Quantcast
Channel: Ruoka - Kotiliesi.fi
Viewing all 1154 articles
Browse latest View live

Varhaisperunat 2020 kaupoissa jo toukokuussa – ostatko ulkomaisia varhaisperunoita vai odotatko kotimaista satoa?

$
0
0

”Suomalaiset avomaalla kasvaneet varhaisperunat saapuvat kauppoihin vuonna 2020 toukokuun viimeisellä viikolla. Satoa on odotettavissa kauppoihin ja toreille loppuviikosta kahden viikon päähän”, MTK Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan aluepäällikkö Terhi Löfstedt kertoo.

Lue myös: Pottumaito vai sipulikuppi? Tämä kesäruoka on ”Mummun tekemää jumalten nektaria”

On yksi seikka, joka voi mutkistaa tilannetta. Sää. Kylmä toukokuu ja hallayöt ovat kurittaneet Varsinais-Suomen saaristoa siellä, missä varhaisperunat kasvavat.

Ensimmäiset avomaan perunat tulevat Nauvosta, Houtskarista, Rymättylästä ja Salon Angelniemeltä sekä pieniä määriä ensimmäisiä varhaisperunoita tulee myös Merimaskusta.

”Kylmyys ja hallantorjunta hidastavat hieman perunan kehitystä, mutta kasvun hidastusvaikutus on päiviä, maksimissaan viikon ensimmäisten istutusten osalta. Itse asiassa kuiva ja kuuma on varhaisperunoille vielä kohtalokkaampia kuin kylmyys. Isompi merkitys on nostoajankohdan säällä. Sateet saattavat hidastaa nostamista”, Löfstedt sanoo ja jatkaa:

”Toukokuun lopussa perunaa on saatavilla ainakin Etelä-Suomeen. Kesäkuun alusta alkaen määrät kasvavat merkittävästi ja tarjonta ulottuu koko Suomeen viimeistään kesäkuun toisen viikon lopulla. Toki tässä on säävaraus päällä. Toukokuun viileys tasoittaa perunan markkinoille tuloaikaa, ja siksi tarjonta pellosta on vähän tasaisempaa”, hän jatkaa.

Varhaisperunat maistuvat parhaalle juuri keitettynä.

Varhaisperunat maistuvat parhaalle juuri keitettynä. Kuva: Mirva Kakko

Varhaisperunat 2020: tuottajan toive selkeä – ostakaa vain kotimaista perunaa

Suomalaisen varhaisperunan tarjonta tulee tuottajien arvioiden mukan kattamaan kysynnän jo kesäkuun alusta lähtien.

Kaupalle on toimitettu toukokuun alussa arvio kotimaisen perunan markkinoille tulon ajankohdasta. Tiedolla on haluttu kertoa kaupalle avoimesti, milloin kotimainen peruna kattaa kysynnän.

Kaupan olisi mahdollista lopettaa ulkomaisen perunan tuonti oikeaan aikaan. Lopullinen päätös on kuitenkin aina kaupalla.

”Kesäkuun alussa voisi viimeistään lopettaa ulkomaalaisen perunan tuonnin. Meillä on menossa tämmöinen kestokina kaupan kanssa. Meidän mielestä ulkomaalaista perunaa ei tarvitsisi myydä yhtään. Tai viimeistään siinä vaiheessa, kun kotimainen peruna riittää kattamaan kysynnän, niin toivoisimme, että kauppa lopettaisi ulkomaalaisen varhaisperunan myynnin kokonaan”, Löfstedt sanoo.

Kotimaisten varhaisperunoiden hinta jää nähtäväksi

Perunan ulosmyyntihinnan määrittää aina kauppa. Toukokuun lopussa tuottajan perunoista saama kilohinta on ollut vuosien ajan 3–3,5 euroa riippuen tarjonnasta.

”Kaupan edustajien kanssa on käyty keskustelua hinnoittelun kuluttajalle luomasta mielikuvasta ja korostettu perunanviljelijän osuutta hinnasta.”

Lue myös: Toimiiko Potturi-perunanpesulaite? Testitulos yllätti

Löfstedt lähettää tuottajan viestiä eteenpäin. Heillä olisi yksi toivomus kaupalle, jos myynnissä on myös ulkomaisia perunoita.

”Tuottajajärjestön edustajana toivon, että katevaatimus kaupalla olisi samanlainen suomalaiselle ja esimerkiksi ruotsalaiselle perunalle. Tarkoitan tällä sitä, että jos kauppa maksaa tuottajalle perunasta 3 euroa, niin hinta pitäisi olla kaupassa suhteessa parin euron ruotsalaisen perunan ostohintaan. Tällöin hinnoittelutapa olisi reilu, eikä kuluttajan hintakäsitys vääristyisi kotimaisen perunan korkeasta hinnasta”, Löfstedt sanoo ja jatkaa vielä:

”Onko se loppupeleissä kuluttaja vai kauppa, joka päättää, mitä perunasta maksetaan? Kuluttajakin voi valinnoillan ja ostopäätöksillään vaikuttaa asiaan.”

Tule keskustelemaan varhaisperunoista Kotilieden ruokaryhmään ja poimimaan parhaat perunan käyttövinkit kesään.

Psst! Oletko jo mukana Kotilieden ruokaryhmässä Facebookissa?

Kotilieden ruokaryhmässä keskustellaan hyvästä ruoasta ja leivonnasta sekä jaetaan innostavia ideoita keittiöön. Löydät ryhmän Facebookista nimellä Kotilieden ruokaryhmä.

Ryhmässä jaamme parhaita ideoita niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin, lautaselle ja lasiin. Liittyessäsi ryhmään näet ensimmäisten joukossa toimituksemme tekemät ajankohtaiset ruokauutiset, saat sesongin parhaat reseptit sekä nerokkaimmat keittiövinkit arkeen ja juhlaan. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja jakamaan parhaita ideoita sekä kertomaan, mitä teillä tänään syödään!


Ota haltuun kalankäsittely kokki Micke Björklundin tyylillä – oleellista on hyvä leikkuulauta, terävä veitsi ja kuuma valurautapannu

$
0
0

”Kalankäsittely on hyvin yksinkertaista”, sanoo Kokki Michael Björcklund. Hänet tunnetaan Strömsöstä, Ahvenanmaalla sijaitsevasta Smakbyn ravintolasta ja lukuisista keittokirjoista. Micken elämäntehtävänä on toimia ahvenanmaalaisten reseptien, raaka-aineiden ja tuottajien puolestapuhujana. Luonto ja etenkin kalastus ovat Micken sydäntä lähellä.

Lue myös: Hauen y-ruodon poistaminen – näin pääset eroon ”anopinfileestä”, katso video taidonnäytteestä!

Micken kalaherkut -keittokirja (HSS Media 2016) on täydellinen opus, kun haluaa opetella valmistamaan hyviä kalaruokia. Micke on juuri oikea henkilö kertomaan salaisuudet kalankäsittelyssä. Kokosimme kirjasta kymmenen vinkkiä, joilla jokaisesta voi tulla parempi kalakokki.

Michael ”Micke” Björcklundin kalakirja on mainio kesälahja kokeneemallekin kalamiehelle. 

Ota kalankäsittely haltuun. Michael ”Micke” Björcklundin kalakirja on mainio kesälahja kokeneemallekin kalamiehelle.  Kuva: Micken kalaherkut (HSS Media 2016): Linus Lindholm

Micken mukaan kalankäsittely ei ole vaikeaa, kunhan pitää asiat yksinkertaisina ja välineet kunnossa. Leikkuulaudan pitää olla hyvä, veitset terässä ja pannu kuumana.

Liika kikkailu ei kuulu Micken repertuaariin. Hyvä kala ei vaadi paljon, korkeintaan vähän voita ja suolaa sekä tilliä ja sitruunaa. Nerokkaan yksinkertaista siis.

Itse ei tarvitse opetella kaikkea. Micke luottaa hyviin kalakauppiaisiin ja vinkkaa, että osaavilta ihmisiltä kannattaa aina pyytää apua.

Kirjassa tutustutan Micken luottokalastajiin ja tuottajiin sekä heidän neuvoihinsa.

”Älä tee valmistusprosessista liian vaikeaa. Varmistu vain raaka-aineen tuoreudesta”, Micke sanoo kirjassaan.

1. Kalan tuoreus: ”Katso ja haista”

Mikäli et itse kalasta, kannattaa sinun asioida luotettavalla kalakauppiaalla. Kalan pitää näyttää tuoreelta, ja sen tulee tuoksua raikkaalta kalalta ja mereltä. Älä osta limaista kalaa, jolla on vaaleat kidukset ja joka haisee pahalta.

