Mutta ei mitä tahansa. Urheilumaailma kohahti viikonloppuna, kun Tapparan yhdysvaltalaispuolustaja Ben Blood teilasi pelin jälkeen tarjotun ruoan, joka oli olevinaan italianpataa. Blood julkaisi Twitterissä kuvan ankeasta ”pastamössöstä”, joka näytti sisältävän pastan lisäksi pakastevihanneksia ja lihanpaloja. Twitter-viestissään Blood tarjosi apuaan SM-liigalle aterioiden kohentamiseksi.  Myös Kotiliesi osallistuu talkoisiin – näitä ruokia toimitus kokkaa urheilijoille!

Pasta carbonara

Carbonara on simppeli ja tuhti pastaruoka. Kuva: OM-arkisto

Pekoni-sienipasta

Syksyinen pasta tehdään nopeasti ja helposti. Kuva: Pekka Holmström

Spaghetti bolognese

Legendaarinen bolognese on helppo ja todella herkullinen. Kuva: Niclas Mäkelä

Linssiragu linssipastalla

Vegepasta, joka maistuu lihasyöjällekin. Kuva: Pekka Holmström

Kesäkurpitsapasta pinaatti-cashewpestolla

Cashewpähkinöistä saat proteiinipitoisen kastikkeen. Kuva: Kristiina Kurronen

Yhden padan kasvispasta

Kaikki vain yhteen pataan. Maukas pasta tehdään padassa, eikä turhaa tiskiä synny. Kuva: Sampo Korhonen

Paahdettu bataatti-rucolapasta

Kaikesta saa paahtamalla parempaa. Bataatista tulee todella herkullinen uunissa. Kuva: Pekka Holmström

Itse tehty tuoremehu: Poimi vinkit mehustukseen ja purista terveysmehua myös vihanneksista

$
0
0

Tuorepuristetun mehun juominen on helppo ja maukas tapa tankata vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä. Mehujen avulla löydät myös uusia makuelämyksiä ja saat vaihtelua aamu- sekä välipaloihin.

Lue myös: 5 sokeritonta smoothieta – yhdellä raaka-aineella täydellinen koostumus

Erilaisia marja-, hedelmä- ja vihannesjuomia voi valmistaa niin mehustimella, tehosekoittimessa kuin mehumaijallakin. Niiden käyttötavat ja lopputulos kuitenkin eroavat hieman toisistaan: 

  • Mehustimet sopivat hyvin koville hedelmille, vihanneksille ja juureksille.
  • Tehosekoittimessa voit valmistaa pehmeät smoothiet esimerkiksi marjoista.
  • Perinteisellä mehumaijalla syntyy säilyviä mehuja, joiden vitamiineista tosin osa katoaa valmistuksen aikana
tuoremehut

Tuorepuistetuista mehuista tankkaat vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä helposti. Kuva: iStock

Kasvata päivän kasvispottia

Vaikka tuorepuristetut mehut kovin terveellisiä ovatkin, ei niillä kuitenkaan kannata korvata kasvisten syöntiä kokonaan, vaan pikemminkin täydentää päivittäistä kasvissaldoa. Suurin osa kasvisten hyvää tekevistä kuiduista jää laitteeseen eikä mehujen muodossa nautitut kalorit pidä nälkää, vaan kasvattavat päivän energiansaantia huomaamatta. 

Lue myös: Onko hedelmä vai smoothie terveellisempi vaihtoehto? Ravitsemusterapeutti vastaa

Erityisesti pelkistä hedelmistä puristetut mehut sisältävät yllättävän paljon energiaa sekä hedelmäsokeria eli fruktoosia, joka nostaa nopeasti verensokeria. Kokeile mehuun esimerkiksi 80–20 suhdetta: 80 % vihreää ja 20 % hedelmiä. 

Tuoremehut kannattaa nauttia heti tai viimeistään parin tunnin aikana, sillä mehujen ravintoainepitoisuudet heikkenevät nopeasti. Jos teet enemmän kuin ehdit juomaan, pakasta mehu.

mehut

Kun mehustetaan, makuyhdistelmissä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kuva: iStock

10 herkullista mehustukseen sopivaa kasvista

Lähes kaikki kasvikset sopivat mehustukseen, kokeile e tuttujen hedelmien ja vihannesten lisäksi myös näitä:

  • fenkoli
  • kaalit, kuten parsa-, kukka-, kyssä-, kiinan- ja keräkaali
  • sellerinvarret
  • inkivääri ja kurkuma
  • yrtit

Makuyhdistelmiä on rajattomasti, mutta makean, raikkaan ja happaman sekoitus antaa yleensä herkullisimman lopputuloksen. Lisätwistiä tuorepuristettuihin mehuihin saa erilaisista yrteistä, inkivääristä ja kurkumasta sekä sitruunasta. Sitruunan kanssa on kuitenkin hyvä malttaa, sillä kovin runsas sitruunamehu saattaa tehdä mehusta hapokkaan, mikä ei ole hampaille hyväksi. 

Myös monen kasviksen yleensä poisheitettävät osat kannattaa hyödyntää mehustuksessa. Esimerkiksi porkkanan naatit, kukkakaalin lehdet, parsakaalin varret ja omenan kodat kannattaa heittää mukaan mehustumaan. 

Suosi luomua, koska lähes kaikki kasvikset voi ja kannattaa laittaa mehustimeen kuorineen. Vain todella kovat ja puisevat kuoret, kuten ananaksen kuori, on poistettava ensin.

Valmista mehuja oman fiiliksen ja maun mukaan. Käytä mielikuvitusta ja kokeile yllättäviä yhdistelmiä. Reseptiä ei tarvitse seurata orjallisesti, oma suu kertoo kyllä mikä maistuu hyvälle. 

porkkana-appelsiinimehu

Kokeile rohkeasti eri makuyhdistelmiä. Esimerkiksi porkkana ja appelsiini on huikean hyvä makupari. Kuva: Sampo Korhonen

Vihermehu – juotava salaatti

Jos koet vaikeaksi nauttia riittävästi vihanneksia sellaisenaan, kokeile vihermehua. Se on kätevä tapa siemaista vihannekset ja saada samalla vitamiineja. Surauta juoma esimerkiksi kurkkusta, parsakaalista, fenkolista sekä omenasta ja raikasta mehu tirauksella limetinmehua.

tuorepuristetut mehut

Vihermehu on kuin juotava salaatti. Raikas hedelmämehu puolestaan herättää uuteen päivään ja piristää myös iltapäivällä. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Vihermehu

Hedelmämehu

Ananaksesta, persikasta, aprikoosista ja nektariinista puristettu hedelmämehu herättää uuteen päivään ja virkistää myös iltapäivällä. Lisää makeutta mehuun saat hunajasta. Kokeile myös Uudessa Seelannissa tuotettua Manuka-hunajaa, jolla sanotaan olevan antibakteerisia vaikutuksia. Sitä löydät varmimmin luontaistuotekaupoista.

Ohje: Hedelmämehu

Raikkaat juuresmehut

Raikkaat juuresmehut piristävät päivää niin makunsa kuin energisen värinsäkin ansioista. Kokeile punajuuren, omenan ja inkiväärin veikeää yhdistelmää tai surauta juoma porkkanosta ja appelsiinista.

juuresmehu

Juuresmehu saa virkeän värinsä punajuuresta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohjeet:

Porkkana-appelsiinimehu

Juuresmehu

Kuidut talteen

Laitteeseen jääneitä kasvikuituja ei kannata heittää pois vaan hyödyntää ne esimerkiksi näin: 

  • Lisää kasviskuitua lettu- tai sämpylätaikinaan.
  • Käytä kuituja osana kasvispihvitaikinaa.
  • Kuivata kasvikuitu ja jauha se hienoksi. Jauhetta voi ripotella mausteeksi aamiaispuuron päälle tai tarjoilla esimerkksi jogurtin kanssa. 
mehustaminen

Tähteet hyötykäyttöön! Käytä kasvikuituja esimerkiksi leivontaan tai kasvispihvien raaka-aineena. Kuva: iStock

Valkokastike valmistuu nopeasti – näin teet täydellisen maitokastikkeen

$
0
0

Valkokastike tunnetaan myös nimillä béchamel-kastike ja maitokastike. Sitä käytetään muun muassa lasagne– ja moussakakerrosten välissä, kalan ja kasvisten kastikkeena, lämpimissä leivissä, kohokkaiden pohjana, jenkkiherkku mac & cheese -paistoksessa sekä esimerkiksi kasvisten gratinointiin.

Lue myös: Paljastamme täydellisen hollandaisekastikkeen salaisuuden – muista vain nämä 2 numeroa

Valkokastiketta varten tarvitset jauhoja, voita ja maitoa sekä mausteita. Täydellinen valkokastike on tasaisen vaalea, sen maku on täyteläinen ja koostumus samettisen sileä. Mausteiden avulla kastikkeen makua on helppo muunnella eri ruokiin sopivaksi. 

Ohje: Piparjuuri-valkokastike

valkokastike

Valkokastiketta varten tarvitset jauhoja, voita ja maitoa sekä mausteita. Kuva: iStock

Näin teet valkokastikkeen

1. Lämmitä maito

Aloita valkokastikkeen valmistus lämmittämällä maito. Siten se sekoittuu voi-jauhoseokseen paremmin. Halutessasi voit maustaa maidon jo tässä vaiheessa.

2. Tee suurus 

Valmista sitten suurus vehnäjauhoista ja voista. Oikea suhde on 1:1 eli jauhoja ja rasvaa tarvitaan yhtä paljon. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita noin minuutin verran niin, että jauhot hieman kiehahtavat ja saat tasaisen suuruksen. Jauhot eivät kuitenkaan saa ruskistua, joten siirrä kattila ajoissa pois levyltä.

3. Lisää neste

Lisää lämmin maito voi-jauhoseoksen joukkoon pienissä erissä tai ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten sekoittaen, jotta kastikkeeseen ei muodostu paakkuja. Nesteen määrällä voit säätää kastikkeen paksuutta. Toiset tykkäävät paksummasta, toiset ohuemmasta kastikkeesta, joten lisää maitoa oman makusi ja tarpeen mukaan.

4. Hauduta

Siirrä kastike takaisin levylle. Kuumenna kastike kiehuvaksi, sekoita ja anna sen hautua muutama minuutti, jotta jauhot kypsyvät ja kastike saostuu.

5. Mausta

Jos et lisänyt mausteita jo maitoa lämmittäessäsi, tee se nyt. Usein valkokastike keitetään neilikan ja laakerinlehtien kanssa, ja lopuksi lisätään vielä suolaa, valkopippuria ja muskottipähkinää. 

Lisäämällä yrttejä tai muita mausteita, kuten piparjuurta, maustepippuria tai tomaattisosetta valkokastikkeen makua voi vaihdella lähes loputtomiin.

Voit myös höystää valkokastikkeen esimerkiksi kananmunalohkoilla, kinkkukuutioilla, sipulin kanssa paistetuilla sienillä tai hienoksi hakatulla pinaatilla ja tarjoilla sen kastikkeena sellaisenaan esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Vegaaninen valkokastike valmistuu korvaamalla voi rypsiöljyllä tai maito esimerkiksi kaurajuomalla. Gluteenittoman version teet vaihtamalla vehnäjauhot täysjyväriisijauhoihin.

moussaka

Moussaka on keikkalainen munakoisovuoka, jonka kerroksissa vuorottelevat valkokastike, munakoisosiivut ja tomaattinen jauhelihakastike. Kuva: Pekka Holmström

Käytä valkokastiketta esimerkiksi näissä ruoissa:

Lasagne

Moussaka 

Kuorrutettu kukkakaali

Pinaatilla täytetyt haukikiekot ja kananmunakastike

Kotiruokaa ilman lihaa – poimi uudet arkiruokasuosikkisi!

$
0
0

Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät punaista lihaa yli suositusten eli yli puoli kiloa viikossa. Moni haluaisi vähentää punaisen lihan syöntiä, mutta arjen kiireiden keskellä uusien kasvisruokien kokeileminen voi tuntua vaivalloiselta. Onneksi monet kotiruokasuosikit onnistuvat helposti ilman lihaa.

Lue myös: Proteiinipitoinen kasvisruoka x 5: quorn-curry, kasvislasagne ja 3 muuta herkullista ohjetta

Korvaa liha pavuilla, soijarouheella tai uusilla kasvisproteiinivalmisteilla. Näillä ohjeilla onnistut!

Bolognesekastike linsseistä

Klassinen bolognesekastike valmistuu ilman lihaa, kun korvaat jauhelihan linsseillä. Raaka-aineet ovat muutoin samat kuin perinteisessäkin bolognesessa: tomaattimurskaa, sipulia ja mausteita. Pienet mustat belugalinssit tai vihreät linssit säilyvät kypsyessään kokonaisina, joten ne ovat punaisia parempi valinta bolognesekastikkeeseen. 

