Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all 1124 articles
Browse latest View live

Vihersalaatti x 4 – näin saat lisukesalaatista maukkaan

$
0
0

Vihersalaatti on helppo muunneltava. Unohda hetkeksi kurkulla ja tomaatilla höystetty salaatti ja kokoa jännittävä lisukesalaatti pelkästä vihreästä. 

Lue myös: Sopiva salaatti joka tilanteeseen – 10 herkullista ohjetta

1. Vihreää sen kaikissa sävyissä

Valitse vihersalaatin pohjaksi rapealehtinen lajike, kuten frisee, jääsalaatti tai esimerkiksi sydänsalaatti. Ne pysyvät mehevinä ja rapeina eivätkä nuupahda, vaikkei salaattia heti tarjoilisikaan. 

Rapeiden salaatinlehtien lisäksi joukkoon kannattaa sekoittaa avokätisesti paria muutakin lajiketta makua tuomaan. Revi joukkoon pippurista rucolaa, hapokasta viinisuolaheinää tai suosikkiyrttejäsi. Basilika, lehtipersilja, ruohosipuli, jopa minttu toimivat lisukesalaatissa täydellisesti. 

Lue myös: Salaattilajikkeet

Vihersalaatti saa uutta jujua, kun lisäät joukkoon ohuiksi suikaleiksi leikattua fenkoilia, omenaa tai vaikkapa retiisiä.

yrtit

2. Käsittele salaaatti oikein

Vaikka valitsisitkin rapealehtisen salaatin, se ei pysy sellaisena, jos et käsittele sitä oikein.

Salaatinlehdet kaipaavat huolellista pesua ihan jo siitä syystä, että mahdolliset mullat huuhtoutuvat pois. Irrota lehdet kerästä ja upota ne kylmällä vedellä täytettyyn astiaan, esimerkiksi salaattilingon kulhoon. Kylmä vesi tekee salaatista myös rapeampaa.

Anna salaatin liota vedessä pari minuuttia kaikessa rauhassa, jotta hiekka ja multa painuvat pohjalle. Kuivaa salaatinlehdet sitten huolella salaattilingossa hurauttaen. Jos et omista linkoa, voit kuivata salaatin esimerkiksi kevyesti keittiöpyyhkeellä painellen. Salaatin on oltava kuivaa, jotta kastike tarttuu siihen.

Revi salatinlehdet kulhoon ronskeiksi paloiksi. Näin lehdet säilyvät rapeampina kuin veitsellä hienonnettuna.

vihersalaatin valmistus

3. Ota käyttöön suurin kulhosi tai laakea vati

Valitse tarjoiluun riittävän suuri kulho tai vaikka laakea vati, jotta pohjimmaiset salaatinlehdet eivät liiskaannu päällimmäisten alle. Salaatti maistuu paremmalta ilmavasti tarjottuna niin, ettei sitä ole sullottu tiiviisti liian pieneen kulhoon. Näyttävä tarjoiluastia on myös ruokapöydän katseenvangitsija.

vihersalaatti kulhossa

4. Vihersalaatti vaatii makua

Suhtaudu vihersalaattiin kuin mihin tahansa ruokaan. Aivan kuten jauhelihakastikekin, myös lisukesalaatti kaipaa makua ja mausteita – suolaa ja pippuria unohtamatta. 

Simppelin kastikkeen sekoitat oliiviöljystä ja sitruunamehusta tai esimerkiksi balsamiviinietikasta sekä rouhaisusta suolaa ja pippuria. Halutessasi voit lisätä makeutta sokerista tai hunajasta, lisämakua dijoninsinapista. 

Lue myös: 5 x salaatinkastike – ota haltuun helppojen kastikkeiden salat

Voit tehdä kastikkeen suoraan salaattikulhon pohjalle ja lisätä salaatin joukkoon sitten kevyesti käsin pöyhien ja nostellen. Jos sekoitat kastikkeen erillisessä astiassa, valuta kastiketta ohuelti jokaisen salaattikerroksen väliin.

Jos et pidä tuhdin öljyisestä salaatista, vaan kaipaat salaattiin vain kevyesti makua, kokeile tätä kikkaa: Lorauta salaattikulhon pohjalle tilkka oliiviöljyä ja pyyhkäise se hakaistun valkosipulinkynnen avulla kulhon reunoille. Lisää salaatti, ripauta joukkoon aavistus suolaa ja sekoita. Näin salaatti saa kevyen kastikehunnun ja hennon vivahduksen valkosipulia.

Lisää kastike salaatin joukkoon vasta juuri ennen tarjoilua, sillä öljyinen kastike tutisuttaa erityisesti hentolehtisiä salaatteja sekä yrttejä.

vihersalaatti kastikkeella


Paahdetut kaurahiutaleet – näin valmistat ne helposti

$
0
0

Paahdetut kaurahiutaleet syntyvät helposti. Paahtaminen tuo kaurahiutaleille herkullisen maun ja aamupuurosi nousee aivan uudelle tasolle.

Lue myös: Paahdettu kaurapuuro – rakastu uudelleen puuroon: ”Parasta kaurapuuroa mitä olen koskaan syönyt!”

Paahtaminen antaa kaurahiutaleille mukavan pähkinäisen makuvivahteen ja etukäteen paahdettujen hiutaleiden puuroutumisaika lyhenee vähän, koska ne ovat ikäänkuin esikypsennetty valmiiksi.

Paahdetut kaurahiutaleet ja niistä tehty maito.

Paahdetuista kaurahiutaleista voi tehdä esimerkiksi puuroa. Kuva: iStock

Paahdetut kaurahiutaleet valmistuvat helposti

Paahdetut kaurahiutaleet valmistuvat kahdella tavalla: uunissa paahtamalla tai kattilassa, jossa myös keität puuron. Myös esimerkiksi valurautapannu toimii hyvin paahtoalustana.

Lue myös: Kaurasta syntyvät kaikkien aikojen parhaat sämpylät – ammattileipuri: ”Kaura on kotisämpylöiden superaine”

  1. Uunissa paahtaminen: paahda kaurahiutaleet uunissa, jos teet niitä suuremman määrän kerralla. Paahtamisen jälkeen hiutaleet voi säilöä ilmatiiviiseen purkkiin ja hyödyntää myöhemmin. Kuumenna uuni 175–180 asteeseen. Levitä kaurahiutaleet tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Nosta paahtumaan kuumaan uuniin 10 minuutiksi. Liikuttele hiutaleita paistamisen aikana muutamaan kertaan puulastalla,jotta ne paahtuvat tasaisesti. Käytä puurossa tai purkita tiiviiseen purkkiin.
  2. Kattilassa/pannulla paahtaminen: annoskokoista puuroa varten kaurahiutaleet voi paahtaa suoraan kattilassa jossa puuro keitetään tai valurautapannulla. Paahda kaurahiutaleita laakeassa kattilassa puulastalla liikutellen. Lisää vesi ja ripaus suolaa, keitä puuro kypsäksi.

Jos paahdat kaurahiutaleita suuremman määrän kerralla ja säilöt ne purkkiin, älä  käytä rasvaa. Rasvaiset hiutaleet alkavat härskiintyä nopeasti ja hiutaleiden pähkinäisen paahteinen maku häviää.

Paahdetut kaurahiutaleet ja maito.

Paahdetuista kaurahiutaleista voi tehdä itse kauramaitoa. Mausta maito ripauksella vaniljaa tai kanelia. Kuva: iStock

Paahdetut kaurahiutaleet – kuusi tapaa hyödyntää ne

  1. Käytä paahdetut kaurahiutaleet puurossa. Saatat saada aikaan parasta puuroa mitä olet koskaan syönyt.
  2. Sekoita paahdettujen kaurahiutaleiden joukkoon kuivamausteita kuten kanelia, inkivääriä tai piparkakkumausteseosta. Niistä syntyy mainio lisuke jogurtille tai rahkalle.
  3. Paahdetuilla kaurahiutaleilla voi kuorruttaa välipalapatukoita tai käyttää niitä niiden valmistuksessa tai laittaa osaksi bliss ball -voimapallo taikinaa.
  4. Paahda kaurahiutaleiden kanssa uunissa myös pähkinöitä tai siemeniä. Saat mainion vähäsokerisen ja hyviä rasvoja sisältävän paahdetun mysliseoksen. Pähkinäsattumat tuovat kivaa suutuntumaa mysliin. Pähkinät ovat terveellistä ja monipuolista lisää kauralle.
  5. Surauta paahdetut hiutaleet runsaan veden kanssa tehokkaassa tehosekoittimessa kauramaidoksi. Itse tehty paahdettu kauramaito maistuu välipalana tai aamiaisella. Sitä voi hyödyntää myös leivonnassa maidon tapaan.
  6. Sämpylä-, leipä- ja rieskataikinaan tulee makoisaa suutuntumaa paahdetuista kaurahiutaleista. Ripottele niitä leipien päälle tai käytä suoraan taikinan joukossa korvaamaan osan jauhoista.

 

Grillattu munakoiso – katso 3 tapaa, joilla valmistat mehevän munakoisoherkun!

$
0
0

Munakoiso neuvotaan usein itkettämään ennen kypsentämistä kitkerän ja karvaan maun poistamiseksi. Välttämätöntä se ei ole, sillä uudet lajikkeet on jalostettu maultaan miedommiksi. Jos kuitenkin haluat varmistaa, ettei ruokaan jää ikävää sivumakua, ripottele munakoison leikkuupinnalle suolaa, odottele vartin verran ja huuhtele tai pyyhkäise sitten pinnalle nousseet nestepisarat sekä ylimääräinen suola pois.

Lue myös: Munakoiso on aterian kaunokainen

munakoiso viipaleina

Viipaleina grillattu munakoiso

Jos grillaat munakoison viipaleina, leikkaa se poikittain kiekoiksi tai pitkittäin ohuehkoiksi viipaleiksi.

Viipaleen paksuus vaikuttaa luonnollisesti grillausaikaan, mutta myös siihen, missä lämpötilassa viipaleet tulee kypsentää. Ohutta viipaletta kannattaa paahtaa vain hetki kuumassa grillissä, paksumpaa munakoisolohkoa tovi kauemmin epäsuorassa lämmössä. Näin munakoison pinta ei kuivahda tai pala ja sisus ehtii rauhassa pehmetä.

Ennen grillausta viipaleet voi sivellä öljyllä, maustaminen sen sijaan on hyvä tehdä vasta grillauksen jälkeen. Jälkimarinointi kannattaa, jotta öljy ja mausteet eivät pala karrelle grillin kuumuudessa. Kuuma munakoiso myös imee itseensä rutkasti makua ja grillikin säilyy siistimpänä. 

Kokeile esimerkiksi grillattuja munakoisoviipaleita valkosipulikastikkeessa: Murskaa muutama valkosipulinkynsi, sekoita joukkoon tilkka viinietikkaa ja hyvää oliiviöljyä, ripaus suolaa sekä runsaasti hienonnettua persiljaa. Kasta grillatut munakoisoviipaleet molemmin puolin mausteiseen persiljasilppuun ja nosta tarjoiluvadille.

Grillatuista munakoisoviipaleista voi pyöräyttää myös maukkaan salaatin. Intialaiseen tapaan maustettuun munakoisosalaattiin ruokaisuutta tuovat linssit ja makua seesaminsiemenet, tuoreet yrtit sekä garam masala.

Ohje: Intialainen munakoisosalaatti

intialainen munakoiso-linssisalaatti

Puolikkaina grillatut munakoisot

Ronskeina puolikkaina grillattujen munakoisojen pintaan kannattaa tehdä ristiviillot ja pintaan sivellä öljyä sekä suolaa ennen grillausta. Aseta munakoison puolikkaat grilliin leikkuupinta alaspäin ja grillaa noin viisi minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Käännä munakoisot ja grillaa niitä vielä toiset viisi minuuttia hieman miedommalla lämmöllä, kunnes sisus on kunnolla pehmennyt. 