2. Perkauspaikka: ”Tee kalankäsittely ulkona, jos mahdollista”

Kala on aina paras perata ulkona. Jos kokonainen kala perataan ja suomustetaan keittiössä, on tärkeää, että tiskiallas on riittävän suuri.

3. Terävä veitsi: ”Testaa sopiiko se käteen”

Käytettävän keittiöveitsen malli riippuu siitä, käytetäänkö sitä fileoimiseen, leikkaamiseen vai hienontamiseen. Veitsen täytyy tuntua hyvältä kädessäsi.

4. Fileointi: ”Kalankäsittely: opettele nauttimisen taito ja avun pyytäminen”

Kun opit kalan fileoinnin, alat nauttia vielä enemmän kalan valmistuksesta.

Pyydä mielellään kalakauppiastasi näyttämään, miten fileointi tulee suorittaa. Esimerkiksi ahvenen “housuttaminen”, eli sen fileointi ruodottomaksi, on erittäin hyödyllinen taito.

Michael ”Micke” Björcklundin kalan valmistusvinkit: Ahvenen ”hosuttaminen” on hyödyllinen taito. 

Michael ”Micke” Björcklundin kalankäsittely vinkit: Ahvenen ”hosuttaminen” on hyödyllinen taito.  Kuva: Micken kalaherkut -kirja (Linus Lindholm)

5. Leikkuulauta: ”Aina puuta”

Leikkuulaudan tulee olla tarpeeksi iso, sen paksuuden pitää olla vähintään 5 senttiä. Materiaalin on oltava puuta. Puu on sille luonnollinen materiaali, sillä se tuntuu hyvältä veistä vasten. Puuta voidaan myös pitää hygieenisempänä materiaalina, koska sen pintaan tulevat viillot menevät umpeen. Muoviseen leikkuulautaan tuleviin viiltoihin lika jää sitä vastoin kiinni.

Lue myös: Puinen vai muovinen leikkuulauta – tätä suosittelee Kotilieden ruokatoimittaja

6. Maustaminen: ”Voita ja suolaa”

Kalan maku vahvistuu, kun se paistetaan voissa. Sama pätee suolan käyttöön. Kalaan on  imeytynyt vedestä jo vähän suolaa, jota siten voidaan pitää sen luonnollisena mausteena.

7. Panerointi: aina ilman nahkaa, paitsi silakka

Kääntele kalaa vehnäjauhoissa ennen paistamista. Kala saa lisää makua, kun voi imeytyy vehnäjauhoihin. Silakka on ainoa kala, joka voidaan paneroida nahka päällä. Muut kalat kannattaa paneroida vain fileinä.

8. Paistinpannu: ”Isoäidin aarteet käyttöön”

Hanki käsiisi isoäidin vanha valurautapannu. Sen etuna on lämmön jakautuminen kaikista tasaisimmin. Sen lisäksi valurautapannut ovat kestävämpiä kuin teflonpannut, joiden vähänkin kuluneeseen pintaan ruoka jää helposti kiinni.

9. Lämpömittari: ei enää koskaan ylikypsää kalaa

Liian kauan valmistetusta kalasta tulee helposti kuivaa. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että valmistuksessa käytetään lämpömittaria. Nyrkkisääntönä on, että kalan sisälämpötila ei saa ylittää 50 astetta.

10. Kalankäsittely: Opettele perustaidot, sillä harjoitus tekee mestarin

Kalankäsittely ja valmistaminen ei ole vaikeaa, kunhan sinulla vain on riittävät perustaidot, jotta tiedät miten toimia valmistusprosessin eri vaiheissa.

Michael ”Micke” Björcklundin kalan valmistusvinkit: Varmista aina, että kala on tuoretta. 

Michael ”Micke” Björcklundin kalankäsittely vinkit. Varmista aina, että kala on tuoretta. Kuva: Micken kalaherkut -kirja (Linus Lindholm)

Fault line -kakku on juhlapöydän trendikkäin tarjottava

$
0
0

Fault line -kakku on nyt leivontatrendien huipulla. Näyttävän ja helposti toteutettavan kakun koristelu tuo juhlakakkuihin vihdoin jotain uutta. Tavallinenkin täytekakku muuttuu näyttäväksi ja trendikkääksi tämän kekseliään koristelun avulla.

Lue myös: Kondiittorin vinkit täydelliseen kakun kuorrutukseen: ”Pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä!”

Fault line -kakku: millainen se on?

Fault line -kakut ovat syötäviä taideteoksia. Fault line, eli repeämä kakun reunoilla, on kakun juju. Kakusta näyttää ikäänkuin puuttuvan pala kuorrutusta, joka paljastaa alta näyttävän sisuksen. Näyttää siltä kuin kakun sisällä olisi runsas koristeellinen täyte.

Murtumalinja on tehty erikseen, ja siksi syntyy illuusio siitä, että kakku olisikin sisältä täynnä esimerkiksi koristerakeita.

Murtuman linjoille on tyypillistä, että ne ovat epätasaiset, ikäänkuin oikeassa murtumassakin olisi.

Lue myös: Kuka on supersuositun Suklaapossu-leivontablogin takana? Tämän naisen keittiössä paistuvat kauneimmat kakut

Fault line -kakku: näin helposti se tehdään

Fault line -kakku kuorrutetaan ensin normaalisti kauttaaltaan esimerkiksi voikreemillä. Sen jälkeen johonkin kohtaan kakun reunaa tehdään ”fault line eli murtuma” esimerkiksi strösseleillä. Sen jälkeen kakku kuorrututaan uudestaan, mutta murtumakohta jätetään näkyviin.

Murtuman tai repeämän linjan voi koristella haluamallaan tavalla. Helpoimmin se onnistuu koristerakeilla, mutta kekseliäimmissä kakuissa murtuman läpi näkyy erilaisia syötäviä kukkia, ruusukoristeita, sitrusviipaleita, mansikkaviipaleita, macaronleivoksia, erilaisia keksejä tai jopa donitseja.

Ihania fault line -kakkuja maailmalta

Kakku kuorrutetaan ensin kokonaisuudessaan tai murtuman kohdalta voikreemillä. Haluttuun kohtaan voikreemin päälle painellaan halutut koristeet. Sen jälkeen murtuman alapuolella ja yläpuolelle levitetään lisää kuorrutusta normaaliin tapaan jättäen nyt reunat epätasaisiksi. Kuorrutus voi olla myös sokerimassaa, joka kaulitaan oikean kokoiseksi.

Kakun murtuman voi tehdä esimerkiksi vain kakun alaosaan, eli kuorrutusta tulisi silloin vain alaosaan kakkua ja yläosa jää näkyviin, kuten tässä @livforcake Instagram-kuvassa.

Liivate on mainettaan helpompi käyttää – listasimme parhaat niksit liivatteen käyttöön

$
0
0

Liivate on helppokäyttöinen hyydyttävä aine, jolla on turhaan hankala maine. Liivatteen avulla valmistuvat niin juustokakut, kakuntäytteet kuin hyytelöt ja jälkiruoatkin.

Lue myös: 15 parasta juustokakkua – näillä hurmaat taatusti!

Mitä liivate on?

Liivate eli gelatiini on eläinperäistä kollageeni-proteiinia, jota valmistetaan yleisimmin sian nahasta ja jänteistä. Liivate ei eläinperäisenä sovi vegaaniseen ruokavalioon. Vegaanisten herkkujen hyydyttämiseen on käytettävä agar-agaria tai Vegegeliä.

Liivatetta on saatavilla liivatelehtinä ja -jauheena. Liivatelehdet pehmennetään ja jauhe turvotetaan nesteen kanssa ennen niiden liuottamista kuumaan nesteeseen. Liivatelehtien käyttö on helpompaa, sillä jauhe on herkkä kokkaroitumaan ja täytteeseen saattaa jäädä pieniä liivateklimppejä.

Mihin liivatetta tarvitaan?

Liivatetta käytetään, kun tarkoituksena on saada aikaan hyytelömäinen, leikattava koostumus esimerkiksi juustokakkuihin. Liivatteella voi hyydyttää niin kakkumassan kuin sen päälle lisättävän kiilteenkin. 

Liivatteen avulla valmistuvat myös monet jälkiruoat, kuten pannacottat ja hyytelöt.

pannacotta

Myös pannacotta vaatii onnistuakseen liivatetta. Ole tarkka liivatteen määrässä, jottei koostumus ole kumimainen. Kuva: Seppo Saarentola

Liivate – kuinka paljon sitä tarvitaan?

