Yli 70 vuotta sitten keksitty mikroaaltouuni on yksi käytetyimmistä kodinkoneista. Mikro onkin kiireisen ihmisen pelastus, koska se kuumentaa ruoan helposti ja nopeasti. Sitä voi hyödyntää myös ruoan kypsentämisessä.
Kätevyydestään huolimatta aivan kaikkea ruokaa ei kannata valmistaa mikrossa. Ellei sitten välttämättä halua heikentää ruoan makua tai aiheuttaa itselleen ruokamyrkytyksen. Tiettyihin ruoka-aineisiin liittyy myös tulipaloriski.
Kysyimme Porin Kuninkaanhaan koulun kotitalousopettaja Riikka Konoselta, mitä ruoka-aineita kannattaa harkiten kuumentaa tai kypsentää mikrossa.
1. Kananmuna
Mikro lämmittää ruoan aina sisältäpäin. Konosen mukaan kovakuoriset ruoka-aineet, kuten kananmunat, räjähtävät mikrossa. Kuori ei kestä pintaan syntyvää jännitystä.
”Saadaan paljon sotkua aikaiseksi, muttei tavoiteltua lopputulosta eli kypsentymistä.”
Kananmunan voi halutessaan rikkoa astiaan ja kypsentää sen jälkeen mikrossa. Konosen mukaan maku ei ole kuitenkaan tuolloin parhaimmillaan.
2. Kovakuoriset hedelmät ja vihannekset
Useimpiin hedelmiin ja vihanneksiin pätee sama periaate kuin kananmunaan. Mikrossa kuumentaessa niiden pinnalle syntyy jännitettä, jolloin kuori voi poksahtaa hyvinkin dramaattisesti.
”Olipa kyseessä sitten tomaatti tai peruna, voi räjähtämisen välttää tekemällä kuoren pintaan viillot.”
Viinirypälettä mikroon ei saa laittaa missään tilanteessa. Plasmapitoisuutensa vuoksi se voi saada aikaan kipinöintiä ja vahingoittaa mikroa.

3. Suklaa
Moni kotileipuri on varmasti sortunut tilanteeseen, jossa suklaan on sulattanut vesihauteen sijaan mikrossa. Kononen ei kuitenkaan suosittele tämän oikotien käyttämistä, koska suklaa palaa hyvin herkästi mikrossa. Etenkin nykyisillä kilohinnoilla voi suklaan tuhlaantuminen harmittaa.
”Monesti käy niin, että ihminen lähtee kesken suklaan sulatuksen käymään esimerkiksi vessassa ja sinä aikana suklaa on palanut.”
Konosen mukaan suklaan voi sulattaa mikrossa turvallisesti, kunhan sen tekee pienissä erissä ja matalalla lämmöllä säännöllisesti sekoittaen. Mikron ääreltä ei myöskään kannata karata muihin puuhiin.
4. Sokeri
Sokeristen herkkujen valmistamista mikrossa kannattaa välttää. Mikrossa sokeri muuttuu tulikuumaksi ja voi pahimmillaan aiheuttaa palovammoja. Esimerkiksi marengit kannattaa valmistaa suosiolla mikron sijaan uunissa.
”Marengissa ja suklaassa ei välttämättä näy pinnasta, että ne ovat palaneet. Mikro kuumentaa ne sisältäpäin, joten myös palaminen tapahtuu sisältäpäin.”
5. Leipä
Kononen ei lähtisi sulattamaan leipää mikrossa. Leipä kuivuu mikrossa hyvin herkästi, jolloin siitä tulee sitkeä ja kova. Leipää voi sulattaa sulatusteholla, muttei kuumennusteholla.
Kononen tietää kokemuksesta, että lapset tykkäävät valmistaa mikrossa lämpimiä voileipiä. Tällöin päällisten, kuten juuston ja leikkeleiden, kosteus tekee leivän keskeltä pehmeäksi. Reunat voivat kuitenkin jäädä kuiviksi.
”Jokainen saa tietenkin tehdä kuten haluaa, mutta en tiedä, onko sellainen lötköpötköleipänen aikuiseen makuun kovinkaan suuri gourmet-elämys.”
Kononen myös muistuttaa, että mikro tulisi siivota säännöllisesti, sillä mikroon jääneet muruset ja roskat aiheuttavat paloturvallisuusriskin.
”Seuraavalla kerralla, kun laitat mikron päälle, voivat muruset syttyä palamaan.”
Lue myös: Voiko mikrossa valmistaa ruokaa? Nämä 7 ruokaa valmistuvat ekologisesti