Ylijääneen linssibolognesen voi sujauttaa lasagnen tai tortillojen väliin tai loihtia niistä mausteilla, yrteillä ja raikkailla kasviksilla uudenlainen ateria. 

linssibolognese

Perinteisen jauhelihan voi vaihtaa bolognesekastikkeessa linsseihin. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Linssibolognese

Kaalikääryleet soijarouheella

Ainakin kerran syksyssä on käärittävä hihat ja ryhdyttävä kaalikääryletalkoisiin. Vaihda valkokaali ryppylehtiseen savoijinkaaliin ja jauheliha soijarouheeseen. Savoijinkaalikääryleet ovat herkullisia, kasvistäytteisiä kaalikääryleitä, joiden täyte tukevoituu riisillä ja kermalla. Muista ronski maustaminen, sillä vaisun makuinen soijarouhe imee itseensä rutkasti makua.

savoijinkaalikääryleet

Kasvissyöjän kaalikääryleet täytetään soijarouheella. Savoijinkaaliin tehtyinä lopputulos on huikean kaunis. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Savoijinkaalikääryleet

Perunasosevuoka 

Perunasosevuoka on klassinen kotiruoka, johon voi upottaa melkein mitä vain. Kasvisversiossa ranskankermalla ja juustolla mehevöitetyn perunasoseen alle kätketään yrttistä linssihöystöä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä.

ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Ranskalainen perunasosevuoka eli parmentier on klassinen ranskalainen kotiruoka. Kasvisversiossa jauheliha korvataan yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Muhkea linssimureke

Lihamureke on monessa perheessä viikonloppuaterian kunkku. Vegeilijän muhkea mureke tehdään jauhelihan sijaan linsseistä, mustapavuista sekä kaurahiutaleista ja siinä maistuu ihanasti savupaprika, tomaatti sekä oregano. 

Ainekset surautetaan sauvasekoittimella karkeaksi massaksi, kääritään sitten muovikelmun avulla rullalle ja paistetaan uunissa. Mehevästä linssimurekkeesta saa helposti vegaanisen vaihtamalla ranskankerma vastaavaan kasvipohjaiseen valmisteeseen.

linssimureke

Mehevä linssimureke on maustettu savupaprikalla, tomaatilla ja oreganolla. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Linssimureke

Pyörykät ja pihvit maistuva lapsille ja aikuisille

Lasten suosikkiruokiin pätee ainakin yksi universaali sääntö: jos se on pyörykkä, se uppoaa lähes satavarmasti. Korvaa siis jauheliha härkiksellä ja paista pyöryköihin maukas pinta pannulla. Kun tarjoat härkispyörykät tomaattikastikkeen ja pastan kera, voit valmistautua vastaanottamaan suosionosoitukset.

härkispyörykät tomaattikastikkeessa

Itse tehdyt Härkispyörykät kylpevät täyteläisessä tomaattikastikkeessa. Tarjoa lisänä perinteistä spagettia tai runsasproteiinista kikhernetagliatellea. Kuva: Pia Inberg

Ohje: Härkispyörykät tomaattikastikkeessa 

Maustetuissa kikherne-pinaattipyöryköissä puolestaan ilahduttaa tulinen harissa ja veikeä korianteri. Kikhernepyörykät valmistuvat sukkelasti, kun käytät valmiita tölkkikikherneitä ja surautat massan hienoksi monitoimikoneella. Friteeraa kikhernepullat runsaassa öljyssä rapeapintaisiksi ja  tarjoa tomaattisen kastikkeen sekä esimerkiksi couscousin ja salaatin kera.

mausteiset kikherne-pinaattipyörykät

Kokeile pinaattisen tomaattikastikkeen kera tarjottavia mausteisia kikherne-pinaatipyöryköitä, joihin lusikallinen harissaa tuo tujauksen tunisialaista tulisuutta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Mausteiset kikherne-pinaattipyöryät

Tutuilta lindströminpihveiltä mallia ottaneet papupihvit tehdään kidneypavuista ja säilykepunajuurista. Monitoimikoneessa ainekset menevät suit sait sekaisin ja pannulla pihvit paistuvat muutamassa minuutissa. Lisukkeeksi voi pyöräyttää purjolla ryyditetyn perunamuusin.

lindströmin papupihvit

Edulliset papupihvit tehdään klassisten lindströminpihvien hengessä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lindströmin papupihvit

Lasagne nyhtökauralla

Lasagnen täytteeksi sopii perinteisen bolognesekastikkeen sijaan myös muut täytteet. Tässä ohjeessa täysjyväpastalevyjen välissä vuorottelevat pinaatilla ja nyhtökauralla ryyditetty tomaattikastike, mehevä juustokastike sekä raejuusto. 

nyhtökaura-pinaattilasagne

Lasagnea valmistuu kerralla reilu satsi ja se maistuu entistä paremmalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Nyhtökaura-pinaattilasagne    

Tomaatti ja vuohenjuusto on huippuhyvä makupari, joka toimii myös lasagnen täytteenä. Yrteillä ryyditetty tomaattikastike ja vuohenjuustolla mehevöitetty juustokastike tekevät tästä kasvislasagnesta herkkua. Viipaloi kerrosten väliin vielä munakoisoa sekä paprikaa ja kuorruta koko komeus meheväksi juustolla ja timjamilla.

kasvis-vuohenjuustolasagne

Kukapa ei rakastaisi pehmeää ja lempeää lasagnea, maailman parasta lohturuokaa? Vuohenjuustokastike ja tuoreet tomaatit antavat tutulle herkulle uutta viehätystä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kasvis-vuohenjuustolasagne 

Makaronilaatikko – kotiruokien kunkku 

Makaronilaatikko on kotiruokien kunkku, joka onnistuu mainiosti myös ilman lihaa. Kasvismakaronilaatikon voi rikastaa melkein millä tahansa proteiinipitoisella, kuten soijarouheella, nyhtökauralla tai linsseillä. Kokonaan vegaanisen makaronilaatikosta saa vaihtamalla munamaidon kaurakermaan.

makaronilaatikko

Kasvismakaronilaatikko valmistuu jättämällä liha kokonaan pois tai korvaamalla se erilaisilla kasviproteiineilla. Kokonaan vegaanisen makaronilaatikosta saa vaihtamalla myös munamaidon kaurakermaan. Kuva: Tommi Tuomi

Lue myös: Makaronilaatikko ilman lihaa 4 x kasvismakaronilaatikko 

Broilerin fileesuikale, koipireisi vai paistileike? – Katso, mikä sopii mihinkin ruokaan

$
0
0

Broilerin lihassa on todella mistä valita. Tutut fileet ja -suikaleet ovat toki nopeita arjen aarteita, mutta eivät aina paras valinta joka tilanteeseen ja ruokaan. Liha kannattaa valita ruoan ja käyttötarkoituksen mukaan.

Lue myös: Broilerin jauhelihasta syntyy maukasta arkiruokaa – 6 helppoa reseptiä

Maustettua vai marinoimatonta?

Broileri sellaisenaan ei maistu juuri miltään, mutta neutraalin makunsa vuoksi se onkin loputtoman monikäyttöinen. Marinoitu broilerinliha on helppokäyttöinen, mutta kun maustat lihan itse vältyt kyllästymästä samoihin valmismarinoituihin makuihin. Broilerin maustaminen on todella helppoa ja siten saat ruoasta myös aina juuri mieleisesi makuista. Lisäksi marinoimattomassa paketissa on usein enemmän lihaa kuin marinoidussa. 

Luullista vai luutonta broileria?

Uunissa mehevimmäksi kypsyvät rasvaisemmat, luulliset sekä nahalliset broilerin osat: koipireidet, nuijat ja siivet, rinta- ja paistileikkeet sekä tietysti kokonainen broileri. Luuttomat ja nahattomat rintafileet sekä siitä valmistetut fileesuikaleet sisätävät vain vähän rasvaa ja siksi nopea kypsennys esimerkiksi pannulla tai grillissä on niille eduksi.

Jos haluat olla tarkka ja varoa ettei liha pääse ylikypsäksi ja kuivaksi, käytä lämpömittaria. Kun sisälämpötila on 73–75 astetta, liha on parhaimmillaan. Kypsyyden voi tarkistaa myös pistämällä tikulla lihan paksuimpaan osaan. Kun valuva neste on kirkasta, liha on kypsää.

Lue myös: Kokonainen broileri on helppoa ruokaa – nappaa reseptit myös tähteiden hyödyntämiseen

Rintafilee

Luuton ja nahaton rintafilee on broilerin vähärasvaisin osa. Siksi se kuivuu herkästi ja sopii parhaiten pannulla nopeasti paistettaviksi, grillattaviksi, kastikkeisiin, salaatteihin, keittoihin sekä wokkeihin. 

Toki rintafileet voi kypsentää myös uunissa, mutta kypsyyden kanssa kannattaa olla tarkka. Nopea kypsennys 200-asteisessa uunissa noin vartin verran riittää. Rapea sitruksinen yrtti-leipäkuorrute antaa uunissa kypsennetyille broilerifileille mehevän maun.

yrttikuorrutettua broileria

Broilerin rintafileet kannattaa kypsentää juuri ja juuri kypsiksi, jottein lihasta tule kuivaa. Rapea sitruksinen yrtti-leipäkuori antaa broilerille mehevän maun. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Yrttikuorrutettua broileria

Broierin rintaleike

Rintaleikkeistä ei ole poistettu luuta eikä nahkaa. Siksi ne säilyttävät maun sekä mehevyyden ja niissä on fileisiin verrattuna runsaampi ja mehukkaampi maku. Rapean pinnan saat paistamalla rintaleikkeet ensin pannulla ja hauduttamalla sitten kypsiksi pannulla tai uunissa.

Mainio maalaiskananpoikapata valmistuu hieromalla lihan pintaan suolaa, pippuria ja kokojyväsinappia. Broilerin seuraksi pataan ujutetaan runsaasti valkosipulia, keräkaalia, loraus valkoviiniä sekä sitruunamehua, pari oksaa rosmariinia, oliiveja ja saksanpähkinöitä. Sitten vain vuoka uuniin ja lihat ruskistumaan ensin 225-asteeseen, lopuksi hautumaan miedompaan lämpöön. 

maalaiskananpoikapata

Kasvisten kera valkoviinissä kypsennetty maalaiskananpoikapata on herkullinen viikonloppuruoka. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Maalaiskananpoikapata

Koipireisi 

Koipireisi on perinteinen ja edullinen luullinen jalkaosa, joka sopii erinomaisesti arkikokkailuun. Koipi- ja reisipaloja myydään myös erikseen. Rasvaisuutensa ansiosta ne säilyvät mehevinä uunissa kypsennettyinä, mutta niitä voi myös grillata, hauduttaa pataruoissa tai käyttää nyhtöbroilerin valmistukseen.

Koivet on parempi unohtaa uuniin hieman pidemmäksi aikaa, kuin ottaa ne sieltä viittä vaille valmiina. Rapea ja paahteista väriä saanut reisi on parempi kuin vetelä. Pinnan voi halutessaan paahtaa uunissa ensin hieman kovemmassa lämpötilassa ja kypsentää lihat sitten loppuun hieman miedommassa lämmössä. 

Kokeile koipireisiä inkiväärillä, tähtianiksella ja chilillä maustettuna riisin tai nuudeleiden kera tai hauduta sitruunainen uunibroileri valkoviinissä meheväksi purjolla ja kesäkurpitsalla höystettynä.

sitruunainen uunibroileri

Sitruunainen uunibroileri on helppo, halpa ja nopea ruoka. Sitruuna ja purjo muhivat valkoviinin mehevöittämässä pataruoassa lihan kanssa rinta rinnan. Kuva: Riikka Hurri

Ohjeet:

Mausteiset broilerinkoivet

Sitruunainen uunibroileri

Broilerinkoivet

Broilerinuijat eli koivet ilman reisiosaa sopivat parhaiten padassa pitkään haudutettaviksi tai uunissa tai grillissä kypsennettäviksi, jolloin liha kypsyy sisältä meheväksi ja ympärillä oleva nahka paahtuu rapeaksi. 

Paneroidut broilerinuijat ovat herkullista sormisyötävää erilaisten dippien kanssa ja taatusti niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Japanilainen panko-korppujauho takaa superrapean lopputuloksen.

pankopaneroidut kananuijat

Pankopaneroidut broilerinuijat ja korianteridippi ovat koko perheen suosikkiruokaa. Kuva: Krisiina Kurronen

Ohje: Pankopaneroidut kananuijat ja rakuunadippi

Broilerinsiivet 

Siivet ovat paloja, joista saadaan litteä keskiosa tai olkanivelosa eli nuijasiipi. Siivet ovat erityisen suosittuja Yhdysvalloissa, mutta niillä on vahva kannattajakuntansa myös Suomessa. Usein vahvasti maustetut siivet valmistuvat uunissa tai grillissä mainioksi naposteluruoaksi erilaisten kastikkeiden kera nautiskeltaviksi. 

Nämä broilerinsiivet kypsennetään uunissa ja upotetaan tulisen makeaan maustekastikkeeseen.

broilerinsiivet

Herkulliset broilerinsiivet upotetaan tulisen makeaan maustekastikkeeseen. Saa nuolla sormet! Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Broilerinsiivet 

Paistileike

Paistileike leikataan luuttomaksi ja nahattomaksi broilerin reisiosasta. Koska paistileikkeissä on fileisiin verrattuna enemmän rasvaa, niistä saa mehevää ja maukasta uuniruokaa. Ne sopivat hyvin myös grillivartaisiin tai pannulla paistettaviksi.