Liivatteen määrä riippuu leivonnaisen muista raaka-aineista. Kun tarkoituksena on saada aikaan koostumukseltaan kiinteä ja leikattava hyytelö esimerkiksi juustokakkuihin, tarvitaan pääsääntöisesti yksi liivatelehti yhtä desilitraa nestettä kohti.

Valmistaessasi lusikoitavaa hyytelöä jälkiruokiin tai kun hyydytettävä aine sisältää paksumpia raaka-aineita, kuten tuorejuustoa, rahkaa, jogurttia tai esimerkiksi kermavaahtoa, ½ liivatetta / 1 dl nestettä riittää.

Toisaalta happamat raaka-aineet, kuten sitrushedelmät ja marjat heikentävät liivatteen tehoa ja siksi niitä sisältävien seosten hyydyttämiseen tarvitaan suhteessa enemmän liivatetta. Myös jotkin tuoreet hedelmät, kuten kiivi, viikuna, ananas, mango ja papaija estävät liivatteen toiminnan, sillä niiden sisältämä entsyymi hajottaa proteiinia. Huolellisesti kuumennetuilla tai säilykehedelmillä ei ole vastaavaa ominaisuutta.

Tarvittavaa liivatteen määrää ei kannata lähteä arvailemaan, vaan se kannattaa aina tarkistaa ohjeesta. Liian vähän liivatetta sisältävä leivonnainen ei hyydy ja liian suuri annostus puolestaan tekee koostumuksesta ikävän kumimaisen. Onnistunut liivatehyytelö on juuri sopivan kiinteä: kauniisti leikkautuva, mutta suutuntumaltaan pehmeä ja kuohkea.

mangojuustokakku

Liivatteen avulla valmistuvat niin juustokakut kuin kakun päälle lisätäävät kiilteetkin. Kuva: Kristiina Kurronen

Liivate – parhaat niksit onnistuneeseen lopputulokseen

Liivatteen toiminta perustuu siihen, että se liukenee nesteeseen kuumennettaessa ja jähmettyy jäähtyessään. Siksi liivatelehdet on aina ensin sekoitettava kuumaan nesteeseen ja hyydytettävä massa laitettava sitten jääkaappiin jähmettymään. Liivate alkaa toimia hyytelöittävällä tavalla vasta viileässä.

  1. Pehmennä liivatelehdet aina ennen käyttöä runsaassa kylmässä vedessä. Lisää liivatelehden nesteen joukkoon yksitellen, jotta ne eivät tartu toisiinsa. Anna liivatelehtien liota vähintään viisi minuuttia tai pidempäänkin. Liivatteet eivät hajoa kylmässä vedessä, ja siksi voit huoletta aloittaa kakun valmistuksen laittamalla liivatelehdet likoamaan.
  2. Kuumenna pieni määrä nestettä kattilassa kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Neste voi olla mitä tahansa leivonnaisen tai jälkiruoan makumaailmaan sopivaa: vettä, maitoa, mehua, kahvia tai vaikka konjakkia. Puristele liotetuista liivatteista ylimääräiset nesteet pois ja sekoita ne huolellisesti kuuman nesteen joukkoon. Jos näyttää, että seokseen jää paakkuja, kuumenna sitä muutama sekunti ja sekoita. Älä kuitenkaan keitä seosta, johon on jo lisätty liivatelehdet!
  3. Anna nesteen jäähtyä hieman, jotta kuuma neste ei juokseta täytettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana hyydytettävän massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Ole tarkka, että käytät kaiken liivatteen ja kaavi kattila puhtaaksi esimerkiksi nuolijan avulla. Varmista myös, että liivate sekoittuu tasaisesti hyydytettävän massan joukkoon kääntelemällä täytettä lopuksi kulhon pohjaa myöten.
  4. Jos hyydytettävä massa sisältää kermavaahtoa, lisää se vasta liivatteen lisäämisen jälkeen, jotta vaahto ei laske ja täyte säilyy kuohkeana.
  5. Älä lisää liivatetta kylmän massan joukkoon, sillä liivatteen toiminta saattaa estyä tai hyydytettävä massa kokkaroitua. Jos siis leivonnaisesi sisältää esimerkiksi pakastemarjoja, anna niiden sulaa hieman ennen liivateseoksen lisäämistä.
  6. Nosta hyydytettävä leivonnainen tai jälkiruoka jääkaappiin ja anna sen hyytyä vähintään pari tuntia tai yön yli.
  7. Liivatteella hyydytettävän kakun voi yleensä pakastaa, kunhan varaat sulatukseen riittävästi aikaa.

Lue myös: Juustokakun pakastaminen onnistuu, kun tiedät muutaman niksin

Liivatelehdet voi korvata kasviperäisillä vaihtoehdoilla – juustokakku onnistuu myös kokonaan ilman liivatelehtiä

$
0
0

Liivatelehtien korvaaminen on tärkeää vegaanisessa leivonnassa, sillä eläinperäiset liivatelehdet eivät sovi vegaanisten leivonnaisten hyydyttäväksi aineeksi. Juustokakku on helppo tehdä myös kokonaan ilman liivatetta. Näillä ohjeilla onnistut!

Lue myös: Vegaaninen juustokakku sulaa suuhun – tätä ohjetta on pakko kokeilla!

1. Liivatelehdet voi korvata agar-agarilla

Agar-agar on yleisin kasviperäisistä liivatelehtien korvaajista. Agar-agar valmistetaan merilevästä, ja sillä on liivatelehtien tapaan hyydyttävä ominaisuus, mutta myös melko voimakas ominaismaku.

Agar-agaria myydään jauheena ja hiutaleina hyvin varustetuissa ruokakaupoissa, apteekeissa sekä eko- ja vegaaniseen ruokaan erikoistuneissa kaupoissa.

Kuinka paljon agar-agaria tarvitaan?

Juustokakuissa yhtä litraa hyydytettävää massaa kohti tarvitaan 3–4 teelusikallista agar-agar-jauhetta. Happamia aineita, kuten sitrushedelmiä tai marjoja sisältävä neste vaatii enemmän agar-agaria, sillä happamuus estää hyytelöitymistä.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 0,75 tl agar-agar -jauhetta vastaa yhtä liivatelehteä.

Agar-agar-hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä jauheeseen verrattuna eli yksi litra hyydytettävää massaa vaatii 3-4 rkl agar-agar-hiutaleita. 

Tarvittava agar-agarin määrä kannattaa aina tarkistaa ohjeesta ja pakkauksen kyljestä. Ole tarkka ja käytä virallisia mittalusikoita, sillä pienetkin mittavirheet saattavat vaikuttaa lopputulokseen. 

Agar-agarin käyttö

Agar-agar-jauheen ja hiutaleiden käyttö eroaa hieman toisistaan. Agar-agar-jauhe sekoitetaan kylmään nesteeseen ja kuumennetaan sitten kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

Käytä kuumennettavaa nestettä runsaasti, jotta saat agar-agarin sekoittumaan hyydytettävään massaan niin, ettei se hyydy paksuksi klimpiksi. Mittaa noin yksi desilitra nestettä yhtä teelusikallista (5 ml) agar-agaria kohti.

Keitä seosta koko ajan sekoittaen, kunnes jauhe liukenee. Tähän menee muutama minuutti ja keittoajan voi halutessaan varmistaa myös pakkauksesta. Aloita ajan mittaaminen vasta siitä hetkestä, kun neste kiehuu.

Agar-agar -hiutaleet puolestaan lisätään kylmään nesteeseen ja niitä on liotettava ensin kymmenisen minuuttia. Vasta sitten seos kuumennetaan kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes hiutaleet liukenevat kokonaan. Tähän kuluu aikaa 5–10 minuuttia. 

Toisin kuin liivatelehdet, agar-agar kestää uudelleen kuumentamisen, ja siksi kerran jähmettynyt seos saadaan uudelleen juoksevaksi.

Yhdistä kuuma seos nopeasti vatkaten muiden ainesten joukkoon ja kaada hyydytettävä massa sitten kakkuvuokaan. Aikaa hyytymiseen kuluu hyydytettävän leivonnaisen koosta ja rakenteesta riippuen tunnista useampaan tuntiin. Agar-agar hyytyy huoneenlämmössä, mutta nopeammin viileässä.

kookosjuustokakku

Hyydytettävä juustokakku onnistuu vegaanisena, kun korvaat liivatelehdet agar-agarilla tai Vegegelillä. Varmista myös, että kaikki käyttämäsi raaka-aineet soveltuvat kasviperäiseen ruokavalioon. Kuva: Kristiina Kurronen

2. Liivatelehdet voi korvata vegegelillä

Toinen vegaaninen vaihtoehto liivatelehdille on agar-agaria, johanneksenleipäpuujauhetta sekä konjak-yrttiä sisältävä Vegegel.