Puolikkaina grillatut munakoisot taipuvat kokonaiseksi ateriaksi, kun kylkeen valmistaa ruokaisan lisukkeen. Kokeile munakoisoja kreikkalaisittain: Murustele kulhoon fetajuustoa, silppua sekaan oliiveja sekä ronskisti mieleisiäsi yrttejä, kuten lehtipersiljaa tai minttua sekä reilu kourallinen pinaatinlehtiä. Sekoita joukkoon kastike, jossa on hujaus oliiviöljyä ja sitruunamehua sekä mausteena maun mukaan suolaa, mustapippuria sekä tilkka hunajaa. Jaa fetasalaatti grillattujen munakoisojen päälle ja nauti.

munakoisot kreikkalaisella salaatilla

Kokonaisena grillattu munakoiso

Munakoison voi grillata myös kokonaisena, jolloin se säilyy taatusti mehevänä eikä kuivahda grillin kuumuudessa. Laita munakoisot kokonaisina suoraan hiilloksen päälle tai grilliritilälle. Kypsennys kannattaa tehdä rauhassa miedossa lämmössä välillä käännellen, jotta sisus ennättää kypsyä samettisen pehmeäksi. Pinta saa paahtua reilusti mustaksi ja kurttuiseksi. Näin ruokaan saa mukaan myös grillin tuomaa herkullista paahteisuutta. 

Pehmeäksi paahtunut munakoiso halkaistaan ja sisus kaavitaan lusikalla kulhoon. Munakoison sisuksen voi pyöräyttää maukkaaksi tahnaksi oliiviöljyn ja mausteiden kanssa. Esimerkiksi Lähi-idän tapaan maustettu munakoisotahna eli baba ganoush kuuluu meze-pöydän perinteisiin antimiin. Pehmeiksi paahdetuista munakoisoista pyöräytetty tahna viimeistellään sitruunanlohkoilla sekä granaattiomenan siemenillä ja nautitaan tyypillisesti pitaleipien kera, mutta yhtä hyvin sen voi tarjota myös grilliruokien, kuten broilerin kyljessä.

Ohje: Munakoisotahna eli baba ganoush

munakoisotahna eli baba ganoush

Paahdettu kaurapuuro – rakastu uudelleen puuroon: ”Parasta kaurapuuroa mitä olen koskaan syönyt!”

$
0
0

Paahdettu kaurapuuro ei ole uusi keksintö, mutta harvoin tulee ajatelleeksi, että puuron voi tehdä muullakin tavalla, kuin kaatamalla kattilaan vettä ja lisäämällä hiutaleet kiehumaan.

Lue myös: Paahdetut kaurahiutaleet – näin valmistat ne helposti

Idea paahdetusta kaurapuurosta syntyi Kotilieden toimittajan Viron vierailulla. Ruokatoimittaja kävi matkalla Virossa ja löysi marketista paahdettuja kaurahiutaleita. Virossa ne ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Veski Mati -myllyn tuotteita myydään lähes jokaisessa marketissa ympäri Viroa. Paahdetut kaurahiutaleet ovat virolaisten aamiaispöydässä siis jo normi. Suomesta ei löydy valmiita paahdettuja kaurahiutaleita, joten joudumme ne valmistamaan itse tai tuomaan tuliaisena Virosta.

Paahdettu kaurapuuro

Ylhäällä vasemmalla paahdetut kaurahiutaleet. Veski Mati -myllyn hiutaleista tulee herkullinen puuro. Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Ostin pussillisen paahdettuja kaurahiutaleita Virosta. Siellä viljatuotteiden paahtaminen on ihan normi. Myös muita hiutaleita ja jyvärouheita saa valmiiksi paahdettuna. Suomessa ei taida kukaan valmistaa vastaavia tuotteita. Malmgårdin tilalta olen löytänyt mahtavia valmiiksi paahdettuja kaura-, emmer- ja ruisjyviä, jotka ovat ”pippurimyllyssä”, josta niitä voi raastaa suoraan ruokaan. Mutta valmiiksi pussitettuja paahdettuja hiutaleita en ole nähnyt vielä myynnissä. Paahdetuista kaurahiutaleista tuli parasta puuroa mitä olen koskaan syönyt”, Mansikkamäki kertoo.

Lue myös: Mitä Virosta kannattaa ostaa? Näitä parin euron tuliaisia et todellakaan olisi keksinyt itse

Paahdettu kaurapuuro – näin valmistat sen

Paahdetun kaurapuuron voi tehdä suoraan kattilassa. Tällä tavoin valmistettu kaurapuuro tuo vaihtelua perinteiseen puuroon, jossa hiutaleet lisätään suoraan kiehuvaan veteen.

Mittaa tarvitsemasi määrä hiutaleita suureen kattilaan. Laita levy päälle keskilämmölle. Paahda hiutaleita kuumassa kattilassa puulastalla hiutaleita pikkuhiljaa liikutellen. Kun hiutaleet ovat saaneet vähän väriä, lisää vesi ja ripaus suolaa. Keittele puuro pehmeäksi.

Lue myös: Perinteinen kaurapuuro 

Tarpeeksi suuri kattila takaa tasaisen lopputuloksen. Halkaisijaltaan tarpeeksi suuressa kattilassa on pohjapinta-alaa sen verran, että hiutaleet jakautuvat tasaisemmin pohjalle ja paahtuvat kauniisti. Toki voit paahtaa kaurahiutaleet esimerkiksi myös uunissa. Silloin niitä kannatta tehdä kerralla suurempi satsi ja purkittaa tiiviiseen purkkiin jatkokäyttöä varten.

Paahdettu kaurapuuro – kolme hyvää syytä syödä sitä

  1. Vaihtelu. Silloin kun tavallinen puuro kyllästyttää, kokeile paahdettua kaurapuuroa.
  2. Maku. Se on yksinkertaisesti paljon parempaa kuin peruspuuro.
  3. Terveellisyys. Kauran terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Kaura alentaa kolesterolia, ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pitää nälkää ja tasaisen verensokerin ja hellii vatsaa sekä suolistoa.

Milloin kurkku on kypsä? Koko ei takaa makua – pienempi on parempi

$
0
0

Milloin kurkku on kypsä? Aloitteleva kotipuutarhuri ei välttämättä osaa arvioidan milloin kurkku on kypsä poimittavaksi. Kokosimme muutaman vinkin kypsän kurkun tunnistukseen. Sadonkorjuulle ei ole yhtä tiettyä aikaa. Eri lajikkeet kasvavat eri tahtiin.

Lue myös: Kurkku raikastaa kesäherkut – poimi parhaat ideat kokkailuun

Milloin kurkku on kypsä?

  1. Kurkkulajikkeita on monia, joten kaikki eivät kypsy samaan aikaan. Jos poimit välillä pieniä alkusadosta, saattaa olla, että saat vielä lisää saman sadon aikana. Kurkkua voi korjata koko kasvukauden ajan.
  2. Tunnista väristä. Kurkku on tumman vihreä, kun se on kypsä. Keltaiseksi tai kellertäväksi  mennyt kurkku on jo ylikypsä tai jopa niin yli, ettei siinä ole mitään makua. Käytännössä se on yli-ikäinen.
  3. Jos kurkku on maantasossa ja nojaa kosteaan maahan, se saattaa mennä helpommin huonoksi, koska maa on kostea.
  4. Pienissä kurkuissa on enemmän makua kuin suurissa. Poimi osa kurkuista pieninä, saat käsityksen mausta eri kasvun vaiheissa.
  5. Pienen pienetkin kurkut ovat syötäviä. Mitä pienempänä poimit ne, sitä napakampia ja maukkaampia ne ovat. Koko ei takaa makua.
  6. Kurkussa on paras maku silloin, kun se on vähän vielä kasvuvaiheessa. Tunnistat sen hieman suiposta päästä.
  7. Kurkut tarvitsevat paljon vettä. Kuivuudessa kasvaneet kurkut ovat kitkeriä.
Milloin kurkku on kypsä? Kurkkurelissi avomaankurkuista on helppo.

Kurkkurelissi on ihana satokauden herkku. Kuva: Mirva Kakko

Hyödynnä kurkku ruoanlaitossa

  1. Kekseliästä – lämpimässä ruoassa: Risottoruoistaan tunnettu helsinkiläinen huippuravintola Muru jakoi kesällä suosikkikiksi nousseen reseptin kesärisotolle. Huippukokkien Henri AléninTimo Linnamäen ja  sommelier Samuil Angelovin omistamassa ranskalaisessa ravintolassa kokattin kurkusta ristottoa. Risotto oli muuten täysin klassisesti tehty, mutta lopuksi siihen lisättiin avomaankurkkua kuutioituna ja päälle mummon hölskykurkkuja. Uskomatonta, mutta todella herkullista ja raikasta! Lue myös juttumme täydellisen risoton kypsyydestä.
  2. Grillaa napakkaa kurkkua: hippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä rakastaa kurkkua. Napakat pikkukurkut voi hänen mukaansa jopa grillata. Leikkaa ne pitkittäin ja nosta grilliin. Pikainen kova lämpö grillaa kurkkuun grilliraidat. Tämä on mainio lisuke esimerkiksi grillilihalle. Myös Vappu Pimiä tunnustautuu kurkkufaniksi. Tässä ohje grillattuihin avomaankurkkuin Vapun tapaan.
  3. Vesipitoisen kurkun voi hyödyntää kesäruoissa. Katso Kotilieden ohje ihanalle väli- tai jälkiruokahileelle, joka tehdään kurkusta ja maukkaasta lakritsiyrtistä.
  4. Kokosimme yhteen artikkeliin useita vinkkejä. Katso miten kurkusta tehdään pikkelssiä, peruna-kurkkukeittoa tai relissiä.
Milloin kurkku on kypsä? Avomaankurkusta mainio salaatti.

Fenkoli-kurkkusalaatti on mainio lisuke arkiruoalle. Kuva: Niclas Mäkelä

 

Vispipuuro on parhaimmillaan kuohkeaa ja samettista – näin onnistut!

$
0
0

Mannasuurimoista keitetty vispipuuro tai lappapuuro on suomalainen perinneherkku, jota syödään myös Ruotsissa ja Norjassa. Sen valmistukseen tarvitset vain kourallisen raaka-aineita, kattilan, vispilän ja sähkövatkaimen sekä hitusen malttia ja aikaa.

Lue myös: Tuunaa kaurapuuro herkuksi – 6 + 1 suussa sulavaa ideaa

Vispipuuro saa uutta jujua mausteista

Perinteinen vispipuuro keitetään mannasuurimoista sekä puolukoista tai herukoista. Yhtä hyvin vispipuuron voi valmistaa myös vadelmista, mustikoista, mansikoista tai vaikka omenoista, karviaisista tai raparperin varsista. Vadelmista tai mansikoista keitetty puuro on luonnollisesti happamista puolukoista keitettyä makeampaa. 

vanilja-punaherukkavispipuuro

Ohje: Vanilja-punaherukkavispipuuro

Tuoreiden tai pakastemarjojen sijaan vispipuuro onnistuu myös valmiista mehusta, joko itse tehdystä tai kaupan valmiista. Jos kaipaat puuroon lisämakua, mausta mehu esimerkiksi vaniljalla tai ripauksella kardemummaa. Joulun aikaan vispipuuron voi keittää myös glögistä.

Jos teet vispipuuron kokonaisista marjoista, mittaa marjat, sokeri sekä vesi kattilaan ja keitä keskilämmöllä hetken aikaa, kunnes marjat mehustuvat. Pakastemarjat pehmenevät nopeasti, joten viiden minuutin kiehautus riittää. Jotta puuron rakenne olisi samettinen ja pehmeä, kannattaa marjamehu painella tiheän siivilän läpi kulhoon niin, että kuoret jäävät siivilään.

Mannasuurimot sekoitetaan kiehuvaan marjamehuun samalla koko ajan voimakkaasti vispaten, jotta suurimot eivät tartu toisiinsa ja puuroon muodostu kokkareita. Keitä puuroa sitten miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen.

Vispipuuro vadelmista

Vispipuuron kuohkea rakenne syntyy huolellisella vatkauksella ja lorauksella kermaa

Kuten nimikin kertoo, tärkeintä vispipuuron valmistuksessa on vatkaaminen. Se antaa puurolle tunnusomaisen, kuohkean rakenteen. Kuuma puuro ei vatkaudu, joten siirrä puuro kattilasta toiseen kulhoon ja jäähdytä se huolella vesihauteessa tai jääkaapissa. Peitä kulho kelmulla, se estää kuoren muodostumisen puuron pinnalle. Jos haluat puuron rakenteesta pumpulin pehmeän ja mausta samettisen täyteläisen, sekoita puuron joukkoon loraus kuohukermaa.