Parhaan lopputuloksen saat, kun ruskistat leikkeet voissa pannulla ja kypsennät loppuun uunissa. Mozzarellalla mehevöitetyn kanapellin jekku on tuplamarinadi, jolloin maku ei taatusti jää vaisuksi.

mozzarella-kanapannu

Balsamicokastike tuo kanapeltiin ihanaa makeutta ja sopii hyvin myös mozzarellajuuston kumppaniksi. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Mozzarella-kanapelti

Sisäfilee 

Sisäfilee on fileessä kiinni oleva pieni, suippomallinen lihas ja broilerin murein osa. Se kypsyy nopeasti ja sopii hyvin salaatteihin sekä kastikkeisiin. Sisäfileestä valmistetaan myös nuijimalla ohuita fileepihvejä. 

Tee sisäfileestä esimerkiksi leivitetyt pihvit klassisten wieninleikkeiden tapaan. Rapea panerointi ja runsaassa rasvassa nopeasti paistaminen takaavat mehukkuuden.

wieninleikkeet broilerista

Wieninleikkeet broilerista ovat minikokoinen versio kasariherkusta, joka tarjotaan sitruunan, anjovisten ja kapristen kanssa. Kuva: Riikka Hurri

Ohje: Wieninleikkeet broilerissa 

Broilerin suikaleet

Broilerin suikaleet voidaan valmistaa rintafileestä tai paistista. Nimi kertoo, mistä ruhonosasta on kyse. Rintafileestä valmistetut suikaleet ovat paistisuikaleita vähärasvaisempia. Molemmat kypsyvät nopeasti ja ovat erinomaisia arkiruoan raaka-aineita nopeutensa, helppoutensa ja monipuolisuutensa ansiosta.

Kokeile suikaleita wokeissa ja erilaisissa kastikkeissa tai vaikkapa Meksikon makuisessa kanakeitossa.

meksikolainen kanakeitto

Meksikolainen kanakeitto ja kermaiset avokadoleipäset sopivat kylmiin talvi-iltoihin. Tarjoa keittoa myös seuraavana päivänä, jolloin se on vielä parempaa. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Meksikolainen kanakeitto

Jauheliha

Broilerin jauheliha valmistetaan usein luuttomasta koipireidestä. Rasvaa jauhelihassa on noin 4 %. Broilerin jauheliha on maultaan mietoa, joten se taipuu moniin makumaailmoihin. 

Glaseeraa, rullaa, pyöritä tai paista, broilerin jauheliha käy lähes kaikkeen. Piristä arkea kokeilemalla vanhoja tuttuja jauhelihaklassikoita broileriversiona tai kokeile vaihteeksi jotakin ihan uutta.

Suloiset broilerisamosat ovat intialaistyylisiä pasteijoita, joiden taikinassa yhdistyvät vehnä- ja riisijauhot sekä garam masala -mausteseos. Rapea kuori kätkee sisäänsä mehevää pekonia, maukasta broilerin jauhelihaa sekä laajan kattauksen erilaisia mausteita. Kaunis ulkonäkö vaatii hieman sorminäppäryyttä, mutta lopputulos on valloittava. 

broilerisamosat

Broilerin jauhelihalla täytetyt samosat ovat intialaisittain maustettuja piirakoita, jotka sopivat kahvipöydän suolapalaksi, iltateelle tai eväskoriin. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Broilerisamosat


Jauhelihan paistaminen täydelliseksi – Kape Aihisen muistisäännöllä onnistut

$
0
0

Jauhelihan paistaminen vieläkin paremmin, miten se onnistuu? Nappasimme huippukokin uudesta kirjasta Kapen parhaat (Tammi) nerokkaimmat vinkit keittiöön. Jauhelihan paistaminen onnistuu 30–70 muistisäännöllä.

Jauhelihan paistaminen Kapen ohjeella

Kirja on pullollaan hyviä vinkkejä arjen pelastamiseen. Jauhelihan paistaminen on yksi näistä. Pellinkiläinen makaronilaatikko on tuhti, jauhelihaa siinä on lähes kilo. Täydellinen makaronilaatikko syntyy, kun jauhelihan paistaa tarpeeksi rapeaksi.

Paras lopputulos jauhelihaan tulee, kun sen paistaa kunnolla. Jos laittaa suuren määrän kylmää lihaa pienelle pannulle, lopputuloksesta ei varmasti tule onnistunut. Kapen mukaan maltti on valttia.

”Paista jauheliha useassa erässä, jotta pannu pysyy tarpeeksi kuumana. Pannulla pitäisi olla noin 30 % jauhelihaa ja 70 % tyhjää tilaa”, Kape vinkkaa kirjassa.

Huippukokki kannustaa suomalaisia rohkeuteen keittiössä

Kirjan alkusanoista käy ilmi, että se on tehty tavalliselle kansalle. Kirjassa on leipien, salaattien ja kastikkeiden ohjeita sekä eri lukuihin jaotellut ohjeet liha-, kala- ja kasvisruoiksi. Lisäksi kirjassa on jälkiruokareseptejä ja paljon vinkkejä keittiöön. Kape lupaa, että näiden reseptien kanssa onnistut ilman taikatemppuja.

Miten suomalainen ruoanlaittaja sitten voisi kehittyä keittiössä? Kape kannustaa rohkeuteen, epäonnistumisen kautta noustaan voittoon.

Jauhelihan paistaminen on yksi Kapen vinkeistä uudessa kirjassa.

Kapen parhaat (Tammi) kokoaa huippukokin parhaat vinkit kotikeittiöön tavalliselle kotikokille. Kuva: Tammi

”Suomalaiset saisivat olla ylpeämpiä ruoanlaittajia. Ei ole väliä, vaikka keitto palaa pohjaan, pääasia on, että yrittää ja osaa iloita onnistumisistaan”, Kape sanoo.

Maustamisessa suomalaiset saisivat olla rohkeampia. Perusmausteilla voi aloittaa. Huippukokkikin pärjää pääasiassa voilla, suolalla ja pippurilla. Kirjassa kannustetaan maustamaan pastan keitinvesi kunnolla suolalla ja pyörittämään pasta vielä ennen tarjoilua voissa, niin siihen saa varmasti makua.

Kape kannustaa myös kausiajatteluun ja kokeilemaan eri värisiä kasviksia. Lisäämällä montaa eri väriä ruokaan, voi sillä leikitellä ja ruoasta saa paljon mielenkiintoisempaa.

Kape Aihisen 10 keittiövinkkiä

Poimimme kirjasta kymmenen vinkkiä keittiöön, jotka toimivat aina.

  1. Kokkaa ilolla, rohkeudella, intohimolla ja suurella sydämmellä: et voi epäonnistua.
  2. Ateriat eivät valmistu itsekseen, muista suunnitelmallisuus.
  3. Epäonnistu ja onnistu. Kukaan ei ole kokki syntyessään.
  4. Ole ylpeä tekemästäsi ruoasta.
  5. Mausta rohkeasti.
  6. Tuo vaihtoehtoja lautaselle: esimerkiksi eri värejä.
  7. Kokeile jotain uutta: esimerkiksi pikkelöityjä metsäsieniä tai kookosmakaronilaatikkoa.
  8. Panosta helppoihin kastikkeisiin. Kirjasta löytyvät ihanat perusohjeet kuten parmesaanikastike, sinappikastike, tsatsiki ja béarnaisekastike.
  9. Opettele paistamaan jauheliha oikein. Kirjassa myös täydelliset vinkit kalan paistamiseen.
  10. Muista ihanat jälkiruoat. Jälkkärille on aina oma maha.

 

Helppo kalaruoka valmistuu yhden padan taktiikalla – poimi 6 maukasta kalareseptiä

$
0
0

Kalaa olisi hyvä syödä pari kertaa viikossa kalalajeja vaihdellen. Siitä huolimatta arjen kiireissä moni turvautuu tuttuihin, hyväksi havaittuihin kalaruokiin: uuniloheen, kalapuikkoihin ja tonnikalapastaan. 

Lue myös: Uunilohi on helppoa kotiruokaa – 5 herkullista ohjetta

Kala on oiva arkiruoan raaka-aine. Se kypsyy nopeasti ja taipuu moniin makumaailmoihin. Kun vielä pyydät kalamestaria fileoimaan kalan valmiiksi tai käytät esimerkiksi valmiiksi savustettua lohta, on ruoka jo puoliksi tehty. Nämä kuusi maukasta kalaruokaa valmistuvat vaivatta ja tiskiä säästäen ainakin lähestulkoon yhden vuoan taktiikalla. 

Rosmariinisiika 

Rosmariinisiika paahdetaan kokonaisena uunissa. Se on herkullinen vaihtoehto uunilohelle. Siika on maustettu Välimeren tapaan sitruunalla ja rosmariinilla. Lisukkeena tarjottavat lohkoperunat kypsyvät samalla pellillä kalan kanssa rinta rinnan. 

uunissa kokonaisena kypsennetty rosmariinisiika

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika ja lohkoperunat valmistuvat yhden pellin taktiikalla. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Uunissa paahdettu rosmariinisiika

Lohikiusaus

Vanha kunnon lohikiusaus on kotiruokien tuttu konkari. Arjen kiireessä se valmistuu näppärästi valmiista peruna-sipulisekoituksesta sekä savulohesta, mutta parhaan lopputuloksen saat, kun viipaloit potut itse ja käytät tuoretta kirjolohifileetä. 

Tuore tilli ja sitruuna ovat lohikiusauksen maun salaisuus. Lisäksi tarvitset vain purkin kermaa ja pari kananmunaa. Ainekset vuokaan, vuoka uuniin ja sitten vain odottelemaan herkkuruoan valmistumista.

lohikiusaus

Kotiruokien kunkku on mehevä ja kermainen lohikiusaus. Tuore tilli ja sitruuna ovat sen salaisuus. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Lohikiusaus

Välimeren kuhaa

Kokeilisitko vaihteeksi kuhaa? Välimeren tapaan maustetussa uunikuhassa maistuvat yrtit, valkosipuli ja oliivit. Lisämakua tuovat aromikas fenkoli sekä kirsikkatomaatit, joista uunin lämmössä tulee melkein kuin karkkia. Lisänä maistuu rapeakuorinen leipä. 

välimeren kuha

Oliivit, fenkoli ja makeaksi paahtuneet kirsikkatomaatit ovat uunikuhan maun salaisuus. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Välimeren kuhaa

Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko

Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko tuo vaihtelua perinteisiin lohilaatikoihin. Helpossa vuokaruoassa on rapeaksi paahtunut makea saaristolaisleipäkuori. Sen alta paljastuu kermainen täyte, johon tilli ja sitruuna tuovat raikkaan vivahteen.

kesäkurpitsa-lohi-saaristolaisleipälaatikko

Herkullisessa lohi-kesäkurpitsavuoassa kohtaavat rapea saaristolaisleipäkuori ja suussa sulava sitruuna-smetanatäyte. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko

Kookos-lohikeitto

Nopea ja mutkaton tapa nauttia kalaa, on valmistaa siitä soppa. Tämä lempeän mausteinen kookos-lohikeitto maistuu niillekin, jotka eivät perinteisestä kalakeitosta niin välitä. Keittoon tulee kalan ohella rutkasti kasviksia sekä nuudeleita. Maukas kookosliemi viimeistelee sopan. Lohen sijaan voit käyttää myös valmiita pakastekalakuutioita.

kookos-lohikeitto

Lohikeiton itämainen twisti syntyy kookosmaidosta ja inkivääristä. Nuudelit ja pinaattikiinankaali eli paksoi ovat herkullisia sattumia perinteisten perunoiden ja keittojuuresten sijaan. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Kookos-lohikeitto

Lohi-lehtikaalilaatikko

Isoäidin ohjeella valmistettu lohilaatikko maistuu kaikessa yksinkertaisuudessaan taivaalliselta. Eikä sen modernisoitu versio ainakaan yhtään huonommaksi jää. Lohi-lehtikaalilaatikko ei valmistu aivan yhdessä vuoassa, mutta varsin mutkattomasti siitä huolimatta.

Kermainen, pinnalta herkullisesti paahtunut lohilaatikko on kotiklassikoiden parhaimmistoa. Sen perusainekset ovat yksinkertaiset: perunat ja lohi ovat lohilootan kulmakivet. Lisäksi tarvitaan kunnon loraus kuohukermaa, kananmunia ja ripaus mausteita. Kylmäsavulohi, lehtikaali sekä tiraus sitruunamehua päivittävät isoäidin klassikkoruoan nykyaikaan. Tähän laatikkoon käytetään keitettyjä perunoita, joten niitä kannattaa tehdä edelliselle aterialle reilusti.

lohi-lehtikaalilaatikko

Lohilaatikko saa raikkaan päivityksen lehtikaalista. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Lohi-lehtikaalilaatikko

Suomen parhaat kaalikääryleet – brasserie nosti riman korkealle

$
0
0

Suomen parhaat kaalikääryleet? Aika paljon sanottu. Brasserie-Pub Alexandersplatsin listalta voisi nostaa monta ruokaklassikkoa, joita voisi kutsua parhaiksi mitä toimittaja on päässyt maistamaan.