Vegegelillä voi korvata liivatelehdet useimmissa leivonnaisissa ja jälkiruoissa, kuten juustokakuissa ja pannacottassa.

Yksi annospussi Vegegeliä vastaa kolmea liivatelehteä. Kun tarkoituksena on saada aikaan kiinteä, leikattava rakenne esimerkiksi juustokakkuun, käytä yksi pussi Vegegeliä kolmea desilitraa hyydytettävää massaa kohti. Lusikoitavan pehmeitä hyytelöitä varten tarvitaan yksi pussi Vegegeliä viittä desilitraa hyydytettävää massaa kohti.

Tarvittava Vegegelin annosmäärä kannattaa aina tarkistaa pakkauksen merkinnöistä. 

Vegegelin käyttö

Vegegel lisätään agar-agarin tapaan runsaaseen kylmään nesteeseen, kuumennetaan sitten kiehuvaksi ja keitetään muutama minuutti, kunnes neste kirkastuu. Yhtä Vegegel-pussia kohti tarvitaan yksi desilitra kuumennettavaa nestettä. 

Vegegelin kanssa tulee toimia nopeasti, sillä se alkaa hyytyä lähes välittömästi ja hyydytettävä massa saattaa siksi kokkaroitua. Kuuma Vegegel-seos kannattaa sekoittaa hyydytettävän massan joukkoon tulikuumana ja täyte kannattaa kaataa ja tasoittaa nopeasti kakkupohjan päälle tai annosastioihin. 

Kun lisäät kuumaa nestettä hyydytettävän täytteen joukkoon ole tarkka, ettei se sisällä herkästi juoksettuvia ainesosia. 

3. Juustokakku onnistuu kokonan ilman liivatetta

Jos kasviperäisten hyytelöimisaineiden käyttö tuskastuttaa, ei hätää! Juustokakku onnistuu myös kokonaan ilman hyydyttäviä ainesosia. 

juustokakku ilman liivatetta

Juustokakku ilman liivatetta on koostumukseltaan samettinen ja lusikoitavan pehmeä. Kuva: Mirva Kakko

Jekku on sulattaa hyydytettävän massan joukkoon sulatettua suklaata, joka jääkaapissa jäähtyessään jähmettää massan ja maistuu taivaalliselta yhdistettynä tuorejuustoon sekä vatkattuun kuohkeaan kermaan. Kakun rakenne on pehmoisa, samettinen ja herkullisen täyteläinen. Erilaisilla suklailla, saat kakkuun helposti uutta ilmettä.

Jos haluat leipoa kakun täysin vegaanisena, varmista että kaikki käyttämäsi raaka-aineet soveltuvat vegaaniseen ruokavalioon. 

Katso ohje Anna.fi/ruoka: Kinderjuustokakku ilman liivatetta

Raparperikakku sopii arkeen ja juhlaan – onko suosikkisi suklainen, mantelinen vai kardemummalla maustettu?

$
0
0

Raparperikakku paistuu nyt monen kodin uunissa, sillä raparperirakkaus roihahtaa takuuvarmasti joka kevät, kun punavihreät varret puskevat esiin kasvimaan perukoilta.

Lue myös: Raparperipiirakka on kauden odotetuin herkku – valitse Kotilieden hittiresepteistä oma suosikkisi

Raparperikakku käy kahvipöytään vierastarjottavaksi tai omaan herkutteluun. Maukas, mehevä, raikas ja makea – paras raparperinen kakku on kaikkea tätä. Pehmeän jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa tarjoiltuna raparperiherkku takaa suussasulavan kahvitteluhetken.

Nautitpa sitten oman pihan sadosta tai kauppareissulla mukaan poimituista varsista, tässä kuusi takuuvarmaa raparperikakkua, joilla otat ilon irti makoisasta sesongista. Valitse mieluisin ja kaiva kakkuvuoat esiin!

1. Helppo raparperikakku

Helppo raparperikakku valmistuu aineksista, jotka lähes takuuvarmasti löytyvät jo valmiiksi keittiön kaapeistasi. Älä anna lyhyen raaka-ainelistan ja helppouden hämätä.

Ripaus kardemummaa tuo kakkuun jujua ja on mainio pari kirpsakalle raparperille.

raparperikakku

Raparperikakku sopii täydellisesti kesäjuhlaan tarjottavaksi. Uunituoreen raparperikakun kruunaa vaniljakastike tai jäätelö. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Ihana raparperikakku 

2. Suklainen raparperikakku

Jos sinä tai vieraasi olette kovasti suklaan perään, ei suklaalla kuorrutetulla raparperikakulla voi iskeä harhaan. 

Suklaan rakastajan raparperikakku yhdistää komeat kerrokset, kanelilla maustetun raparperitäytteen sekä syntisen hyvän suklaakuorrutteen. Pieni villi lisä tulee banaanista, jota kuutioidaan raparperin makupariksi.

Kun kuvioit pinnan veitsellä ja koristelet kakun kukkasin, on leivonnainen kahvipöydän komistus.

suklaan rakastajan raparperikakku

Suklaa ja raparperi ovat yhdistelmänä varsin harvinainen – vaikkakin varsin toimiva. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Suklaan rakastajan raparperikakku

3. Mehevä raparperikakku

Mehevän raparperikakun jekku on taikinaan lisätty mantelijauhe. Se takaa suussa sulavan koostumuksen ja pitää kakun mehevänä useammankin päivän – jos leivonnaista jostain kumman syystä sattuu tähteelle jäämään. 

Voit leipoa ohjeella myös pieniä raparperimuffineita. Huomioi vuoan koko paistoajassa: mitä pienempi vuoka, sitä lyhyempi paistoaika!

raparperikakku

Mehevän raparperikakun salaisuus on taikinaan lisätty mantelijauhe. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Raparperikakku

4. Näyttävä raparperikakku

Jos perinteinen raparperikakku ei ole oma juttusi, leivo kahvipöytään näyttävä raparpericharlotta. Kakku vaatii hieman vaivaa, viitseliäisyyttä ja väkerrystä, mutta on sen arvoinen.  

Kookoksisen kääretorttupohjan päälle levitetään vaniljakiisseli-tuorejuustotäytettä ja komeus kääritään tiukaksi rullaksi. Ohuet kääretorttuviipaleet asetellaan pyöreäpohjaisen kulhon reunoille tiukasti vieri viereen. Keskelle kaadetaan maukas raparperitäyte, jossa yhdistyvät pehmeäksi keitetyt raparperinvarret, kermavaahto ja tuorejuusto. 

Viimeistely on näyttävä mutta rento. Pursota koristeeksi kermavaahtoa ja lisää päälle paahdettuja kookoshiutaleita sekä mansikoita.

raparpericharlotta

Näyttävä raparpericharlotta hurmaa vieraat komealla ulkonäöllään ja pehmeällä maullaan. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Raparpericharlotta

5. Raparperikeikauskakku

Kuka sanoo, että raparperit pitäisi asetella taikinan päälle? Keikauskakku kääntää ajatuksen raparperikakusta nurinperin. Raparperikeikauskakkua leivottuasi et ole enää valmis palaamaan vanhaan. 

Maku on erinomainen ja koostumus mehevääkin mehevämpi – voi-sokeriseoksen kera vuoan pohjalla muhineet raparperinvarret pitävät siitä huolen.

raparperikeikauskakku

Raparperikeikauskakku on alkukesän kahvikutsujen vastustamaton herkku. Kuva: Tommi Tuomi

Ohje: Raparperikeikauskakku

6. Hyydytetty raparperijuustokakku

Miksei alkukesän paras raparperikakku voisi olla myös hyydytetyn juustokakun muotoon piiloutunut leivonnainen?

Rukiisen raparperikakun pohja tehdään murennetuista hapankorpuista, mutta yhtä hyvin voit käyttää perinteisiä digestivejä tai kaurakeksejä. Pehmeä tuorejuusto-jogurttitäyte hyydytetään liivatteella, joten leipominen kannattaa aloittaa jo edellisenä päivänä.