Jäähtynyt puuro vatkataan lopuksi sähkövatkaimella täydellä teholla kuohkeaksi vaahdoksi. Jos käytät vatkaamiseen yleiskonetta, kannattaa puuroa keittää kerralla reilu annos. Ole kärsivällinen, kuohkea rakenne ei synny hetkessä, vaan vaatii malttia ja aikaa noin vartin verran.

Tarjoa vispipuuro perinteiseen tapaan kylmän maidon ja sokerin kera tai kruunaa se astetta herkullisemmaksi esimerkiksi kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla.

Vegaaninen juustokakku sulaa suuhun – tätä ohjetta on pakko kokeilla!

$
0
0

Uskoisitko että suussa sulava juustokakku onnistuu myös täysin kasvipohjaisista aineista? Kyllä vain! Vegaanisen juustokakun täytteessä maistuu raikas sitruuna, ja pinnan viimeistelee hurmaava vadelmamarmorointi.

Ohje: Vegaaninen juustokakku New York Cheese Cake -tyyiin

Pohjaan makua ja vaihtelua vegaanisista kekseistä

Vegaanisen juustokakun pohja tehdään kuten perinteisenkin juustokakun pohja keksimurusta ja sulatetusta rasvasta. Pohjaan sopivat niin perinteiset digestivekeksit kuin kaurakeksit tai täytetyt Domino- ja Oreo-keksitkin. Näistä tuotteista suuri osa on valmistettu täysin ilman eläinperäisiä raaka-aineita, mutta tarkista tuotetiedot kuitenkin aina pakkauksesta. Kun Digestive-kekseistä valmistetun pohjan maustaa ripauksella kardemummaa tai kanelia, siihen saa helposti uutta jujua. 

Lue myös: Jäädytetty, paistettu vai kahden suklaan juustokakku? 5 parasta juustokakkua

Perinteisesti keksipohjan sekaan sulatettu voi vaihdetaan vegaanisessa versiossa margariiniin. Ole tarkka, sillä pelkkä margariini-nimitys ei takaa tuotteen vegaanisuutta. Joidenkin margariinien valmistukseen käytetään maitoproteiinia, joten tuotteen vegaanisuus selviää vain tuoteselostetta syynäämällä. Vegaanisia margariineja löytyy muun muassa Pirkalta, Sunnuntailta ja Keijulta. 

Kaunis marmorointi pukee juustokakun juhla-asuun

Vegaanisen juustokakun täyte tehdään kerman ja maitopohjaisen tuorejuuston sijaan soijajogurtista tai -rahkasta sekä kasvipohjaisesta ”tuorejuustosta”. Soijapohjaisille jogurteille ja -rahkoille on ominaista, että ne hyytyvät uunissa ja siksi ne ovat käteviä raaka-aineita vegaaniseen leivontaan. Älä siis vaihda niitä esimerkiksi kaurapohjaisiin tuotteisiin, sillä ne eivät käyttäydy samaan tapaan. Lisäksi tarvitaan vain pari lusikallista perunajauhoja pitämään täyte kiinteänä sekä tilkka sitruunamehua raikastamaan kokonaisuus. Toki täytteen maustamisessa vain mielikuvitus on rajana.

Lue myös: 10 parasta juustokakkua – näillä hurmaat taatusti!

Viimeisen silauksen tekee kevyt marmorointi. Vegaanisen juustokakun pinta koristellaan vadelmasoseella. Se valmistuu simppelisti surauttamalla vadelmat sauvasekoittimella tasaiseksi. Jos pidät makeasta, voi soseen maustaa myös ripauksella sokeria. Lusikoi seosta nokareina täytteen päälle. Vetäisy veitsellä tai tikulla täytteen ympäri riittää sekoittamaan vadelmasoseen kauniiksi kuvioiksi. Vadelmat voi halutesaan vaihtaa vaikka mustikoihin tai mustaherukoihin.

vegaaninen juustokakku

Vinkki juustokakun paistamiseen

Aivan kuten perinteinenkin juustokakku, myös vegaaninen juustokakku paistetaan miedossa lämmössä ja kakun annetaan tekeytyä vielä tovi jälkilämmössä. Näin vältät pinnan halkeilun ja repeilyn.

Lue myös: Juustokakku on juhlien kestosuosikki – näillä ohjeilla onnistut myös suolaisessa versiossa!

Mitä pienempään vuokaan täytteen kaadat ja mitä korkeampi kakku on, sitä pidempi on myös paistoaika. Kakku on valmis, kun se on keskeltä vielä hieman pehmeä, muttei enää juoksevaa. Aavistuksen hyllyvä kakku kyllä tekeytyy ja kiinteytyy loppuun jäähtyessään. Anna siis kakun levätä rauhassa yön yli jääkaapissa, jolloin se on parhaimmillaan. Ennen tarjoilua pinnan voi koristella pakastekuivatuilla vadelmilla sekä tupsauksella tomusokeria.

Täydellinen suklaakakku helposti – tarvitset vain 5 raaka-ainetta!

$
0
0

Etsitkö luottokakkuohjetta, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen, valmistuu vaivatta vain kourallisesta raaka-aineita ja hurmaa varmasti vaativammankin herkkusuun? Ranskalainen suklaakakku täyttää vaaditut kriteerit. Se maistuu taivaalliselta ja erilaisten lisukkeiden kera tarjottuna muuntuu niin joulun kahvipöydän puheenaiheeksi kuin kesäjuhlien keskipisteeksikin perinteisen mansikkakakun sijaan. Tällä suklaakakulla on vaikea, oikeastaan mahdotonta mennä vikaan. 

Lue myös: Suklaakakku vie kielen mennessään

Ranskalainen suklaakakku vaatii viisi raaka-ainetta ja 15 minuuttia

Ranskalaisen suklaakakun leipominen on kaikkea muuta kuin vaikeaa ja vaivalloista. Kaikki tarvittava löytyy, jos ei jo valmiiksi keittiön kaapeistasi, ainakin pienimmänkin lähimarketin valikoimista.

Ohje: Ranskalainen suklaakakku

ranskalainen suklaakakku

Kuohkeaksi vatkatun muna-sokerivaahdon joukkoon sekoitetaan ensin sulatettu voi-suklaaseos, lopuksi vehnäjauhot. Vältä taikinan turhaa vatkaamista. Kun jauhot on lisätty, nopea pyöräytys puuhaarukalla riittää niin, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat, mutta taikinaan ei muodostu sitkoa. Sitten kakku onkin jo valmis paistettavaksi.

Oikea kypsyys vaatii tarkkuutta

Ranskalaisen suklaakakun valmistuksessa ainoa kompastuskivi on sen paistaminen. Käytä voideltua irtopohjavuokaa, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Tarkkaa paistoaikaa on mahdotonta sanoa, sillä kakun kypsymiseen vaikuttavat niin uunien väliset erot kuin vuoan kokokin. Ohjeen suklaakakku on leivottu halkaisijaltaan 20 cm kokoiseen kakkuvuokaan. Jos käytössäsi tätä suurempi vuoka, on kakku matalampi ja paistoaika luonnollisesti lyhyempi.

Älä siis luota sokeana ohjeessa annettuun paistoaikaan, vaan tarkkaile kakun kypsyyttä paistoajan lopulla. Ranskalainen suklaakakku on valmis, kun se on reunoilta jo kypsää ja kiinteää, mutta keskeltä vielä pehmeän hyllyvää. Tällöin koostumus on juuri sopivan kostea ja mehevä. Liian kauan uunissa viipynyt suklaakakku on kuivaa, muttei toki pahaa. Reilu pallo jäätelöä tai nokare ranskankermaa pelastavat tilanteen. 

Anna suklaakakun jäähtyä rauhassa vuoassaan ja nosta se sitten jääkaappiin vetäytymään. Kakku kestää hyvin säilytystä, eikä hätkähdä vaikkei sitä syötäisikään heti. Päin vastoin, vetäytyminen yön yli jääkaapissa tekee siitä entistä parempaa. Tästä syystä ranskalainen suklaakakku onkin mitä mainioin vierastarjottava. Suklaakakku kestää myös pakastuksen. Nosta se vain ajoissa jääkaappiin sulamaan ja tupsauta päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua. 

Tarjoiluun jäätelöä ja marjoja – mitäpä muutakaan

Ranskalainen suklaakakku sopii moneen. Tuhdin suklainen herkku on täydellinen tarjottava talven juhliin ja sesongin tuoreiden marjojen kera se puolestaan taipuu myös kesäjuhlien tähdeksi. Vadelmat, mansikat, pensasmustikat, jopa kirsikat sopivat tuhdin suklaisen kakun seuraan.

Kylkeen vielä pallo vaniljajäätelöä tai itse tehtyä tuorejuustojäätelöä, nokare ranskankermaa tai esimerkiksi vaniljalla maustettua mascarponevaahtoa ja jalkaan väljävyötäröiset housut. Tätä kakkua nimittäin santsataan!


Maustetut kombuchat testissä – katso, mikä juomista sai parhaat pisteet!

$
0
0

Kombuchat maisteltiin sokkona neljän hengen testitiimissä. Testaajat arvioivat juomien makuja ja antoivat pisteitä 4–10. Jokaisen juoman lopullinen arvosana on kaikkien annettujen pisteiden keskiarvo. Maistelun jälkeen tutkittiin vielä juomien pullot ja tuoteluettelot.

Lue myös: Kombucha, mikä on tämä uusi trendijuoma? Näin valmistat hapatettua terveysjuomaa kotona

The Good Guys Fresh Ginger Organic Kombucha, 330 ml, noin 4 euroa

The Good Guys Fresh Ginger kombucha

Miltä maistuu?

”Ihana! Kuiva, inkiväärinen ja tasapainoinen maku. Todellinen löytö. Sopii myös ruokajuomaksi.”

”Mukavan pirskahteleva ja raikas, tumma ja syvä maku. Miellyttävä, voisin juoda enemmänkin.”

”Voisi toimia janojuomana ’saunakaljana’.”

”Hapokas ja makea, menisi seurustelujuomana kuohuvan sijasta.”

Millainen pakkaus?

Ruskea lasinen pullo ja kruunukorkki

Mitä sisältää?

Suodatettu vesi, luomu ruokosokeri, luomu vihreä tee, luomu musta tee, luomu inkivääri. luomu kombucha-kasvusto

Sokeria 4,5 g per 100 ml

Kiitämme

Kotimaisen valmistajan Nekalassa valmistettu raikas juoma sopii moneen

Moitimme

Ei moitittavaa

Arvosana: 9 ½

Lue myös: Kombuchat testissä – mikä trendijuomista sai parhaat arviot?

Puhdistamo luomu kombucha inkivääri & sitruuna, 370 ml, noin 3 euroa

Puhdistamo kombucha inkivääri&sitruuna

Miltä maistuu?

”Teen aromit tulevat vähän läpi, muuten hyvä maku. Liikaa hiilihappoja.”

”Makea ja pirskahteleva. Miellyttävän makuinen, kukkainen jälkimaku.”

”Vähän laimea, kaipaa raikkautta. Hieman teollinen jälkimaku.”

”Hiilihapotettu huono sima, mausta saisi löytyä enemmän inkivääriä ja sitruunaa.”

Millainen pakkaus?

Ruskea muovinen pullo ja kierrekorkki

Mitä sisältää?

Suodatettu vesi, kombucha-viljelmä, luomu vihreä tee, hiilidioksidi, luomu ruokosokeri, luonnollinen inkivääri-aromi, luonnollinen sitruuna-aromi

Sokeria 5,9 g per 100 ml

Kiitämme

Miellyttävää makua

Moitimme

Lisättyä hiilihappoa ja sokerin määrää

Arvosana: 7 ½

Lue myös Seura.fi:stä: Trendijuoma kombutsa voikin olla terveydelle hyvin haitallinen – Suomalaisprofessori: ”Kombutsa voi aiheuttaa terveysongelmia, mitä suuri yleisö ei tiedä”

Captain Kombucha Ginger Lemon, 400 ml, noin 3 euroa

Captain Kombucha Ginger Lemon kombucha

Miltä maistuu?

”Tunkkainen tuoksu ja maku. Aivan liikaa hiilihappoja.”

”Ihan ok, kukkainen, mutta laimeahko maku.”

”Hyvä tuoksu ja sopivan makea.”

”Lattea maku ja jälkimaku, raikkaus puuttuu.”