Helsingin ydinkeskustan brasserie-pub Alexanderplatsissa luotetaan ajattomiin klassikoihin niin ruoassa kuin sisustuksessakin. Alexander Gullichsenin ja Sampo Kanteleen perustama klassikkoravintola on estetiikaltaan 40-lukulainen brasserie ja sen ruokalista koostuu etupäässä klassisista, ranskalaisen keittiön opein valmistetuista annoksista. Mutta myös pohjoismaalaiset husmanskost-tyyliset ruoat lukeutuvat ravintolan klassikoihin, joita tarjoillaan etenkin lounaalla.

Suomen parhaat kaalikääryleet

Sampo Kantele ja Alexander Gullichsen avasivat Helsingin Bensowin taloon Alexanderplats-brasserien, joka tarjoilee eurooppalaisia klassikkoruokia. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Vaikka brasserie tarkoittaa alkujaan panimoa, on se meille myös ravintola, joka sijaitsee keskeisellä paikalla, on aina auki ja tarjoilee pöytään klassikkoannoksia lounaasta iltamyöhäiseen. Helsingistä ei löydy montaa ravintolaa, jossa voisi syödä illallista myöhään esimerkiksi teatterin tai konsertin jälkeen tai missä lapsiperhe pääsee nauttimaan viihtyisän päivällisen myös sunnuntaina”, Alexander kertoo brasserien konseptista.

Sampo kertoo, että hän on innoissaan siitä, että pääsee nyt toteuttamaan sellaista ruokafilosofiaa, josta hän itse henkilökohtaisesti tykkää. Liiketalousopisto Perhon opettajan pestistä virkavapaalle jäänyt taituri toteuttaa nyt itseään mieluisassa ympäristössä.

Haukipyörykät sulavat suuhun, ne ovat ilmavia ja pehmeitä.

Haukipyörykät sulavat suuhun, ne ovat ilmavia ja pehmeitä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Olen nyt palannut sellaisten asioiden äärelle jotka ovat minulle rakkaita. Ruoka on tehty mahdollisimman yksinkertaisesti, hyvistä raaka-aineista ilman mitään turhia kikkailuja ja koristeluita. Keskitymme ruoan herkullisuuteen”, Sampo kertoo.

Klassikoita kuuluisan Brasserie Le Rouge -ravintolan reseptien oppien mukaan

Mitä ruokalistalta sitten löytyy?

”Brasserie ravintoloiden listoilta tuttuja ruokia tietenkin”, kaksikko kertoo.

Tuoreesta kotimaisesta lihasta tehty tartar, joka tarjoillaan täysin Brasserie Le Rougen reseptin mukaan käsin leikatusta naudanlihasta, pienen keltuaisen, kapristen, sinapin ja salottisipulin kera. Listalla on myös haukikvenellejä, kokonainen ranskalainen kananpoika ja entrecôte perinteisine tykötarpeineen.

Sampo Kantele ja Alexander Gullichsen avasivat Helsingin Bensowin taloon Alexanderplats-ravintolan.

Tartar tarjoillaan klassisesti Le Rougen oppien mukaan. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Pohjoismaalaisista klassikoista mukana ovat muun muassa silakat ja kaalikääryleet. Ja millaiset kaalikääryleet! Rima on asetettu korkealle. Kaalikääryleet ovat saaneet makua mainiosta lihaliemeen tehdystä kermalla ja voilla pyöristetystä yrttikastikkeesta. Kastikkeet ovatkin ranskalaiseen tyyliin keittiöslangilla sanottuna niin sanotusti ”tikissä” eli viimeiseen asti hiotut.

Ravintolan kaalikääryleet eivät ui ylenpalttisessa siirapissa, vaan siirappi tuo vain pienen makean vivahteen kermaiseen yrttikastikkeeseen.

Suomen parhaat kaalikääryleet.

Kaalikääryleiden pinta oli hieman karamellisoitunut. Kastikkeen täydellisen pyöreä ja pehmeä maku saa raikkaan tujauksen tuoreesta rosmariinista.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Käytämme kaalikääryleisiin kotimaista karitsanlihaa. Karitsanliha on juuri sopivan rasvaista ja todella maukasta. Lisäksi niihin tulee kuullotettua sipulia ja valkosipulia sekä runsaasti timjamia. Keitettyä ohraa on tuomassa suutuntumaa. Kaalikääryleet haudutetaan lihaliemi-rosmariini-kermakastikkeessa ja tarjoillaan voisen perunamuusin ja puolukoiden kanssa”, Sampo kertoo valmistuksesta.

Haarukoidessa kaalikäärylettä suuhun, täytteessä maistuu pirteä timjami. Makua pyöristää kermainen kastike, johon rosmariini tuo vielä oman vivahteen. Kotikeittiössä on kyllä haastetta päästä samaan. Yrtit maistuvat erikseen, mutta sekoittuvat suussa yhdeksi täydelliseksi kokonaisuudeksi. Osa ravintolassa ruokailun ihanuutta on se, että siellä saa kokea makuelämyksiä, jotka eivät onnistu kotikeittiössä.

 

Leffaillan eväät – nämä suupalat tekevät elokuvaillasta täydellisen!

$
0
0

Rennon leffaillan parhaat eväät ovat yksinkertaisia: maustettuja popcorneja, rapeita bataattiranskalaisia ja herkullisia dippejä sekä tietysti pientä makeaa. Ne on helppo syödä sormin käsiä ja sohvaa tahmaamatta. Pyöräytä nopeat naposteltavat ja rento ilta sohvannurkkaan uppoutuneena voi alkaa!

Lue myös: Perjantai-illan parhaat herkut: Maistuisiko pizzapannari, feta-mustakaali-quesadillat tai meksikolainen nachosalaatti?

Pikkunaposteltavaa

Mitä olisi leffailta ilman popcornia! Chilijauheella ja parmesaanijuustolla saat popcorneihin hetkessä uutta jujua. Käytä vastaraastettua parmesaania, pulverimainen juusto ei tartu kunnolla popcorneihin. Poksauttele koko kattilallinen nämä herkut katoavat hetkessä!

maustetut popcornit

Chilijauheella ja parmesaanijuustolla maustetut popcornit katoavat hetkessä parempiin suihin. Kuva: Pauliina Kukkonen

Ohje: Mausteiset popcornit

Korvaa perunalastut itse tehdyillä pitasipseillä ja pyöräytä dipiksi mausteinen kukkakaalihummus. Pitasipsit valmistuvat helposti valmiista pitaleivistä ja paahtuvat uunin lämmössä herkullisen rapsakoiksi. Valkosipuli, juustokumina ja kurkuma maustavat hummuksen herkuksi ja takaavat, että se kaavitaan kulhon pohjalta viimeistä pisaraa myöten. 

pitasipsit ja kukkakaalihummus

Paahdettua kukka­kaalihummusta dippaillaan rapeilla pitaleipäsipseillä suoraan suuhun. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Paahdettua kukkakaalihummusta ja pitasipsejä

Vai maistuisiko sittenkin rapeat bataattiranskalaiset? Itse valmistetut rapeat ranet ja artisokkadippi ovat rennon leffaillan varma hitti. Mausta lohkoiksi leikatut bataatit savupaprikajauheella ja pyöräytä vielä parmesaanijuustossa, niin suosio on taattu. 

Rapeat bataattiranskalaiset onnistuvat näillä nikseillä lähes pomminvarmasti. Liota bataattitikkuja ensin kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia, kuivaa ne sitten huolella ja pyöräytä lopuksi perunajauhoissa. Älä laita ranskalaisia päällekkäin pellille, vaan paahda ne väljästi vaikka useammanssa erässä.

bataattiranskalaiset ja artisokkadippi

Itsevalmistetut rapeat bataattiranskalaiset ja artisokkadippi on rennon leffaillan varma hitti. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Bataattiranskalaiset 

Isompaan nälkään

Jos haluat panostaa, varaa leffaevääksi feta-lehtikaalipiirakoita. Somat pikkupiirakat leivotaan suolaisiksi naposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.

feta-lehtikaalipiirakat

Näitä pikkupiiraita on mahdotonta vastustaa. Fetajuusto ja lehtikaali ovat ihania yhdessä! Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Feta-lehtikaalipiirakat

Juustoiset quesadillat ovat perinteisiä tortilloja näppärämpää, siistimpää ja helpompaa syötävää – siis täydellistä popsittavaa sohvalla leffaan uppoutuneena. Sulje tortillaletun väliin lehtikaalia, paksoita sekä mozzarella- ja fetajuustoa ja paahda kuumalla pannulla, kunnes juustot sulavat. Leikkaa feta-mustakaaliquesadillat käteen sopiviksi kolmioiksi ja leffailta voi alkaa!

feta-mustakaaliquesadillat

Quesadillojen väliin voi piilottaa vaikka mitä herkkuja. Pääasia, että juustoa on paljon! Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Feta-mustakaaliquesadillat

Lopuksi jotain makeaa! 

Suussa sulavan suklainen pätkisjäätelö vaatii tekijältään hieman ennakointia, mutta todella vähän toimia. Sekoita kermavaahto, kondensoitu maito, sekä suklaakeksit, -kastike ja -makeiset keskenään, kaada vuokaan ja työnnä pakastimeen. Et tarvitse jäätelökonetta, vain hieman malttia. Jäätelö jähmettyy syöntikuntoon muutamassa tunnissa, valmista herkku siis pakastimeen jo edellisenä iltana.

suklaa-pätkisjäätelö

Itse tehty pätkisjäätelö valmistuu ilman jäätelökonetta. Tarvitset vain pakastimen. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Suklaa-pätkisjäätelö

Leffaillassa on tietysti oltava tarjolla myös karkkia. Itse tehdyt rocky road karkit keräävät kehut ja suosionosoitukset. Sulatetusta suklaasta ja maapähkinävoista sekoitettuun massaan voi upottaa sattumia mielen mukaan. Kokeile esimerkiksi vaahtokarkkeja, suolapähkinöitä ja kuivattuja marjoja. Näitä ei voi vastustaa!

rocky road karkit

Itse tehdyt rocky road karkit keräävät kehut ja suosionosoitukset. Kuva: Pauliina Salonen

Ohje: Rocky road karkit

Valmiit tortellonit – arki-illan pelastus: Nämä nopeat ja helpot pasta-ateriat maistuvat kaikille!

$
0
0

Kauppojen tuorepastahyllystä löytyvät valmiit tortellonit ovat kiireisen kokin pelastus. Tee niistä ruokaisa salaatti, nopea keitto tai muheva vuokaruoka.

Lue myös: Gnocchit – katso 4 helppoa tapaa tarjoilla suussa sulavat italialaisherkut!

Tortelloni vai tortelliini? Valitse mieluummin tortelloneja. Ne ovat suurempia ja niissä on tortelliineja enemmän täytettä. Ohjeissa käytetyt tortellonit voi valita oman maun mukaan liha- tai kasvistäytteellä, tarvittaessa vaikka gluteenittomina.

tortellonit

Kauppojen tuorepastahyllystä löytyvät valmistortellonit ovat kiireisen kokin pelastus. Kuva: iStock

Katso myös nopeasti valmistuvan pastakastikken resepti: Tuoretomaattikastike, vuohenjuuston ja basilikan kera.

Sujauta kattilaan ja tee tortellonikeitto

Supernopea keitto valmistuu porkkanoista, paketillisesta täytettyjä tortelloneja, valmislihapullista sekä tölkillisestä maustettua ruokakermaa. Helppo ja taatusti ruokaisa lihapulla-tortellonikeitto on valmis puolessa tunnissa ja maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin.

lihapulla-tortelliinikeitto

Vartissa valmis tortelloni-lihapullakeitto on kiireisen kokin pelastus. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Lihapulla-tortellinikeitto

Tortellonit tuovat ruokaisuutta myös kasvissosekeittoihin. Keitä tortellonit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta siivilässä ja lisää ne lopuksi valmiiden keittoannosten pinnalle. Kokeile tortelloneja esimerkiksi paahdetun porkkana– tai tomaattikeiton päällä.

kasvissosekeitto tortelloneilla

Helppo ja herkullinen niksi tehdä kasvisosekeitosta ruokaisampi on höystää se tortelloneilla. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohjeet:

Paahdettu porkkanakeitto

Paahdettu tomaattikeitto

Tee tortelloni-salaatti

Tee ruokaisa pastasalaatti tortelloneista ja mieleisistäsi kasviksista. Kokeile esimerkiksi lehtikaalipesto-pasta-kasvissalaattia, Välimeren pastasalaattia tai broileri-pastasalaattia, mutta korvaa tavallinen pasta täytetyillä tortelloneilla. 

Tortellinit voi halutessaan keittää etukäteen ja antaa niiden jäähtyä rauhassa. Lorauta öljyä keitettyjen pastanyyttien joukkoon, jotta ne eivät takerru toisiinsa turhan tiukasti kiinni. Myös kasvikset voi pilkkoa ja kastikkeen valmistaa etukäteen. Sitten onkin nälän yllättäessä jäljellä enää salaatin kasaaminen.

lehtikaalipesto-pasta-kasvissalaatti

Tee pastasalaatti vaihteeksi tortelloneista. Kuva Niclas Mäkelä

Ohjeet:

Lehtikaalipesto-pasta-kasvissalaatti

Välimeren pastasalaatti

Broileri-pastasalaatti 

Nopea tortellonivuoka on valmis puolessa tunnissa

Tortellonivuoka on ruoka, josta tykkäävät kaikki – eikä syyttä. Yhden astian taktiikalla ja vain kourallisesta raaka-aineita valmistuva uuniruoka syntyy puolessa tunnissa ja on huikean hyvää.

