Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all 1123 articles
Browse latest View live

Ravun syöntikö vaikeaa? Katso videolta, miten helposti rapujen syöminen käy!

$
0
0

Saako ajatus rapujen syömisestä hikikarpaloita otsalle? Kutsu kävi rapujuhliin, mutta ravun syönti on uusi juttu? Et ole ainoa.

”Monet eivät osaa tai uskalla alkaa avata rapuja tai kehtaa tilata niitä ravintolassa, jos rapuja ei ole avattu”, Kai Röntynen Kalatukku E. Eriksonilta sanoo.

Arkailuun ei ole kuitenkaan syytä. Ravun syönti voi olla aikaa vievää ja sotkuista, mutta vaikeaa se ei ole. Rapujen syönti tapahtuu sormin, ja kotimaisista tuoreista ravuista kannattaa nauttia hitaasti herkutellen.

Lue myös: Rapujen keittäminen – katso nämä 5 tärkeää vaihetta!

Ravun syönti onnistuu rapuveitsen avulla

Rapujen syömisessä hyvä apuväline on rapuveitsi, sillä rapujen syönti ilman rapuveistä on hankalaa.

Rapuveitsi on tylsä lyhytteräinen veitsi, jonka terän keskellä on reikä ravun saksien katkaisua varten. Pöytäetiketin mukaan se on ainoa veitsi, jonka saa laittaa suuhunsa.

Joissakin veitsissä on lisäksi rapuneula, jonka avulla ravun liha on helpompi kaivaa ulos. Rapuneuloja myydään myös sellaisenaan.

”Täpläravun pyrstön sivu on kova ja sitä voi olla vaikea rikkoa. Työntämällä rapuneulan täpläravun pyrstöön ja kääntämällä neulaa lihan saa helposti ulos”, Röntynen sanoo.

Ravun syönti ei ole vaikeaa.

Täplärapu (oik.) on yleensä jokirapua (vas.) isompi, ja täpläravulla on vaaleat täplät saksissa. Täpläravun kuori on kovempi kuin jokiravun, joten ravun syöntiin on hyvä varata myös rapuneula.

Lue myös: Koska ravustuskausi alkaa? Katso milloin ravut ovat parhaimmillaan!

Ravun syöminen on sotkuista puuhaa

Iso osa rapujuhlia on aiheeseen sopiva rekvisiitta. Jos järjestät itse rapujuhlat, on juhliin hyvä varata runsaasti lautasliinoja. Rapujen avaamisessa tahrautuneet kädet on mukava huuhtoa pienessä käsienhuuhtelumaljassa, jollaisen voi kattaa jokaisen syöjän viereen. Rapukauluri suojaa vaatteita.

Rapujen lisäksi tarjotaan yleensä leipää, voita ja hienonnettua tilliä, joista jokainen voi itse koota herkullisia leipiä. Pöytään voi kattaa kaikille rapu- ja leipälautaset sekä rapu- ja voiveitsen.

Lue myös: Rapujuhlien kattaus

Rapujen avaamiseen tarvitset:

  • Rapuja
  • Rapuveitsen ja halutessasi rapuneulan
  • Lautasliinoja ja halutessasi rapukaulurin
  • Sitruunalohkoilla koristellun vesiastian käsien huuhtomista varten

Lue myös: Rapujuhlat tulossa: Mitä tarjolle vegaanille?

Ravun syöminen onnistuu näin:

  1. Irrota ravun sakset.
  2. Ota ravun pyrstöstä tukeva ote ja irrota pyrstö kääntämällä sitä ensin toiseen ja sitten toiseen suuntaan.
  3. Pidä toisella kädellä kiinni ravun selkäpanssarista ja toisella ravun keskivartalosta. Väännä ravun selkäpanssari irti.
  4. Imaise keskivartalosta liemi. Keskivartalossa on myös vihreä sappirakko, jota ei kannata purra.
  5. Selkäpanssarin sisäpuolella on herkullista rapuvoita. Kaavi se rapuveitsellä joko suoraan suuhun tai lautaselle tai leivän päälle.
  6. Irrota ravun takapyrstöstä jalat. Suorista pyrstö ja leikkaa panssari auki toisesta sivusta nivel niveleltä rapuveitsellä. Poista kuoret vetämällä pyrstöliha irti kuoresta. Jos sinulla on rapuneula ja avaat täplärapua, voit myös työntää rapuneula pyrstöön ja käännellä neulaa, jotta saat lihan irti. Poista lihan välissä kulkeva ravun suoli.
  7. Ota saksesta tukeva ote ja napsauta saksien päät pois rapuveitsen reiän avulla. Voit imaista rei’istä mehut suuhun. Irrota saksen pienempi haara. Halkaise isompi saksenpää rapuveitsellä ja kaiva liha talteen.

Lue myös: Rapujuhlien menu ja vinkit onnistuneisiin juhliin

Vinkki!

Ravun kuoria ei kannata heittää pois. Niistä saa hyvän pohjan kalakeittoon.

Katso videolta, miten rapujen syöminen onnistuu helposti!

Kai Röntynen näyttää videolla, miten jokirapu ja täplärapu avataan helposti.

Lue myös: Rapujuhlien snapsi- ja juomalaulut – Näitä hoilataan loppukesän hauskimmissa juhlissa!

Rapu syödään leivän kanssa – tai ilman

Ravun voi syödä sitä mukaan, kun lihat irtoavat tai voit koota pyrstön ja saksien lihat voidellun leivän päälle ja nauttia ne hienonnetun tillin kanssa.

”Monet syövät ravut paahtoleivän päällä, mutta paras leipä ravun kanssa on mahdollisimman rapea vuokaleipä tai ranskanleipä”, Röntynen neuvoo.

Röntynen kertoo, että Ruotsissa rapujen kanssa syödään usein myös kuminajuustoa.

Lue myös: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

Rapujen syöntiin tarvitset:

  • Rapuja
  • Voita
  • Leipää
  • Tilliä
  • Halutessasi juustoa, kuten kuminajuustoa

Lue myös: Rapujuhlien snapsit – oikea tarjoilulämpötila ja ajankohta kilistelylle


Paahdettu kukkakaali – näyttävä vegeherkku, joka sopii myös lisukkeeksi

$
0
0

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on täydellinen ruoka esimerkiksi kasvissyöjän ja vegaanin juhlapöytään, sillä siitä saa helposti näyttävän ja juhlavan näköisen. Toki kukkis maistuu myös muille herkkusuille. Uunissa kokonaisena paahdettu kukkakaali on pinnalta mehevän karamellisoitunutta ja rapeaa, syvemmältä ihanan pehmeäksi höyrystynyttä – sanalla sanoen vastustamatonta!

Lue myös: 9 maittavaa kasvisreseptiä kukkakaalista – näin hyödynnät myös suosikkivihanneksen suojalehdet!

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on mahtavaa sellaisenaan, mutta myös näyttävä lisuke – ja sitä on helppo muunnella kulloiseenkin fiilikseen ja tilanteeseen sopivaksi. Lisämakua kokonaisena paahdettuun kukkakaaliin saa kuoruttamalla kukkakaali paiston puolivälissä jollain herkulla: juustolla, pähkinöillä, sinapilla tai tarjoamalla se erilaisten kastikkeiden ja tahnojen kera. Mausteita ja höysteitä vaihtamalla kaalista saa aina uuden makuisen.

Ohje: Kokonaisena paahdettu kukkakaali

Jos tarjoat paahdetun kukkakaalin pääruokana, lisänä on syytä olla jotain ruokaisaa ja proteiinipitoista. Kaali sellaisenaan on kovin kevyttä syötävää. Aseta kukkakaali esimerkiksi hummuspedille tai tarjoa kaverina ruokaisaa linssisalaattia tai pavuilla rikastettua porkkana-jyväsalaattia sekä tahini-jogurttikastiketta.

Vaikka näyttävä kaali varastaakin helposti aterian pääroolin, sopii se täydellisesti myös lisukkeeksi. Erityisen ihanaa se on liharuokien kyljessä maittavalla kastikkeella kruunattuna. TTähteeksi jääneen kukkakaalin puolestaan voi seuraavana päivänä soseuttaa ja tarjota pyreenä esimerkiksi pihvin, pyöryköiden tai broilerin kaverina. Uunin paahde ja mausteet tekevät kukkakaalimuusista erityisen hyvää. 

paahdetut kukkakaalipihvit

Paahdetun kukkakaalin voi tarjota myös lisukkeena ja tähteeksi jääneen soseuttaa seuraavana päivänä muusiksi. Kuva: Niclas Mäkelä

Kokonaisena paahdettu kukkakaali – näin teet sen 

Leikkaa kukkakaalista hieman kantaosaa pois. Napsaise irti myös uloim­mat huonokuntoiset suojalehdet, freesit lehdet voi jättää paikoilleen.

Paahda kukkakaalia uunissa ensin puolisen tuntia ihan sellaisenaan. Mausteöljy sivellään pintaan vasta puolessa välissä kypsennystä, jotta mausteet eivät pala uunin kuumuudessa. 

Voit sivellä kaalin pintaan mitä tahansa maustesekoitetta tai tahnaa, jonka maun haluat kukkakaaliin. Erityisen hyvin kukkakaalin kanssa käyvät Lähi-idän maut, kuten tulinen harissa sekä tahini, mutta myös pesto sekä Intian suuntaan nojaavat mausteet, kuten kurkuma ja garam masala ovat kaalin maukkaita maustajia.

paahdettua kukkakaalian intialaisittain

Lähi-idän ja Intian suuntaan nojaavat mausteet sopivan täydellisesti paahdetun kukkakaalin seuraan. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Paahdettua kukkakaalia intialaisittain

Paahda kaalia öljykylvyn jälkeen vielä toiset puoli tuntia. Sivele kaalia muutaman kerran kypsentämisen aikana vuokaan valuneel­la liemellä ja mausteöljyllä, jottei kaali kärähdä. Jos haluat, voit käyttää kukkakaalia lopuksi uunissa grillivastusten alla, jolloin saat siihen herkullisen paahteisen pinnan.

Kukkakaali on valmis, kun pinta on kullanrapea ja sisus höyrystynyt pehmeäksi. Toiset tykkäävät täysin pehmenneestä kaalista, toiset jättävät ytimeen hieman puruvaraa.

Grillaajan kaveri

Uunin sijaan kukkakaalin voi kesällä kypsentää myös grillissä! Poimi tästä maukkaan kokonaisena grillatun kukkakaalin ja valkosipuliruohovoin ohje.

kokonaisena grillattu kukkakaali ja valkosipuliruohovoita

Kokonaisen kukkakaalin voi uunin sijaan kypsentää myös grillissä. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Grillattu kukkakaali ja valkosipuliruohovoita

Kesäkurpitsavuoka x 4 – mehevät herkut maistuvat kaikille!

$
0
0

Kesäkurpitsa muistuttaa kurkkua, mutta kuuluu siitä huolimatta kurpitsojen sukuun. Kesäkurpitsa sisältää kurkun tapaan paljon vettä, joten se on hyvä lisä kevennystä haluavan ruokavalioon. Kesäkurpitsalla saa helposti mehevyyttä uuniruokiin ja sillä voi korvata esimerkiksi pastalevyt tai runsaasti rasvaa sisältäviä raaka-aineita maun ja rakenteen kärsimättä.

Lue myös: Nyt kokataan kesäkurpitsasta: 7 reseptiä, joihin hullaannut

Kesäkurpitsat on kätevä leikata vuokaruokia varten ohuiksi viipaleiksi mandoliinin avulla, mutta leikkaaminen onnistuu myös tervävällä veitsellä tai tarvittaessa vaikka juustohöylällä. 

Valitse kaupasta mieluummin pieniä kesäkurpitsoja kuin isoja pesäpallomailan kokoisia komistuksia, sillä pienet ovat maukkaampia. Kiinteän, napakan ja ohuen kesäkurpitsan sisälle ei myöskään ole vielä ehtinyt kehittyä siemeniä, jolloin ne eivät ole lainkaan niin vetisiä. Voit myös levittää kesäkurpitsaviipaleet leivin­paperille ja ripotella päälle suo­laa, jotta viipaleet ”itkettyvät” eli liika neste poistuu. Vaihtoehtoisesti paista kesäkurpitsalevyjä öljytyssä grillissä tai paistinpannulla niin, että ne pehmenevät ja saat käsiteltyä niitä helpommin.

Täytä ja rullaa kesäkurpitsaa

Leikkaa kesäkurpitsa pitkittäin ohuiksi levyiksi ja kääräise rullalle. Kesäkurpitsasta valmistetut pastalevyjen tapaan käytettävät rullat ovat meheviä ja maukkaita ja sopivat myös gluteenittomaan ruokavalioon. Vihanneslevyt myös kypsyvät nopeammin kuin perinteiset pastalevyt. 