Millainen pakkaus?

Ruskea muovinen pullo ja kierrekorkki

Mitä sisältää?

Suodatettu vesi, luomu ruokosokeri, hiilidioksidi, luomu vihreä tee, kombucha-viljelmä, luonnollinen inkivääriaromi (0,001%), luonnollinen sitruunanaromi (0,001%)

Sokeria 5,9 g per 100 ml

Kiitämme

Makean ystävälle sopiva juoma

Moitimme

Saisi olla raikkaampi

Arvosana: 7

Lue myös: Hapattaminen eli fermentointi – onnistu helposti ja herkullisesti näillä ohjeilla

Kellaripanimo Organic kombucha sitruuna-inkivääri, 330 ml, noin 4 euroa

Kellaripanimon sitruuna-inkivääri kombucha

Miltä maistuu?

”Inkivääristä tulee joskus vähän homeinen maku ja tässä on valitettavasti sellainen, tunkkainen.”

”Juomassa on mukana kombucha-kasvustoa, mikä oli ylläri.”

”Epämiellyttävä tuoksu ja karvas jälkimaku. Paljon hiilihappoa.”

”Heti, kun maistaa homeen maun, ei pysty löytämään muuta sanottavaa kuin pahaa.”

Millainen pakkaus?

Ruskea lasinen pullo ja kruunukorkki

Mitä sisältää?

Luomu vesi, luomu sokeri, luomu Chun Mee vihreä tee, luomu musta tee, luomu sitruunamehu, luomu inkivääri, luomu kombucha-viljelmä

Sokeria 4,9 g per 100 ml

Kiitämme

Kotimaisen yrityksen Suomessa valmistettu luomutuote

Moitimme

Homeen makua

Arvosana: 5 ½

Soijarouhe sopii moneen – poimi parhaat vinkit!

$
0
0

Ronskilla maustamisella soijarouhe maistuu myös vannoutuneelle jauhelihan ystävälle. Poimi vinkit soijarouheen käyttöön ja parhaat arjen luottoreseptit.

Lue myös: Haluatko syödä enemmän proteiinia? Kasvisproteiini täyttää vatsan kevyesti – katso 6 ohjetta

Soijarouhe on arjen tuttu konkari, joka pesee uudet kasviproteiinivalmisteet mennen tullen niin käyttömahdollisuuksien kuin hintansakin puolesta. Monelle kasvissyöjälle soijarouhe on perusruokaa, mutta sekasyöjänkin kannattaa pitää pussillinen rouhetta kaapissa varalla. Monipuolinen soijarouhe on maukas ja edullinen arkiruoan raaka-aine, joka säilyy kuiva-ainekaapissa käyttökelpoisena ja hyvänä pitkään.

Soijarouhe on vegaaninen tuote, joka valmistetaan soijapavusta kylmäpuristamalla. Soijarouhetta myydään vaaleana sekä tummana ja sitä löytyy pienimpienkin markettien valikoimista. Tumma soijarouhe värjätään sokerikulöörillä, muuta eroa sillä ei vaalean kanssa ole.

Näin käytät soijarouhetta

Soijarouhe on itsessään mauton ja varsin tylsän makuinen. Se kuitenkin imee itseensä runsaasti makuja ja taipuu siten moneen. Ennen syöntiä soijarouhe on turvotettava vedessä tai esimerkiksi kasvisliemessä.

Soijarouheen kanssa kannattaa käyttää reippaasti öljyä sekä mausteita, suolaa unohtamatta. Paista rouhe pannulla reilussa lorauksessa öljyä, lisää joukkoon mausteet huolellisesti sekoittaen ja paista vielä pieni hetki. Lisää sitten neste ja anna porista hiljalleen. Soijarouhe on valmista, kun neste on imeytynyt.

Soijarouheen voi valmistaa myös turvottamalla sitä kasvisliemessä kymmenisen minuuttia. Valuta sitten ylimääräinen neste siivilässä ja lisää turvonnut soijarouhe haluamaasi ruokaan. Jos teet soijarouheesta kastiketta tai keittoa, voit sekoittaa soijarouheen ruokaan myös kuivana. Kypsyessään se imee itseensä makua ja nestettä.

Jos soijarouheen maku tai rakenne tuntuvat vierailta, sekasyöjä voi totutella makuun korvaamalla ensin osan jauhelihasta soijarouheella. Kun lihan ja rouheen paistaa yhtä aikaa, lihasta irtoava rasva mehevöittää ja maustaa soijarouhetta.

Mihin soijarohetta voi käyttää?

Jauhelihan tavoin soijarouheesta saa kokattua hyvin monenlaisia ruokia mausteita vaihtamalla. Lähes kaiken, mitä jauhelihasta valmistetaan, voi tehdä myös soijarouheesta. 

Spagettikastikkeessa jauhelihan voi korvata soijarouheella ja lihaliemen kasvisliemellä, niin ruoka taipuu myös vegaaniseen ruokavalioon. Paista soijarouhe pannulla reilussa määrässä öljyä ja lisää tarvittaessa sekä mausteiden että nesteen määrää. Maukas kasviksilla höystetty kastike sopii tarjottavaksi pastan kanssa, mutta se sujahtaa sulavasti myös lasagnen täytteeksi.

jauhelihakastike

Bolognesekastike on arjen suosikkiruoka. Kokeile tehdä se jauhelihan sijaan vaihteeksi soijarouheesta. Kuva: Norman Ojanen/Kuvaryhmä/SKOY

Ohje: Jauhelihakastike 

Jos kaipaat arkiruokaasi menoa ja meininkiä, kokeile Meksikon makuista chili sin carnea soijarouheesta. Kidneypavuilla tukevoitettua ja ronskeilla mausteilla höystettyä chili sin carnea voi lusikoida myös tortillojen ja tacojen täytteeksi.

chili sin carne

Chili sin carne on kasvissyöjälle ja vegaanillekin sopiva versio tututsta meksikolaisruoasta, chili con carnesta. Jauhelihan korvikkeeksi chili sin carneen voi kokeilla soijarouheen lisäksi myös quornia tai seitania. Kuva: Norman Ojanen/Kuvaryhmä/SKOY

Ohje: Chili sin carne

Sujauta soijarouhetta kaalikääryleiden täytteeksi. Savoijinkaalikääryleet ovat herkullisia, kasvistäytteisiä kaalikääryleitä, joiden täyte tehdään soijarouheen lisäksi keitetystä riisistä ja viimeistellään kermalorauksella.

savoijinkaalikääryleet

Kasvissyöjän kaalikääryleet täytetään soijarouheella. Savoijinkaaliin tehtyinä lopputulos on huikean kaunis. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Savoijinkaalikääryleet

Makaronilaatikko on arjen luottopakki, joka valmistuu näppärästi ja edullisesti myös soijarouheesta. Kaksi desilitraa tummaa soijarouhetta on sopiva määrä vuoalliseen makaronilaatikkoa. Paista rouhe pannulla öljyssä ja lisää joukkoon mieleisesi mausteet sekä pari desilitraa nestettä. Hetken muhittuaan rouhe onkin valmis vuokaan.

Kokeile soijarouhetta esimerkiksi pippurisessa makaronilaatikossa, joka onnistuu ihanan helposti ilman makaronien keittämistä.

pippurinen makaronilaatikko

Makaronilaatikko onnistuu myös ilman makaronien keittämistä. Pippurinen juusto tuo arjen vuokaruokaan ihan uuden vivahteen. Kuva: Norman Ojanen/Kuvaryhmä/SKOY

Ohje: Pippurinen makaronilaatikko

Arjen perusruokien lisäksi soijarouhetta voi käyttää myös sidosaineeksi esimerkiksi jauhelihapihveihin ja lihapulliin korppujauhojen sijaan, sellaisenaan leivontaan esimerkiksi piirakoiden ja pasteijoiden täytteisiin sekä myslin tavoin jogurtin tai viilin höysteeksi.

Rapujuhlien snapsit – oikea tarjoilulämpötila ja ajankohta kilistelylle

$
0
0

Rapujuhlien snapsit, juomalaulut ja rapujen oikeaoppinen syöminen –  aloittelijaa saattaa jännittää rapujuhlien etikettisäännöt.

Lue myös: Rapujuhlat ovat loppukesän odotettu juhla – tutustu rapujuhlien etikettiin

Ravustuksella ja rapujuhlilla on pitkät perinteet, ja perinteikkäisiin ruokiin ja juhliin niiden ympärillä liittyy usein myös erilaisia tapoja, jotka ovat mielenkiintoiset oppia.

Etenkin rapujuhlien snapsien nauttiminen saattaa aiheuttaa aloittelijalle kysymyksiä. Kysyimme Alkon tuoteviestintäpäälliköltä Taina Vilkunalta apua.

Rapujuhlien snapsit, milloin ensimmäinen snapsi nautitaan?

Ensimmäinen snapsi otetaan usein ensimmäiselle pyrstölle tai ensimmäiselle leivälle. Snapsi juodaan ensimmäisen juomalaulun jälkeen. Esimerkiksi suomenruotsalaisessa rapujuhlaperinteessä juomalaulu Helan går lauletaan ensimmäiselle pyrstölle ja sen jälkeen nostetaan malja ja maistellaan snapsia.

Snapsit ovat tyypillisesti kirkasta viinaa, Suomessa usein vodkaa tai Koskenkorvaa, Ruotsissa ja suomenruotsalaisessa perinteessä akvaviittia. Etikettiin kuuluu ainakin yhden snapsin nauttiminen juhlan aikana.

Rapujuhlien snapsit

Snapsia ei kuitenkaan tarvitse kumota kerralla kurkkuun, eikä lasissa välttämättä tarvitse olla edes alkoholia. Miedompien juomien ystävä laittaa snapsilasiin vaikka viiniä. Tärkeintä on kuitenkin olla mukana porukassa nostamassa maljaa.

”Ei tarvitse kumota kerralla, siemaus riittää mainiosti, vaikka tunnetuin rapulaulu onkin Helan går. Jos et pidä snapseista, voit valmistaa alkoholittoman snapsin. Jos sellaista ei ole tarjolla, esimerkiksi itselleni kaadetaan viiniseuran rapujuhlissa vettä snapsilasiin, jota sitten vähän kerrassaan siemailen. Toki snapsillakin voi vain kostuttaa huulia, jos ei halua sitä juoda”, Vilkuna muistuttaa.

Snapsin tarjoilulämpötila, pitääkö sen olla jääkylmää?

Snapsipullo työnnetään usein pakastimeen ja tarjoillaan jääkylmänä. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen.

”Snapsin hyvä tarjoilulämpötila on hieman viilennettynä, jääkaappilämpötila on hyvä”, Vilkuna sanoo.

Esimerkiksi laadukkaan akvaviitin mausteiset aromit ja herkkä hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa, kun sitä ei viilennä liikaa.

Oman pöytäseurueen kanssa

Ensimmäisen jälkeen snapsien juominen on vapaampaa. Ne otetaan aina oman pöytäseurueen kesken, usein esimerkiksi puheen päätteeksi tai kun rapujuhlien isäntä tai emäntä haluaa sanoa sanasen tai nostaa vain maljan.

Pakasta uudet perunat joulupöytään – yksi lajike sopii pakastukseen ylitse muiden

$
0
0

Pakasta uudet perunat joulupöytään. Joku voisi pitää tätä ihan hulluna ideana, mutta idea todellakin toimii, kunhan muistaa muutaman tärkeän asian. Valitse oikea lajike ja esikeitä sekä jäähdytä perunat oikein.

Uudet perunat joulupöydässä yllättävät jouluvieraat varmasti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jouluihmiset miettivät jo nyt mitä uutta keksisi joulupöytään tänä vuonna.

Lue myös: ”Eivätkö lapset enää saa perunaa?” Ruokatoimittaja kauhistui ja kokosi parhaat perunareseptit kirjaksi

Perunat eivät tietenkään ole mikään uutuusherkku, mutta kesän uudet perunat maistuvat aivan erilaisille kuin talviperunat. Kalapöytä nousee uudelle tasolle, kun kannata pöytään kattilallisen höyryävän kuumia kesäperunoita.

Ahkera herkkusuu säilöö perunat talvea varten pakastamalla.