Kun teet raparperikakun pieneen irtopohjavuokaan, kohoaa kakku näyttävästi korkeuksiin. Kakun päälle koottava komea keko limetillä marinoituja mansikoita kruunaa kesäisen herkkuhetken. 

rukiinen raparperikakku

Raparperi ja mansikka on klassinen makupari. Kesäisessä juustokakussa on pehmeä jogurtti-tuorejuustotäyte ja rapea rukiinen pohja. Kuva: Norman Ojanen

Ohje: Rukiinen raparperitorttu

Anna.fi/ruoka: Sesongin maku: raparperi houkuttaa leipomaan

Raparperimehu on raikas kesäjuoma, josta loihdit helposti myös boolin ja kuplivan alkumaljan

$
0
0

Raparperimehu tuo mieleen lapsuuden kesät. Raikas ja helmeilevän vaaleanpunainen mehu valmistuu helposti kattilassa tai höyrykeittimellä. Nautiskele raparperijuoma hyvässä seurassa kesäauringosta tai sateesta nauttien!

Lue myös: Juhannuksen parhaat kesäjuomat

Raparperin makuun päästään heti toukokuussa. Kun ensimmäiset raparperit on leivottu piirakoiksi, raaskii varsia pilkkoa reilummin myös muuhun käyttöön. Raparperi tuottaa yleensä useamman sadon kesässä, joten siitä riittää hyvin mehuksi asti.

Hillo kaupan päälle

Kattilassa keitetty raparperimehu siivilöidään lopuksi harsokankaan läpi, joten saat kaupan päälle hillon pienellä vaivalla.

Laita harsokankaaseen jääneet mäskit takaisin kattilaan, lisää tilkka vettä ja kuumenna. Sekoita sitten kuuman seoksen joukkoon hillosokeri, keitä hetki ja lisää vielä tilkka sitruunamehua. Jos haluat sileän koostumuksen, surauta hillo sauvasekoittimella tasaiseksi. Purkita kuuma hillo puhtaisiin purkkeihin ja säilö vaikka pannarikekkereiden varalle.

Klassiset raparperimehut ihastuttavat raikkaudellaan

Kesän maun saa säilöttyä pulloon, kun valmistaa raparpereista mehua. Punaisia raparperinvarsia käytettäessä mehusta tulee raikkaan roseenväristä juomaa, vihertävistä varsista sävyltään hieman vaaleampaa.  

Mausta raparperimehu haluamallasi tavalla esimerkiksi mintulla, vaniljalla, kanelilla tai inkiväärillä ja lisää sokeria oman makusi mukaan. Kanelintuoksuinen raparperimehu maistuu kesällä kylmänä janojuomana ja talvella lämmittävänä glöginä.

Raparperihöyrymehun ja inkiväärillä maustetun raparperimehun valmistamiseen tarvitaan mehustin. keitetty raparperimehu sekä paras raparperimehu valmistuvat kattilassa keittämällä.

Raparperi ja marjat ovat mainio makupari

Mansikka on raparperin klassikkomakupari, mutta yhtä hyvin raparperin kanssa voi parittaa myös vadelman tai mustikan. 

Pinkki raparperimehu saa värinsä vadelmista. Koska mehu keitetään, myös ulkomaisia pakastevadelmia voi käyttää ennen kotimaisen sadon kypsymistä. Vaniljalla maustettu juoma on makoisaa sellaisenaan, mutta myös vaalealla rommilla tai tequilalla terästettynä.

Hellepäivänä virkistää myös Josefinan kesäjuoma, joka valmistetaan raparperista ja mustikoista siman tapaan.

Raparperimehu sopii boolin pohjaksi

Isoon kannuun raparperimehusta sekoitettu booli on kätevä juoma rennoissa kesäjuhlissa, joissa vieraita on useampi.

Jos juhlavieraiden joukossa on alaikäisiä, voi maukkaan raparperiboolin tehdä myös alkoholittomana.

Raparperimehu: sekoita raikas alkumalja tai drinkki

Kippis kesälle! Raparperimehusta ja kuohuviinistä syntyy keväinen alku- tai onnittelumalja. Alkoholiton versio pidennetään sitruunalimonadilla tai kivennäisvedellä.

Sokeroidusta raparperimehusta tai raparperilikööristä sekä kuohuviinistä sekoitettu raparperi-kir sopii vaikka juhannusjuhlien alkumaljaksi. Voit tehdä raparperiliköörin itse tai ostaa valmiina Alkosta.

Raparperimehusta, kivennäsivedestä ja sitruunasoodasta sekoitettu nopea raparperijuoma muuntuu hetkessä juhlavaksi, kun sen tarjoaa kuplivana ja kylmänä korkeista lasimaljoista.

Lue myös Anna.fi/ruoka: Raparperi avaa kesän satokauden

Uusien perunoiden keittäminen – huippukokki Pekka Terävä paljastaa, miksi uudet perunat pitää laittaa aina kiehuvaan veteen

$
0
0

Uusien perunoiden keittäminen on vaativaa puuhaa. Ovathan ensimmäiset uudet perunat herkkiä olentoja, joita pitää käsitellä erityisen huolellisesti, jotta niiden mausta saa kaiken irti.

Lue myös: Pakasta uudet perunat joulupöytään – yksi lajike sopii pakastukseen ylitse muiden

Huippukokki ja ravintoloitsija Pekka Terävä tunnetaan perunan ystävänä. Varsinkin uudet perunat ovat Pekalle erityisen rakas raaka-aine.

”Meillä on alkamassa vuoden paras aika raaka-aineiden suhteen. Kotimaiset avomaan kasvikset ja peruna etunenässä aloittavat upean sesongin, josta suomalaisten pitäisi osata ottaa kaikki irti. Nyt on aika unohtaa ulkomainet perunat ja ostaa vain kotimaista. Ensimmäiset saariston varhaisperunat ovat kaupoissa ja toreilla toukokuun lopussa”, Pekka ylistää.

Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa hommaa. Kuvassa (vas.) ravintoloitsija Pekka Terävä ja kokki Daniel Nyqvist Ravintola Nuden keittiössä.

Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa hommaa. Kuvassa (vas.) ravintoloitsija Pekka Terävä ja kokki Daniel Nyqvist Ravintola Nuden keittiössä. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Uusien perunoiden keittäminen alkaa perunoiden valinnasta

Uusien perunoiden kohdalla pitää muistaa, että ne otetaan pellosta keskenkasvuisina. Niiden soluseinät ovat pehmitä eikä niillä ole suojaavaa vahvaa kuorta ympärillään. Tästä syystä niiden keittämisessä pitää ottaa huomioon muutama tärkeä seikka.

”Ensinnäkin osta vain kotimaisia perunoita. Huomaat kyllä eron, kun maistelet vierekkäin ruotsalaista ja suomalaista perunaa. Maussa on uskomaton ero. Toinen tärkeä asia on se, että uudet perunat laitetaan kiehuvaan veteen, joukkoon pitää laittaa runsaasti suolaa ja keitinvettä ei saa olla liikaa, eikä se saa kuohua kovaa”, Pekka muistuttelee.

Vuoden paras kotimainen keittokirja palkinnon voittaneessa Peruna – parhaat reseptit (Readme) keittokirjassa on kysytty neuvoa uusien perunoiden keittämiseen kemisti Anu Hopialta. Kotilieden Instagram livessä Pekka Terävä vannoo Hopian nimeen ja sanoo, että Anu tietää kaiken elintarvikkeiden kemiasta. Myös siitä miksi uudet perunat pitäisi laittaa aina kiehuvaan veteen.

View this post on Instagram

Näin keität varhaisperunat Pekan tapaan

A post shared by Kotiliesi (@kotiliesi) on

Uusien perunoiden keittäminen poreilevassa vedessä

”Alkukesän varhaisperunat korjataan maasta kesken kasvukauden. Niiden sisällä entsyymit ja hormonit mellastavat eri tahtiin kuin varttuneemmassa perunassa. Aikaisin kesällä nostetut perunat ovat keskenkasvuisia ja erityisen herkkiä saamaan kolhuja esimerkiksi kattilassa”, Hopia kertoo Peruna-kirjassa varhaisperunan olemuksesta ja jatkaa kemistin sanoin:

”Perunat tuleentuvat vasta myöhemmin syyskesällä, kun niiden varret kuolevat ja sokerivirta mukuloihin lakkaa. Silloin rakenne kiinteytyy, solujen seinämät kovettuvat ja kuori vahvistuu.  Yksi mukulan sisällä hyrräävästä entsyymistä on pektiinimetyyliesteraasi. Entsyymin tehtävänä on muokata solun seinämissä olevaa pektiiniä siten, että sen vesiliukoisuus vähenee. Mitä pidempään entsyymi on ehtinyt muokata pektiiniä, sitä vahvemmaksi solujen seinämät tulevat. Tuleentumattomassa perunamukulassa eli varhaisperunassa kaikenlainen entsyymitoiminta on vielä hyvin vilkasta, joten myös pektiinimetyyliesteraasi on aktiivisempi kuin tuleentuneena nostetussa perunassa. Entsyymi tekee työtään tuleentumisen aikana, mutta jatkaa toimintaansa talveen, jopa jouluun asti, jolloin perunan rakenne kovettuu vielä säilytyksessäkin. Tämä entsyymi on aktiivisimmillaan 50–60 asteessa, ja se tuhoutuu yli 70 asteessa. Niinpä hiljalleen lämpiävässä keitinvedessä (jos laitat perunat kylmään veteen), sillä on runsaasti aikaa muokata soluseinämiä kovemmiksi, eli perunoiden rakenne kiinteytyy ja peruna ehtii kovettua. Aktiivinen entsyymi kannattaa siis tuhota mahdollisimman nopeasti, eli laittaa perunat kiehuvaan veteen, eli näin saat pehmoisia uusia perunoita”, Hopia neuvoo.