Tortellonien seuraksi uunivuokaan voi kumota melkein mitä vain: juustoa, kasviksia tai vaikka kinkkukuutoita. Kastikkeeksi sopii valmis tomaattipastakastike tai ruokakerma. Yhdistele maun mukaan tai ota mallia näistä:

tomaattinen tortellonivuoka

Tortelloneista tehty vuokaruoka haastaa perinteisen makaronilaatikon. Kuva: iStock

Tomaattinen tortellonivuoka: Kumoa uunivuokaan pari tölkkiä valmista pastakastiketta sekä pari pakettia tortelloneja. Tortelloneja ei tarvitse keittää, ne kypsyvät kuumassa tomaattikastikkeessa itsekseen. Sekoita joukkoon paketti mozzarellajuustopalloja ja kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna. Kuorruta pinta mozzarellajuustoraasteella ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Pinnalle voi lisätä vielä kirsikkatomaatteja, ne paahtuvat uunin lämmössä herkuksi. 

Kermainen tortellonivuoka: Keitä pakettia juustotäytteisiä tortelloneja paketin ohjeen mukaan kypsiksi. Paista sillä välin pannulla tilkassä öljyä mieleisiäsi kasviksia, kuten suikaloitua sipulia, kesäkurpitsaa ja paprikaa. Kumoa keitetyt tortellonit, kuullotetut kasvikset sekä noin 200 g valmiita lihapullia, kasvispyöryköitä tai vaikkapa kuutioitua saunapalvikinkkua uunivuokaan. Sekoita keskenään 1 dl valmista pestokastiketta,  2 1/2 dl ruokakermaa sekä ripaus suolaa ja pippuria, kaada seos uunivuokaan ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Kuorruta vuoka juustoraasteella ja paista 200 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes juusto on sulanut ja kasvikset pehmenneet. 

Vastustamattomat vegeruoat – näihin vegemättöruokiin jäät koukkuun!

$
0
0

Höystä nachosalaatti nyhtökauralla, täytä enchilladat muhkeasti härkiksellä ja tortillaletut tuhdisti juustolla. Näihin vegemättöihin jäät taatusti koukkuun!

Lue myös: 8 herkullista perjantai-illan ruokaa

Nachosalaatti nyhtökauralla

Tuhti ja maukas salaatti vie sekä kielen että nälän! Meksikolaishenkinen nyhtökaurasalaatti kootaan avokadosta, maissista sekä tomaatista ja höystetään herkuksi nacholastuilla sekä kourallisella oliiveja. Pannulla makoisaksi paahtunut nyhtökaura korvaa perinteisen jauhelihan, jonka ansiosta tämä muhkea salaatti maistuu myös vegaaneille.

meksikolainen nyhtökaurasalaatti

Texmex-nyhtökaurasalaatin voi halutessaan viimeistellä chilimajoneesilla. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Meksikolainen nyhtökaurasalaatti 

Muhkeat enchiladat

Oolalaa, mitkä enchiladat! Suositun räp-yhtyeen Gasellien ohjeella valmistettujen enchiladojen eli uunitortillojen sisään kääräistään mausteista härkistä, papuja ja tujua chipotle-salsaa. Pinnan viimeistelee mehevä juustokuorrute, joka sulaa uunin lämmössä herkuksi. 

gasellien härkis-enhilladakset

Täydellisen texmex-henkisen aterian loihdit tarjoamalla härkis-enchiladojen kera tomaattisalsaa ja guacamolea. Kuva: Tiina Rantanen

Ohje: Gasellien härkis-enchiladakset

Uunichili nachopellin tapaan

Uunichili valmistetaan suosittua nachopeltiä mukaillen mausteisesta tomaattikastikkeesta, pavuista, juustosta sekä maissilastuista. Iske ainekset vuokaan ja anna uunin hoitaa työt. Uunin lämmössä herkuksi gratinoitunut nachovuoka tarjotaan erilaisten salsojen, dippien ja guacamolen kera.

uunichili

Muhkea paputäyte piiloutuu juustokuorrutteisten nachojen alle. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Uunichili

Nyhtökaura-tomaatti-mozzarellapizza

Pizza on täydellinen mättöruoka. Mausteinen nyhtökaura ja pikantti valkosipulikastike tekevät tästä vegepizzasta herkkua. Pippurinen rucola sekä rapeat kurpitsansiemenet kruunaavat kokonaisuuden.

nyhtökaura-tomaatti-mozzarellapizza

Voi jukra, mikä herkku! Nyhtökaurapizza viimeistellään valkosipulimajoneesilla. Kuva: Jorma Marstio

Ohje Nyhtökaura-tomaatti-mozzarellapizza

Feta-mustakaaliquesadillat

Kasvismättöruokien ehdoton hitti: feta-mustakaaliquesadillat! Lusikoi tortillaletun päälle paistettua lehtikaalia, paksoita sekä reilusti feta- ja mozzarellajuustoa. Nosta toinen lettu päälle ja paahda pannulla pari minuuttia, kunnes juusto sulaa ja sitoo letut toisiinsa. 

Kaalin lisäksi täytteeseen voi upottaa melkein mikä vain, kuten papuja, nyhtökauraa tai härkistä sekä jääkaapin eripariset kasvikset. Pääasia, että juustoa on paljon!

feta-mustakaaliquesadillat

Juustotäytteisiin quesadilloihin haluat iskeä kätesi. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Feta-mustakaali quesadillat

Valmiista croissant-taikinasta teet hetkessä pizzakierteet, viinerit ja vohvelit

$
0
0

Mitä syntyy, kun croissant kohtaa donitsin? Entä vohvelin? Cronitseja, crohveleita ja muita hulvattoman hauskoja, helppoja ja ennen kaikkea herkullisia pikaleivonnaisia on kerrassaan pakko kokeilla!

Lue myös: Leivo valmistaikinasta: Helppo sipuli-oliivipiirakka, karpalo-mantelikranssi ja 5 muuta nopeaa leivonnaista

Croissant-valmistaikina on uskomattoman monikäyttöistä ja siitä syntyy nopeasti pientä purtavaa vaikkapa yllätysvieraille tai sillä voi taltuttaa äkillisen herkkuhampaan kolotuksen. Maku on aina täysi kymppi ja onnistuminen taattua, loihtipa herkkuja sitten makeilla tai suolaisilla höysteillä.

Tiesitkö muuten, ettei croissant-taikina sisällä eläinperäisiä raaka-aineita? Lisukkeita varioimalla herkut taipuvat siis myös vegaaniseen ruokavalioon. 

Tässä hauskimmat ideat croissant-valmistaikinan käyttöön.

Croissant-kupit viikonloppubrunssille

Suolaiset croissant-kupit valmistuvat nopeasti ja ovat helposti muunneltavissa maun ja jääkaapin sisällön mukaan. Kokeile paahdettua pekonia, kinkkua, kylmäsavulohta tai erilaisia kasviksia, kuten paprikaa tai pinaattia. Lisäksi tarvitset kananmunia ja juustoraastetta.

Tee näin: Avaa taikina levyksi ja irrota taikinakolmiot toisistaan. Leikkaa taikinakolmioista terävä kärki pois noin viiden senttimetrin matkalta ja painele taikinanpalat voidellun muffinivuoan koloihin. Sekoita keskenään 3 kananmunaa ja 50 grammaa juustoraastetta. Lisää joukkoon mieleisesi täytteet, kuten paahdettua pekonia ja paprikakuutioita tai kylmäsavulohta ja pinaattia. Kaada täyte taikinakuppeihin, mausta halutessasi ripauksella suolaa ja pippuria. Nosta muffinivuoka 180 asteiseen uuniin ja paista noin 20-30 minuuttia. 

croissant-kupit

Suolaiset croissant-kupit paistuvat kätevästi muffinivuoassa. Kuva: iStock

Pikaiset pizzakierteet 

Pikaiset pizzakierteet tuovat helpotuksen äkilliseen pizzanhimoon

Tee näin: Rullaa taikinapaketti auki ja irrota taikinakolmiot toisistaan. Painele leikkuupinnat umpeen ja jaa taikina pitkittäin kuuteen yhtä suureen osaan. Levitä päälle täytteet, kuten punaista pestokastiketta, salamisiivuja ja juustoraastetta tai kinkkua, ananasta ja sinihomejuustoa. Kääri taikinalevyt rullalle, nosta rullat paperivuoilla vuorattujen muffinipellin koloihin ja paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.  

pizzarullat

Rullaa croissant-taikinan väliin pizzasta tuttuja makuja. Kuva: iStock

Croissant + donitsi = cronitsi

Cronitseissa kohtaa rapea croissantti ja mehevä donitsi – täydellistä!

Tee näin: Rullaa valmis croissant-taikinapötkö auki, sulje leikkuulinjat sormilla painellen. Ota pyöreällä muotilla paloja, ja tee keskelle reikä esimerkiksi shottilasilla. Kuumenna reilusti öljyä paksupohjaisessa kattilassa. Paista cronitsit munkkien tapaan muutama kerrallaan noin 1–2 minuuttia per puoli. Nosta cronitsit valumaan talouspaperin päälle. Kieritä lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Ohje: Cronitsit

cronitsit

Kaneli-sokerissa kieritetyt cronitsit maistuvat herkullisilta. Kuva: Pekka Holmström

Nopeat viinerit 

Croissant-valmistaikinasta leivottavat pikaviineirit ovat kahvipöydässä puolessa tunnissa.  

Tee näin: Rullaa valmis croissant-taikinapötkö auki, sulje leikkuulinjat sormilla painellen ja jaa levy kuuteen yhtä suureen neliöön. Asettele taikinapalat leivinpaperin päälle pellille. Voitele halutessasi kananmunalla. Sekoita keskenään 250 grammaa maitorahkaa, yksi kananmuna, 1/2 desilitraa sokeria, 1-2 teelusikallista lakitsinjuurijauhetta ja lopuksi noin 4 desilitraa vadelmia. Lusikoi täytettä jokaisen taikinaneliön päälle. Paista pikaviinereitä 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Kokeile myös mustikkaista versioita vaihtamalla lakritsinjuurijauhe vaniljasokeriin ja vadelmat mustikoihin. 

vadelmaviinerit

Pikaviinerit valmistuvat puolessa tunnissa. Kuva: iStock

Pikapuustit korvapuustien tapaan

Laiskan leipurin tai kiireisen kokin korvapuustit valmistuvat nopeasti croissant-valmistaikinasta.

Tee näin: Avaa croissanttaikina levyksi ja sulje leikkuulinjat sormilla painellen niin, että siitä muodostuu yksi iso taikinapala. Levitä päälle huoneenlämpöistä voita sekä kanelia ja sokeria aivan kuin tekisit korvapuusteja. Kääri taikinalevy rullalle, leikkaa paloiksi ja voitele halutessasi kananmunalla. Paista pikapuusteja 200 asteisessa uunissa noin vartin verran.

kanelikierteet croissanttaikinasta

Kokeile pikapuustien täytteenä voin ja kaneli-sokerin sijaan myös paistonkestävää marmeladia tai hilloa Kuva: iStock

Croissant + vohveli = crohvelit

Crohvelit valmistuvat, kun vohveli ja croissant löytävät toisensa.

Tee näin: Ota taikina purkista, mutta älä avaa sitä. Leikkaa taikina kiekoiksi ja paista ne yksitellen vohveliraudan välissä rapeiksi crohveleiksi. Nauti makeilla tai suolaisilla täytteillä päällystettynä.

crohvelit

Crohvelit ilahduttavat leppoisan viikonlopun aamupalalla ja brunssipöydässä. Kuva: Kristiina Kurronen

Täytetyt croissantit

Jos croissanttaikinasta haluaa kuitenkin tehdä croissanteja, niitäkin voi tuunata erilaisilla suolaisilla ja makeilla täytteillä. Avaa taikinalevyt, levitä täytteet ja kääri croissantiksi.

Kokeile croissantin välissä esimerkiksi kanelisokeria, pähkinärouhetta ja omenalohkoja omenaisten voisarvien tapaan. Pelkällä juustoraasteella tai vaikkapa suklaapaloillakin pääsee helposti herkkuhetkeen käsiksi.

Ohje: Omenaiset voisarvet

omenasarvet

Ennen käärimistä croissantit voi täyttää esimerkiksi juustolla, kinkulla tai suklaalla. Kuva: Anton Reenpää


Miten tunnistaa hyvän oliiviöljyn? Tässä 4 merkkiä laadusta

$
0
0

Hyvä oliiviöljy voi olla vaikea tunnistaa, kun kaupan hyllyllä prameilee kymmenittäin toinen toistaan kiiltävämpää pulloa ekstra-neitsytoliiviöljyä (extra virgin). Mistä tietää, mikä oliiviöljy on laadukasta, kun sitä ei pääse kaupassa maistelemaan?

Hyvä oliiviöljy on vaikea tunnistaa kaupan laajasta valikoimasta.

Oliiviöljy on yleinen väärennösten kohde.