Pakasta uudet perunat joulupöytään

Uudet perunat joulupöydässä ovat täydellinen lisuke esimerkiksi kalapöytään. Kuva: OM-arkisto

Pakasta uudet perunat joulupöytään – viisi tärkeää vinkkiä

  1. LAJIKE: valitse lajike tarkkaan. Liian jauhoinen lajike ei sovi pakastukseen. Lajikkeen tulisi olla kiinteä ja sellainen, joka ei tummu jäähtyessään. Annabelle on esimerkiksi pakastukseen sopiva. Sen väri pysyy kauniina, se ei tummu esikeittämisen jälkeen ja uudelleen keitettynä se säilyttää makunsa ja koostumuksensa.
  2. KOKO: valitse tasakokoisia perunoita, että ne kypsyvät samassa tahdissa.
  3. KEITTÄMINEN: Pese perunat hyvin ja esikeitä niitä kevyesti suolalla ja tillillä maustetussa vedessä 3–5 minuuttia riippuen niiden koosta. Kiehauttamisen ansiosta uusien perunoiden maku ei häviä pakastamisen aikana. Kiehautus pysäyttää perunoiden entsyymitoiminnan. Ilman sitä ne muuttuvat pakastimessa vetisiksi. Kaada kiehuva vesi pois ja jäähdytä perunat nopeasti. Pakasta ne  jäähtyneinä.
  4. ILMAT POIS: pakasta perunat ilmatiiviissä pussissa. Asettele jäähtyneet perunat esimerkiksi minigrip-pussiin ja painele pussista ylimääräinen ilma pois. Voit imeä pussissa kaiken ilman pois esimerkiksi pillillä. Voit laittaa perunat myös vakuumiin, jos omistat vakumointikoneen. Nosta perunat pakastimeen.
  5. KÄYTTÖÖN: kun haluat ottaa ne käyttöön, keitä vesi kiehuvaksi ja kaada jäiset perunat suoraan pussista kiehuvaan veteen. Voit halutessasi lisätä vielä keitinveteen tilliä tässä vaiheessa. Anna kiehua miedolla lämmöllä pienellä poreella. Jos vesi kiehuu voimakkaasti, perunat menevät helposti muhjuksi. Muista, että ne olivat´jo esikeitettyjä, joten keittoaika on tässä vaiheessa lyhyempi kuin jos keittäisit täysin raakoja perunoita.
Pakasta uudet perunat joulupöytään kalan seuraksi.

Herkkusuu suunnittelee joulun ruoat ajoissa. Pakasta uusia perunoita kalapöytään lisukkeeksi. Kuva: OM-arkisto

Kaura-omenapaistos – helppo jälkkäriherkku, jota voi muunnella lähes loputtomiin

$
0
0

Kaura-omenapaistos on ehkä yksi parhaista asioista mitä omenoista voi tehdä. Se on helppo, nopea, herkullinen ja vähän valmisteluita vaativa jälkkäriherkku, joka maistuu taivaalliselta vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. Iltapalaksi se taipuu paksun jogurtin kanssa tarjottuna ja pelastaa myös tilanteen, kun yllätysvieraat kolkuttelevat ovella tai makean nälkä yllättää äkkiarvaamatta.

Lue myös: Pikainen banaanijäätelö, marja-, rahka- ja tuorejuustomaljat pelastavat, kun jälkiruoan nälkä yllättää – muista nämä 5 helppoa reseptiä

Kaura-omenapaistos sopii myös niille, jotka väittävät olevansa surkeita leipureita. Kaura-omenapaistos on kuin leivonnainen ilman vatkaamista, vaahdottamista tai muita vaivalloisia keittiötoimenpiteitä. Riittää, kun sekoitat rasvan, vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja sokerin murumaiseksi seokseksi, ripottelet taikinan omenoiden päälle ja annat uunin hoitaa loput.

Ohje: Omenainen crumble

Omenapaistoksen päällä oleva paksu ja rapea kerros crumblea on ehdottomasti se kaikkein herkullisin juttu. Rapean pinnan aikaansaaminen vaatii pari kikkaa. Omenat kannattaa esipaahtaa uunissa tai paistinpannulla sokerin kanssa, jotta niistä haihtuu enin kosteus ja ne ennättävät kypsyä. Valmista kaura-omenapaistos myös mahdollisimman laakeaan vuokaan. Pienessä vuoassa rapeasta pinnasta ei ole tietoakaan, vaan lopputulos muistuttaa pikemminkin pehmeää kaurapuuroa.

Kaura-omenapaistoksen ansioihin on luettava myös sen monipuolisuus. Supersimppeliä jälkkäriherkkua voi muunnella lähes loputtomiin oman maun ja kaapin sisällön mukaan. Pilko omenoiden seuraksi esimerkiksi luumua tai sujauta joukkoon pirteitä puolukoita tai karpaloita, vaihda kaura kookokseen tai ripauta mausteeksi kanelia tai kardemummaa. Vaniljajäätelön lisäksi annoksen voi kruunata esimerkiksi itse tehdyllä kinuskikastikkeella.

Mallia voi ottaa esimerkiksi näistä neljästä herkullisesta ohjeesta.  

Luumuruukku

Tässä ohjeessa kaurahiutaleet vaihdetaan kookokseen ja omenoiden kaveriksi lohkotaan luumuja. Hedelmät paistetaan ensin pannulla voin ja fariinisokerin kera ja paahdetaan uunissa muruseoksen kera rapeaksi vasta sitten. Pannulle jäänyt keitinliemi hyödynnetään ja keitetään makoisaksi siirapiksi, jolla jäkkäriherkku kruunataan. 

Pikkuvuoissa valmistetut paistokset voi tehdä myös perinteiseen ja rentoon tapaan isossa piirakkavuoassa. Lisämakua paistokseen saat vaihtamalla tavallisen voin sitruunalla maustettuun ja lorauttamalla hedelmien mausteeksi rommia tai konjakkia.

Ohje: Luumuruukku

luumuruukku

Omena-puolukkaherkku

Tämän puolukoilla piristetyn omenapaistoksen jekku on koota uunissa rapeaksi paahtuneesta herkusta sekä vaniljajäätelöstä kerroksittain juhlavat annokset suoraan annosmaljoihin. Omena-puolukkaherkku sopii astetta fiinimmänkin päivällisen tai vaikka jouluaterian päätökseksi.

Ohje: Omena-puolukkaherkku

omena-puolukkaherkku

Omenatosca

Omenatosca mukailee perinteistä kaura-omenapaistosta, mutta muruseos sekoitetaan omenoiden joukkoon jo pannulla paahdettaessa. Itse paistokseen ei lisätä sokeria, sillä pähkinäinen kinuskikastike sekä pallo vaniljajäätelöä tuovat makeuden ja vievät makunautinnon uudelle tasolle.

Ohje: Omenatosca

omenatosca

Raparpericrumble

Keväällä ennen kotimaisten omenoiden sesonkia kaurapaistos kannattaa valmistaa raparpereista. Raparpericrumble on pinnalta rapsakka paistos, johon voi käyttää kaurahiutaleiden sijaan myös kookoshiutaleita. Ripaus kardemummaa sopii raparperin seuraan kuin nakutettu ja viimeistelee maun huippuunsa. Raparpericrumble tarjotaan perinteiseen tapaan jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Ohje: Raparpericrumble

raparpericrumble

Kikherne x 10: Kokkaa curry, hummus, falafelit, hyödynnä myös säilöntäliemi!

$
0
0

Kikherne on maultaan miedosti pähkinäinen. Se kuuluu hernekasveihin ja on erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien suosiossa, sillä ravinteikas palkokasvi sisältää rutkasti muun muassa proteiinia, kuitua sekä kalsiumia.

Lue myös: Miten linssejä käytetään? Poimi vinkit ja katso 6 herkullista ohjetta

Kikherneet sisältävät muiden papujen tapaan myrkyllisiä lektiinejä. Siksi kuivattuja kikherneitä pitää liottaa yön yli ja keittää sitten miedolla lämmöllä tunnin verran, kunnes ne ovat pehmenneet, mutta pysyvät vielä kasassa. Säilykekikherneet ovat huuhdeltuina valmiita käytettäväksi sellaisenaan. Älä kuitenkaan kaada säilöntälientä vahingossa viemäriin, vaan ota se käyttöön.

Ihmeliemi aquafaba

Kikherneiden säilöntäliemellä, aquafaballa, on samoja ominaisuuksia kuin kananmunanvalkuaisellakin. Kikherneliemi sopii kaikkeen missä normaalisti käytetään valkuaisvaahtoa, joten sen käyttömahdollisuudet ovat rajattomat.

aquafaba

Lue myös: Vegaaninen ihmeliemi aquafaba – näin käytät sitä ruoanvalmistuksessa

Ihmeliemi takaa vegaanisiin ja kananmunattomiin leivonnaisiin kuohkeuden ja siitä valmistuvat myös vegaaniset marengit sekä täyteläinen salaatinkastike. Kokeile aquafabaa esimerkiksi belgialaisissa vohveleissa, vegaanisessa suklaamoussessa tai tee siitä vegaaninen caesarsalaatin kastike. 

gluteenittomat belgialaiset vohvelit

Ohjeet: 

Kikherneliemestä valmistettu vegaaninen suklaamousse

Belgialaiset gluteenittomat vohvelit ilman kananmunaa

Vegaani caesarsalaatti

Kun säilöntäliemi on hyödynnetty, itse kikherneet voi käyttää esimerkiksi kastikkeisiin, salaatteihin, pihveihin ja pyöryköihin. Kikherneitä voi syödä sekä kylmänä että kuumana, sellaisenaan tai paahdettuina. Poimi vinkit ja ohjeet!

Paahdetut kikherneet naposteluun tai lisukkeeksi

Vähällä vaivalla kikherneistä saa aivan eriluokan herkkua. Pannulla tai uunissa paahtamalla niistä syntyy huikea naposteluherkku ja suolanaksujen ylivoimainen voittaja, rapea lisuke keittojen päälle tai hurjan hyvä lisä salaattien sekaan – vieläpä terveellinen sellainen. Paahdetut, rapeat kikherneet rouskuvat suussa niin, että naapurikin sen kuulee. Mausteita vaihtamalla paahdettuihin kikherneisiin saa aina uutta jujua.

rapeat kikherneet

Ohje: Rapeat kikherneet 

Salaattien sekaan

Toki tölkillisen kikherneitä voi lisätä salaattien sekaan ihan sellaisenaankin, ilman paahtamista. Ruokaisa peruna-kikherne-tillisalaatti sopii kokonaiseksi ateriaksi tai ruokaisaksi liharuokien lisukkeeksi. Se valmistuu yhdessä hujauksessa kumoamalla tölkillinen kikherneitä öljyn, hienonnetun punasipulin sekä mausteiden kanssa kuutioitujen keitinperunoiden joukkoon. Sekoitus, hetken tekeytyminen ja valmista tuli.

peruna-kikherne-tillisalaatti  

Raikkaassa kikherne-kasvissalaatissa puolestaan maistuvat Välimeren maut. Hyvä öljypohjainen kastike antaa mehevyyttä salaatille. Hyödynnä salaattiin myös kuivahtanut vaalea leivänkannikka. Siitä saat tehtyä rapeita leipäkrutonkeja, jotka tuovat salaattiin lisärousketta.

kikherne-kasvissalaatti ja rapeita leipäkrutonkeja

Ohjeet:

Peruna-kikherne-tillisalaatti

Kikherne-kasvissalaatti ja leipäkrutonkeja

Curryt, padat ja kastikkeet

Tölkillisellä kikherneitä tukevoitat salaattien lisäksi myös kastikkeet, padat ja curryt. Kevyt ja maukas kasviscurry valmistetaan perunasta, kukkakaalista sekä aasialaisista mausteista. Kookosmaidon täytelöittämään kikherne-pinaatticurryyn puolestaan sujautetaan kesäkurpitsaa, omenaa sekä porkkanaa. Jos kaipaat kasvisaterioihin lisää ruokaisuutta, tarjoa kaverina täysjyväriisiä tai kuitupitoista leipää.

kikherne-pinaatticurry

Ohjeet:

Kikherne-kasviscurry pinaatilla

Kasviscurry 

Suosikkitahna hummus   

Erilaisilla tahnoilla ja dipeillä saa ruokaan hetkessä uutta menoa ja meininkiä. Jos kaipaat levitettä leivän päälle, dippiä kasviksille tai pyöryköille, ruokaisuutta salaatteihin tai muuten vain uutta jujua lautaselle, on Lähi-idän suosikkitahna, hummus, valintasi. 