Siis mitä? Kotikokin kielellä uudet perunat pitää laittaa siis aina juuri poreilevaan veteen, että niiden sisällä olevat entsyymit ehtivät tuhoutua nopeasti, eivätkä kerkiä tekemään tuhojaan eli kovettamaan perunaa. Perunoiden keitinvesi ei myöskään saa kiehuva kovin lujasti, koska perunalla ei ole kuoria suojanaan ja se murskautuu helposti kattilassa, jossa on paljon perunoita kerralla.

Mausteilla lisää makua perunoihin

Keitinveteen voi laittaa makuaineita, kuten tillinoksia tai nerokkaasti voita, kuten Pekka Terävä tekee Kotilieden Instagram-videolla.

”Peruna on hyvä imemään makuja itseensä. Minulla ei tässä videolla ollut tilliä, mutta lisäsin voita aika loppuvaiheessa keittämistä pari ruokalusikallista. Keitinvettä oli tosi vähän, juuri sen verran, että perunat peittyvät ja vesi poreili aivan pienesti. Nappaa yksi peruna leikkuulaudalle ja halkaise se. Näet jo väristä onko se lähestymässä kypsyyttä. Pastaakin maistetaan kypsyyden toteamiseksi, joten maista myös perunoita. Tunnustele makua suussa, tunnet kyllä milloin peruna on lähestymässä täydellistä al dente -tuntumaa”, Pekka sanoo.

Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa hommaa. 

Uusien perunoiden keittäminen on tarkkaa hommaa.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

Uusien perunoiden keittämisessä on tärkeää muistaa, että peruna jatkaa kypsymistään nesteen pois kaadon jälkeenkin. Pekan tapa viimeistellä kypsyys on kaataa keitinvesi pois, ja jättää pohjalle vähän nestettä ja voita.

”Kun peruna lähestyy al dente -tunnetta, kaada neste pois melkein kokonaan, mutta jätä pohjalle vähän nestettä ja se voi. Pidä kattila pienellä lämmöllä ja ”huljuttele” kattilaa vähän levyllä. Peruna kyspyy siinä vielä ilman nestettäkin, ja imee nyt viimeiset voin maut itseensä. Näin saat täydellisiä perunoita. Älä vain ylikypsennä niitä, koostumus voi jäädä napakaksi”, Pekka neuvoo.

Täydellisesti keitetyt perunat saivat Ravintola Nudessa alleen grilliöljyllä maustetun kermaviilin ja ilmakuivattua paahdettua kinkkua sekä villiyrttejä. 

Täydellisesti keitetyt perunat saivat Ravintola Nudessa alleen grilliöljyllä maustetun kermaviilin ja ilmakuivattua paahdettua kinkkua sekä villiyrttejä. Kuva: Sanna Mansikkamäki


Hans Välimäki ylistää anopin silliä: ”Kesäruokien kunkku uusien perunoiden kanssa – tehty Suomessa valmistetusta sillistä”

$
0
0

Kotilieden food manager Sanna Mansikkamäki kutsuttiin Hansin keittiöön kokkaamaan uutta perunaa. Hans kertoo toimittajalle, että hänellä on kolme suosikkiraaka-ainetta, joita hän ei voi vastustaa.

Lue myös: Huippukokki Hans Välimäen nerokas 1+2+3 -pikkeliliemi saa jopa hieman raa’an tomaatin maistumaan herkulliselta

”Minulla on fiksaatio erityisesti kolmeen raaka-aineeseen. Yksi niistä on omena, toinen on tomaatti ja kolmas on peruna. Ihmettelen, miksi suomalaiset syövät niin vähän perunaa nykyisin. Tähän pitäisi tehdä muutos. Unohtakaa se pasta ja syökää suomalaiset perunaa”, hän kannustaa.

Kesä on hyvä aika ottaa lautaselle pastan sijaan perunoita. Suomalaiset uudet perunat ansaitsevat erityisen huomion. Välimäki on kokannut toukokuussa Hansin kotona -nimisessä ISTV:n kuvaamassa ohjelmassa eri vieraiden kanssa jokainen arkipäivä. Ohjelman toiseksi viimeisessä jaksossa vieraili Kotilieden ruokatoimittaja ja Peruna-nimisen kirjan kirjoittanut Sanna Mansikkamäki. Luonnollisesti Hans ja Sanna valmistivat perunasta herkkuja.

Hansin kotona -ohjelmassa kokkailivat Hans Välimäen (vas.) lisäksi Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki ja apukokkina hääri Antti Leistén.

Hansin kotona -ohjelmassa kokkailivat Hans Välimäen (vas.) lisäksi Kotilieden ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki ja apukokkina hääri Antti Leistén. Kuva: Sanna Mansikkamäki

Helsingin ensimmäiset Timo-perunat suoraan Rymättylästä

Hans sai varhaisperunalähetyksen Rymättylästä viljelijä Antti Ruohoselta.

”Nämä taitavat olla Helsingin ensimmäiset Timo-lajikkeen perunat, joten olemme onnekkaita, että pääsemme tekemään näistä ruokaa tänään. Kotimainen varhaisperuna on todella timanttista tavaraa”, Hans sanoo.

Suomen ensimmäiset avomaan varhaisperunat tulevat Nauvosta, Houtskarista, Rymättylästä ja Salon Angelniemeltä sekä pieniä määriä ensimmäisiä varhaisperunoita tulee myös Merimaskusta. Parin viikon sisällä varhaisperunaa on kattavasti saatavilla ympäri Suomen.

Saaristoa hemmotellaan nyt lämpimillä keleillä, joten perunaa nousee varmasti hyvää tahtia heti kesäkuun alussa.

Anopin silli on legendaarinen

Varhaisperuna kuuluu Hansin mielestä niihin raaka-aineisiin, jotka eivät vaadi mitään kikkailua, koska ne maistuvat sellaisenaan todella hyville. Jos kuitenkin haluaa tarjoilla perunoiden ja voin kanssa vielä jotain muuta, niin Hansin ehkä kuuluisin silliresepti, Anopin silli on silliohjeiden kuningas. Se syödään uuden perunan kanssa.

Hans suositteleekin kurkistamaan sillipurkeista tänä kesänä valmistajan nimen. Suomessa valmistettua silliä on nimittäin vähän tarjolla, mutta Sillikonttori on palauttanut sillin valmistuksen Suomeen, josta saamme olla ylpeitä. Sillikonttori valmistaa myös Jalostaja-tuotemerkin sillit.

Hansin anopin silli tarjoillaan pakastimen kylmänä, eli superkylmänä. 

Hansin anopin silli tarjoillaan pakastimen kylmänä, eli superkylmänä.  Kuva: Sanna Mansikkamäki

”Anopin silli on jäätävän herkullinen ohje. Se tehdään kotimaisen sillivalmistajan Sillikonttorin matjessillifileestä. Harmillisesti ulkomailla valmistettuja sillejä on hyllyt pullollaan, ja toivon, että ihmiset tarjoilisivat kotimaisen varhaisperunan kanssa Suomessa valmistettua silliä. Ne ikään kuin kuuluvat yhteen”, Hans ylistää.

Anopin sillin salaisuus piilee ranskankermassa ja pakastamisessa. Lisäksi sen valmistus on uskomattoman helppoa.

”Tämän helpompaa ruoanlaitto ei ole. Tämä ohje on maailman helpoin. Jotkut tykkäävät huuhdella matjessillin, mutta tämä ohje ei sitä kaipaa. Tämä on meidän mökkiruokaa, ja mökillä ruoanlaiton pitää olla helppoa”, Hans nauraa.