6. Vesilasi
Mikro lämmittää veden lasissa ja mukissa hyvin nopeasti tulikuumaksi. Ylikuumentumisen seurauksena lasi tai muki voi räjähtää. Konosen mukaan ylikuumentumisen huomaa monesti vasta mikrosta poisottamisen jälkeen.
”Voi käydä niin, että muki räjähtää yllättäen, kun laitat siihen teepussin. Vesi kannattaakin lämmittää aina vedenkeittimessä, jos vain suinkin mahdollista.”
Jos mikro on uusi, voi mukiin laittaa mukaan metallisen lusikan, joka estää räjähtämisen. Vanhan mallisiin mikroihin ei tule laittaa metalliesineitä.
7. Öljyiset ja rasvaiset ruuat
Runsasrasvaiset- ja öljyiset ruoat alkavat helposti savuta mikrossa. Kuumentaminen mikrossa voi vaikuttaa myös niiden makuun. Öljyiset ruoat aiheuttavat monesti myös sotkua, koska ne räiskyvät mikron seinille.
”En laittaisi mikroon edes voita, koska siinä on aina sekä paloturvallisuus- että sotkuriski.”
Kononen ei etenkään suosittele, että rasvaisia ruokia lämmitetään mikrossa muoviastioilla. Rasva kuumentaa muovisen astian nopeasti, jonka seurauksena rasiasta alkaa irrota mikromuoveja. Hän sanoo, että valtaosa mikrossa kuumentamiseen liittyvistä ongelmista liittyy juuri vääränlaisiin astioihin, jotka aiheuttavat vaaratilanteita. Myös muunlaiset materiaalit, kuten leivinpaperi, syttyvät helposti palamaan.
Jos rasvaisia ruokia lämmittää mikrossa, tulisi ne asettaa keraamiselle lautaselle.
8. Äidinmaito
Äidinmaito sisältää paljon tarpeellisia ainesosia, jotka tukevat lapsen terveyttä. Mikrottaessa nuo hyödylliset ainesosat tuhoutuvat. Sen takia äidinmaito tulisi lämmittää tuttipullossa lämpimässä vedessä hauduttaen.
Yleisesti ottaen ihmisillä liittyy mikron käyttöön harhaluuloja, kertoo Kononen. Moni ajattelee, että mikrolla lämmittäessä ruoka-aineista häviävät kaikki hyvät ravintoaineet.
”On olemassa esimerkiksi kasviksia, jotka säilyttävät vitamiininsa paremmin mikrossa kuin esimerkiksi pitkään uunissa kypsentämällä tai liedellä keittämällä. Mikro on siis oikein hyvä peli joihinkin tilanteisiin.”
Lue myös Anna.fi: Miksi mikrossa kuumenee astia eikä ruoka? Ota huomioon 5 sentin sääntö

9. Liha
Liha tulisi aina paistaa huoneenlämpöisenä. Moni saattaa edesauttaa pakkasesta otetun lihan lämpenemistä laittamalla sen mikroon hetkeksi. Kononen ei tätä suosittele, koska mikro lämmittää jääkylmän lihakimpaleen epätasaisesti.
Jos lihan sulattaa mikrossa, tulisi se kypsentää välittömästi sen jälkeen. Tällä tavoin vältytään bakteeriston kasvulta.
”On tärkeää, että ruoka kuumennetaan tasaisesti. Siksi mikrossa lämmittäessä sitä pitää sekoitella tasaisin väliajoin.”
10. Riisi
Riisin uudelleen lämmittämiseen sisältyy ruokamyrkytyksen riski. Siksi on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että riisiannos lämmitetään kauttaaltaan kuumaksi.
”Jos riisi jää mikrotuksen jäljiltä liian haaleaksi, on riskinä ruokamyrkytys.”
Kononen muistuttaa, että tämä olisi hyvä muistaa mikrolla lämmittäessä muutenkin. Ruoka-annoksia tulisi sekoitella kesken kuumentamisen, jotta ruoka lämpiää tasaisesti.
11. Nitraattia sisältävät ruoka-aineet
Osassa kasviksia esiintyy luontaisesti nitraattia, kuten punajuuressa, sellerissä ja pinaatissa. Konosen mukaan nitraatit voivat muuttua mikrossa nitriiteiksi, jotka voivat olla haitallisia muun muassa pienille lapsille. Konosen mukaan nitraatteja sisältäviä ruoka-aineita ei kannata kypsentää mikrossa ainakaan päivittäin, koska niissä piilee terveysriski.
Näitäkin kasviksia voi Konosen mukaan lämmittää mikrossa, kunhan kuumentaminen tapahtuu tasaisesti.
”Riskejä on aina olemassa, mutta jokainen päättää itse, haluaako ottaa sen.”
12. Chilit
Tulisen makuisia ruokia kuumentaessa tulisi käyttää harkintaa – etenkin yhteiskeittiöissä. Kuumentaessa chilien tulisuutta aiheuttava kapsaisiini haihtuu, joka voi mikron oven aukaistessa aiheuttaa silmien kirvelyä. Tämä on hyvä ottaa huomioon, jos samassa keittiössä häärää chiliallergikkoja.