Helppo, nopea, ruokaisa, edullinen ja ennen kaikkea loputtoman monipuolinen hummus tehdään kikherneistä, oliiviöljystä, seesaminsiementahnasta eli tahinista sekä tilkasta sitruunamehua. Valkosipuli tuo tahnaan sopivasti luonnetta. 

Ohje: Hummus

Hummukseen ei oikeastaan edes tarvitse varsinaista ohjetta. Kun tahnan on kerran pari surauttanut, menee homma sen jälkeen jo näppituntumalta. Sopivassa suhteessa vain kaikkea ja valmista tuli. Samalla ehkä huomaat, että hummuksen raaka-aineita voi vaihdella yhtä monipuolisesti kuin toisen hittikastikkeen peston.

hummus

Lue myös: 5 x suussa sulava hummus – katso helpot reseptit

Rapeat falafelit ja mausteiset pyörykät sekä pihvit

Kikherneet ovat tietysti suosittujen falafelien raaka-aine, mutta niistä valmistuvat myös muut mainiot ja maukkaat pihvit sekä pyörykät. Koska kikherneiden maku on mieto, mausteita vaihtamalla kikhernepyöryköihin saa aina uutta jujua.

Lue myös: Superrapeat falafelit – näillä vinkeillä onnistut 

falafelpihvit

Kikherneistä valmistettava pyörykkämassa surahtaa suit sait sukkelasti monitoimikoneessa ja pullat sekä pihvit paistuvat rapeiksi joko uunissa, paistinpannulla tai friteeraamalla. Kokeile rapeita falafelpihvejä tai pinaattisen tomaattikastikkeen kera tarjottavia mausteisia kikherne-pinaatipyöryköitä, joihin lusikallinen harissaa tuo tujauksen tunisialaista tulisuutta. 

mausteiset kikherne-pinaattipyörykät

Ohjeet: 

Mausteiset kikherne-pinaattipyörykät

Rapsakat falafelpihvit 

Pinaattiletut x 6 – katso herkulliset täytevaihtoehdot ja saat vaihtelua ruokapöytään!

$
0
0

Perinteisen puolukkahillon lisäksi uskomattoman hyvältä pinaattilettujen kanssa maistuvat myös herkulliset tahnat savulohesta tai tofusta sekä maukkaat paistokset lehtikaalista tai sienistä. Katso uudet, uljaat pinaattilettujen täytteet ja uskomattoman hyvä pinaattilettujen ohje!

Lue myös: Mitä pannukakkujen päälle? Katso 5 +1 makeaa vinkkiä, joissa ei ole mansikkahilloa!

Vaikka paketti eineslettuja on helppo napata kaupasta mukaan, parhaat pinaattiletut valmistuvat tietysti itse tehden. Pinaattilettujen raaka-ainelista on lyhyt ja edullinen, kaava yksinkertainen: tarvitset perinteisen lettutaikinan pussillisella pakastepinaattia höystettynä, sopivan pannun ja lastan sekä hitusen malttia ja aikaa.

Voit paistaa taikinasta joko pieniä pannareita tai suurempia räiskäleitä ja tuunata taikinaa maun mukaan esimerkiksi ripauksella jauhettua muskottipähkinää.

vihreät letut

Ohje: Pinaattiletut

Helppo savulohitahna

Savulohesta valmistettu tahna on ruokaisa ja herkullinen lettujen täyte, jolla saat arkiruokaan hetkessä ripauksen luksusta. Hienonna 200 g lämminsavulohta kulhossa esimerkiksi haarukan avulla. Sekoita joukkoon purkki ranskankermaa, 1 rkl sitruunamehua, 3 rkl hienonnettua tilliä sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.

Vegaaninen savutofutahna

Vegaaninen täyte valmistuu savutofusta ja vegaanisesta ranskankerman kaltaisesta valmisteesta. Ota paketti savutofua ja hienonna se kulhossa esimerkiksi haarukan avulla pieneksi muruksi. Sekoita joukkoon noin 100 g vegaanista creme fraichea, 2 rkl vegaanista majoneesia, puolikas hienonnettu punasipuli sekä 3 rkl tilliä. Mausta seos ruokalusikallisella sitruunamehua sekä suolalla ja pippurilla maun mukaan. Jos tahna on makuusi liian jähmeää, voit notkistaa sitä lusikallisella kasvipohjaista creme fraichea.

2 x puolukkatäyte

Puolukkahillo on pinaattilettujen perinteinen lisuke, jonka voi hyydyttää myös pienillä chiansiemenillä. Kiehauta 2 dl vettä kattilassa ja siirrä kattila sitten liedeltä. Ota 200 g pakastepuolukoita, nosta niistä 1 dl talteen ja lisää loput marjat sekä 1/2 dl vaahterasiirappia kuumaan veteen. Survo ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää joukkoon kokonaiset puolukat, 4 rkl chiansiemeniä ja 1/2 tl vaniljajauhetta. Anna chiahillon turvota vähintään kaksi tuntia ja tarjoa se sitten pinaattilettujen kanssa.

bataattiletut ja puolukka-chiahillo

Ohje: Puolukka-chiahillo

Jos puolukkahillo tylsistyttää, kokeile pirteää puolukka-raejuustosalaattia. Sulata pussillinen eli 200 g puolukoita ja sekoita joukkoon pieni purkki raejuustoa sekä kourallinen tuoretta, hienonnettua minttua. Jottei maku olisi liian kirpakka, mausta salaatti maun mukaan noin ruokalusikallisella sokeria. 

Tonnikalatäyte

Helppoon ja nopeaan tonnikalatäytteeseen tarvitset purkillisen valutettua tonnikalaa, puolikkaan purjon, yhden valkosipulinkynnen, muutaman oksan persiljaa ja desilitran kevytmajoneesia sekä halutessasi pienen purkin raejuustoa. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa se silpuksi valkosipulinkynnen sekä persiljan kanssa. Sekoita purjo-persiljasilppu kalan ja majoneesin sekä raejuuston kanssa. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

Kinkkutäyte

Jos kaipaat lettujen lisukkeeksi lihaisaa täytettä, kuutioi 250 g palvikinkkua ja 1 1/2 maustekurkkua. Sekoita joukkoon purkki piparjuurituorejuustoa, 1 dl ranskankermaa sekä 2 tl sinappia. Mausta maun mukaan hienonnetulla ruohosipulilla sekä tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Sienitäyte

Kermainen sienitäyte valmistuu paketillisesta herkkusieniä. Viipaloi 200 g tuoreita herkkusieniä ja hienonna yksi sipuli. Paista sieniviipaleet pannulla kauniin ruskeiksi sipulin kanssa nokareessa voita. Lisää joukkoon 1 dl ranskankermaa, 1 tl soijakastiketta ja 3 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.

Lehtikaali-pähkinätäyte

Herkullinen kasvistäyte valmistuu lehtikaalista ja hasselpähkinöistä. Hienonna 200 g lehtikaalia sekä 1 valkosipulinkynsi ja rouhi 1 dl hasselpähkinöitä karkeaksi rouheeksi. Paista lehtikaalisilppua, valkosipulia ja pähkinärouhetta tilkassa öljyä, mausta ripauksella juustokuminaa sekä suolalla ja pippurilla maun mukaan. Tarjoa raejuuston kera.


Viettelikö Sami Kuronen tällä ruoalla Michaelan? ”Tällä annoksella hurmaat deittisi satavarmasti! Testattu on!”

$
0
0

Sami Kuronen on rakastunut. Syksyllä 30-vuotista radiouraansa juhlistava juontaja tunnustautuu uudessa kirjassaan romantikoksi, joka tykkää hemmotella rakkaitaan ruoalla.

Kirjan kiitoksissa hän paljastaa vuolaat kiitoksensa myös tyttöystävälleen missi Michaela Söderholmille tuesta kirjan teossa.

Elämäni reseptit (Otava) kirjassa matkataan läpi Samin lapsuusvuosien reseptejen kautta sinkkuviikkojen herkkuihin ja #datenight -ruokiin, joilla hurmataan.

Sami Kurosen seksirisotto ja rakastelubiisi

Kirjan #datenight-osion ruoat ovat pääasiallisesti tuhteja liharuokia kuten jallupihvit, poronsisäfileetä ja kanaa. Mutta yksi ruoka nousee ylitse muiden. Paahdettua siikaa ja sitruunarisottoa -resepti saa lukijan kiinnostuksen heräämään. Onko tässä juuri se resepti, jolla Sami hurmasi Michaelan?

”Kokemuksen syvällä rintaäänellä uskallan todeta, että tällä annoksella hurmaat deittisi satavarmasti! Testattu on”, Kuronen paljastaa kirjassa.

Reseptit ovat saaneet myös biisisuositukset. Tämän reseptin kohdalla suosituksena on Marvin Gayen Sexual Healing, joka on valittu yhdeksi maailman romattisemmista kappaleista ja parhaaksi rakasteluun ja flirttiin sopivaksi kappaleeksi.

Tuttu sanonta ruoasta ”tie miehen sydämeen kulkee vatsan kautta”  pätee Kurosen mukaan myös toisinpäin.

”Nautin suuresti, kun pääsen hemmottelemaan naista. Joskus se tarkoittaa valmiiksi järjestettyä iltaa kaupungilla tai viikonloppumatkaa kivaan kohteeseen. Hyvin usein kuitenkin haluan tarjota herkullista, kotona itse kokattua ruokaa hyvine viineineen, kynttilöineen ja tunnelmaan sopivine musiikkeineen. Niinä iltoina nainen saa todella olla matkustajan paikalla ja ruoanlaitto antaa suurinta mahdollista iloa myös itselleni”, Kuronen kertoo.

Paahdettua siikaa ja sitruunarisottoa

  • 1 siikafilee / ruokailija
  • suolaa
  • valkopippuria

Risotto

  • 2 salottisipulia
  • 75 g voita
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 l kasvislientä
  • 1 rosmariinin oksa
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 1 munankeltuainen
  • 1 dl raastettua parmesaania (vähän myös risoton pinnalle)
  • 4 rkl kermaa
  • suolaa
  • valkopippuria

Koristeluun

  • mätiä
  • aiolia
  • tilliä
  1. Valmista ensin risotto. Pilko sipulit pieneksi silpuksi. Lisää kattilaan öljy ja puolet voista. Freesaa sipulit ja lisää sitten riisi.
  2. Sekoita hyvin, niin että kaikki riisit imevät osansa rasvasta. Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi ja pidä se kuumana. Lisää joukkoon rosmariinin oksa. Kaada lientä yksi kauhallinen kerrallaan riisien joukkoon, sekoita ja anna imeytyä miedolla lämmöllä. Hämmennä välillä ja jatka tätä, kunnes riisi on kypsynyt pehmeäksi.
  3. Sekoita kulhossa keltuainen, sitruunan kuoriraaste ja mehu, parmesaaniraaste, kerma ja pippuri. Lisää seos ja loppu voi risottoon hetkeä ennen tarjoilua. Tarkista lopuksi suola. Risoton tulee muistuttaa löysää riisipuuroa, joten älä keitä sitä liian kuivaksi. Raasta valmiin risoton päälle parmesaania.
  4. Leikkaa siikafileet annospaloiksi. Suolaa ja pippuroi kevyesti, ennen kuin aloitat risoton valmistuksen. Kun olet lisännyt risottoon viimeisen kauhallisen kasvislientä, kuumenna pannu ja paista fileet voissa. Ensin nahkapuoli alaspäin, niin että pinta muuttuu rapeaksi, ja sen jälkeen toiselta puolelta pari minuuttia.
  5. Ajoitus on tärkeä, ettei risotto pääse kuivumaan. Koristele annos mädillä, aiolilla ja tillillä.

Sami Kurosen seksirisotto.

Rapujuhlien juomat – ammattilaisen vinkki: yksi juoma sopii rapujuhliin ylitse muiden

$
0
0

Rapujuhlien juomat saattavat aiheuttaa kysymysmerkkejä. Olisiko olut parempi vaihtoehto kuin viini, entä snapsit? Mitä alkoholitonta tarjoilisi heille, jotka eivät halua kilistellä alkoholilla?