Lue myös: Resepti: Suklaa-oliiviöljykakku

Ruokaväärennöksiä tutkinut Mari Koistinen antaa neljä vinkkiä laadukkaan oliiviöljyn tunnistamiseen:

Laatuluokitus

Laadukkain oliiviöljy on extra-neitsytoliiviöljy, joka on ruokaviraston mukaan ”saatu suoraan oliivista ja ainoastaan mekaanisin menetelmin.” Se, että pullon kyljessä lukee ”extra virgin” ei ole kuitenkaan vielä tae öljyn laadusta.

Pulloista kannattaa etsiä merkintöjä PDO, PGI tai POP. Näiden oliiviöljyjen laatutaso on testattu laboratoriossa rasvahappoisuutta mitaten, Eurooppalaisia standardeja noudattaen. Tässä lista testatuista oliiviöljyvalmistajista maittain.

Markkinointilausahduksiin ei ainakaan kannata haksahtaa. Se, että etiketissä väitetään öljyn olevan paras laatuaan Italiassa, ei takaa mitään. Kun tarkempaa tietoa kilpailusta ja sen rahoittajasta ei ole, on syytä epäillä väitteen pohjaa.

Eurooppalainen laatuluokitus on siis luotettavin merkki laadusta. On kuitenkin hyvä muistaa, että väärennöksiä on myös testatuissa oliiviöljyissä. Valmistaja voi kikkailla sekoittamalla esimerkiksi korkealaatuista oliiviöljyä huonompilaatuiseen, ja silti läpäistä testit täpärästi. Joissain tapauksissa oliiviöljyn rasvahappoisuutta korjataan myös kemiallisin menetelmin, jotta se täyttäisi tietyn laatuluokituksen vaatimukset. Tämä on kuitenkin harvinaista Suomen markkinoilla.

Lue myös: Tunnista kypsä avokado helposti – unohda puristelu!

Hyvän oliiviöljyn tunnistaa yksityiskohtaisista alkuperämerkinnöistä.

Euroopassa oliiviöljyä tuotetaan muun muassa Espanjassa, Italiassa, Kreikassa, Portugalissa ja Ranskassa.

Alkuperämerkinnät

Kaikkiin oliiviöljyihin kuuluu merkitä vähintään suuntaa antava alkuperämerkintä. Mutta mitä enemmän tietoja öljyn alkuperästä on, sitä parempi. Ihanteellista olisi, jos pullossa lukisi tarkkaan miltä tilalta oliivit ovat korjattu ja missä ne ovat puristettu.

Oikein korkealaatuisen oliiviöljyn valmistus vaatii sen, että oliivien sadonkorjuusta kuluu korkeintaan 24 tuntia oliiviöljyn puristamiseen. Siksi on aina parempi, jos oliiviöljy on valmistettu alusta loppuun samassa maassa tai peräti samalla tilalla.

Jos öljy on sekoite eri maista tulevista raaka-aineista tai valmiista öljyistä, se tuskin on parhainta öljyä.

Hyvä oliiviöljy myydään yleensä pienemmissä, tummissa pulloissa.

Tumma pieni pullo on oliiviöljyn säilymisen kannalta paras valinta.

Oliiviöljyn säilyvyys

Koska oliiviöljy säilyy parhaiten pimeässä, ei kannata valita pulloa, joka on tehty kirkkaasta lasista. Tumma lasi tai pelti suojaa öljyä paremmin valolta.

Öljyä ei myöskään kannata ostaa litratolkulla, sillä öljyn säilyvyysaika on rajallinen. Parasta ennen -päivämäärät antavat tästä osviittaa. Oliiviöljy ei parane ajan mittaan, vaan kärsii pullon jatkuvasta availusta.

Parhaiten oliiviöljy säilyy pienessä pullossa huoneenlämmössä, kaukana lämmönlähteistä, kuten liedestä.

Hyvä oliiviöljy maksaa enemmän

Hinta on selkein laadun mittari. Hyvä oliiviöljy on harvoin halpaa. Oikein hyvää mekaanisin menetelmin tuotettua oliiviöljyä ei ole mahdollista tuottaa poljetuin hinnoin.

Lopulliseen testiin oliiviöljy pääsee paistinpannulla tai salaatin seassa. Se on makuasia, mikä oliiviöljy maistuu omassa suussa parhaalta. Oliiviöljyjen maistelu ei ole kuitenkaan helppoa sekään. Eri makujen tunnistaminen vaatii harjaantuneisuutta ja jatkuvaa harjoittelua.

Mikä on paras kauppakassipalvelu? Testasimme viisi ruokaostosten kotiinkuljetus- ja noutopalvelua

$
0
0

Kauppakassipalvelut ovat kiireisen ihmisen arjen pelastus. Tämä kävi ilmi Kotilieden vertailussa, jossa testasimme viittä erilaista ruokaostosten kotiinkuljetus- ja noutopalvelua.

Lue myös: Hyvästi imurointi! Uudet robotti-imurit ovat hyviä ja halpoja – TM:n testin voitti tämä yllätysnimi

Kauppakassipalvelujen käyttö säästää sekä aikaa että rahaa, tästä olivat yksimielisiä kaikki testaajat. Tilaaminen on helppoa ja vaivatonta ja sen voi tehdä vaikka kotisohvalla. Rahansäästö perustuu siihen, että ruokaostosten tilaaminen netistä vaatii etukäteissuunnittelua, joka taas pakottaa järkeviin ostoksiin. Netistä tilatessa myös heräteostosten vaara pienenee.

Lue myös: Viikon ruokalista helpottaa arkeasi: nappaa tästä Kotilieden kerran viikossa päivittyvä ruokalista!

Vertailussa mukana S-ketjun Foodie, K-ruoan verkkokauppa ja Kauppahalli24.fi

Otimme vertailuun mukaan kaikki isoimmat toimijat suomalaisista kauppakassipalveluista. Testin ulkopuolelle jätettiin palvelut, jotka toimittavat valmiit ruokaohjeet ja niihin tarvittavat tuotteet.

S-ketjun Foodie on Suomen laajin kauppakassipalvelu, joka pitää sisällään ketjun liikkeistä Alepan, S-marketit ja Prisman. Testasimme tällä kertaa S-ketjun palveluista Alepan kauppakassin sekä Prisman kotiinkuljetuksen ja noutopalvelun. K-ryhmästä testasimme K-ruoan verkkokaupan. Testin viides, keskusliikkeiden ulkopuolinen toimija on Kauppahalli24.fi-palvelu.

Testissä kiinnitettiin huomiota seuraaviin asioihin:

  • Millainen palvelu on kyseessä: ruoan kotiinkuljetus vai noutopalvelu
  • Kuinka paljon kotiinkuljetus ja/tai tuotteiden keräily maksavat
  • Miten tilaaminen sujuu, kuinka hyvin verkkosivut toimivat
  • Millainen valikoima kaupassa on
  • Miten kuljetus tai nouto toimii
  • Mikä oli tuotteiden laatu
  • Miten tuotteet oli pakattu

Kaikki testaajat olivat perheellisiä ihmisiä, jotka ostavat kerralla suuria määriä ruokaa. Joukossa oli nuoren urheilijan äiti, kasvissyöjä, keliaakikko, pienten lasten äiti ja luomua suosiva. Kolme testaajista asuu Helsingissä, yksi Tampereella ja yksi pääkaupunkiseudun kehyskunnassa.

Mitä mieltä testaajat sitten olivat näistä kauppakassipalveluista? Lue alta testin tulokset!

1. Prisman noutopalvelu: Ruoat haetaan kaupan lokerosta

Tilasimme kolmihenkisen perheemme arkiviikon ostokset noudettaviksi Prismasta. Kotiinkuljetus ei ole mahdollista kotiosoitteeseemme, eikä lähikaupoissamme ole noutomahdollisuutta, joten valitsimme Hyvinkään Prisman, jonka ohi puoliso ajaa työmatkallaan. Keräilymaksu oli parista kassillisesta 4,90 euroa.

Miten tilaaminen toimii?

Ruoat tilataan S-ketjun Foodie-palvelun kautta. Sivusto on sekava, ja se heitti useamman kerran pois jo valitusta myymälästä. Kerätyt tuotteet pysyivät onneksi korissa. Ensimmäisellä kerralla en tajunnut tarkistaa heti alkuun vapaita toimitusaikoja, joten ensimmäinen yritys tilata kauppakassi meni mönkään. Parhaimmat ajat, kuten maanantai-iltapäivä, menevät ilmeisesti nopeasti. Seuraavalla kerralla tajusin tarkistaa vapaat noutoajat ennen ostosten keräämistä.

Millainen valikoima?

Tilattavissa olivat melkein kaikki Prisman tuotteet. Alkoholia ei saa tilata, joten saunakaljojen puuttuminen harmitti miestä.

Miten nouto toimi?

Ruoat toimitetaan Prismassa olevaan lokerikkoon, josta ne voi noutaa valitsemansa kahden tunnin aikaikkunan aikana. Lokerikko avautuu koodilla.

Mikä oli tuotteiden laatu?

Missään ei ollut valittamista. Tavarat oli pakattu kahteen muovikassiin.

Prisman kauppakassipalvelu: näin tuotteet pakataan

Prisman noutopalvelusta tilatut ostokset oli pakattu kahteen muovipussiin. Kestokasseja suosivaa shoppailijaa tämä vähän harmitti.

Kiitämme:

  • Noutaminen oli helppoa

Moitimme:

  • Verkkosivuston bugeja
  • Vapaiden toimitusaikojen niukkuutta
  • Palvelun saisi laajentua kaikkiin Prismoihin

Arvosana: 8,5/10

2. K-ruoka -verkkokauppa: Joustavaa palvelua

K-ryhmän verkkokaupan sivuilta voi valita haluamansa kaupan, josta tuotteet kerätään ja toimitetaan tai noudetaan. Valitsin K-citymarket Eastonin Helsingistä, koska sen valikoima on laaja ja siellä olemme asioineet muutenkin.

Ostokset voi tilata joko noudettavaksi tai kotiin kuljetettuina. Toimitusmaksu on Plussa-kortilla 9,90 euroa, muutoin 12,90 euroa. Noudettaessa veloitetaan keräilykulu, joka on alkaen 4,90 euroa.

K-ruokakaupan toimitus

K-ruoan verkkokaupan tuotteet tulevat kotiin pahvilaatikoihin pakattuina. Laatikot voi palauttaa kauppaan seuraavan toimituksen yhteydessä.

Teen ruokatilauksen kerran viikossa. Kolmihenkisessä perheessämme on yhdeksän kertaa viikossa treenaava nuori urheilija, joten ruokaa täytyy aina olla saatavilla. Suunnittelen kerralla tulevan viikonlopun ja työviikon ruokalistat, ateriat lisukkeineen sekä urheilijan eväät. Yritän kasata kaikki ostokset listalle.

Olen käyttänyt ruoan verkkokauppaa nyt reilun kuukauden ja huomannut sen paitsi säästävän aikaa myös rahaa. Kun ruokalistat on suunnitellut huolella, heräteostokset jäävät tekemättä. Valmiin ruokalistan mukaan on helppo listata ostokset. Saan parhaimman hyödyn verkko-ostamisella, kun suunnittelen ateriat tarkasti.

Miten tilaaminen toimii?

 K-ryhmän verkkokauppa on helppokäyttöinen ja kohtuullisen selkä. Tilattavia tuotteita voi hakea nimellä tai selailla tuoteryhmistä.  Tilauksen voi tehdä useita päiviä ennen ja varata samalla itselleen sopivan toimitusajankohdan. Sekä toimitusta että tilausta voi sen jälkeen vielä muokata. Tilauksesta tulee sähköpostiin vahvistus, josta näkee, kuinka kauan tilaus on muokattavissa. Tilaukseen voi maksaa saman tien tai vasta toimituksen yhteydessä.

Millainen valikoima?

 K-citymarket Eastonin verkkokaupan valikoima on melko kattava. Ihan kaikkia kaupan tuotteita ei ole kuitenkaan saatavissa verkkokaupasta. Esimerkiksi sellaiset tuotteet, joiden tarjouksen yhteydessä on maininta: ”niin kauan kuin tavaraa riittää”, eivät ole tilattavissa lainkaan. Jos aloitan tilauksen teon jo alkuviikosta, eivät tarjoustuotteiden hinnat pidä kutiansa. Tämä ilmoitetaan kuitenkin selkeästi sivulla, joten tuotteen voi käydä vaihtamassa johonkin muuhun tai olla tilaamatta.

 Tuotteita on joskus jäänyt tilauksesta pois, etenkin tuoretta leipää en ole saanut silloin, kun olen tilannut toimituksen aamupäiväksi. Iltapäivän toimituksiin tuoreen vastapaistetun leivän saanti onnistuu. Muoviin pakatut leivät ovat tietenkin saatavissa.

Miten kuljetus toimi?

K-ruokakaupan paperipussit

K-ruoan verkkokaupassa voi tilauksen lisätiedoissa laittaa toiveen, pakataanko hedelmät ja vihannekset paperi-, bio-tai muovipusseihin.

Kauppa vahvistaa edellisenä iltana tilauksen toimitusajan vähän alkuperäistä tarkemmin, yleensä noin tunnin haarukalla.  Noin puolta tuntia ennen toimitusta tulee vielä viesti, jossa ilmoitetaan tilauksen saapumisesta ja sen seuraamismahdollisuudesta. Vain yhden kerran toimitus on myöhästynyt, siitä ilmoitettiin heti. Viivästys oli noin 20 minuuttia.