Kesäkurpitsacannelonien sisään kätkeytyy hernerouheesta ja herkkusienistä tehty täyte. Jos haluat tehdä annoksesta vegaanisen korvaa maito kauramaidolla, voi öljyllä, lisää hieman jauhojen määrää ja jätä juusto pois. Hernerouhe on kotimainen tuote, jota löydät hyvin varustetuista ruokakaupoista tai ekokaupoista. Jos et löydä hernerouhetta, korvaa se soijarouheella. 

kesäkurpitsacannelonit

Kesäkurpitsacannelonit kätkevät sisäänsä hernerouhe-sienitäytteen. Maukas vuokaruoka onnistuu myös vegaanisena. Kuva: Pia Ingberg

Vuoalliseen kesäkurpitsalasagnea uppoaa helposti neljäkin keskikokoista kesäkurpitsaa. Gluteenittomassa kesäkurpitsarullalasagnessa on Italian värit ja maut sekä peräti kolmea erilaista juustoa: ricottaa, mozzarellaa ja parmesaania. Taatusti mehevä lasagne valmistuu nopeasti ja maistuu hyvältä myös kylmänä.

gluteeniton kesäkurpitsarullalasagne

Tätä ruokaa juuston ystävän on mahdotonta vastustaa. Gluteeniton kesäkurpitsarullalasagne pitää sisällään peräti kolmea juustoa. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohjeet:

Kesäkurpitsacannelonit

Gluteeniton kesäkurpitsarullalasagne  

Kerrosta kesäkurpitsa moussakaksi 

Korvaa moussakassa perinteinen munakoiso vaihteeksi kesäkurpitsalla. Kerrosta kesäkurpitsaviipaleita kanelilla, yrteillä sekä valkosipulilla maustetun jauhelihan kanssa vuokaan, kaada päälle muna-maito ja kruunaa juustoraasteella. Kesäkurpitsamoussakan voit tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoamista, sillä vetäytyminen tekee hyvää sen rakenteelle.

kesäkurpitsamoussaka

Valmista moussaka vaihteeksi kesäkurpitsasta. Herkullinen juustokuorrute kruunaa kokonaisuuden. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kesäkurpisamoussaka

Yhdistä lohen ja saaristolaisleivän kanssa

Lohi tekee tästä kesäkurpitsalla mehevöitetystä vuoasta ruokaisan. Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikossa on rapea leipäkuori. Sen alta paljastuu tuhdin kermainen täyte, johon tilli ja sitruuna tuovat kesäisen raikkaan vivahteen.

kesäkurpitsa-lohi-saaristolaisleipälaatikko

Herkullisessa lohi-kesäkurpitsavuoassa kohtaavat rapea saaristolaisleipäkuori ja suussa sulava sitruuna-smetanatäyte. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Lohi-kesäkurpitsa-saaristolaisleipälaatikko 

Yksi annos kaurapuuroa ei riitä – näin paljon sitä pitää syödä

$
0
0

Kauralla on kiistattomat terveysvaikutukset. Kaura on superraaka-aine, joka jokaisen pitäisi ottaa päivittäiseen käyttöön.

Lue myös: Kauran terveysvaikutukset – tällainen on suomalainen supervilja kaura

Suomalaiset  syövät yli 6 kg kauraa vuodessa asukasta kohden. Suurin osa kaurasta syödään puurona. Kaurapuuro onkin hyvä tapa saada kauran terveysvaikutuksista kaikki irti.

Raisio-konsernin heinäkuussa 2019 teettämän Kansallisen puurokyselyn tulokset kertovat, että suomalaiset ovat todellista puurokansaa. Suuressa osassa kodeista aamu käynnistyy aina puurolla, yrityksen tiedotteessa kerrotaan kyselytytkimuksen tuloksista.

Suureen puurokyselyyn vastanneista 43 prosenttia sanoo, että ilman puuroa päivä ei lähde käyntiin. Lähes joka toinen suomalainen syö arkiaamuna puuroa.

Kuusi syytä suosia kauraa

Kauralla on paljon hyviä ominaisuuksia.

  1. Kaura syödään yleensä täysjyväisenä, jolloin se sisältää kaikki jyvän ravintorikkaat osat.
  2. Kaura sisältää paljon kuitua, josta noin puolet on liukoista beetaglukaanikuitua. Beetaglukaani muodostaa veden kanssa hyytelömäisen massan.
  3. Kauran kuitu lisää ulosteen määrää, ja nopeuttaa suolen toimintaa eli se edistää suoliston terveyttä ja ehkäisee ummetusta. Liikkuessaan ruoansulatuksen läpi beetaglukaani muodostaa suojaavan kalvon vatsalaukkuun ja ohutsuoleen.
  4. Kuituyhdisteet toimivat suolistobakteerien ravintona (prebiootteina) ja edistävät hyödyllisten bakteerien toimintaa suolistossa.
  5. Kaura sopii FODMAP-ruokavalioon ja gluteeniton kaura sopii keliaakikoille.
  6. Lempeän makunsa ansiosta kaura sopii monenlaiseen kokkaukseen.
vanhanajan kaurakiesa eli hapatettu kaurajogurtti-kiisseli

Vanhan ajan kaurakiesa hyödyntää beetaglukaanin hyytelöitymistä. Lohkeileva kauravälipala on herkkua.

Yksi annos kaurapuuroa ei riitä – mitä on beetaglukaani ja mihin sitä tarvitsee?

Kauran kuidusta noin puolet on liukoista beetaglukaanikuitua. Sen syöminen auttaa alentamaan kolesterolia ja se tasaa myös aterian jälkeistä verensokerin nousua eli insuliinipiikkejä.

”Edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 3 g kauran beetaglukaania. Yksi puuroannos eli noin 40 g kaurahiutaleita sisältää noin 4,4 g ravintokuitua, josta 1,8 g on beetaglukaania. Tuplaamalla annoksen tai lisäämällä puuron joukkoon esimerkiksi erittäin kuitupitoista kauralesettä, beetaglukaanin määrä kasvaa puuroannoksessa. Vain 2 rkl Elovena kauralesettä sisältää 1 g beetaglukaania”, Raision viljapäällikkö Minna Oravuo kertoo.

Kauran ravintosisältö on ylivoimainen muihin viljoihin, myös maissiin tai riisiin verrattuna. Mitä yksi puuroannos, 40 g kaurahiutaleita sisältää?

  • 22 g hiilihydraatteja
  • 4,4 g ravintokuitua
  • 3,2 g rasvaa
  • 5,6 g proteiinia
  • 2 mg rautaa
  • 176 mg fosforia
  • 0,2 mg B1-vitamiinia
  • 52 mg magnesiumia
  • 1,3 mg sinkkiä

 

Emilia Vuorisalmen rakkauspuuro on proteiinipommi 

$
0
0

Emilia Vuorisalmi on hurahtanut täysin kaurapuuroon. TV:stä tuttu lääkäri ja suosittu juontaja sanoo puuron pitävän hänet voimissaan kiireisen arjen keskellä.

Lue myös: Sokeriton smoothie – yhdellä raaka-aineella täydellinen koostumus 

Rakkaustohtoriksikin tituleerattu Emilia lanseerasi rakkauspuuron  Toivu sydänsuruista -verkkokurssin julkaisun yhteydessä.

”Eron jälkeen voi olla tunne ettei jaksa tehdä ruokaa vain itselleen. Samaan aikaan eron aiheuttaman kuormituksen takia kehomme tarvitsee tavallista enemmän hyviä ravintoaineita”, Emilia kertoo.

Kermainen spelttihelmi-kaurapuuro

Emilia Vuorisalmi rakastaa kaurapuuroa. Tasapainoinen puuro on tuunattu vitamiini-, proteiinipommi kananmunalla sekä hyvillä rasvoilla. OM-arkisto

Hiljattain keväällä eronnut Emilia on pienen lapsen äiti ja kiireessä oma syöminen saattaa jäädä toissijaiseksi asiaksi.

”Idea tähän iltapuuroon sai alkunsa, kun aloin kiireen keskellä himoita nuoremman lapseni iltapuuroa ja tuunaamaan siitä ravitsevan aterian. Mietin miten puuro pitäisi valmistaa, että se olisi tasapainoinen ja ravitseva”, Emilia pohtii.

Emilia Vuorisalmen rakkauspuuro on proteiini- ja vitamiinipommi

Tasapainoisessa ravinnossa on tarpeeksi hiilihydraatteja, paljon hyviä rasvoja, vitamiineja ja proteiinia.

Rakkauspuuroon tulee kaurahiutaleiden lisäksi avokadoa, marjoja, banaania, pähkinöitä ja proteiinin, pehmeiden rasvojen ja vitamiinien lähteeksi vielä raaka kananmuna.

”Teen puuron usein pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ja olen huomannut rakkauspuuron auttavan  unen saannissa ja rakkaushormonien tasapainoitamisessa”, Emilia kertoo.

View this post on Instagram

Lapsena istuin usein tähän aikaan vuodesta pellon laidalla piknikillä ja katseltiin kun isä pui kauraa. Öisin saatoin valvoa sängyssä ja miettiä kaataisiko katolla ropiseva kaatosade viljat ja veisi mukanaan syksyn sadon. Lilia on myös saanut istua papan vieressä samoilla pelloilla lukuisina alkusyksyinä 💛 Tänään mulla oli ilo puhua Raision Elovena tilaisuudessa kauran terveysvaikutuksista ja miksi kaurapuuro on mielestäni oikea rakkausruoka. Toivu Sydänsurusta-verkkokurssin yhteydessä lanseerasin rakkauspuuron. (Aluksi kutsuin sitä eropuuroksi, mutta mietin että rakkauspuuro maistuisi paremmalta 😋) Eron jälkeen voi olla tunne, ettei jaksa tehdä ruokaa vain itselleen. Samaan aikaan eron aiheuttaman kuormituksen takia kehomme tarvitsee tavallista enemmän hyviä ravintoaineita ja säännöllistä ruokarytmiä. Sen lisäksi mitä syömme meidän tulisi myös miettiä MITEN syömme. Pysähtyä aterian ääreen, kiittää siitä mitä meillä on, olla läsnä ja pitää kännykät poissa aterian ajan. Muutama syvä palleahengitys ennen ateriaa auttaa muistuttamaan rakkaushermoa (eli vagushermoa), että on aika ohjata elimistö lepää ja sulattele-vaihteelle. Itse olen huomannut että tämän iltapuuron jälkeen uni tulee helpommin ja suolisto kiittää. 🙏 Puuron ohjeet löydät biosta 🌾⬆️ #kaura #elovena #kaurapuuro #rakkauspuuro #toivusydänsurusta

A post shared by Emilia Vuorisalmi (@docemilia) on

Tasapainoisessa elämässä ei ole vain tärkeää syödä hyvin, vaan kiinnittää huomiota myös siihen miten syö.

Emilian vinkkeinä ovat keskittyminen ruokailutapahtumaan ilman puhelinta ja hengittäminen pallealla.

”Muista hengittää rauhallisesti ja syvään. Anna koko pallean liikkua. Vedä ilmaa sisään, pidätä hetki ja puhalla pitkään ulos niin, että pallea liikkuu voimakkaasti. Tee näitä hengitysharjoituksia kolme kertaa ja rakkaushermo antaa elimistölle luvan rentoutua”, Vuorensalmi neuvoo.

Rakkaustohtori Emilia Vuorisalmen rakkauspuuro

  • 2,5 dl nestettä eli esimerkiksi kauramaitoa, kookosmaitoa tai vettä
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 banaania
  • 0,5–1 avokadoa
  • 1 kananmuna
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä tai voita
  1. Keitä kaurahiutaleet ja pilkottu banaani puuroksi joko kattilassa tai mikroaaltouunissa. (Itse en käytä mikroa, mutta jos käytät mikroa, parhaan tuloksen saat keittämällä puuroa noin 1.40–2 minuuttia täydellä teholla ja sen jälkeen 2.50–3.10 minuuttia 60 % teholla mikron tehosta riippuen).
  2. Kun puuro on kypsä, sekoita siihen suola ja raaka kananmuna.
  3. Sillä välin kun kananmuna kypsyy kuumassa puurossa, muussaa avokado puuroon joko sauvasekoittimella tai haarukalla.
  4. Halutessasi voit lisätä puuroon maun mukaan chian siemeniä, taatelia, marjoja, pähkinöitä tai manteleita.
  5. Kun puuro on lautasella, mausta se voi- tai öljysydämellä.

”Yleensä pyrin kuuntelemaan omaa kehoa ja tuunamaan puuron fiiliksen mukaan tai sen mitä löytyy keittiöstä. Ennen puuron nauttimista hengitän muutaman kerran syvään ja kiitän kuluneesta päivästä”, Emilia kertoo.

Kaalipiirakka on syksyn suosituin suolainen piirakka – näissä 5 reseptissä on hitin ainekset!

$
0
0

Mehukas kaalipiirakka on edullinen tarjottava. Lämmin kaalipiirakka maistuu iltapalana tai salaatilla rikastettuna iltaruokana. Kun leivot piirakan ronskisti suoraan uuninpellille, siitä riittää syötävää isommallekin joukolle. 

Lue myös: Suolainen piirakka x 10 – klassikkoja ja uusia makuja

Kaalipiirakka on mehevä ja edullinen leivonnainen. Parasta kaalipiirakkaa saat, kun teet taikinan itse, mutta tarvittaessa voit oikaista myös kaupan pakastealtaan kautta.