Lue myös: Rapujuhlien snapsit – oikea tarjoilulämpötila ja ajankohta kilistelylle

Rapujuhlien juomaksi sopii aina samppanja

Rapujuhlien juomat ovat yhtä tärkeä osa rapujuhlia kuin ruokatarjoilutkin. Käytä suunnitteluun aikaa, sillä hyvin mietitty kokonaisuus tekee juhlista täydelliset.

Kysyimme vinkkejä rapujuhlien juomatarjoiluun Alkon tuoteviestintäpäälliköltä ja Master of Wine –titteliä kantavalta Taina Vilkunalta.

Rapujen, paahtoleivän, voin ja tillin oheen juomaksi sopivat hyvin oluet, valkoviini sekä kuplajuomat. Varaa pöytään myös snapsit, etiketin mukaan vähintään yksi snapsi kuluu asiaan heti ensimmäisen pyrstön ja juomalaulun jälkeen.

”Perinteisesti rapujuhlissa tarjoillaan olutta ja viiniä, yllättäjä kattaa pöytään ehkä sakea tai fino sherryä. Itse olen kuplien ystävä. Trendikäs rosee sopii hienosti ravuille. Erityisesti juuri rosee, koska rapujuhlien teemaväri on punainen. Oma rapuviinini on samppanja, usein vivahteikas ja ryhdikäs tai pirteä ja hedelmäinen roseesamppanja”, Vilkuna vinkkaa.

Alkosta neuvotaan, että oluista vaaleat lagerit tai vehnäoluet sopivat hyvin rapujen seuraan. Alkoholitonta olutta unohtamatta.

Viineistä parhaiten rapujen kanssa sopivat Sauvignon Blancit, esimerkiksi Ranskan Sancerren ja Loiren laakson Pouilly-Fumén alueen viinit.  Myös saksalaiset Rieslingit ja itävaltalaiset Grüner Veltlinerit ovat hyviä valintoja. Jos haluat yllättää, voit tarjota rapujen kumppanina myös sakea tai fino sherryä, Alkon sivuilla kerrotaan.

Rapujuhlien juomat – alkoholittomat vaihtoehdot

Rapujuhlissa pitää olla tarjolla myös alkoholittomia vaihtoehtoja. Alkosta ja marketeista löytyy nykyisin myös hyvä valikoima alkoholittomia viinejä ja oluita. Näiden lisäksi tarjolla olisi hyvä olla myös vettä. Tee itse makuvettä tai tarjoile kivennäisvettä.

Loppukesän hittijuoma mustaherukanlehdestä tehty Louhisaaren juoma sopii loistavasti rapujuhlien alkoholittomaksi juomavaihtoehdoksi. Trendikäs kombucha esimerkiksi sitruunalla tai tillillä maustettuna on todella herkullinen idea.

Alkoholiton snapsi on helppo valmistaa. Tässä yksi ohje. Tätä voi sitten varioida oman maun mukaan helposti.

Alkoholiton snapsi

  • 4 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1 (luomu)sitruunan kuori suikaloituna
  • 4 sitruunan mehu puristettuna
  • 1/2 l vettä
  • nippu tilliä varsineen
  • 1/2 dl tomusokeria (laita vähemmän, jos et halua kovin makeaa juomaa)
  1. Sekoita kaikki ainekset sokeria lukuunottamatta isossa kannellisessa astiassa. Nosta astia jääkaappiin tekeytymään vuorokaudeksi.
  2. Siivilöi neste ja pullota se sokerin kanssa. Ravista pari kertaa ja pidä jääkaapissa tarjoiluun asti. Tarjoile snapsilaseista.

rapujuhlien laulut

 

Kasvisletut 9 tavalla – kokeile myös näyttävää juuresröstiä

$
0
0

Kasvislettujen kaava on yksinkertainen ja raaka-ainelista lyhykäinen. Tarvitset jauhoja, kananmunia, nestettä, rasvaa ja suolaa sekä mieleisiäsi kasviksia soseutettuna, raastettuna tai muutoin hienonnettuna. Lisäjujua kasvislettuihin saa jauhoja vaihtamalla, juustoraasteella tai erilaisilla mausteilla sekä tuoreyrteillä. 

Lue myös: Suolaiset ohukaiset muuntuvat moneksi – 13 reseptiä

Lettujen tekeminen ei ole rakettitiedettä, mutta menestyksekkääseen lettutaikinaan on omat niksinsä. Riko ensin kananmunien rakenne rikki kulhossa, lisää sitten tilkka nestettä sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja vasta viimeiseksi loput nesteestä sekä hienonnetut kasvikset. Näin varmistat, että taikinasta tulee tasainen eikä siihen jää paakkuja.

Valitse paistamiseen pinnoitettu tai valurautainen pannu sekä ohut paisinlasta. Käytä paistamiseen voin ja öljyn seosta ja pyyhi pannu muutaman letun välein talouspaperilla, jottei lettuihin jää palaneen makua. Taikinasta voi paistaa suuria räiskäleitä, mutta usein lettupannulla paistetut pikkupannarit ovat helpompia käännellä ja käsitellä.

Paista letut molemmin puolin kullanruskeiksi. Sopiva paistolämpötila selviää vain kokeilemalla, mutta yleensä 2/3 täydestä tehosta on sopiva. Letut ovat valmiita käännettäviksi, kun pinta on kauttaaltaan hyytynyt ja reunat aavistuksen rapeutuneet. 

Säilytä paistettuja lettuja tarjoiluvadilla liinan alla tai nosta ne miedosti lämmitettyyn uuniin odottamaan aterian alkua. Mehevät kasvisletut maistuvat toki hyviltä myös jäähtyneinä tai seuraava päivänä uudelleen lämmitettyinä.

Mehevät juuresletut juustolla höystettynä

Juustoiset juuresletut ovat paitsi hyviä, helppoja ja ruokaisia, myös täydellistä hävikinhäätöruokaa. Lettuihin voi raas­taa nahistuneita juurespaloja ja aavistuksen kuivahtaneita juustonkannikoita. Seuraksi sopii rai­kas kasvistabbou­leh-salaatti.

juustoiset juuresletut

Nämä letut antavat hävikille huutia! Lettuihin raastetaan nahistuneita juurespaloja ja juustonkannikoita. Seuraksi sopii rai­kas kasvistabbou­leh-salaatti. Kuva: Pekka Holmsröm

Ohje: Juustoiset juuresletut

Porkkanalettujen juhlaversiossa maistuu mäti

Sekoita lettutaikinaan porkkanasosetta, niin saat meheviä ja kauniin oransseja pikkupannareita. Herkulliset porkkanaletut maistuvat syksyllä säilöttyjen puolukoiden tai puolukkahillon kera. Jos tarjoilet niitä viikonloppuna, juhlava täyte valmistuu mädistä ja smetanasta.

herkulliset porkkanaletut

Porkkanaletut maistuvat syksyllä säilöttyjen puolukoiden tai puolukkahillon kera. Jos tarjoilet niitä viikonloppuna, juhlava täyte valmistuu mädistä ja smetanasta. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Herkulliset porkkanaletut

Kullankeltaiset maissiletut kurkuma-aiolilla

Maissista, jogurtista ja juustoraasteesta valmistuvat maukkaat letut arkeen ja juhlaan. Voit käyttää lettuihin pakastemaisseja, mutta elo-syyskuussa näihin kannattaa hyödyntää myös tuoretta kotimaista maissia, joka on loppukesästä sesongissa. Säväyttävä ja kehut keräävä alkupala syntyy maissiletuista, katkaravuista ja kurkuma-aiolista.

maissiletut ja kurkuma-aioli

Maissista syntyvät maukkaat letut arkeen ja juhlaan. Kuva: Roope Permanto

Ohje: Maissiletut ja kurkuma-aioli

Vuohenjuustolla aateloidut nokkosletut

Gratinoiduista nokkos-vuohenjuustoletuista on arjen peruspöperöt kaukana. Paistetut letut levitetään uunipellille, täytetään nokkosella sekä vuohenjuustolla, maustetaan valkosipuliöljyllä ja nostetaan grillivastuksen alle gratinoitumaan. Lopuksi letut aateloidaan voi-hunajasiirapilla. Nokkossesongin ulkopuolella voit mainiosti käyttää myös pinaattia.

gratinoidut nokkos-vuohenjuustoletut

Nokkosella ja vuohenjuustolla täytetyt letut aateloidaan gratinoimisen jälkeen voi-hunajasiirapilla. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Gratinoidut nokkos-vuohenjuustoletut

Ricottajuustolla täytelöitetyt pinaattiletut

Perinteiset pinaattiletut saavat pientä twistiä ja muhkean maun, kun lisäät lettutaikinaan purkillisen ricottajuustoa. Pulleat pinaatti-ricottapannarit maistuvat sellaisenaan tai perinteiseen tapaan puolukkasurvoksen kera.

pinaatti-ricottapannarit

Pulleat pinaattiletut täytelöitetään ricottajuustolla. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje: Pinaatti-ricottapannarit

Pehmeät bataattiletut

Bataattisoseesta, muutamasta kananmunasta sekä lämpimistä mausteista valmistuu pehmeitä pikkulettuja, jotka maistuvat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Mehukkaat, ilman jauhoja valmistetut bataattiletut tarjotaan herkku­hillon kera, joka syntyy nestees­sä turpoavista chiansiemenistä ja puolukoista.

bataattiletut ja puolukka-chiahillo

Mehukkaat bataattiletut maistuvat herkku­hillon kera, joka syntyy nestees­sä turpoavista chiansiemenistä ja puolukoista. Kuva: Anton Reenpää

Ohje: Bataattiletut ja puolukka-chiahillo 

Kesäkurpitsapannarit Lähi-idän tapaan ja muhkea muhammara 

Loppukesästä kesäkurpitsat puskevat satoa niin, ettei aina tiedä mihin muhkeat pötkylät upottaisi. Herkulliset kesäkurpitsapannarit ja paprikatahna maistuvat lounaaksi tai iltapalaksi. Mehukkaat kasvisletut maustetaan eksoottisesti za’atarilla ja nautitaan arabikeittiöistä tutun muhammaran eli paprikoista ja saksanpähkinöistä tehdyn tahnan kera. Lisänä voi tarjoilla myös hummustahnaa ja vastapaistettua naan-leipää.

kesäkurpitsapannarit ja paprikatahna

Herkulliset kesäkurpitsapannarit saavat maun za’atarista eli seesaminsiemenistä, sumakista ja yrteistä valmistetusta Lähi-idän mausteseoksesta. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Kesäkurpitsapannarit ja paprikatahna

Helpot perunaletut

Tillillä maustetut perunaletut sopi­vat täydellisesti syksyisen illallisen alkupaloiksi. Ne valmistuvat peruslettutaikinaa mukaillen lisäämällä joukkoon perunapuristimen läpi painettuja kypsiä, jauhoisia Rosamunda-perunoita. Tee somat alkupalat tai herkulliset cocktailtarjottavat kokoamalla jäähtyneiden perunalettujen päälle mätiä, punasipulia sekä smetanaa.

perunaletut

Perunaletut sopi­vat täydellisesti syksyisen illallisen alkupaloiksi mädillä ja smetanalla kruunattuna. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Perunaletut 

Vihreät letut pinaatti- tai nokkoskeitosta

Pinaattiletut on arjen suosikki ja erityisesti lasten lemppari, mutta tiesitkö, että maittavat pinaattiletut voi pakastepinaatin sijaan tehdä myös pinaattikeiton tähteistä. Sekoita vain puoleen litraan keittoa kaksi kananmunaa sekä pari desilitraa jauhoja ja anna taikinan turvota tovi. Lisänä savusiiasta ja kermaviilistä sekoitettu tahna on verraton!

vihreät letut

Helpot ja nopeat pinaattiletut valmistuvat pinaattikeiton tähteistä. Kuva: Kari Hautala

Ohje: Vihreät letut

Pellillinen juuresröstiä

Jos lettujen paistaminen tylsistyttää tai ruokaa on taiottava nopeasti koko nälkäiselle komppanialle, kokeile ronskisti uuninpellillä valmistettavaa mahtavaa juuresröstiä. Uunissa rapeaksi paistuva juuresrösti on näppärä arkiateria, johon voi raastaa myös aavistuksen nahistuneet juurekset. Fetajuusto ja herneet sopivat täytteeksi, kevyesti paistetut munat toimivat kastikkeena ja ruokaisana lisänä. 

juuresröstiä kananmunilla ja pinaatti-hernesalaatilla

Uunissa rapeaksi valmistuvaan juuresröstiin kelpaavat myös aavistuksen nahistuneet kasvikset. Kevyesti paistetut kananmunat toimivat kastikkeena. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Juuresrösti kananmunilla ja pinaatti-hernesalaatilla

Eväs työpaikalle? Kokosimme terveelliset ja helpot lounasideat

$
0
0

Lounaan jälkeisen vireystilan laskun, jota myös ruokakoomaksi kutustaan, voi välttää koostamalla lounasannoksen fiksusti. Terveellinen, vireystilaa ylläpitävä lounas sisältää sopivassa suhteessa kuitupitoisia hiilihydraatteja, proteiinia ja pehmeää rasvaa sekä runsaasti värikkäitä kasviksia. 