Tilatut tuotteet toimitetaan pahvilaatikoissa, jotka voi palauttaa seuraavan tilauksen yhteydessä kauppaan. Hedelmien ja vihannesten pakkaustoiveet voi kirjoittaa tilauslomakkeeseen viestinä kaupalle. Siihen voi myös laittaa toiveet esimerkiksi perunoiden koosta.

Mikä oli tuotteiden laatu?

Olen tilannut rohkeasti tuoretuotteita ja vihanneksia. Pari pettymystä on tullut. Kolmesta avokadosta, yksi on ollut pilalla, tuoreet kurkut ovat olleet jättikokoisia ja sen takia myös vetisiä. Siinä se, sen verran huonoa tuuria on joskus käynyt itse tuotteita valitessani.

Kiitämme:

  • Tilausta on helppo muokata
  • Palvelu on täsmällistä
  • Palautteisiin vastataan nopeasti

Moitimme:

  • Verkkokaupan asiakkaan pitäisi voida hyödyntää tuoretuotteiden tarjouksia paremmin
  • Toimitusmaksu on melko kallis

Arvosana: 9,5/10

3. Prisman kauppakassi kotiin: Selkeä setti kotiovelle

Kokeilin ensikertaa, millaista on tilata nelihenkisen perheen perjantaiostokset kotiovelle asti.

Käymme kaupassa muutaman kerran viikossa. Puolisoni jopa pitää siitä. Itse koen, että kaupassa kuluva aika on pois vapaa-ajastani, joten olisi ihanaa, jos kassit ilmestyisivät kotiovelle edes kerran viikossa.

Lähellä kotia sijaitseva vakituinen kauppani, S-market ei ole mukana kotiin tuovien kauppojen listalla, mutta muutaman kilometrin päässä sijaitseva Tampereen Koivistonkylän Prisma on, joten tein tilauksen sieltä.

Toimituksen hinta oli S-etukortilla huomattavasti halvempi kuin ilman sitä. Pohjahinnaksi keräily ja tuontikustannuksineen ilmoitettiin 13,90. Oma tilaukseni maksoi lopulta euron enemmän. Jäi epäselväksi, mistä tuo lisäeuro syntyi.

Tällä ensimmäisellä kerralla tilasin ainekset kasvislasagneen, normaalit leivät, mehut ja vihannekset sekä palan tuoretta lohta. Koiralle ostin perjantain kunniaksi ydinluun.

Miten tilaaminen toimii?

Tilaaminen oli teknisesti paljon helpompaa kuin etukäteen luulin. Ohjelma oli laadittu niin, että kirjautumisen jälkeen se opasti minua eteenpäin hyvin selkeästi. En tarvinnutkaan IT-insinöörin taitoja niin kuin etukäteen pelkäsin. Kun pääsin vauhtiin, tuotteiden valitseminen oli jopa viihdyttävää.

Minulle ilmoitettiin selkeästi, että saan halutessani vaihtaa tuotteita vielä jälkeenpäin, ja pystyin koko ajan seuraamaan laskurista, paljonko ostokseni maksavat.

Millainen valikoima?

Valikoima oli iloinen yllätys. Koneen ääressä klikkaillessa esimerkiksi juuston valitseminen tuntui helpommalta kuin kaupassa. Keliaakikkona löysin myös tuotteiden allergeenit selkeämmin ilmaistuna kuin juustohyllyllä tuoteselosteita tihrustaessa.

Saattaa olla pelkkä tunnekin, mutta koneen ääressä tuntui siltä, että valikoima oli runsaampi kuin kaupassa.

Alkuun oli skeptinen, että esimerkiksi tuoretta kalaa on hankala saada verkosta tilaamalla, mutta sekin osoittautui harhaluuloksi. Kun olin aikani sivuttanut muoviin pakattuja fileitä, tuoretuotteetkin ilmestyivät valikoimaan.

Miten kuljetus toimi?

Tein perjantain tilauksen torstaina iltapäivänä. Ohjelma tarjosi minulle sopivia aikoja ja ilmoitti värikoodeilla, missä kohtaa päivää oli runsaasti vapaata aikaa, mitkä toimitusajat olivat jo täyttymässä tai täynnä.

Tehdessäni tilausta sain kahden tunnin aikahaarukan, joka tarkentui seuraavana aamuna lopulta puolen tunnin odotteluksi. Sain postilta vielä soiton ennen toimitusta, ja se saapui ajallaan.

Prisman kauppakassipalvelu: näin tuotteet pakataan

Prisman kotiinkuljetut ruokaostokset oli pakattu muovikasseihin siististi.

Mikä oli tuotteiden laatu?

Tavarat oli hyvin ja siististi pakattu. Tuoretavarat kuten salaatit ja hedelmät olivat reheviä, meheviä ja tuoreita. Kalakaan ei tuottanut pettymystä.

Pakasteet olivat edelleen jäässä, juomat ja muu jääkaappitavara viileää.

Itse pakkaan esimerkiksi hedelmät nykyisin paperipusseihin, jos niitä vain on saatavilla. Tuontipusseissa kaikki oli kääritty muoviin. Toisaalta en kyllä esittänytkään toivetta paperipusseista, joten jäi testaamatta, olisiko se mahdollista.

Kiitämme:

  • Tilaaminen oli helppoa ja selkeää
  • Tilaus saapui ajallaan
  • Palvelusta jäi sen kaikissa vaiheissa hyvä mieli

Moitimme:

  • Toimitusmaksu tuntui niin kalliilta, että epäilen, ettei tilaamisesta tule rutiini

Arvosana: 9/10

4. Alepa Kauppakassi: Ruokaa kotiin luotettavasti

Olen käyttänyt Alepan Kauppakassi-palvelua jo vuosia. Nelihenkisessä helsinkiläisperheessämme asuu kaksi teiniä, joten ruokaa pitää ostaa paljon ja useita kertoja viikossa.

Palvelussa voi valita, noutaako tuotteet itse (2,90 euroa) vai tuodaanko ostokset ovelle (alk. 5,90 euroa). Maksan kuljetusmaksun mielelläni siitä ilosta, että saan edes kerran viikossa rahkat, kauramaidot, tomaattimurskat ja sata muuta asiaa suoraan kotiovelle.

Miten tilaaminen toimii?

Foodie-palveluun kirjaudutaan, ja se tarjoaa valikoiman eri kategorioihin jaoteltuna. Ruoan lisäksi palvelusta voi tilata kodinhoito- ja hygieniatuotteita. Lisäksi kategorioista löytyvät muun muassa satokausituotteet. Tuotteet ruksitaan kauppakassiin. Plussa siitä, että palvelu muistaa tilaajan aiemman valikoiman. Useimmat tuotteet tulee tilattua joka viikko, joten on mainiota, että tuotteet ovat jo valmiina ostoslistassa.

Tilaukseen voi merkitä, mikäli ei halua, että se korvataan vastaavalla. Mikäli merkintää ei ole, kerääjä korvaa puuttuvat tuotteet vastaavilla mahdollisuuksien mukaan.

kauppakassipalvelut, alepa kauppakassi

Kerääjän kirjoittama viesti suklaakaurajuomien korvaamisesta ilahdutti kauppakassissa.

Millainen valikoima?

Perusvalikoima on kattava, ja mukana on kivasti luomua ja reiluakauppaa. Eineksissä lihankorvikkeista, esimerkiksi Nyhtis- ja Härkis-jalosteista, ei ole niin paljon vaihtoehtoja kuin toivoisin.

kauppakassipalvelut, alepa kauppakassi, kuitti

Kuitti on luonnollisesti mukana toimitetuissa Alepan kauppakasseissa.

Miten kuljetus toimi?

Kuljetuksen ajankohdan voi valita joko tunnin tai neljän tunnin haarukkaan. Toimitusajan tarkkuus vaikuttaa hintaan. Valitsin kuljetustavan, jossa ilmoitettiin aika neljän tunnin tarkkuudella. Samana päivänä sain kuitenkin viestin, jossa kuljetusajankohta tarkennettiin tunnin sisään. Kuljetus tuli ajallaan, palvelu oli ystävällistä.

Mikä oli tuotteiden laatu?

Ei valittamista. Tuoretavara ja leivät ovat tuoreita.

Kiitämme:

  • Nopeutta
  • Helppokäyttöisyyttä

Moitimme:

  • Pakkauksina muovipussit
  • Liian vähän kasvisversioita valmisruoissa

Arvosana: 9

5. Kauppahalli24: Tuoretta ruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä

Ostan ruoat kolmihenkiselle perheelleni säännöllisesti verkosta, sillä se säästää rutkasti aikaa. Ostan kerralla koko viikon ruoat, joten kuljetusmaksut eivät ole kohtuuttomia.

Kauppahalli24-palvelua kokeilin ensimmäistä kertaa, ja heillä kuljetusmaksut on hyvin porrastettu. Mitä väljemmän ajan toimitukselle pystyy antamaan, sitä halvemmaksi kuljetus tulee, jopa ilmaiseksi! Minulle maksua kertyi 5,99 e.

Miten tilattiin?

Verkkosivut olivat selkeät, mutta hieman hitaat. Kuljetusajan määrittäminen heti alkuun oli hämmentävää. Palvelu ei päästä eteenpäin ennen sitä.

Millainen valikoima?

Valikoima on laadukas, ja luomua on runsaasti. Palvelusta löytyi myös tuotteita, joita ei perusmarketista löydy. Tuotteet tulevat suoraan tuottajilta ja valmistajilta, joten vihannekset ja hedelmät olivatkin napakoita.

Miten kuljetus toimi?

Kuljetukselle sai valita aikahaarukan tunnista kuuteen tuntiin. Itse valitsin kolmen tunnin aikahaarukan, joka tarkentui puoleksi tunniksi edellisenä iltana.

Mikä oli tuotteiden laatu?

Kaikki tuotteet olivat moitteettomia ja pakattu paperikasseihin muovikassien sijaan. Siitä plussaa!

Kiitämme:

  • Tuotteiden tuoreutta
  • Edullisia kuljetusmaksuja

Moitimme:

  • Verkkosivujen hitautta

Arvosana: 9,5

Biologi haastaa sienikansan: ”Kuka löytää pohjoisimman suppilovahveron?”

$
0
0

Suppilovahverot ovat loppusyksyn suosituimpia sieniä. Syksyn sienet ovat poimittavissa syyskuusta pitkälle loppuvuoteen. Joinain vuosina suppilovahveroita on kerätty jopa joulun aikaan. Miten käy suppilovahverokauden syksyllä 2019, kun hallayöt saapuivat niin aikaisin?

Lue myös: Miten kuivattuja sieniä käytetään? Katso 6 loistavaa vinkkiä

Kysyimme Luonnontieteellisen keskusmuseon suojelusuunnittelija ja biologi Tea von Bonsdorffilta kuoleeko suppilovahverorihmasto ja itiöemät hallaöiden seurauksena.

Suppilovahvero on loppusyksyn sieni, syksyn sienet

”Ei todellakaan kuole. Jos itiöemä eli se maanpäällinen osa eli itse sieni on noussut maasta, se vain jäätyy. Rihmasto toimii maan alla aktiivisena edelleen.”

Syksyn sienet: Halla ei tuhoa sienisatoa

Hallayöt eivät siis tuhoa syksyn suppilovahverosatoa. Etenkin suppilovahvero on sopeutunut hyvin loppukauden kylmiin oloihin, rihmasto toimii ja uutta itiöemää pukkaa usein hallaöiden jälkeenkin.

”Toki se vaatii sen, että maa on ollut kostea, mutta tähän aikaan vuodesta yökosteutta kyllä riittää. Jos yöpakkasia on pitkiä aikoja, silloin saattaa tulla niin sanottu seesteinen aika hetkeksi, mutta jos ilmat vielä lämpenevät uudestaan, niin rihmasto pukkaa kyllä uutta itiöemää pitkälle myöhäissyksyyn”, von Bonsdorff lupaa.

Luota aisteihin sienen käyttökelpoisuuden arvioinnissa

Von Bonsdorffin mukaan etenkin itiöemien kanssa kannattaa olla tarkkana ja ottaa aistinvarainen arviointi käyttöön pikkupakkasten aikaan.

Lue myös: Tunnistatko sienet? Tee testi

Ohuempimaltoiset vanhemmat suppilovahverot pilaantuvat herkemmin yöpakkasten jälkeen ja alkavat nopeasti haista pahalta. Nuoret ja napakat pysyvät pienen pakkasenkin jälkeen hyvinä ja käyttökelpoisina. Ne voi poimia rapean jäisinä suoraan pakastimeen tai ottaa heti käyttöön.

”Kannustankin ottamaan käyttöön normaalin aistinvaraisen arvioinnin, saman minkä tekisit minkä tahansa muunkin raaka-aineen kanssa. Tuoksuttele sientä, katso miltä se näyttää ja tuntuu. Jos se haisee pahalta, tai se näyttää erikoiselta tai epäilyttävältä, se ei ole enää käyttökelpoinen”, sieniasiantuntija neuvoo.

Kuka löytää pohjoisimman suppilovahveron?

Sosiaalisen median sieniryhmissä on ollut keskustelua, että veikö halla suppilovahverot. Toivoa ei kannata menettää. Suppilovahveroita voi löytää vielä tänä syksynä paljonkin. Jopa Sodankylän eteläpuolelta, Pyhätunturin korkeudelta, on löytynyt havaintoja suppilovahveroista.