Hauduttele kaalia rauhassa liedellä, niin saat pehmeän, hiukan makean täytteen piirakalle. Kaali saa hautua kannen alla pehmeäksi muttei kuitenkaan ruskistua. Kaalista itsestään erkanee sen verran nestettä, että se pysyy mehevänä eikä pala pohjaan, ellei pata ole liian kuumalla levyllä.

Ruokaisammaksi piirakkaa voi tuunata riisillä tai ohralla. Täytteeseen voi lisätä myös jauhelihaa, paistettua pekonia tai vaikka soijarouhetta. Kokeile myös kaalipiirakkaa korealaisittain tai vaihda perinteinen valkokaali vaihteeksi maukkaaseen lehtikaaliin. 

Perinteinen kaalipiirakka

Välillä on hyvä vaipua nostalgiaan ja palata tuttuihin makuihin, kuten aina ihanaan kaalipiirakkaan. Isoäidin ohjeella leivottu kaalipiirakka kätkee sisäänsä mehevän, voissa makeaksi haudutetun kaalitäytteen. Perinteinen kaalipiirakka valmistuu ilman kikkailuja ja eksoottisia raaka-aineita ja maistuu juuri siksi vastustamattoman hyvältä.

kaalipiirakka

Pitkä haudutusaika tekee kaalista makean ja mehevän. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Kaalipiirakka

Rikasta sienillä

Tämä piirakka kätkee sisäänsä kaalin lisäksi myös syksyn sienisaaliin. Sieni-kaalipiirakan täytteeseen sopivat melkein mitkä sienet tahansa: suppilovahverot, tatit, kantarellit tai vaikka siitakesienet. Voilla mehevöitetty ja kananmunilla ruokaisaksi rikastettu täyte pyöräytetään rennosti valmiin voi- tai lehtitaikinan väliin ja viimeistellään somaksi seesaminsiemenillä.

sieni-kaalipiirakka

Sieni-kaalipiirakka valmistuu nopeasti valmiista voi- tai lehtitaikinasta. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Sieni-kaalipiirakka

Rennosti koko pellin mitalla

Mehukas kaalipiirakka on edullinen tarjottava, jonka täytteeseen upotetaan perinteisen valkokaalin lisäksi myös porkkanaa ja lehtikaalia. Ruokaisuutta ja mehevyyttä voi halutessaan lisätä jauhelihasta tai paistetusta pekonista. Täytetystä kaalipiirakasta tulee suorakaiteen muotoinen, kun leivinpaperiarkille kaulittu hiivataikina taitetaan paperin avulla täytteen päälle. 

peltikaalipiirakka

Pellillisestä kaalipiirakkaa riittää syötävää isommallekin joukolle nälkäisiä. Kuva: Mirva Kakko

Ohje: Kaalipiirakka

Mausta korealaisittain 

Tuttu kaalipiirakka saa korealaisen twistin, kun haudutettu kaalitäyte maustetaan inkiväärillä sekä korealaiselle keittiölle tyypillisellä gochujang-chilitahnalla. Astetta eksoottisempi ”korealainen” kaalipiirakka valmistuu helposti valmiiseen lehtitaikinaan ja siitä riittää syötävää isommallekin joukolle. Piirakka toimii syys- ja talvijuhlien tarjoiluissa mainiosti hyvän oluen kera nautittuna.

Maista kaalipiirakkaa korealaisittain. Käyttämällä valmistettua gochujang-chilikastiketta löydät hyvin varusteltujen kauppojen maustetahnaosastolta. © Tiina Rantanen

Ohje: Korealainen kaalipiirakka

Mehevöitä fetajuustolla

Vaihda valkokaali vaihteeksi trendikkääseen lehtikaaliin. Lehtikaalipiirakat ovat mehukkaita pikkupiiraita, jotka saavat makua ja mehevyyttä feta- sekä mozzarellajuustosta. Somat pikkupiirakat leivotaan rahka-voitaikinasta suolaisiksi naposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.

feta-lehtikaalipiirakat

Näitä pikkupiiraita on mahdotonta vastustaa. Fetajuusto ja lehtikaali ovat ihania yhdessä! Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Feta-lehtikaalipiirakat

Paras ruoka herkkutateista? 30 ideaa valmistukseen – yhtä ei tarvitse edes kokata

$
0
0

Paras ruoka herkkutateista –keskustelu on alkusyksyn puhutuin aihe sieniryhmissä. Sienten aatelistoon kuuluva herkkutatti on taivaallinen sieni ja sitä kannattaa hyödyntää monella tavalla.

Lue myös: Tatit ovat ruokasienten aatelistoa – näin tunnistat tatit helposti!

Käytä osa saalista tuoreeltaan, pakasta osa ja kuivaa osa. Näin voit nauttia tästä sienten kuninkaasta pitkin talvea.

Paras ruoka herkkutateista – ruokatoimittajan suosikki

Täydellinen tattiresepti on niin helppo, ettei se vaadi edes kokkaamista. Tarvitset vain laadukkaita juuri maasta poksahtaneita herkkutatteja, suolaa, yrttejä, hyvää öljyä ja vähän etikkaa.

Tattikauden ollessa käynnissä sosiaalisen median sieniryhmistä näkee nopeasti missäpäin Suomea tatteja nousee. Silloin kannattaa olla valmiina ja olla nopea.

Tatit nousevat maasta nopeasti, jopa yhdessä yössä. Jos edellisenä päivänä on satanut kunnolla ja maa on lämmin, saattaa tutuille tattipaikoille ilmestyä tatteja ”kuin sieniä sateella”.

Lue myös: Miten kuivattuja sieniä käytetään? Katso 6 loistavaa vinkkiä

”Varsinkin pienet ja juuri maasta nousseet madottomat ja virheettömät yksilöt kannattaa hyödyntää nopeasti. Paras tapa päästä nauttimaan tatin pähkinäisestä mausta on syödä se raakana. Viipaloi se ohuen ohueksi ja asettele lautaselle. Pirskottele päälle hyvää oliiviöljyä tai pähkinäöljyä, vähän valkoista balsamicoviinietikkaa, ripsauta vielä sormisuolaa ja vähän tuoreita yrttejä. Tatin pähkinäinen maku korostuu raakana. Tällä reseptillä olen saanut myös tattivihaajan rakastumaan tatteihin, koska raakana se ei ole ”inhottavan limainen”, kuten tatti saattaa olla, jos sen paistaa liian miedolla lämmöllä”, Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki kertoo.

Paras ruoka herkkutateista on tatticarpaccio.

Paras ruoka herkkutateista? Tatticarpaccio on tehty parhaista herkkutateista. Se syödään raakana. Tatin maku raakana on pähkinäinen ja herkkä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Paras herkkutattiresepti – 30 ideaa kokkailuun

Sieniruoat ja ruokasienet -ryhmässä Facebookissa keskustellaan parhaasta ruoasta minkä herkkutateista voi valmistaa. Kommentteja keskustelussa oli lähes sata. Joku oli niin innoissaan herkullisista ideoista, että päätti siirtää syksyn laihdutuskuuria tuonnemaksi. Joku kertoi olevansa hieman ahne, ja syövänsä ensimmäiset tatit suoraan metsässä grillitikun nokassa paistaen.

Paras ruoka herkkutateista on risotto.

Vain parhaat kelpaavat. Kuva: Tommi Tuomi

Kokosimme parhaat ideat ryhmästä sekä Kotilieden arkistosta, löytyykö näistä tuttuja suosikkeja vai ovatko ideat sinulle uusia? Oletko kokeillut tatit ja chipsit -reseptiä?

Paras ruoka herkkutateista on chipsit.

Ranskalaiset ja tattichipsit ovat mainio ruoka tateista. Kuva: Kristiina Kurronen

Risotto on ainakin monen suosikki. Risotto taitaakin olla tattireseptien TOP-listan ykkösenä. Myös erilaiset tattimuhennokset, metsästäjän voileipä ja keitot ovat myös suosittuja. Ideoissa näkyy kivasti kotimaiset sadonkorjuun juurekset sekä riisin tilalla ohra, speltti ja kotimainen kvinoa oli mainittu. Lista ei ole suosikkijärjestyksessä. Jutun kommenttikentässä voit myös itse kommentoida omaa suosikkiasi tai kertoa oman reseptisi.

  1. Tattirisotto
  2. Sellaisenaan pannulle voin ja sienten kanssa
  3. Tatit ja chipsit
  4. Herkkutattipizza 
  5. Currylla maustettu tattikastike tai ihan vain tavallinen sienikastike
  6. Tattipasta
  7. Suolainen tattipiirakka
  8. Smetanalla aateloitu tattikastike
  9. Sienisalaattia tateista
  10. Kesäkurpitsa-munakoiso-tattivuoka uunissa juustoraasteella aateloituna
  11. Tattimuhennos kotimaisten uusien perunoiden tai muiden sadonkorjuun juuresten kanssa
  12. Marinoidut herkkutatit (voi tehdä suppisten ohjeella)
  13. Savustetut herkkutatit pikkeliliemessä
  14. Grillatut herkkutatit
  15. Puikulaperunan kanssa tattikastike
  16. Jauhelihapihviä ja tattikastiketta
  17. Tatticappuccino-keitto
  18. Tattiohratto
  19. Tattikvinoa kotimaisesta kvinoasta
  20. Spelttihelmistä tehty ”risotto”
  21. Sienestäjän mac&cheese -makaronipaistos
  22. Herkkutatit ja vuohenjuustogratiini
  23. Pasta carbonara tateilla
  24. Paistettuna ruisleivän päältä, päälle vähän tummaa balsamicoetikkaa
  25. Tattihullun juusto-perunavuoka
  26. Kanaliemeen tehty tattikeitto
  27. Tateista ja bataatista ”lihaton karjalanpaisti”
  28. Sienisuola
  29. Kaalilaatikko tateilla
  30. Tatti Julienne, eli venäläinen sieniruukku
  31. Tattikiusaus kuivatuista tateista

Uunisiika helposti x 3 – kokonainen kala kypsyy uunissa jo 30 minuutissa

$
0
0

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika tuo kaivattua vaihtelua perinteiseen uuniloheen. Uunisiika on yksinkertaisen helppo ja maukas ruoka, kunhan noudattaa kahta ohjenuoraa: kala on tuoretta ja eikä sitä päästä ylikypsäksi. 

Lue myös: Kokataan siikaa – 4 helppoa ja herkullista ohjetta

Kokonaisen siian valmistus uunissa on siitä kätevää, että sitä on vaikea paistaa pahasti ylikypsäksi, ja se onkin usein jopa mehevämpää kuin filee. Lisäksi kokonaisena kypsennetty kala on näyttävä tarjottava, jolla teet vaikutuksen vaativimpiinkin ruokavieraisiin. Pääset siis minimiponnistuksella maksimitulokseen, täydellistä!

Tässä vinkit kokonaisen uunisiian valmistukseen. Samaan tyyliin voit toki paistaa myös kokonaiset ahvenet, lohen tai vaikka kuhan.

uunissa kokonaisena kypsennetty rosmariinisiika

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika ja lohkoperunat valmistuvat yhden pellin taktiikalla. Kuva: Jorma Marstio

Laadukas ja tuore kala on avain onnistumiseen

Kokonaista, perattua kalaa kannattaa varata 300–400 g henkilöä kohden. Valitse uuniin tuore, hyväkuntoinen kala. Kalan myyntiaika on useissa kaupoissa yllättävän pitkä ja siksi kalatiskillä kannattaa rohkeasti tiedustella, milloin kala on pyydetty. Jos kala on maannut myyntitiskillä useita päiviä, kysy olisiko saatavilla tuoreempaa kalaa.

Lue myös: Kalakauppiaan vinkit: Näin tunnistat tuoreen kalan

Huuhtele kala juoksevan veden alla ja kuivaa se sitten huolella. Hiero sekä kalan pintaan että sisälle öljyä ja mausta sitten reilulla rouhaisulla suolaa.

Yrtit ja sitrukset ovat kalan parhaita kavereita

Vaalean siian herkkä maku ei kaipaa paljon mausteita seurakseen, jotta kalan oma maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Mausteeksi sopivat suolan lisäksi sitruuna tai limetti sekä erilaiset yrtit, kuten rosmariini tai timjami. 

Mausteet työnnetään kalan vatsaonteloon, sitrukset ronskeina viipaleina ja yrtit sellaisenaan oksineen päivineen. Muutama voinokare tekee kalasta entistä maukkaamman ja mehevämmän. Halutessasi voit tehdä kalan pintaan terävällä veitsellä muutamia viiltoja ja sujauttaa puolikkaita sitruunaviipaleita ja yrttioksia myös pintaviiltoihin.