Lue myös: Food prepping – valmista viikon ateriat kerralla, säästät aikaa ja rahaa

jauheliha-papu-perunasoseleetikko

Vuokaruoat ovat arjen aarteita. Niistä riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Kuva: Pekka Holmstöm

Suosi kuituja ja täysjyvää

Hiilihydraatit toimivat lihasten ja aivojen ensisijaisena energianlähteenä. Valitse lautaselle kuitupitoisia täysjyväviljatuotteita, kuten täysjyväleipää, -riisiä, -pastaa, -kvinoaa tai -ohraa. Kuitupitoiset hiilihydraatinlähteet myös täyttävät vatsan, pitävät kylläisenä pitkään ja vähentävät väsymystä aiheuttavaa verensokerin heilahtelua.

Maltillisesti proteiinia

Proteiinin määrässä ei kannata liioitella, vaikka sen tärkeydestä on puhuttu viime aikoina paljon. Noin oman kämmenen kokoinen annos lihaa, kanaa, kalaa, tofua tai esimerkiksi papuja tai muita palkokasveja on sopiva määrä. Kalaa suositellaan syötäväksi kaksi kertaa viikossa, joten ainakin toinen viikon kala-aterioista kannattaa nauttia työpaikalla. 

Säästelemättä kasviksia

Kasviksia kannattaa lastata lautaselle surutta kaikissa sateenkaaren väreissä. Värikäs kasvisannos piristää lounastauolla ja täyttää vatsan, mutta jättää olon kevyeksi. Jos salaatin pilkkominen tylsistyttää tai sille ei meinaa löytyä aikaa, nappaa mukaan esimerkiksi pari porkkanaa, rasia kirsikkatomaatteja ja jälkiruokahedelmä. Kasviksia kannattaa sujauttaa myös pääruoan sekaan, niin päivän kasvisannos kasvaa kuin huomaamatta.

Älä pelkää rasvaa!

Rasva hidastaa ruoan sulamista ja pitää olon siten kylläisenä pidempään ja verensokerin tasaisempana. Suosi pehmeitä rasvoja, joita saat muun muassa rypsi- ja oliiviöljystä, avokadosta sekä pähkinöistä ja siemenistä. Lorauta lisukesalaatin päälle lusikallinen öljypohjaista kastiketta tai höystä annos pienellä kourallisella siemeniä.

Mitä evääksi töihin?

Hyvä keino on tehdä päivällistä kerralla reilu satsi ja pakata tähteet seuraavana päivänä töihin evääksi. Kokosimme tähän ideoita terveellisiin lounaseväsiin, jotka on helppo pakata rasiassa mukaan töihin ja jotka maistuvat hyviltä myös seuraavana päivänä.

Jos työpaikalla ei ole lämmitysmahdollisuutta, ruokaisat salaatit tai eväsleivät lisukesalaatin tai hedelmän kera ovat hyviä vaihtoehtoja lounasevääksi.

Vuokaruoat

Erilaiset vuokaruoat, kiusaukset ja padat ovat arjen aatelisia monessakin mielessä. Helppouden lisäksi niiden rakenne ei kärsi jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä. Tee iso vuoallinen lasagnea, josta saat himpun verran terveellisempää kerrostamalla täysjyväpastalevyjen väliin pinaattia, nyhtökauraa ja raejuustoa.

nyhtökaura-pinaattilasagne

Lasagnea valmistuu kerralla reilu satsi ja se maistuu entistä paremmalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Nyhtökaura-pinaattilasagne

Kattilallinen keittoa

Kattilallinen keittoa valmistuu nopeasti ja tähteet maistuvat hyvältä myös uudelleen lämmitettynä. Samettinen bataattisosekeitto syntyy vikkelästi vain neljästä raaka-aineesta. Bataattisosekeitto on sellaisenaan melko kevyttä syötävää, mutta kun päälle lusikoi esimerkiksi raejuustoa ja pähkinöitä tai muuta proteiinipitoista ja haukkaa keiton kaverina myös viipaleen täysjyväleipää, on koossa jo kunnon ateria.

nlejän raaka-aineen bataattisosekeitto

Sosekeiton voi höystää astetta ruokaisammaksi esimerkiksi pähkinäsekoituksella tai parilla lusikallisella raejuustoa. Kuva: Mirva Kakko

Kokeile myös kookos-tofulaksaa, jonka lempeän tulinen liemi saa ruokaisuutta nuudeleista, tofusta ja pähkinöistä. Mausteinen liemi vain paranee levättyään yön jääkaapissa.

kookos-tofulaksa

Valitse kookos-tofulaksaan täysjyvänuudeleita ja sujauta sekaan myös mieleisiäsi kasviksia. Kuva: Anton Reenpää

Ohjeet:

Neljän aineksen bataattikeitto

Kookos-tofulaksa

Evässalaatit

Salaatit sellaisenaan ovat kevyttä syötävää, eivätkä pidä nälkää paria tuntia pidempään. Annokset tukevoituvat, kun ne ryydittää kauhallisella täysjyväviljaa. Täysjyväpasta- ja -riisi sekä esimerkiksi kvinoa tuovat ruokaisan lisän salaatteihin, eivätkä ne hätkähdä, vaikka odottelisivat syöntiä lounasrasiassa tovin pidempäänkin. Kasviksilla ryyditetty broileri-kvinoasalaatti  on loistava evässalaatti, joka viimeistellään maukkaalla ananasvinegrettellä.

broileri-kvinoasalaatti

Kvinoa-, riisi- ja pasta pohjaiset salaatit ovat mainio valinta eväsrasiaan, sillä ne eivät ole moksiskaan pienestä odottelusta. Kuva: Sampo Korhonen

Evässalaatti on näppärä kerrostaa korkeaan lasipurkkiin niin, että painavimmat raaka-aineet eli täysjyväviljan sekä kikherneet lastaa kastikkeen kera purkin pohjalle ja päälle pinoaa kevyemmät kasvikset. Näin salaatinlehdet eivät ennätä nuupahtaa lounasaikaan mennessä ja purkin pohjalla odottelevat nuudelit ennättävät marinoitua entistä maukkaammiksi. Samalla menetemällä kootun kasvis-nuudelisalaattin voi halutessaan rikastaa maun mukaan esimerkiksi rapeaksi paistetulla tofulla tai halloumijuustolla.

kasvis-nuudelisalaatti

Evässalaatti kannattaa pakata purkkiin kerroksittain: pohjalle kastike, nuudelit ja kikherneet, kevyet kasvikset lastataan päällimäiseksi. Kuva: Sampo Korhonen

Ohjeet:

Broileri-kvinoasalaatti

Evässalaatti

Kasvis-nuudelisalaatti

Ruokaisat eväsleivät

Jos työpaikalla ei ole lämmitysmahdollisuutta, ruokaisa eväsleipä käy kelpo lounaasta. Valitse kuitupitoinen eli vähintään  6 g/100 g sisältävä täysjyväleipä ja täytä se tuhdisti kasviksilla sekä jollain proteiinipitoisella. Esimerkiksi perinteinen kinkku-juustovoileipä raikastuu basilikalla maustetulla majoneesilla ja paprikaviipaleilla. Eväsleivän voi kääriä myös rullalle. Erilaiset wrapit voi valmistaa täysjyvätortilloista tai ohuista rullarieskoista. Väliin sopivat esimerkiksi valmiit wokkivihannekset ja chilimajoneesilla silattu tonnikala.

eväsleivät

Leipäaterian voi täydentää vielä hedelmällä, rasialla kirsikkatomaatteja tai esimerkiksi pienellä lisukesalaatilla. Kuva: Sampo Korhonen

Ohjeet:

Kinkku-paprikaleipä

Tonnikala-naanwrpit 

Muista myös välipala!

Muista myös välipala. Iltapäivää on aivan turha yrittää sinnitellä ilman ruokaa, sillä syömättä jätetty välipala kostautuu usein hirmunälkänä, jättimäisenä päivällisannoksena ja pahimmassa tapauksessa pitkin iltaa jatkuvana naposteluna. 

Lue myös: Kaipaatko terveellisiä välipaloja? Matchasmoothie, taatelipallot ja 3 muuta herkkua takaavat lisäenergiaa.

Mitä ihmettä? Suomessa pärjätään yhdellä hiivalla, Ruotsissa leivontaan tarvitaan kahta erilaista – erolle on yksinkertainen selitys

$
0
0

Suomalainen joutuu hieraisemaan silmiään ruotsalaisessa ruokakaupassa. On tuorehiivaa ja kuivahiivaa niin kuin Suomessakin, mutta astetta monimutkaisemmaksi leivonnan tekee tämä: hiiva on erikseen leivälle ja makealle taikinalle.

Molemmat ruotsalaiset hiivat sisältävät vain hiivaa. Makealle taikinalle tarkoitettuun hiivaan ei ole lisätty esimerkiksi sokeria, mikä voi olla ensimmäinen mieleen juolahtanut ajatus.

Ruotsissa on hiiva erikseen makealle taikinalle ja leivälle.

Ruotsissa myydään hiivaa erikseen leivälle ja makealle taikinalle. © Kron Jäst

Lue myös: Miten letitetään pullapitko neljällä? Naurettavan helppo tapa: siirrä vain yhtä lettiä

Hiiva erilaista eri maissa

Hifistelevätkö ruotsalaiset suomalaisia enemmän leivonnassa vai mistä on kyse? Kysyimme asiasta Suomen Hiivasta, joka on ainoa kotimaisen leivinhiivan valmistaja.

”Suomalainen hiivakanta on toisenlainen kuin Ruotsissa käytetty. Siinä missä Suomessa pärjätään yhdellä hiivalaadulla, Ruotsissa pullataikinaan tarvitaan sellainen hiiva, joka toimii sokeritaikinassa. Se ei puolestaan oikein toimi vaaleassa leivässä, joten käytetään toista, joka toimii”, toimitusjohtaja Erkki Varonen Suomen Hiivasta kertoo.

Hiivakannat ja hiivakannasta johtuvat hiivan solun ominaisuudet vaihtelevat maittain. Esimerkiksi Ranskassa on kehitetty hiiva, joka toimii hyvin patonkitaikinassa.

Voisiko Suomeen joskus tulla useampaa hiivalaatua?

”En usko, että suomalaiset hyväksyisivät sitä, jos he joutuisivat käyttämään kahta erilaista hiivaa, eivät kaupat eivätkä kuluttajat. Suomessa on niin pitkään monien sukupolvien ajan totuttu siihen, että yhdellä ja samalla hiivalla voi operoida kaikkia taikinoita.”

Lue myös: Kuohkeat sämpylät – poimi sämpylätaikinan perusresepti ja oikaisijan unelmaohje

Mitä tapahtuisi, jos ruotsalaisella, leivälle tarkoitetulla hiivalla leipoisi jotain makeaa tai toisinpäin?

”Jonkinnäköinen lopputulos tulee aikaiseksi. Hiilidioksidin tuotto eli taikinan nouseminen siihen asteeseen, mitä halutaan saattaa vain viedä turhan paljon aikaa.”

Suomalainen hiiva on monipuolinen. Se toimii niin ruisleipätaikinassa, hiivataikinassa kuin pullataikinassakin. Toisien sanoen pääsemme länsinaapureitamme helpommalla. Samaa hiivaa voi käyttää kaikkeen eikä kaupassa tarvitse etukäteen tietää, mitä aikoo leipoa.

Siis 1-0 Suomelle!

Lue myös: Leivo ilman hiivaa – katso 9 helppoa reseptiä

Viewing all 1124 articles
Browse latest View live