Hansin anopin silli

  1. Leikkaa matjessillifileestä noin sentin paksuisia viipaleita ja asettele ne tarjoiluvadille.
  2. Vatkaa purkki ranskankermaa. Levitä vaahdotettu ranskankerma silliviipaleiden päälle niin,  että kaikki viipaleet ovat sen peitossa.
  3. Nyt lautanen nostetaan pakastimeen viilenemään. Se pitää tarjoilla jääkylmänä, ei kuitenkaan pakastettuna.
  4. Viipaloi punasipulia ohuen ohueksi. Asettele ne jääkylmän silli-ranskankerma-annosten päälle. Hienonna lisäksi päälle tilliä.
  5. Keitä uudet perunat ja syö perunat anopin sillin ja voin kanssa.

”Tämä on täydellinen kesäjuhlien tai mökkibileiden snack-ruoka. Keitä vielä uudet perunat napakoiksi. Ota käteen puolikas kypsä peruna, siihen päälle voita, ja haarukallinen anopin silliä. Sitten toiseen käteen snapsilasiin akvaviittia. Se on täydellisyyden huippu”, Hans ylistää.

Psst! Oletko jo mukana Kotilieden ruokaryhmässä Facebookissa?

Kotilieden ruokaryhmässä keskustellaan hyvästä ruoasta ja leivonnasta sekä jaetaan innostavia ideoita keittiöön. Löydät ryhmän Facebookista nimellä Kotilieden ruokaryhmä.

Ryhmässä jaamme parhaita ideoita niin ruoanlaittoon kuin leivontaankin, lautaselle ja lasiin. Liittyessäsi ryhmään näet ensimmäisten joukossa toimituksemme tekemät ajankohtaiset ruokauutiset, saat sesongin parhaat reseptit sekä nerokkaimmat keittiövinkit arkeen ja juhlaan. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja jakamaan parhaita ideoita sekä kertomaan, mitä teillä tänään syödään!

Juustopiirakka hurmaa herkkusuut – poimi talteen parhaat ohjeet!

$
0
0

Juustopiirakka jos mikä sulattaa sydämet ja hurmaa herkkusuut! Kokosimme yhteen Kotilieden parhaat juustopiirakat. 

Lue myös: Suolainen piirakka sopii iltapalaksi

Pohjataikina – tee itse, oikaise valmiilla tai jätä kokonaan leipomatta

Juustopiirakan pohjataikinan voi tehdä itse tai poimia kaupasta valmiina. Kun raastat täytteen lisäksi myös taikinaan juustoa, saat mausta herkullisen ja koostumuksesta mehevän. 

Täyteläistä juustoa pukee pieni rapeus. Siksi juustotäytteen ja rapsakan lehtitaikinan yhdistelmä on kerrassaan vastustamaton. Juustopiirakka onnistu myös gluteenittomana, ja sen voi halutessaan tehdä kokonaan ilman pohjaa.

Paras piirakkataikina on yksinkertainen. Viileät raaka-aineet ja nopea sekoitus takaavat parhaan lopputuloksen. Älä ylityöstä taikinaa, jotta pohjan rakenteesta ei tule kova. 

Moni taikina on parhaimmillaan, kun annat sen levätä viileässä ennen paistamista. Siten pohjan rakenteesta tulee paras mahdollinen.

Jos piirakassa on hyvin kostea täyte, kannattaa piirakkapohjaa paistaa ennen täytteen lisäämistä 10–15 minuuttia.

Lue myös: Piirakkapohja ota haltuun pahtaa niksit!

Juustopiirakka paistuu rapeaksi, kun paistat sen metallivuoassa. Piirakan saa näyttävästi tarjolle, kun leivot sen irtopohjaiseen piirakkavuokaan.

Voit valmistaa piirakan myös tavalliseen piirakkavuokaan, leipoa sen suoraan pellille, somiin pikkuvuokiin tai hauskasti pitkänomaiseen leipävuokaan.

Lue myös: Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan

Paista juustopiirakka uunin alatasolla, jotta pohja ennättää paistua kunnolla rapeaksi ennen kuin pinta tummuu liikaa. Tarvittaessa voit asettaa piirakan päälle palan leivinpaperia suojaksi paiston loppuvaiheessa.

Juustopiirakka: västerbottenia, vuohenjuustoa, parmesaania vai sittenkin emmentaalia?

Juustopiirakan täytteeseen sopivat juustot maun mukaan: kokeile voimakkaan makuista emmentaalia, italialaista parmesaania tai sveitsiläistä gruyerejuustoa.

Feta-pinaattipiirakka on klassikko, mutta kreikkalaisen juuston makupariksi voi yhdistää myös lehtikaalia. Lempeän makuisesta ricottajuustosta valmistuu samettinen piirakka kevään ja kesän juhlapöytään.

Tuhti juusto kaipaa rinnalleen raikkautta. Yhdistä juuston makupariksi sesongin raaka-aineita. Keväällä ja kesällä juustopiirakka saa kaverikseen tuoreita yrttejä, parsaa tai makeita kirsikkatomaatteja.

Syksyllä ja talvella juustojen kaveriksi sopivat kantarellit, omena, puna- ja keltajuuri sekä karamellisoitu sipuli. 

Voit tehdä juustopiirakan jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Täyte kiinteytyy ja maut tasaantuvat, kun piirakka saa levätä viileässä ennen syömistä.

Lue myös Anna.fi: Leivo pellillinen juustopiirakkaa

Juustopiirakka voimakkaan makuisista juustoista

Voimakkaan makuiset juustot, kuten ruotsalainen västerbotten, sveitsiläinen gruyere sekä musta- tai punaleima-emmentaali tuovat juustopiirakkaan makua ja mehevyyttä.

Helppoon juustopiirakkaan voit raastaa vaikka kaikki jääkaapin juustonkannikat. Täyteläisen ja pähkinäisen maun salaisuus on muskottipähkinä. Pohja­na toimii tuore­lehtitaikina, joten juuri helpommalla ei suolaista piirakkaa voi valmistaa.

Mätitahnamaisen kastikkeen kera tarjottu hienostunut västerbotten-juustopiirakka sopii rapujuhlien tarjottavaksi.

Ranskalaisen avopiirakan tapaan suoraan pellille leivottu galette puolestaan on rennon leipurin valinta. Piirakka leivotaan suoraan pellille ja taikinan reunat käännellään rennosti täytteen päälle.

Galette yhdistää kantarellit, omenan ja sveitsiläisen gruyere-juuston maukkaaksi kokonaisuudeksi.

Kahden juuston parsapiirakka sopii niin juhlapöytään kuin brunssillekin tai vaikkapa lounaaksi raikkaan salaatin kera tarjottuna. Täytteen lisäksi juustoa lisätään myös pohjataikinaan, joten lopputulos on supermehevä.

Kaikkien kestosuosikki: fetapiirakka

Feta-pinaattipiirakka on suolaisten piirakoiden aatelia ja monen lemppari. Kreikkalainen spanokopita tehdään filotaikinasta. Piirakan herkullisessa täytteessä maistuvat pinaatti ja fetajuusto sekä tuoreet yrtit ja muskottipähkinä. 

Feta-lehtikaalipiirakat ovat mehukkaita pikkupiiraita, joissa ihastuttaa lehtikaali ja fetajuusto. Piirakat leivotaan suolaisiksi pikkunaposteltaviksi näppärästi minimuffinipellillä.

Voit leipoa mehevän fetajuustopiirakan myös valmiista lehtitaikinasta, gluteenittomasti tai kokonaan ilman pohjaa.

Aromikas vaihtoehto: vuohenjuustopiirakka 

Vuohenjuustopiirakka on herkkusuun valinta. Vuohenjuusto-pinaattipiirakka on mehevä suolainen piirakka, joka sopii yhtä hyvin brunssipöytään kuin saunaillan suolapalaksi.

Gluteeniton vuohenjuustopiirakka on mehevä ja maistuu ihanasti basilikalta. Juusto-basilikatäytteen kanssa sopii marinoitu tomaattisalaatti. Vuohenjuusto-tomaattipiiraan kermaisen pehmeään täytteeseen tuo pientä potkua sinappi.

Aromikas vuohenjuusto ja makeaksi karamellisoituneet sipulit ovat ihania yhdessä. Vuohenjuusto-sipulipiirakan pohja valmistuu näppärästi valmiista lehtitaikinasta.

Miedon maukas ricottapiirakka

Ricottajuustosta valmistuu samettinen, pehmeä ja lempeän täyteläinen juustopiirakka. Yhdistä makupariksi pinaattia, yrttejä tai tomaatteja. 

Suomalaisten korona-ajan suosikkiruoat eivät yllätä – ykkönen on lohturuokien klassikko

$
0
0

Korona-aika ja sosiaalinen eristäytyminen pakottivat suomalaiset pysymään kodeissaan. Kotioloissa on kokattu enemmän ruokaa kuin normaalisti.