Kokeile myös Välimeren tyyliin täytettyä siikaa . Sen mausteeksi sopivat tuore pinaatti, pinjansiemet sekä kalamataoliivit ja aurinkokuivatut tomaatit.

täytetty siika välimeren tyyliin

Kokonaisena täytetyssä siiassa kohtaavat Välimeren parhaat maut: pinjansiemenet, aurinkokuivatut tomaatit sekä kalamataoliivit. Kuva: Pekka Holmström

Ohjeet: 

Täytetty siika Välimeren tyyliin

Uunissa paahdettu rosmariinisiika 

Siika kypsyy meheväksi myös suolakuoressa

Kokonaisen kalan voi kypsentää uuninpellillä joko leivinpaperin päällä tai uunivuoassa sellaisenaan. Näppärä kikka on myös kypsentää kala suolakuoreen kääräistynä. Tuhtia suolakerrosta ei tarvitse pelästyä. Karkeaan merisuolaan peitelty kala kypsyy uunissa mehukkaaksi vaivattomasti ja vähärasvainenkin kala välttyy siten kuivumiselta. Jos kypsennät kalan suolakuoressa, suola maustaa nahkoineen paistettavat kalat miedosti, eikä kalan sisään enää tarvitse laittaa suolaa.

suolakuoressa kypsennetty kokonainen siika

Suolakuoressa kypsennetty siika säilyy taatusti mehevänä ja maukkaana. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Suolakuoressa kypsennetty kokonainen siika 

Uunissa kokonaisena kypsennetty siika kypsyy noin 200 asteessa  koosta riippuen puolessa tunnissa. Kala on kypsää, kun evä irtoaa helposti nyppäämällä. 

Nosta kala tarjoiluvadissa näyttävästi pöytään sellaisenaan tuoreilla yrteillä kruunattuna. Tarjoile kala keitettyjen tai lohkoperunoiden tai vaikkapa kukkakaalimuusin kera!


Paras bagel eli vesirinkeli valmistuu helposti – näillä vinkeillä leivot parhaat bagelit!

$
0
0

Bagel eli vesirinkeli on tuttu leipänen kaikille Amerikassa käyneille. Siellä niitä näkee jokaisen aamiaispaikan listalla eri tavoin täytettynä ja mausteilla höystettynä. Bagelit on helppo tehdä myös itse. Hiivalla kohotetusta taikinasta tehdään rinkeli, joka keitetään, sen jälkeen paistetaan ja lopuksi vielä täytetään. 

Lue myös: Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje

Bagelit ovat monien erityisruokavalioiden kannalta kiitollisia leivonnaisia, sillä ne eivät sisällä maitotuotteita tai kananmunaa. Täytteitä voi sitten soveltaa omaan makuun ja ruokavalioon sopiviksi. Bageleihin sopivat sekä suolaiset että makeat lisukkeet.

täytetty bagel

Bagelit sopivat moneen ruokavalioon. Täytteissä vain mielikuvitus on rajana. Kuva: iStock

Ohje: Amerikkalaiset aamiaisrinkelit, bagelit

Bagelit valmistetaan kuin sämpylät tavallisesta hiivataikinasta. Normaaliin leipätaikinaan verrattuna bageltaikinaan tulee kuitenkin enemmän jauhoja, mikä takaa bageleille ominaisen tiiviin ja sitkeähkön rakenteen. Vaikka tiivis ja sitkeä eivät ole taikasanoja tavallisessa sämpylässä, bagelissa taatusti on! Itse asiassa juuri se tekee bageleista niin kovin koukuttavaa syötävää.

Taikinan voi maustaa mielen mukaan. Kokeile esimerkiksi New Yorkissa suosittuja kaneli-rusinabageleita. Ripottele leivinalustalle hieman kaneli-sokeriseosta sekä rusinoita ja pyöräyttele taikinaa alustalla kevyesti muutaman kerran vaivaten niin, että siihen muodostuu herkullisia raitoja.

Kimmoisaksi vaivattu taikina kohotetaan, muotoillaan rinkuloiksi ja kohotetaan uudestaan. Tämän jälkeen bagelit vielä keitetään siirapilla tai sokerilla maustetussa kiehuvassa vedessä ennen kuin ne nostetaan uuniin paistumaan.

bagelit

Bageleille ominainen sitkas kuori syntyy keittämällä rinkelit ennen paistoa. Kuva: iStock

Keitä bagel ensin, paista vasta sitten

Kun taikinapallot ovat kohonneet pulleiksi, ota taikinapallo käteesi ja tee peukalolla keskelle reikä. Venytä käsissäsi rinkelin reikää suureksi, sillä se kutistuu merkittävästi kypsyessään. 

Bagelit eli vesirinkelit ovat saaneet nimensä juurikin kypsennystavasta eli ne kiehautetaan nopeasti siirapilla maustetussa vedessä ennen paistoa. Vesi ei ennätä läpäistä bagelia, vaan pinnan tärkkelys tiivistyy ja muodostaa siihen esteen. Sen ansiosta bagel ei uunissa paistuessaan pääse kohoamaan liikaa ja koostumus on siten bageleille tunnusomaisen sitkas.

Keitinveteen lisätty siirappi puolestaan antaa bageleille niille ominaisen hieman makeahkon makun ja edesauttaa myös pinnan ruskistumista.

Mitä pidempään bagelia keitetään, sitä paksumpi kuori sille muodostuu. Sopiva keittoaika on yleensä 30-60 sekuntia, mutta jos kova kuori on mieleesi, voit keittää bageleita jopa pari minuuttia molemmin puolin. 

Pudota siis bagelit kuplivaan veteen, noin 2-3 bagelia kerrallaan samaan kattilaan ja nosta valmiit rinkelit sitten reikäkauhalla leivinpaperille. Päälle voi ripotella seesamin- tai unikonsiemeniä. Paista bageleita vielä 10-15 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin, vaalean kullanruskean värin. 

Tarjoile bagelit tuoreina, hieman jäähtyneinä, jolloin ne ovat herkullisimmillaan.

täytetyt bagelit

Itse tehdyt bagelit ovat herkullista brunssitarjottavaa. Ruokaisalla bagelilla karkotat kovemmankin nälän. Kuva: iStock

Mitä bagelin täytteeksi?

Bagelin voi nauttia tuoreeltaan vaikka sellaisinaan, mutta bagelin syntysijoilla, Yhdysvalloissa niitä tarjotaan mitä mielikuvituksellisimmilla mausteilla ja täytteillä varioituina.

Paahdetun bagelin täytteeksi sopii yksinkertaisesti maustamaton tuorejuusto tai maapähkinävoi vaikkapa banaaniviipaleiden kera. Tuhdimmat täytteet voi koota esimerkiksi tuorejuustosta, kylmäsavulohesta ja avokadosta, vuohenjuustosta, balsamicokastikkeesta ja mansikoista tai paistetusta kananmunasta, pekonista ja cheddar-juustosta. 

Minkä kanssa sinä söisit bagelit?

Kauraleipä-nimitykselle uusi tiukka ohjeistus – ei saa johtaa harhaan

$
0
0

Kauraleipä on harvoin täysin kaurasta valmistettu. Kuluttaja on saattanut pettyä, jos kauraleiväksi nimetty leipä osoittautuu kotona tarkemmin tarkasteltuna joksikin muuksi.

Lue myös: Yksi annos kaurapuuroa ei riitä – näin paljon sitä pitää syödä

Jos leivän viljasta suurempi osa on vehnää kuin kauraa, sitä ei pitäisi kutsua kauraleiväksi, ruokaviraston uusi ohjeistus neuvoo elintarvikealan toimijoita uudessa Elintarviketieto-oppaassa.

Kauraleipä: vähintään puolet kauraa

Kauraleivän viljaraaka-aineesta pitää olla puolet kauraa.

Ruisleivän kohdalla tämä sääntö on ollut voimassa jo pidempään. Nimeä ”ruisleipä” käytetään ainoastaan leivästä, jossa rukiin osuus laskettuna viljaraaka-aineiden määrästä on vähintään 50 %, oppaassa neuvotaan.

Nyt myös kaura on saanut oppaassa oman ohjeen.

Ruokavirasto ohjeistaa, että kauraleivän nimeä käytetään ainoastaan leivästä, jossa kauran osuus on vähintään 50 % laskettuna viljaraaka-aineiden määrästä. Muuten leipää pitäisi kutsua sitä kuvaamalla tarkemmalla nimellä, esimerkiksi vehnäkauraleipä tai kaurasekaleipä.

Lue myös: Kauran terveysvaikutukset – suomalaista superfoodia

Lainsäädäntö edellyttää kauran määrän ilmoittamisen painoprosentteina valmiista kauraleivästä. Ruokavirasto suosittaa, että kauran määrä ilmoitettaisiin myös painoprosentteina kauraleivän viljaraaka-aineista. Yhdenmukaisuuden vuoksi suositellaan käytettäväksi sanamuotoa ”kauraa x % viljaraaka-aineista”.

Vain puolet kuluttajista tarkistaa kaurapitoisuuden

Leipomo Vaasan Oy teki kyselytutkimuksen, jossa kysyttiin kuluttajien mielipiteitä kauraleivästä.

”Kyselyn mukaan yli puolet (56 %) vastaajista olettaa, että kauraleivässä on vähintään 50 prosenttia kauraa. Tutkimuksemme mukaan vain 52 prosenttia kuluttajista tarkastaa leivän kaurapitoisuuden ostaessaan. Yllätys voi olla melkoinen, jos kotona huomaa, että kauraleiväksi nimetyssä tuotteessa onkin vain muutama prosentti kauraa”, Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins kertoo yrityksen tekemässä tiedotteessa.

Vaasan teettämän kyselyn mukaan jopa 68 % suomalaisista on sitä mieltä, että leipää, jossa on alle 50 % kauraa, ei voi kutsua kauraleiväksi.

Kauramerkki tulevaisuudessa kaikissa leipäpusseissa?

Vaasan Oy on ottanut käyttöönsä uuden kauramerkinnän, joka lisätään leipäpusseihin. Toive on lähtöisin kuluttajilta.

”Otamme kyselyn toiveet ja ohjeistukset vakavasti. Kauramerkkimme leipäpussin etupuolella kertoo leivän kaurapitoisuuden selkeästi yhdellä vilkaisulla, ja haluamme kannustaa muita toimijoita samaan avoimuuteen. Koko ala hyötyy läpinäkyvyydestä, jota kuluttajat toivovat. Siksi annammekin kauramerkkimme myös muiden halukkaiden valmistajien käyttöön. Kauramerkin painokelpoinen ja muokattava tiedosto on ladattavissa verkkosivuiltamme”, Cousins kannustaa.

Kysyimme toiselta suomalaiselta leipomolta heidän mietteitään kauramerkinnästä.

”Meille on tärkeää vastata suomalaisten toiveisiin, joten testautamme lähes kaikki uutuutemme kuluttajilla ja nostamme pakkauksen pääviestiksi sen, mikä heille on tutkitusti tärkeintä. Monille esimerkiksi leivän viljojen täysjyväosuus on kauraosuutta tärkeämpi tieto. Toiset taas haluavat syödä vain 100%:sta kauraleipää, joten on tärkeää, että myös ne tuotteet erottuvat hyllystä. Suurimmassa osassa Fazer Leipomoiden kauraleipien pakkauksista kaura% on näkyvillä tuotteen etupuolella. Kaikissa tuotteissamme se on lainmukaisesti vähintäänkin pakkauksen takapuolella”, Fazer Leipomoiden Markkinointi- ja portfoliojohtaja Noora Pöyhönen kertoo Kotiliedelle.

Tulevaisuus ja kuluttajien toiveet tulevat näyttämään miltä pakkaukset näyttävät. Myös lainsäädännön muutoksia seurataan Fazerilla.

”Seuraamme herkällä korvalla lainsäädännön ja kuluttajien toiveiden kehittymistä. Arvioimme pakkausten muutostarpeet kokonaisuutena joka kerta erikseen, kun esimerkiksi itse leipää tai ulkoasua muutoinkin uudistetaan”, Pöyhönen jatkaa.

Toimituksen tekemällä nopealla tarkistuksella suosituista kauraleivistä kauran osuus käytetystä viljasta vaihtelee.

Muutama esimerkki suosituista kauraa sisältävistä leivistä.

Reissumies Tosi Ohut Kaura (UUTUUS)

  • Vehnäjauho, täysjyväkaura (28 %) (hiutale, jyvä, jauho), ruisrouhe, ruismallasjauho, hiiva, vesi, jodioitu merisuola. 30 % leivän viljasta on kauraa. Voimakassuolainen.
Reissumies Tosi Ohut Kaura 5 kpl/210g

Kuva: Oululainen

Perheleipuri Salonen Kaura100

  • Täysjyväkaura 64 % (lese, jauho, rouhe, litiste, hiutale), vesi, sokeri, hiiva, jodioitu suola, suola. Täyskauraa 100 % viljaraaka-aineista.
Tuotekuva – Leipomo Salonen

Kuva: Perheleipuri Salonen

Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura

  • Täysjyväkaura (hiutale, jyvä, jauho), vesi, kaurajauhokauralesevehnägluteeni, hiiva, rypsiöljy, emulgointiaine (E481), sakeuttamisaine (E412), jodioitu suola, säilöntäaine (E282). Saattaa sisältää pieniä määriä maitoa ja kananmunaa. Kauraa 53 % leivästä ja 100 % leivän viljasta.
Fazer Puikula Pehmeämpi 100Kaura 220g 4 kpl

Kuva: Fazer

Fazer Lemppari Kaurasämpylä

  • Vehnäjauho, vesi, kaurahiutale (16 %), mannasuurimo (vehnä), vehnägluteeni, hiiva, rypsiöljy, jodioitu suola, emulgointiaine (E481), aromi, säilöntäaine (E200). 24 % viljasta on täysjyväkauraa.
Fazer Lemppari Kaurasämpylä 300g 6 kpl

Kuva: Fazer

Vaasan Kaurasydän

  • Vesi, kaura (lese, hiutale, rouhe), hiiva, kasviöljy (rypsi, rapsi), jodioitu suola, sakeuttamisaine (E 466),  happamuudensäätöaine (E 263) ja säilöntäaine (E 200). Kauraa 100 % leivän viljasta ja 45 % leivän painosta.