Von Bonsdorff kannustaakin Kotilieden lukijoita keräämään syksyn sienet.

”Keräämme innokkailta sienestäjiltä havaintoja erikoisista lajikkeista sekä myös alueellisia havaintoja laji.fi -karttaan.”

Laji.fi/vihko/sieniatlaslomake -sivuilla voi käydä jättämässä oman havaintonsa kuvan kera järjestelmään, ja katsoa samalla, missä päin Suomea on tavattu mitäkin lajia.

Loppusyksyn sienet

Loppusyksyn sienissä riittää valinnanvaraa. Sienestyksessä parasta on se, että sitä mukaa kun joku laji loppuu, tulee uusi sille kaudelle ominainen laji tilalle. Suppilovahvero on loppusyksyn sieni, mutta joitain muitakin lajeja pukkaa metsiin ensimmäisten hallaöiden jälkeenkin.

Monet sienet ovat sopeutuneet loppusyksyn kylmiin keleihin. Monet valmuskat, kuten viiruvalmuska pukkaa juuri näinä päivinä uutta nuorta itiöemää, joten metsässä kannattaa olla tarkkana. Nyt kannattaakin etsiä esimerkiksi viiruvalmuskaa suppilovahveroiden ohella. Hallavahakas on taas ilmestyy vasta ensimmäisen hallaöiden jälkeen.

”Näihin pätevät samat itiöemäsäännöt, eli käytä aina aistinvaraista arviointia sienen käyttökelpoisuudesta. Pilalle menneen sienen haistaa ja tunnistaa oudosta ulkonäöstä”, von Bonsdorff vinkkaa.

Viiruvalmuska onkin biologin oma suosikkisieni.

”Okein odotan sen satoa! Se on vähän vaikea havainnoida metsässä. Sen lakki saattaa olla hyvin tumma ja siitä saattaa näkyä vain pieni pilkahdus sammaleessa tai karikkeessa.”

Tattikausikaan ei ole vielä ohi. Esimerkiksi ruskotatti ja voitatti saattavat tehdä satoa vielä myöhäissyksyllä. Myös tammenherkkutatteja saattaa löytää.”

Parhaat kurpitsareseptit – näihin sesongin herkkuihin jäät koukkuun!

$
0
0

Kurpitsaa voi paahtaa lohkoina uunissa ja paloitella salaatteihin. Se sopii mainiosti moniin lämpimiin ruokiin, kuten keittoihin, patoihin, risottoihin ja pastan kaveriksi. Siitä syntyy suolaisia leivonnaisia ja makeita piirakoita ja kurpitsamarmeladia, jolla voi herkutella vaikka aamiaisella.

Lue myös: Näin järjestät halloween-juhlat kotioloissa

Kurpitsaa taikinaan

Kurpista mehevöittää  ja maustaa leivonnaiset. Kotilieden kurpitsakakun ohje on peräisin lukijakilpailustamme. Se oli kilpailun parhaimmista, eikä suotta. Kurpitsakakku on mehevän kostea kahvikakku, joka on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua leipomisesta.

Kurpitsa tuo myös focacciaan paitsi kauniin värin myös ihanan syksyisen maun. Ripottele focaccian pinnalle vielä paahdettuja kurpitsansiemeniä ja tuoksuva leipä on valmis nautittavaksi kurpitsakeiton kanssa.

Lämmittävää kurpitsakeittoa

Koleana syyspäivänä  kurpitsakeitto on kuin lämmin halaus. Jos podet flunssaa, voit saada helpotusta oloosi mausteisella kurpitsakeitolla. Käytä oman maun mukaan mausteina chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. Kurpitsakeitto on myös mainio alkuruoka syksyn juhliin ja halloween-bileisiin. Kurpitsakeitosta saa helposti tuhdimman aterian lisäämällä siihen juustoa tai vaikkapa papuja.

Kurpitsa tuo ruokaan pehmeän maun

Kurpitsa tuo väriä ja makua syksyn ruokiin. Kurpitsan lempeän makea maku tekee esimerkiksi risotosta pehmeän lohturuoan. Höystä kurpitsarisotto perinteisesti parmesaanilla tai sekoita joukkoon vuohenjuustoa. Jos haluat risottoon syvän kurpitsanmaun, paahda kurpitsat uunissa ja lusikoi ne lopuksi suoraan juuri valmistuneeseen risottoon.

Pienen myskikurpitsan voi täyttää samalla tavalla kuin perunan ja paahtaa puolikkaan uunissa. Mainion kasvisruoan uunikurpitsasta saa, kun käyttää täytteeksi kuskusia, kvinoaa, löysää risottoa tai sienikastiketta.

Kurpitsasta tahnaa tai marmeladia

Dipit ja tahnat maistuvat sekä arkena että illanistujaisissa ja buffetpöydissä. Kotilieden paahdetussa kurpitsatahnassa on ripaus Lähi-idän eksotiikkaa.

Sunnuntain brunssia piristää raikas itse tehty kurpitsamarmeladi. Keltainen marmeladi on herkkua esimerkiksi paahtoleivän päällä. Itse tehty marmeladi on myös hauska ruokalahja. Valmista kerralla useampi purkki.

Lue myös: Kaiverra kurpitsalyhty helposti – katso video ja ota teko-ohje talteen

Kurpitsaa salaattiin

Uunissa paahdetut kurpitsanpalat maistuvat salaateissa. Yhdistele kurpitsaa vuohen- tai sinihomejuustoon, rucolaan tai pinaatinlehtiin. Viimeistele salaatti vaikkapa granaattiomenan siemenillä.

Paahdettu kurpitsasalaatti

Paahdettu-kurpitsasalaatti maistuu appelsiini-tahinikastikkeen kanssa taivaalliselta. Kuva: Sampo Korhonen

Teksti: Leena Kalliokoski
Kuvat: iStock ja Otavamedia

Vain muutaman raaka-aineen ruoat – tarvitset näihin helppoihin resepteihin vain 5 ainesta

$
0
0

Yksinkertainen on parasta, kuuluu vanha sananalasku ja pitää hyvin paikkansa myös arkiruoanlaitossa. Herkullinen ruoka ei nimittäin vaadi mittavaa määrä raaka-aineita. Kun kokkaat vähemmillä aineksilla kevennät kauppakassia ja säästät samalla myös aikaa. 

Lue myös: Edullinen arkiruoka x 5 – näillä ohjeilla onnistut

Kokosimme vinkit, joilla teet yksinkertaisesta ruoasta maukasta ja maittavaa. Poimi myös nerokkaat arkiruokaohjeet, jotka valmistuvat vain muutamasta raaka-aineesta sekä kourallisesta perusmausteita.

1. Panosta raaka-aineisiin

Satsaa pääraaka-aineeseen ja anna sen olla aterian päätähti. Kun ostat laadukasta lihaa tai kalaa ja valmistat sen huolella, ei mausteeksi välttämättä tarvita kuin ripaus suolaa ja pippuria sekä rinnalle yksinkertaiset lisukkeet. Ruokaan saa helposti syvyyttä myös voimakkaan makuisilla raaka-aineilla, kuten mausteisella chorizolla, savulohella, pekonilla tai aromikkailla juustoilla.

2. Perus maustevarasto kuntoon

Moni eksoottinen ruoka vaatii lukuisan määrän erilaisia maustepusseja ja -tahnoja, jotka sitten tuppaavat yhden käyttökerran jälkeen unohtumaan kaapinperukoille. Unohda ajatus ”vähän sitä sun tätä” ja silppua ruokaan sen sijaan ronskisti vaikka kokonainen yrttipuska.

Satsaa mittavan maustekaapin sijaan muutamaan perusmausteeseen sekä hyvään maustetahnaan ja -kastikkeeseen, joilla saat helposti makua ruokaan. Näitä ovat esimerkiksi currytahnat sekä chili- ja soijakastike. Myös dijoninsinappi ja viinietikka ovat varsin monikäyttöisiä mausteita. Mieti, mitä käytät ja mistä pidät ja panosta niihin. 

3. Oikaise puolivalmisteilla

Vaikka jättäisitkin hunajamarinoidut broilerisuikaleet kaupan hyllylle, osa puolivalmisteista on varsin näppäriä arjen apulaisia. Esimerkiksi maustetuilla ruokakermoilla saa hetkessä makua keittioihin sekä kastikkeisiin ja pakastealtaan peruna-sipulisekoituksella teet nopeasti suuren uunivuoallisen herkullista kiusausta. Näin et tarvitse mittavaa määrää muita mausteita ja raaka-aineita ja säästät kauppalaskun lisäksi myös aikaa.

Bataattisosekeitto neljästä raaka-aineesta

Bataattisosekeitto on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Raaka-aineita on vain neljä, eivätkä ainekset maksa juuri mitään. Bataatin voi halutessaan korvata esimerkiksi myskikurpitsalla ja maukua voi piristää vaikka tujauksella chilijauhetta. 

Erilaisilla ripotteilla annokseen saa helposti vaihtelua. Lisää keiton päälle siemeniä tai pähkinöitä, lusikallinen raejuustoa tai paahda pinnalle esimerkiksi pekonia. 

nlejän raaka-aineen bataattisosekeitto

Sosekeiton voi höystää astetta ruokaisammaksi esimerkiksi pähkinäsekoituksella tai parilla lusikallisella raejuustoa. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Bataatisosekeitto – vain 4 ainesta

Nerokas valkosipulipasta Vappu Pimiän tapaan

Vappu Pimiän valkosipulipasta valmistuu lähes tyhjästä. Spagetin ja valkosipulin lisäksi tarvitset vain öljyä, parmesaanijuustoa ja kuivahtanutta leipää murustettuna sekä ripauksen mausteita. Tämä hittipasta on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella herkullinen.

valkosipulipasta

Pastat ovat tyypillisiä vähien raaka-aineiden ruokia. Valkosipulipasta todistaa, että muutamasta vaatimattomista raaka-aineista saa loihdittua todellisen herkkuaterian. Tarvitset vain pari simppeliä ainesta al denteksi keitetyn pastan sekaan. Kuva: Otavamedia

Ohje: Vappu Pimiän valkosipulipasta

Tähteet hyötykäyttöön – mehevät lohipihvit

Lämminsavulohen ja perunasoseen voi toki syödä sellaisenaankin, mutta niistä valmistuu myös varsin maukkaat ja mehevät lohipihvit. Sekoita ainekset, lisää pari lusikallista jauhoja sekä ripaus mausteita ja taputtele pihvit pannulle paistumaan. Kaveriksi raikas salaatti sekä jogurttikastike ja eikun syömään. 

lämminsavulohi-perunapihvit

Hyödynnä jääkaapin tähteet. Mehevät pihvit valmistuvat perunamuusin ja savulohen rippeistä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lämminsavulohi-perunapihvit 

Kiusaukset – laiskan kokin pelastus

Kinkkukiusaus saa täyteläisen makunsa perunasta ja saunapalvikinkusta, kermasta sekä aromikkaasta juustoraasteesta. Herkullinen kinkkukiusaus valmistuu vikkelästi pakaste-altaasta löytyvästä peruna-sipulisekoituksesta.

Lohikiusaus tehdään samalla periaatteella. Kinkku vaihdetaan savuloheen ja sinappi sitruunaan sekä tilliin.

lohikiusaus

Kiusaukset valmistuvat vuokaan ja uuniin -periaatteella. Valmiit peruna-sipulisekoitukset ovat näppäriä arjen apulaisia. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohjeet: 

Kinkkukiusaus

Lohikiusaus 

Paras kaalilaatikko

Kaalilaatikko on kotiruoka, jonka tuntevat kaikki. Perinteisen, pitkään uunissa haudutetun kaalilaatikon perusraaka-aineena on keräkaali, jonka joukkoon sekoitetaan jauhelihaa, sipulia, riisiä ja mausteita. Paras kaalilaatikko syntyy, kun malttaa antaa laatikon hautua riittävästi. 

Perusreseptiä on helppo muunnella kaapin sisällön mukaan. Naudan jauhelihan voi vaihtaa vaikka karitsaan ja riisin voi korvata ohralla. Kaalilaatikon joukkoon sopii myös vaikkapa porkkana, herkkusienet, paprika ja tomaatti.

paras kaalilaatikko

Kaalilaatikko on vaivaton kotiruoka, jonka perusreseptiä on helppo muunnella. Raaka-aineita on vain muutama, mutta maun salaisuus piileekin pitkässä haudutusajassa. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Kaalilaatikko 

Kolmen raaka-aineen jauhemaksapihvit

Milloin viimeksi teit jauhemaksapihvejä? Niinpä! Pari raastettua porkkanaa, annos jauhettua maksaa ja kananmuna sekä ripaus mausteita ja öljyä paistamiseen – siinä kaikki, mitä tarvitset mehevien pihvien valmistukseen. Kun lisänä tarjoaa perunamuusia ja puolukkasurvosta, pysyy raaka-ainelista edelleen varsin kohtuullisena.

jauhemaksapihvit

Vaihtaisitko jauhelihan vaihteeksi jauhettuun maksaan? Mehevät pihvit maistuvat tuttuun tapaan perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Jauhemaksapihvit

Viewing all 1123 articles
Browse latest View live