Kuva: Vaasan

Fazer Kauraherkku (paperipussissa myytävä kokonainen leipä)

  • Vehnäjauho, vesi, kaurahiutale (12 %)vehnäproteiini, hirssi, jodioitu suola (1,1 %), hiiva.
Fazer Kauraherkku 440 g

Kuva: Fazer

Vaasan Ohut Kauraherkku

  • Vehnäjauho, kaura (hiutale, lese, jyvä), ruisjauho, vesi, perunahiutale, auringonkukansiemen, hiiva, kasviöljy (rypsi, rapsi) ja merisuola. Kauraa 30 % leivän viljasta ja 20 % leivän painosta.

Tässä leivässä on ”kauramerkki”, joka kertoo kauran prosenttiosuuden leivän viljasta. Kuva: Vaasan

Miksi kauraleivät ovat litteitä? Kauran leivontaominaisuudet

Kaura on haastava leivottava. Kauran proteiini ei sisällä vehnän, rukiin tai ohran proteiinin tyyppistä gluteenia, koska se on eri viljasukua oleva kasvi. Kaurasta on vaikea saada aikaiseksi pulleaa leipää. Leipä ei nouse samalla lailla kuin vehnäleipä. Tästä syystä 100 % kauraleivät ovat lituskoita. Vehnän lisääminen kauraleipätaikinaan parantaa leivontaominaisuuksia ja taikinasta on helpompi saada kuohkeampi.

Kyselytutkimus tehtiin IRO Research Oy:n toimesta, Vaasan Oy:n 1000 suomalaista -kuluttajatutkimus 5/2019, n=1000
Hakusanana ”kauraleipä”, haku suoritettu 6.8.2019 ruoan verkkokauppa osoitteissa k-ruoka.fi ja foodie.fi

Shakshuka – Lähi-idän kananmunapannu saa aikaiseksi ilon huudahduksia – ja loppuu brunssipöydästä aina ensimmäisenä

$
0
0

Shakshuka on Lähi-idästä kotoisin oleva ruoka, jossa yhdistyvät muhevan mausteinen tomaattikastike ja siihen tehdyissä koloissa kypsiksi hautuvat kananmunat. Lähi-idässä shakshukaa syödään usein aamupalaksi, mutta tuhti kananmunapannu sopii aterialle kuin aterialle brunssista illalliseen.

Lue myös: Lohi-omelettirulla, munakasmuffinit ja 5 muuta mainiota munaruokaa aamiaiselle ja brunssille

Shakshuka on myös ruoka, jolla syötät helposti isommankin porukan. Sen voi tarjoilla rennosti suoraan pannusta ja vatsat täyttyvät taatusti, kun leikkaat sivuun muutaman palan hyvää maalaisleipää tai trendikästä juurileipää.

Shakshuka näyttää hauskalta ja aiheuttaa lähes takuuvarmasti ihastuksen kiljahduksia ruokaseurueessa. Hauskasta ulkonäöstään ja vaikeasta nimestään huolimatta shakshuka on itse asiassa varsin simppeli ruoka. Ei nimittäin ole yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa tehdä shakshukaa. Reseptin helppous antaa tilaa vaikka minkälaisille yhdistelmille ja luovalle hulluudelle. Shakshuka onkin täydellinen ruoka juuri niitä hetkiä varten, kun on hyvä hetki tyhjennellä jääkaappia.

Ohje: Shakshuka

shakshukan raaka-aineet

Shakshukassa yhdistyvät muhevan mausteinen tomaattikastike ja siihen tehdyissä koloissa kypsiksi hautuvat kananmunat. Mausteita ja höysteitä voit vaihdella tilanteen, tarpeen ja mielikuvituksen mukaan. Kuva: Jorma Marstio

Shakshuka antaa huutia hävikille

Shakshukaa varten tarvitset vain purkillisen säilyketomaatteja ja yhden tai kaksi kananmunaa syöjää kohden. Muut ainekset voit kaivaa jääkaapin kätköistä. Tai itse asiassa edes tomaatit eivät ole välttämättömiä, sillä shakshukan voi valmistaa myös vihreänä. Siinä tomaattien sijaan kastikkeen mehevöittävät pinaatti, lehtikaali sekä muut vihreät vihannekset. Shakshukaa voikin hyvällä syyllä kutsua Lähi-idän pyttipannuksi. 

Perinteiseen, punaiseen shakshukaan voi pilkkoa kinkkupaketin jämät ja edellispäivän grillikemujen broilerin tähteet sekä grillatut vihannekset. Tai sitten voi kurkistaa kuivakaappiin ja lisätä tomaattiseen kastikkeeseen voipapuja tai kikherneitä. Usein shakshukaan lisätään chorizoa makua ja ruokaisuutta tuomaan, mutta kokeile vaihteeksi myös merguez-lammasmakkaraa. 

Shakshukaan voi upottaa myös kourallisen säilöttyjä artisokan sydämiä tai murustaa pinnalle puolikkaan fetajuustokimpaleen. Kun nostat shakshukan lopuksi uuniin kypsymään, paahtunut feta vie kielen.

shakshuka

Murustele shakshukan päälle fetajuustoa. Uunissa paahtunut feta ja muheva tomaattikastike suorastaan sulavat suuhun. Kuva: Sampo Korhonen

Uuni viimeistelee maun

Mikäli mahdollista, valitse shakshukan valmistukseen valurautainen tai muu uunin kestävä pannu. Kuullota kasvikset ja muhevoita pata liedellä hissukseen haudutellen. Mausteeksi sopivat valkosipuli, paprika ja yrtit sekä tietysti Lähi-idän keittiön perusmausteisiin lukeutuva juustokumina eli jeera. Chilillä tai harissalla saat ruokaan lempeän takapotkun ja tujauksen tulisuutta. 

Hauduttele tomaattikatiketta liedellä tovi, jotta maut tekeytyvät ja mausteet avautuvat. Paina kastikkeeseen lopuksi muutama kolo, riko kuhunkin yksi kananmuna ja nosta pannu sitten toviksi uuniin paahtumaan. Valurautapannun uupuessa voit kipata kastikkeen uunivuokaan tai kypsentää shakshukan vaikka kokonaan liedellä kannen alla hissukseen haudutellen. Shakshuka on valmis, kun valkuaiset ovat hyytyneet, mutta keltuaiset ovat vielä pehmeitä. 

Saksi päälle tuoreita yrttejä ja nosta pannu ronskisti pöytään ihan sellaisenaan. Tarjoa lisänä rapeakuorista leipää, jolla viimeisetkin kastikerippeet saa pyyhittyä pannun pohjalta. Shakshuka on ruoka, joka katoaa syöjiensä suihin viimeistä pisaraa myöten.

shakshuka

Shakshukan voi tarjoilla rennosti suoraan pannusta. Vatsat täyttyvät taatusti, kun leikkaat sivuun muutaman palan hyvää maalaisleipää tai trendikästä juurileipää. Kuva: Jorma Marstio

Rieska valmistuu näppärästi hiilloksella – katso videolta, miten helposti se käy!

$
0
0

Hiilloksella valmistettu rieska on nopea ja helppo tapa tehdä retkileipää. Retkelle ei ole välttämätöntä kantaa pannua, sillä vedestä ja jauhoista valmistetut rieskat asetellaan suoraan kuumalle hiillokselle, joka kypsentää rieskat muutamissa minuuteissa.

”Esivalmistelu on kaikista tärkein, kun valmistetaan nuotiolla ja hiilloksella ruokaa. Kannattaa pilkkoa valmiiksi pieniä puita. Pienillä puilla nuotiota saa säädeltyä hyvin, eikä ruoanlaiton aikana tarvitse pilkkoa puita”, erä- ja luonto-opas Ella Provialer neuvoo.

”Paras nuotiopuu on koivu, joka palaa tasaisesti. Nuotiota ei sytytetä nesteillä vaan sytykkeellä. Moni käyttää kiehistä eli koivusta vuoltua sytykettä. Puista ei saa repiä tuohta ja kaarnaa sytykkeeksi.”

Puiden koosta riippuen nuotiolla menee noin parikymmentä minuuttia palaa hiillokseksi, jonka jälkeen se säilyy kuumana kauan. Hiilloksessa voi paistaa rieskojen lisäksi esimerkiksi pihvejä tai perunaa.

”Hiillosperunat ovat aloittelijalle helppo ruoka. Laita jauhoinen peruna, esimerkiksi uuniperuna, folioon ja heitä folio hiillokseen. Folio saa olla hiilloksessa aika pitkään. Perunaan tulee tosi hyvä hiilloksen maku. Perunan voi laittaa hiillokseen myös ilman foliota.”

Vanhat nahkahanskat ovat hyvä apuväline ruokien kääntelyyn kuumassa hiilloksessa. Ilman hanskojakin voi olla, kunhan on varovainen. Myös pihtejä voi käyttää apuna.

Lue myös: Tunnetko jokamiehenoikeudet? Tee testi ja selvitä tietosi!

Katso videolta, miten rieska valmistuu hiilloksella

Lue myös: Miten sytyttää nuotio? Katso 4 vaihtoehtoa – näin sytytät nuotion!

Rieska hiilloksella

Neljä pientä tai kolme isoa rieskaa

Ainesosat:

1 dl vettä

3 dl ohrajauhoja

1 tl suolaa

Gluteenittomat rieskat hiilloksella

Neljä pientä tai kolme isoa rieskaa

Ainesosat:

1 dl vettä

1 ½ dl riisijauhoja

1 ½ dl gluteenitonta kaurajauhoa

1 tl suolaa

Rieskojen valmistusohje:

1. Sekoita rieskojen ainekset kulhossa keskenään. Taikina saa olla melko jämäkkää. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä.

2. Pyörittele taikinasta palloja. Muotoile palloista noin ½ cm paksuisia ohuita rieskoja jauhotetuin käsin. Töki rieskoihin reikiä haarukalla.

Rieskan valmistus on helppoa, se onnistuu ulkonakin.

Painele rieskat noin puolen sentin paksuisiksi ja töki niihin reikiä haarukalla, ennen kuin laitat rieskat hiillokselle. Kuva: Ella Provialer

3. Paista rieskoja hiilloksessa kummaltakin puolelta muutama minuutti. Gluteenittomat rieskat voivat hajota tavallisia rieskoja helpommin. Ne voi paistaa myös hiilloksen päälle asetetulla nuotiokäyttöön tarkoitetulla nuotiopannulla.

Rieskat hiilloksella

Paista rieskoja hiilloksella muutama minuutti per puoli. Rieskat voi kääntää nahkahanskan avulla. Kuva: Johanna Keponen

4. Nauti rieskat lämpimänä voinokareen kera.

Hiilloksessa valmistettu rieska kannattaa nauttia voin kera.

Hiilloksessa valmistettu rieska kannattaa nauttia mahdollisimman pian valmistumisesta, jolloin rieska on parhaimmillaan. Kuva: Johanna Keponen

Itse tehdyt välipalapatukat – poimi ohjeet, joilla tankkaat lisäenergiaa terveellisesti

$
0
0

Valmiit välipalapatukat kalpenevat itse tehtyjen rinnalla niin makunsa kuin ravintoarvojensakin puolesta. Kauppojen välipalapatukkaviidakkoon on myös helppo eksyä. Moni patukka sisältää sokeria ja rasvaa suklaapatukan verran, eikä proteiinista tai kuiduista ole tietoakaan. Suuri patukka saattaa sisältää energiaa jopa kokonaisen aterian verran – siis aivan liikaa, kun tarvetta on vain pienelle lisäbuustille. ”Välipala” – etuliite ei tee tuotteesta automaattisesti terveellistä. 

Lue myös: Kaipaatko terveellisiä välipaloja? Matchasmoothie, taatelipallot ja 3 muuta herkkua takaavat lisäenergiaa

itse tehdyt välipalapatukat

Itse tehty välipalapatukka antaa sopivasti energiaa ja on myös kahvin kanssa iltapäivällä popsittuna mukava ja terveellinen nautinto. Kuva: Mirva Kakko

Jos hankit patukan kaupasta, kurkkaa ainakin sokerin ja kuidun määrä sekä rasvan laatu. Hyvässä välipalapatukassa sokerin osuus hiilihydraateista sekä tyydyttyneen eli kovan rasvan osuus kokonaisrasvasta ovat korkeintaan kolmanneksen. Kuitua puolestaan on hyvä olla vähintään 6 g/100 g tuotetta.

Parhaiten välipalapatukkansa koostumukseen ja makuun voi vaikuttaa tekemällä sen itse. Silloin tiedät, mitä se sisältää ja voit jättää väliin turhat lisätyt sokerit. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikesta kuidusta ja vähäsokerisuudesta huolimatta, itse tehtyihinkin välipalapatukoihin on pakattu rutkasti energiaa, joten patukkatolkulla niitä ei kannata syödä. Yksi tai kaksi patukkaa antaa sopivasti energiaa ja on myös kahvin kanssa iltapäivällä popsittuna mukava ja terveellinen nautinto.

Itse tehdyt välipalapatukat syntyvät kotikeittiössä helposti joko tehosekoittimen tai kauhan ja kulhon avulla. Terveellinen pikkupurtava sekoitetaan hiutaleista, pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä tai marjoista ja makeutetaan maltilla. Kerralla valmistuu evästä useammaksikin päiväksi. Itse tehdyt välipalapatukat säilyvät hyvinä noin viikon ja ne voi tarvittaessa myös pakastaa.

Kolmen raaka-aineen helpot välipalapatukat

Helppo, kolmen raaka-aineen raakapatukka on juuri sitä mitä nimikin lupaa. Pähkinöistä, manteleista ja taateleista valmistetut välipalapatukat surautetaan tehosekoittimessa ja painellaan tasaiseksi levyksi esimerkiksi laakeaan vuokaan, josta on tarpeen tullen helppo leikata sopivan kokoisia suupaloja.

Taateli-pähkinäpatukat säilyvät parhaiten ilmatiivissä sekä kylmässä, ja niitä on helpoin kuljettaa mukana pienessä rasiassa. Massasta voi pyörittää patukoiden sijaan myös palloja, jotka sopivat pikkumakeaksi iltapäiväkahvin kylkeen. 

kolmen raaka-aineen raakaptukat

Helpoimmillaan välipalapatukat valmistuvat vain kolmesta raaka-aineesta. Kuva: iStock

Ohje: Helppo, kolmen raaka-aineen raakapatukka 

Mustikkaiset kauravälipalapatukat

Mustikka-energiapatukat tehdään kaurahiutaleista ja pähkinöistä, joten niissä piisaa sekä kuitua että terveellistä pehmeää rasvaa. Uunissa paistetut välipalapatukat ovat koostumukseltaan mukavan napakoita, joten niitä on helppo kuljettaa mukana käsilaukussa tai treenikassissa. 

mustikka-energiapatukat

Kaura-pähkinäpatukat saavat makua appelsiinista, kookoksesta ja maapähkinävoista. Supermarja mustikka kruunaa kokonaisuuden. Kuva: Seppo Saarentola

Ohje: Mustikka-energiapatukka

Pähkinäiset taatelienergiapallot

Tutut raaka-aineet voi myös helposti pyöräyttää patukan sijaan pallon muotoon. Pistaasipähkinöistä, manteleista sekä taateleista pyöräytetyt energiapallot maustetaan sitruunalla sekä vaniljalla ja pyöräytetään lopuksi viherjauheessa. 

taateli-pähkinä-energiapallot

Taateleista ja pähkinöistä tehdyt energiapallot taltuttavat myös iltapäivällä orastavan makeannälän. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Taateli-pähkinä-välipala 

Caesar on salaattien klassikko – näin helposti syntyy täydellinen caesarsalaatti!

$
0
0

Caesarsalaatti on lähtöisin tijuanalaisen hotelli Caesarsin keittiöstä. Sen kehittäjä, Caesar Cardini, keksi salaatin 4. heinäkuuta 1924, kun Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän juhlinta oli tyhjentänyt keittiön raaka-aineista. Oli käytettävä, mitä sattui olemaan. 

Lue myös: Vihersalaatti x 4 – näin saat lisukesalaatista maukkaan

Aitoon caesarsalaattiin kuuluvat roomansalaatti, parmesaani, worchestershirella kirpeytetty sakea kastike sekä rapeat krutongit. Koska raaka-aineita on vain kourallinen, kannattaa niihin panostaa. Valitse rapea salaatti ja maukas juusto. Myös krutongit ja kastike kannattaa tehdä itse. Salaatin voi tarjota lisukkeena tai ruokana sellaisenaan.

Ohje: Caesarsalaatti 

caesarsalaatti

Caesarsalaatti on klassikko. Salaatti yksinkertainen valmistaa, mutta makua siinä on paljon. Kuva: Jarmo Wright

1. Salaatti: suosi rapeaa ja maukasta 

Valitse salaattipohjaksi rapealehtinen salaatti, joka kestää tukevan kastikkeen. Romaine eli sidesalaatti on perinteinen valinta caesarsalaattiin, mutta myös lehtikaali toimii salaattipohjana. 

Poista lehtikaalista kova lehtiruoti ja suikaloi lehdet ohuiksi. Lepytä kaalinlehdet salaattikelpoisiksi hieromalla niitä käsin öljytilkan ja suolaripauksen kera. Lisää myös tiraus sitruunamehua tai etikkaa, koska ne pehmentävät kuituiset kaalinlehdet helpommin syötäväksi. Ruukussa myytävät lehtikaalin versot sen sijaan ovat niin pehmeitä, että ne voi huoletta käyttää salaattiin sellaisenaan.

Ohje: Lehtikaali-caesarsalaatti

lehtikaali-caesarsalaatti

Romaine on tyypillinen salaattivalinta caesarsalaattiin, mutta suosikkisalaatin pohjana voi käyttää myös lehtikaalia. Kuva: Sampo Korhonen

2. Majoneesi: tee itse, se on helppoa ja nopeaa 

Caesar-kastike tehdään perusmajoneesipohjasta, johon makua antavat valkosipuli, dijoninsinappi, anjovisfilee, worchestershirenkastike sekä sitruunamehu. Juuston ystävä voi lisätä kastikkeeseen myös parmesaaniraastetta.

Tee majoneesipohjainen kastike itse. Se vaatii vain kourallisen raaka-aineita ja minuutin verran valmistuaikaa. Itse asiassa kastikkeen valmistus on niin helppoa ja nopeaa, ettei kaupan valmisversioille enää ole käyttöä. 

Lue myös: Helppo majoneesi ja 7 tapaa maustaa majoneesista herkullinen kastike

Vegaaninen caesar-kastike surautetaan säilykekikherneiden liotusliemestä eli aquafabasta sekä liotetuista cashewpähkinöistä. Umamista makua tuo misotahna ja täyteläisyyttä ravintohiivahiutaleet.

Tärkeää on pyöräyttää salaatinledet kauttaaltaan kastikkeessa, jotta salaatti maustuu tasaisesti ja herkkua riittää joka suupalalle.

Ohje: Vegaaninen caesarsalaatti

vegaaninen caesarsalaatti

Vegaaninen caesarkastike surautetaan aquafabasta ja cashewpähkinöistä. Kuva: Pekka Holmstörm

3. Krutongit: lisää makua mausteilla 

Parhaat krutongit valmistuvat päivän pari vanhasta leivästä, joka ei ole vielä täysin korppua. Sisältä vielä aavistuksen pehmeä leipä imee ihanasti itseensä makuja. Erityisesti maalais-, vuoka- ja juurileivästä saa pienellä vaivalla mahtavan makuisia krutonkeja, jotka lyövät kaupan valmiit vastineet mennen tullen. 

Leikkaa leipä reiluhkoiksi kuutioiksi ja paahda ne pannulla lorauksessa oliiviöljyä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit lisätä pannulle myös hienonnetun valkosipulinkynnen tai erilaisia yrttejä, kuten persiljaa, timjamia tai rosmariinia.

Yhtä hyvin krutongit voi tehdä myös uunissa oliiviöljyn, suolan, pippurin ja mausteiden kera. Paahda krutonkeja 200 asteessa muutama minuutti, kunnes ne ovat rapeita. 

4. Parmesaani: unohda valmiit lastut, vuole itse 

Juustossa ei kannata pihistellä. Unohda valmiit ja valjun makuiset juustolastut. Valitse niiden sijaan voimakkaan makuinen parmesaanipala ja vuole siitä kunnon kokoisia lastuja salaatin pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Kokeile myös näitä perinteisen caesarsalaatin maukkaita haastajia

Ruokaisa caesarsalaatti

Alkuperäiseen caesarsalaattiin kuului vain salaatti, juusto, kastike ja krutongit. Tässä tuhdissa caesarsalaatissa nelikko on täydennetty broilerinfileellä, katkaravuilla tai vaikkapa jokiravunpyrstöillä. Jos tarjoat salaatin vaihteeksi bageleiden välistä, nälkä lähtee varmasti!

Ohjeet:

Tuhti caesarsalaatti

Jokirapu-caesarsalaatti

tuhti caesarsalaatti

Kokeile caesarsalaattia vaihteeksi myös vesirinkeleiden eli bagaleiden täytteenä. Tällä lähtee nälkä! Kuva: Norman Ojanen

Jäikö perunamuusia yli? Nämä herkut tehdään ylijääneestä muusista!

$
0
0

Perunamuusia tulee usein tehtyä yli tarpeen. Älä heitä kattilanpohjalle jääneitä rippeitä pois, vaan tee siitä vaikka perinteisiä perunarieskoja tai veikeitä perunavohveleita.

Lue myös: 5 x perunamuusi ja kastike

Muusia voi toki kokkailla myös ihan varta vasten näitä ohjeita varten. Se paras perunasose tehdään tietenkin voita ja kermaa säästelemättä. Ohjeen täydelliseen perunamuusiin löydät täältä.

Upota muusin tähteet perunasosevuokaan

Erityisesti lapsille maistuva mainio perunasosevuoka on nopea ja helppo tehdä muusin jämistä. Voit täytelöittää pottumuusin halutessasi ranskankermalla ja kuorruttaa pinnan vielä astetta herkummaksi juustoraasteella. 

Pehmeän perunasoseen alle voi piilottaa niin pavuilla rikastetun jauhelihakastikkeen, kermaisen kalakastikkeen kuin vegaanisen linssihöystönkin. Astetta vaativampi, viikonlopun herkkuateria on muhevan makuinen lammas-perunasoselaatikko, joka maustetaan marokkolaisen keittiön hedelmillä ja mausteilla. 

rapu-kuha-perunasoselaatikko

Upota muusin jämät perunasoselaatikkoon ja loihdi tähteistä herkkua. Rapu-kuha-perunasoselaatikko on täydellinen sunnuntailounas: kuuman perunamuusin alta paljastuu kermainen kalakastike, jota höystävät katkaravut. Kuva: Pekka Holmström

Ohjeet:

Jauheliha-papu-perunasosevuoka

Rapu-kuha-perunasoselaatikko

Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Marokkolainen lammas-perunasoselaatikko   

Tee perunamuusista pihvit

Lämminsavulohi-perunapihvit ovat huippuhelppoja pihvejä, joihin saat muusin tähteiden lisäksi uppoamaan myös savulohen rippeet. Ainekset vain sekaisin, pannulle paistumaan, kaveriksi salaatti ja eikun syömään. Mausteita vaihtamalla saat pihveistä aina uuden makuisia.

lämminsavulohi-perunapihvit

Savulohi-perunapihvit maistuvat jogurttikastikkeen ja raikkaan salaatin kera. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Lämminsavulohi-perunapihvit

Keitä kattilallinen keittoa

Sieni-perunasosekeittoa varten tarvitset noin litran valmista perunasosetta, paketillisen Koskenlaskija-sulatejuustoa sekä siitake- tai herkkusieniä. Sekoita sulatejuusto ja perunasose kuuman veteen tai maitoon, lisää seos kuullotettujen sienten joukkoon ja mausta maun mukaan esimerkiksi muskottipähkinällä, timjamilla ja ripauksella valkopippuria. Tarjoa perunasosekeitto paahdetun tai öljytilkkasessa paistetun ruisleivän kanssa.

sieni-perunasosekeitto

Upota muusin tähteet sosekeittoon. Sieni-perunasosekeitto maistuu paahdetun tai öljytilkkassa paistetun ruisleivän kanssa. Kuva: Mirva Kakko

OhjeSieni-perunasosekeitto

Paista perunamuusista vohveleita tai lettuja

Kuinka kekseliäs­tä! Upota muusin jämät vohvelitai­kinaan. Suolai­set sieni-perunavohvelit on herkkuohje, joka viimeistään saa sinut kaivamaan vanhan vohvelirautasi kaapin perukoilta pölyttymästä. Kuivatulla tattijauheella maustetut perunavohvelit käyvät viikonlo­pun lounaaksi tai iltapalaksi. Lisuk­keeksi sopii puo­lukkahillo.

Sienijauheen sijaan voit maustaa perunavohvelit myös murennetulla sinihomejuustolla, silputulla pinaatilla tai vaikkapa savupororouheella.

peruna_sienivohvelit

Upota muusin jämät vohvelitai­kinaan. Suolai­set sienivohvelit käyvät viikonlo­pun lounaaksi tai iltapalaksi. Lisuk­keeksi sopii puo­lukkahillo. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Sieni-perunavohvelit

Muusista saa tehtyä myös upeita lettuja. Notkista perunasose tilkalla kermaa, sekoita joukkoon ripaus vehnäjauhoja ja suolaa, pari kananmunaa sekä kahdesta valkuaisesta kovaksi vatkattu vaahto. Paista taikinasta runsaassa voissa pikkulettusia ja tarjoa ne savulohitartarin kera tai perinteisten blinien tapaan mädin, punasipulisilpun ja smetanan kanssa.

Ohje: Perunablinit 

Innostu leipomaan ylijääneestä muusista

Perunarieskat on yksi perinteisimmistä, helpoimmista ja maukkaimmista tavoista hyödyntää muusintähteet. Sekoita vain muusin joukkoon jauhoja, suolaa sekä juoksevaa rasvaa, kuten voisulaa tai juoksevaa margariinia ja taputtele taikina pellille ohuehkoiksi rieskoiksi. Uunilämpimät perunarieskat voinokareen kera katoavat hetkessä parempiin suihin. 

Voit vaihdella jauhoja kaapin sisällön mukaan ja siten perunarieskoista on mahdollista tehdä vaikka gluteenittomia. Vaihtoehtoisesti voit leipoa rieskat myös kokonaan hiivaleipä- tai ohrajauhoon. 

vaivattomat perunarieskat

Muusin tähteistä valmistettavat perunarieskat ovat suosikkeja syystä. Uunilämpimät perunarieskat voinokareen kera katoavat hetkessä parempiin suihin. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Vaivattomat perunarieskat

Uskoisitko, että pottumuusin tähteet taipuvat myös makeaksi piirakkapohjaksi? Kyllä vain! Syksyinen puolukkatoscakakku saa mehevyytensä ja mainion rakenteensa taikinaan lisätystä perunasoseesta. Voit käyttää puolukoiden tilalla myös viini­marjoja, kirsikoi­ta, karpaloita, pieniä kriikunoita tai esimerkiksi luumuja.

puolukkatoscakakku

Puolukkatoscakakku on täydellinen syy tehdä perunasosetta vähän reilumpi satsi kerralla. Pohjan mehevyys piilee taikinaan upotetussa pottumuusissa. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Puolukkatoscakakku

Muusin tähteet sopivat tietysti myös suolaiseen piirakkaan. Nypi keskenään 150 g voita, 4 dl vehnäjauhoja, 3 dl perunasosetta sekä 1 tl leivinjauhetta ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle. Lisää päälle haluamasi täytteet ja paista piirakkaa uunin alatasolla puolisen tuntia. 

Lue myös: Suolainen piirakka x 10 – klassikkoja ja uusia makuja


Kotilieden ruokaryhmässä jaetaan parhaat ideat ruoanlaittoon – tervetuloa mukaan sisäpiiriin!

$
0
0

Tule mukaan huippumukavaan seuraamme uuteen ruokaryhmään! Löydät ryhmän Facebookista nimellä Kotilieden ruokaryhmä. Ryhmässä jaamme parhaita ideoita niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin, lautaselle ja lasiin.

Hyvä ruoka ja hyvä juoma – Kotilieden ruokaryhmässä etsimme myös täydellisiä ruoan ja juoman liittoja. Kuva: Pekka Holmström

Liittyessäsi ryhmään näet ensimmäisten joukossa toimituksemme tekemät ajankohtaiset ruokauutiset, saat sesongin parhaat reseptit sekä nerokkaimmat keittiövinkit arkeen ja juhlaan.

Kotilieden ruokaryhmä

Makaronilaatikko voi joskus olla se viikon kohokohta. Kuva: Jorma Marstio

Ruoanlaiton ei tarvitse olla tiukkapipoista, se voi olla hauskaa ja välillä myös vähän hullua. Keittiöön kuuluvat onnistumiset ja mokailut.

Makaronilaatikon kanssa voi välillä avata vaikka skumppapullon, vai mitä?

Kotilieden ruokaryhmässä myös sinä pääset jakamaan parhaat ruokavinkkisi ja omia ruokakuviasi. Ryhmässä nimittäin jaetaan kaikkien iloksi herkullisimpia ohjeita ja ruokailmiöitä sekä poimitaan muiden vinkeistä inspiraatiota.

Kerro rohkeasti muille, mitä teillä syödään tänään ja jaa kokemuksiasi, tietoa ja taitoa. Paras hyöty syntyy yhdessä tekemällä!

Kotilieden ruokaryhmä on herkullinen paikka ruokafiilistelijöille

Kotilieden ruokaryhmä on paikka, jossa voi kysyä apua ajankohtaiseen keittiöongelmaan tai visaiseen ruokapulmaan. Ryhmästä voit ammentaa lautaselle helppoja arkea avustavia ohjeita sekä vaativampia ruokia viikonlopuksi ja juhliin.

Vispipuuro tuo ihania makumuistoja lapsuudesta. Kuva: Ari Heinonen

Jaamme maanantaisin ryhmässä Kotilieden viikon ruokalistan, josta saat nerokkaita ja ajankohtaisia ideoita arjen kokkailuun. Viikon mittaan jaamme myös runsaasti uutisia, vinkkejä, videoita ja niksejä inspiraatioksi omaan kokkailuusi.

Liity mukaan täällä

Liity mukaan Kotilieden ruokaryhmään!

Seuraa myös sivuamme Facebookissa ja Instagramissa!

Kotilieden ruokaryhmässä puhutaan luonnollisesti kotimaisten raaka-aineiden puolesta ja sesongin parhaista raaka-aineista. Kuva: Sampo Korhonen

Keikauskakku – 7 herkullista reseptiä, kokeile myös suolaista versiota!

$
0
0

Keikauskakku on 1970-luvun klassikkokakku, jonka yksinkertaisuus, kauneus ja mehevyys viehättävät edelleen. Eikä ihme! Kakku on helppo leipoa ja onnistuu aina. Keikauskakussa on myös se hyvä puoli, ettei kakun ulkonäöstä tarvitse huolehtia laisinkaan. Aina syntyy kaunista.

Lue myös: Tarte tatin -omenapiirakka valmistuu vain 4 raaka-aineesta

Retrokakun pohjalle laitettiin 70-luvulla ananasviipaleita, mutta keikauskakusta saa monenlaisia moderneja muunnoksia hedelmiä, mausteita ja lisukkeita vaihtamalla. Herkullinen ja näyttävä keikauskakku syntyy esimerkiksi omenoista, luumuista, päärynöistä, raparpereista tai vaikkapa veriappelsiineista. Ja voipa sen mainiosti tehdä myös suolaisena.

Modernista otteesta huolimatta kakun perusfilosofia on ennallaan. Keikauskakku on leivonnainen, jonka pohjalle leivotaan kerros hedelmiä sekä voista, sokerista ja mausteista keitetty siirappi. Paistamisen jälkeen kakku käännetään ylösalaisin, jolloin karamellisoituneesta pohjakerroksesta tulee kakun kauniin koristeinen pinta.

Klassinen ylösalaisin käännettävä leivonnainen on ranskalainen voitaikinasta valmistettava omenapiirakka tarte Tatin, joka kypsennetään alusta loppuun valurautaissa pannussa. Tarte Tatin on haastavan leivonnaisen maineessa. Toisinaan omenat palavat, toisinaan paistuvat vain osin, joskus taas tarttuvat kiinni pannun pohjaan. Kakkuvuokaan leivottu keikauskakku sen sijaan onnistuu lähes takuuvarmasti.

Keikauskakku joka tilanteeseen

Tämä keikauskakku on pomminvarma leivonnainen, jonka ohje kannattaa ottaa haltuun. Mehe­vä keikauskakku leivotaan veriappelsiineista, mutta syksyllä pohja toimii konjakilla tai calvadoksella maustettujen omenoiden tai luumujen kanssa, kesällä ohje taipuu mus­tikka-­ tai rapar­perikakuksi.

Ohuet sitrusviipaleet keitetään ensin siirapissa ja ladotaan sitten kakkuvuoan pohjalle. Päälle kaadetaan taikina, johon mantelijauhot tuovat ekstramehevyyttä. Paistetun leivonnaisen pintaan pistellään haarukalla reikiä, päälle valutetaan appelsiiniliköörin maustama siirappi ja kakku kumotaan tarjolle vasta sitten. Näin kakku on sekä kaunis että taatusti mehevä.

keikauskakku veriappelsiineista

Supermehevä keikauskakku syntyy, kun kostutat kakun paiston jälkeen appelsiinisiirapilla. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Keikauskakku veriappelsiinista

Keikauskakku luumuista

Keikauskakku luumuista maistuu perheen pienimmillekin, sillä sitä ei mausteta alkoholilla, vaan leivonnaista piristävät kakun pinnalle ripotellut pistaasipähkinät. Superhelppo keikauskakku valmistuu ilman siirapin keittämistä. Lohkotut luumut, fariinisokerin ja voisulan voi latoa sellaisenaan suoraan kakkuvuoan pohjalle. Herkullisen keikauskakun kanssa maistuu kardemummalla säväytetty kermavaahto.

luumukeikauskakku

Luumuista tehty keikauskakku viimeistellään pistaasipähkinöillä ja tarjotaan kardemummalla säväytetyn kermavaahdon kera. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Keikauskakku luumuista

Banaania ja maapähkinävoita

Jos rakastat banaanin ja maapähkinävoin herkullista yhdistelmää, tämä keikauskakku on sinulle. Siinä makeaksi karamellisoituneet banaanit saavat seurakseen maapähkinävoin maustaman kakkutaikinan. Banaani-maapähkinä tarte Tatin on todellinen sokerihiiren unelma, joten sitä raikastamaan kannattaa kaveriksi pyöräyttää pallo vaniljajäätelöä tai vatkata vaikkapa nokare rahkan rikastamaa kermaa. 

banaani-maapähkinä tarte tatin

Banaanilla ja maapähkinävoilla silattu keikauskakku taltuttaa kovimmankin makeannälän. Kuva: Paula Kukkonen

Ohje: Banaani-maapähkinä tarte Tatin

Suolainen keikauskakku kirsikkatomaateista

Keikauskakku sopii myös suolaiseen kahvipöytään. Makeiksi paahtuneet kirsikkatomaatit saavat seurakseen vuohenjuustoa sekä basilikaa. Helppoakin helpompi taikina poimitaan valmiina kaupan pakastealtaasta. Kirsikkatomaatti-vuohenjuusto Tatin ei kaipaa seurakseen lisukkeita tai kastikkeita, vaan supermehevä piirakka sulaa suuhun sellaisenaankin.

kirsikkatomaatti-vuohenjuusto Tatin

Uunissa makeiksi paahtuneet kirsikkatomaatit saavat makuparikeen aromikkaan vuohenjuuston. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Kirsikkatomaatti-vuohenjuusto Tatin

Tarte Tatin porkkanoista

Tarte Tatin porkkanoista leivotaan klassista ranskalaista keikauskakkua mukaillen kokonaan valurautaisessa paistinpannussa. Makeiksi karamellisoituneet porkkanat saavat makuparikseen seesaminsiementahnaa eli tahinia sekä vuohenjuustoa, jotka muodostavat verrattoman makuliiton. Kun taikina vielä mehevöitetään parmesaanijuustolla, katoaa piirakka syöjiensä suihin ennätysvauhtia.

tarte tatin porkkanasta

Klassikkotorttuna tunnettu Tarte Tatin leivotaan tällä kertaa porkkanoista. Kuva: Roope Permanto

Ohje: Tarte tatin porkkanoista

Mausteet järjestykseen – näin saat maustekaapistasi toimivan

$
0
0

Kuivatut mausteet säilyvät hyvänä melko pitkiäkin aikoja, mutta eivät sentään ikuisesti. Vaikkei ulkoisia merkkejä pilaantumisesta näkyisikään, mausteiden teho alkaa ajan myötä heiketä. Vanhentuneissa tuotteissa ei ole enää hyvää mausteista makua, joka antaisi ruoalle toivottua aromia. Mausteiden osuus hyvän aterian hinnasta on pieni, mutta merkitys maulle on suuri.

Lue myös: Maustetahnat testissä – näin käytät niitä ruoanlaitossa

1. Säilytä mausteet näin

Mausteiden pahimmat viholliset ovat valo, lämpö ja kosteus. Lieden päälle sijoitettu maustekaappi ei ole hyvä paikka mausteiden säilytykseen, sillä liedeltä nouseva lämpö, höyry ja rasvan käry saavat mausteet kokkaroitumaan ja menettämään makuaan. Väärän säilytyksen vuoksi mausteiden aromit saattavat haihtua jo muutamassa viikossa.

Siirrä mausteet lieden päältä erilleen lämpenevistä laitteista esimerkiksi käden ulottuville vetolaatikkoon, josta niitä on myös helpompi selata. 

mausteet hyllyllä

Säilytätkö mausteita lieden päällä hyllyllä? Ei kannata! Lämpö, valo ja kosteus ovat mausteiden pahimmat viholliset. Kuva: iStock

2. Mausteita ei kannata hamstrata

Kokonaiset mausteet pysyvät oikein säilytettyinä käyttökelpoisina noin viisi vuotta, herkät yrtit ja jauhetut mausteet korkeintaan kolme vuotta. Parasta siis olisi ostaa esimerkiksi korianterin- ja juustokuminansiemenet kokonaisia, paahtaa ne pannulla ja jauhaa huhmareessa tarpeen mukaan. Pieni vaivannäkö palkitaan intensiivisemmällä maulla.

Mausteita kannattaa ostaa käyttömäärän mukaan, mikä yleensä tarkoittaa melko pieniä eriä. Suuret säästöpakkauset voi jakaa kavereiden kanssa pienempiin eriin. Tarkkaile parasta ennen -päiväyksiä, tarkista mausteiden maku ja heitä vanhentuneet sekä tehonsa menettäneet mausteet ronskisti pois. 

mausteet

Kokonaiset mausteet säilyvät valmiiksi jauhettuja paremmin. Paahda siemenet pannulla ja jauha ne itse morttelissa. Pieni vaivannäkö palkitseen maussa moninkertaisesti. Kuva: Kristiina Kurronen

3. Purkki vai pussi?

Paras säilytysastia mausteille on tiivis lasipukki. Se suojaa mausteita maustepussia paremmin lämmöltä ja kosteudelta. Käytä lasipurkissa olevat vanhat mausteet tarkasti pois ja pese ne ennen kuin tyhjennät niihin uudet maustepussit. Merkitse myös parasta ennen -päiväys esimerkiksi purkin pohjaan liimattavalla teipinpalalla.

Jos kuitenkin säilytät mausteita pussissa, sulje pussin suu tiukasti. Avaa maustepussi tai -purkki vasta tarvittaessa, sillä avaamattomassa paketissa mauste säilyy avattua paremmin.

masutepurkit

Mausteet säilyvät parhaiten tiiviissä lasipurkeissa lämmöltä, kosteudelta ja valolta suojattuna. Kuva: Mirva Kakko

Siivoa maustekaappisi näin:

  • Tyhjennä maustekaappisi ja pyyhi hyllyt sekä purkkien pohjat huolella rasvaa irrottavalla pesuaineella.
  • Käy mausteet läpi ja heitä vanhentuneet ja makunsa menettäneet surutta pois. Jätä vanhentumisvaarassa olevat mausteet esiin ja hyödynnä ne mahdollisuuksien mukaan lähipäivien ruoissa.
  • Jos löydät samaa maustetta useammasta avatusta pussista, yhdistä pohjat samaan purkkiin. Älä kuitenkaan sekoita avattua ja avaamatonta maustetta keskenään. 
  • Järjestä maustekaappisi niin, että luottomausteesi ovat käden ulottuvilla ja harvoin käytettävät esimerkiksi ylähyllyllä tai laatikon perällä. Loput mausteista voi luokitella esimerkiksi käyttötarkoituksen mukaan: yrtti-, leivonta-, intialaisiin mausteisiin jne.

Lähteet: Meira.fi

Leivitys: Näin onnistut paneroinnissa ja saat aikaan rapean kuorrutteen

$
0
0

Leivitettäväksi sopii melkein mikä vain tofupihveistä munakoisoviipaleisiin. Juuri se tekee paneroinnista niin kovin koukuttavaa. Kun paneroidaan, ovat mahdollisuudet lähes rajattomat.  

Lue myös: Itse tehdyt kalapuikot – näillä ohjeilla onnistut!

Leivitys on helppoa ja yksinkertaista. Superrapeaan lopputulokseen pääsee kunhan muistaa muutaman vinkin.

kalapuikot pakasteseitistä ja timjamiperunat

Rapeat kalapuikot pakasteseitistä tarjoillaan fish and chipsien tapaan uuniperunoiden ja mausteisen ketsupin kanssa. Seesaminsiemenet tuovat pinnan leivitykseen maukkan lisätwistin. Kuva: Jorma Marstio

Superrapean pinnan salaisuus on panerointi tuplasti

Yksinkertaisessa leivityksessä raaka-aine kuorrutetaan vain kananmunalla ja korppujauholla, mutta kun haluat superrapean pinnan, ota avuksi tuplapanerointi. Toisin sanoen, pyörittele paneroitava raaka-aine ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhoissa. 

Käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Älä painele aineksia lujasti kiinni. Saat ilmavamman lopputuloksen, kun jätät kuorrutteen kevyesti pinnalle. Ripottele lopuksi ylimääräiset kuorrutteet pois.

wieninleikkeet broilerista

Paneroidut wieninleikkeet broilerista ovat minikokoinen versio kasariherkusta, joka tarjotaan sitruunan, anjovisten ja kapristen kanssa. Nuiji broilerinfileet ohuiksi, jotta ne kypsyvät nopeasti. Kuva: Riikka Hurri

Muista mausteet leivityksessä!

Toinen vinkki maukkaaseen panerointiin on huolellinen maustaminen. Mausta tai marinoi paneroitava tuote ja ripottele mausteita myös jokaiseen panerointikerrokseen – siis sekä vehnä- ja korppujauhojen että kananmunan joukkoon. Näin paksu leivitys on sekä rapea että maukas!

Jos haluat panostaa, vaihda tavalliset korppujauhot japanilaisiin panko-korppujauhoihin. Niiden hiutaleet ovat suuria ja ilmavia. Siksi kuorrutuksestakin tulee rapeampi ja maukkaampi kuin perinteisiä, hienojakoisia korppujauhoja käytettäessä. Pankojauhoja löydät hyvin varustettujen ruokakauppojen aasiahyllystä.

Voit tehdä korppujauhot myös kuivahtaneesta leivästä. Surauta korpuksi kuivahtanut leipä monitoimikoneessa jauhoiksi tai raasta se vaikka käsiraastimella. Lisätwistiä ja makua kuorrutteeseen saat seesaminsiemenillä, pähkinärouheilla tai vaikkapa maissihiutaleilla.

corn flakes -turska ja korianteriaioli

Corn flakes turska ja korianteriaioli on englantilaisen katuruoan, fish and chipsin, innoittama kalaruoka. Turskapalat leivitetään maissihiutaleilla ja dipataan korianteriaioliin. Kuva: Kristiina Kurronen

Uppopaistamalla parasta

Mitä tahansa sitten leivitätkään, kypsennä se pannulla reilussa määrässä öljyä. Parhaan lopputuloksen saat uppopaistamalla. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Jos haluat olla tarkka, käytä apuna digitaalista lämpömittaria. 

Lue myös: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti

Paista yksi tai korkeintaan kaksi tuotetta kerrallaan, jotta ne paistuvat tasaisesti eikä öljy viilene liiaksi. Reikäkauha on uppopaistajan oiva apuväline, jolla saat ruoan helposti ylös kuumasta öljystä. 

Siirrä paneroidut ruoat valumaan hetkeksi talouspaperin päälle, jotta enin rasva imeytyy pois. Tarjoile ruoka heti, muutoin rapeasta pinnasta ei ole tietoakaan.

Jos haluat herkutella kevyemmin, paneroidut pihvit voi paistaa pannun sijasta uunissa, kevyemmin ilman paistorasvaa. Mallia voi ottaa vaikka pankopaneroiduista kananuijista. Maukkaan dipin kera tarjottuna lopputulos ei häviä rasvassa käristetylle. 

Ohje: Pankopaneroidut kananuijat

pankopaneroidut kananuijat, leivitys

Paneroidut eli leivitetyt kananuijat ovat niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Japanilainen panko-korppujauho takaa superrapean lopputuloksen. Kananuijat voi kypsentää kevyesti myös uunissa ilman rasvaa. Kuva: Kristiina Kurronen

Leivitys eli panerointi antaa makua esimerkiksi näihin suosikkiruokiin:

Seesami-juustopaneroitua seitiä

Wieninleikkeet broilerista

Corn flakes turska ja korianteriaioli

Pakasteseiti muuntuu näillä resepteillä herkuksi – nosta sei uuniin, paista pannulla, sujauta keittoon

$
0
0

Pakasteseiti pelastaa, jos kaupan kalatiskistä ei löydy edullista vaihtoehtoa. Pakastealtaasta poimittu seiti tuo kaivattua vaihtelua tuttujen arjen kalaruokakonkareiden lohisopan, kalapuikkojen ja uunilohen rinnalle.

Lue myös: Pakastekala muuntuu moneksi – katso nämä vinkit ja teet helposti maukasta kalaruokaa!

Pakasteseiti on monipuolinen ja helposti käsiteltävä raaka-aine. Seitin valmistus on vaivatonta, ja siitä voi keittää kattilallisen keittoa, valmistaa muhevan uuniruoan tai paistaa rapeaksi pannulla. Myös lasten lemppari, kalapuikot, on helppo tehdä pakasteseitistä.

yrtti-juustokuorrutettua seitiä

Paksteseitikö muka tylsää ja mautonta? Höpsis! Seesami-juustopanerointi takaa maun ja mehevyyden. Muusia kaveriksi ja kyllä kelpaa! Kuva: Kristiina Kurronen

Paista seiti meheväksi pannulla

Jos paistat seitifileet pannulla, kannattaa kala ottaa ajoissa sulamaan. Kalafileet poistetaan pahvipakkauksesta ja niiden annetaan sulaa rauhassa yön yli jääkapissa tai omassa pussissaan kylmässä vedessä noin parin tunnin ajan. Siten seitifileet on helppo irrotella tosistaan ja tarvittaessa paloitella sopivan kokoisiksi paloiksi. Sulaneet kalafileet myös paistuvat tasaisesti sekä pinnalta että sisäpuolelta.

Panerointi tekee seitifileistä erityisen maukkaita ja mausteita vaihtamalla niistä saa aina uuden makuisia. Superrapean pinnan saat aikaan tuplapaneroinnilla. Pyöräytä kalafileet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi vielä korppujauhoissa. Jos haluat panostaa, satsaa japanilaisiin panko-korppujauhoihin. Ne ovat ilmavampia eivätkä murusta kuten korppujauho. Pankojauhoilla ruoan pinnasta tulee jännän rapea.

Myös erilaisilla lisukkeilla kala-ateriaan saa helposti vaihteua. Lasten lemppari, kalapuikot tarjoillaan fish and chips -tyyliin lohkoperunoiden sekä mausteisen ketsupin kanssa ja yrttikuorrutettu seiti ruokaisan pesto-riisisalaatin kera. Seesami-juustokuorrutetun seitin  kylkeen puolestaan sopii pinaatilla ja parmesaanilla maustetun perunamuusi.

yrttikuorrutettu seiti ja pesto-riisisalaattia

Pakasteseitin uusi maku syntyy parmesaani-yrttikuorrutuksesta. Lisänä maistuu pestolla maustettu ruokaisa riisisalaatti. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohjeet:

Kalapuikot pakasteseitistä

Seesami-juustopaneroitua seitiä

Yrttikuorrutettua seitiä ja pesto-riisisalaattia

Hauduta pakasteseiti muhevaksi uunissa

Uuniin pakasteseitin voi sujauttaa vaikka jäisinä, tosin fileiden sulatus ennakkoon nopeuttaa kypsymistä jonkin verran. Aseta kalat voideltuun uunivuokaan tai kypsennä meheviksi maukkaassa kastikkeessa.

Sweet chili -seitissä on kermainen kastike ja pieni miellyttävä takapotku. Lopputulos ei kuitenkaan ole liian tulinen, joten se maistuu myös perheen pienimmille.

sweet chili -seiti

Arjen maukas kala­-ateria syn­tyy pakastesei­tistä, joka upote­taan herkulliseen sweet chili -­ker­makastikkeeseen. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Sweet chili -seiti

Sujauta seiti soppaan

Kalakeiton valmistaminen pakasteseitistä on vaivatonta, sillä kalaa ei tarvitse erikseen perata eikä tuotteesta riippuen edes paloitella. Pakasteseiti on kiinteälihaista ja siksi hyvä valinta keittoihin. 

Pakasteseitiä keitetään noin 5-7 minuuttia hiljaa kuplivassa liemessä, jotta liha ei hajoa vaan kiinteytyy. Kala on kypsää, kun liha on muuttunut väriltään täysin valkoiseksi. Nopean valmistusajan vuoksi seiti lisätään keittoon vasta loppuvaiheessa, kauemmin kypsyvien perunoiden ja kasvisten jälkeen. 

Kalakeitosta voi helposti valmistaa erilaisia versioita. Tämä makumaailmaltaan Aasiaan suuntaan nojaava kookos-kalakeitto onnistuu lohen lisäksi mainiosti myös pakasteseitistä ja maistuu niillekin, jotka eivät perinteisestä kalakeitosta niin välitä. Keittoon tulee kalan ohella rutkasti kasviksia sekä nuudeleita ja maukas kookoksinen liemi viimeistelee sopan.

Välimeren pakastekalakalakeittoa ei kyllästetä kermalla, vaan se keitetään sakean tomaattisena. Tomaattinen liemi tekee keitosta maukkaan ja ruokaisan. Välimeren hengessä soppaan ujutetaan myös oliiveja sekä tuoreita yrttejä.

kookos-lohikeitto

Kalakeiton itämainen twisti syntyy kookosmaidosta ja inkivääristä. Nuudelit ja pinaattikiinankaali eli paksoi ovat herkullisia sattumia perinteisten perunoiden ja keittojuuresten sijaan. Kuva: Norman Ojanen

Ohjeet:

Kookos-lohikeitto

Välimerellinen pakastekalakeitto 

Viewing all 1123 articles
Browse latest View live