Kasvipohjaisista elintarvikkeista tunnettu Oatly selvitti tutkimuksella mitä, missä ja miten suomalaiset söivät keväällä 2020. Kuluttajatutkimuksen avulla selvitettiin myös, kannustiko runsas kotona oleilu suomalaisia testaamaan uusia ruokia, leivontaa, kokkaustapoja ja makumaailmoja. Ruoanlaitto ja kokeellisuus näyttäisivät tutkimuksen mukaan toimineen oivina aseina tylsyyttä vastaan.

Lue myös: Ruoka-apu on jopa tuplaantunut normaalioloista – kuka voi hakea ruoka-apua ja mistä sitä saa?

Mitä Suomi söi keväällä 2020? Kokeilunhalua keittiössä – sohva ja sänky houkuttivat

Tutkimuksen mukaan jopa 39 % vastanneista kertoi laittaneensa ruokaa enemmän kuin ennen. Suomalaiset, jotka ovat kokanneet enemmän poikkeusaikana, ovat myös avoimempia kokeilemaan uutta: enemmän ruokaa laittaneista yli puolet (54 %) on löytänyt uusia reseptejä ja noin neljäsosa (26 %) on keksinyt omia reseptejä.

Enemmän ruokaa laittaneista valtaosa (60 %) myös kertoo kehittäneensä itselleen uusia, terveellisiä tapoja poikkeusolojen aikana. Samaan aikaan se pieni osa vastaajista (3 %), jotka ovat laittaneet vähemmän ruokaa poikkeustilan aikana ovat olleet useammin todella tylsistyneitä ja valtaosa heistä (61 %) kertoo kehittäneensä uusia, epäterveellisiä tapoja poikkeusolojen aikana.

Poikkeusaika näyttää myös vaikuttavan siihen, missä suomalaiset nauttivat ruokansa. Vaikka suurin osa (83 %) vastaajista syö ateriansa perinteisesti keittiön pöydän ääressä, jopa 18 prosenttia on syönyt aterioita sängyssä, 20 prosenttia seisten keittiössä ja yli puolet (52 %) sohvalla.

Poikkeusoloissa puolet suomalaisista (50 %) kertoo innostuneensa improvisoimaan kotikeittiössä kehittämällä itse uusia reseptejä. 45 prosenttia suomalaisista luottaa vanhoihin perheresepteihin ja 34 prosenttia on löytänyt reseptejä keittokirjoista.

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa on saattanut vaikuttaa, siellä jaetut reseptit eivät ole vielä nousseet suomalaisten suosioon, koska vain murto-osa (7 %) kertoi löytäneensä reseptejä eri sosiaalisen median kanavista. Yli neljännes suomalaisista (27 %) kuitenkin löysi inspiraatiota ruoka-aiheisista blogeista.

Suomi söi turvaruokaa – liha-makaronilaatikko oli kaikkein suosituin

Sosiaalinen media luo helposti illuusion siitä, että joku ruoka nousee hitiksi, kun suosikkibloggaajan reseptistä tulee somehitti. Somehitti ei kuitenkaan ole koko totuus, kuten tutkimus osoittaa. Poikkeustilan turvaruoiksi osoittautuivat suomalaisille rakkaat jauheliharuoat, lämpimät leivät ja texmex. Vessapaperin ohella suomalaiset hamstrasivat jauhelihaa ja jauhoja.

Suomi söi keväällä 2020 lämpimiä voileipiä. Lämpimät leivät olivat yksi suomalaisten turvaruuista korona-aikana.

Suomi söi keväällä 2020 lämpimiä voileipiä. Lämpimät leivät olivat yksi suomalaisten turvaruuista korona-aikana. Kuva: Seppo Saarentola

TOP 6 Suomalaisten suosikkiruoat poikkeustilassa

  1. Liha-makaronilaatikko 47 %
  2. Lihapullat 45 %
  3. Kotitekoinen pizza 43 %
  4. Lämpimät voileivät 42 %
  5. Uunikala 41 %
  6. Tortillat & Tex-Mex 41 %

Merja kokkasi niin paljon, että sähkölaskut nousivat

Kotilieden haastattelema paljon kotiruokaa laittava ja työkseen myös ruokaatekevä Merja Naumanen kertoi, että hänellä nousi jopa sähkölasku huimasti korona-aikana. Naumasella oli koronakaranteenin aikana kotonaan siskonpoika, jolla on nuoren miehen terve ruokahalu.

”Teen juhlaruokaa työkseni Aperidiiva catering-yrityksessäni, ja lisäksi teen myös arkiruoat aina itse. Nyt keväällä sain seurakseni siskonpoikani Niklaksen, joten kotiruokaa tuli nyt kokkailtua poikkeuksellisen paljon, koska olimme molemmat paljon kotona. Jopa sähkölaskuni nousivat, niin paljon leivoin ja valmistin uuniruokia”, Merja kertoo.

Oatlyn tutkimus tukee myös Merjan kertomusta kevään ruoanvalmistuksesta ja tavoista. Tutut ja turvalliset äidin reseptikirjan ohjeet olivat kovassa käytössä. Leipääkään hän ei ostanut kaupasta, vaan leipoi sämpylät ja leivät itse.

”Heti karanteenin alussa otin käyttööni äitini reseptioppaan. Valmistin kevään aikana paljon ruokia jauhelihasta kuten lihapullia, kaalilaatikkoa ja kaalikääryleitä. Myös juureksista tein paljon ruokaa kuten sosekeittoja ja uunijuureksia. Emme syöneet koko keväänä esimerkiksi riisä ollenkaan lisukkeena. Kotimaiset juurekset olivat lisukkeita. Lisäksi tein äidin ohjeella siskonmakkarakeittoa, jota en todellakaan tekisi normaalioloissa koskaan. Leivoin myös valtavasti sämpylöitä ja pataleipää, joita en yleensä tee”, Merja sanoo ja nauraa.

Lisäksi ystävät pääsivät nauttimaan kotiruokakuljetuksista ja siskonpoika sai päivittäin eväspakkauksen mukaan töihin. Lisäksi ystäville maistuivat pullat. Mikään erikoinen leivonnainen ei kelvannut. Kaikki halusivat tuttuja ja turvallisia pullia.

”Koska työni on catering-yritys, korona sotki kaikki kevään suunnitelmat. En kuitenkaan jäänyt laakereilleni lepäilemään, vaan toimitin kotiruokia myös ystäväpiiriini. Töissä bravuurini on macaron-leivokset, joita on kovasti kehuttu, mutta koroana-aikana kukaan ei halunnut mitään erikoista, vaan leivoin korvapuusteja ja voisilmäpullia enemmän kuin koskaan ennen. Äidin reseptit ovat kullan arvoisia. Siskonpoikani sai myös töihin mennessä eväslaatikon aina mukaansa, joten valmisruokaan ei tarvinnut turvautua”, Merja sanoo.

Jauhot loppuivat kaupoista – korona-aika innosti leipomaan

Kevät nosti myös muutamia bloggaajien kokkailuja somehiteiksi. Kevään ehkä suurin somehitti oli WTD-blogista tutun Natalia Salmelan kikhernelimonello, myös Jenni Häyrisen Liemessä-blogissa hehkutettiin uunifeta-parsaa, joka oli tutumman uunifetapastan kevätversio. Somehitit eivät kerro kuitenkaan koko totuutta.

Merja Naumanen ei testaillut somehittiruokia. Kaikki halusivat vain turvallista ja tuttua kotiruokaa.

Jauhojen loppuminen ruokahyllyistä kertoo siitä, että kotonaoloaika kannusti leipomaan. Banaanileivän suosiosta puhuttiin joissain piireissä, mutta todellisen tutkimuksen lukujen valossa banaanileipä jäi illuusioksi.

Banaanileipä oli valtava hitti sosiaalisessa mediassa kevään aikana, mutta vain kolme prosenttia (3 %) vastanneista mainitsi leiponeensa banaanileipää.

Sämpyläohjeita ja pataleipäreseptejä etsittiin myös Kotilieden hakujen mukaan paljon. Tuttuus, turvallisuus ja helppous korostui keväällä 2020 leivonnassakin.

Suomi söi keväällä 2020 sämpylöitä ja pataleipää.

Suomi söi keväällä 2020 sämpylöitä ja pataleipää. Kuva: Pekka Holmström

Kasvipohjaiset ruoat kiinnostavat, mutta tuttuihin turvaudutaan

Kysely paljastaa, että suomalaiset ovat kiinnostuneita kokeilemaan myös uudenlaisia ruokia ja kasvipohjaiset vaihtoehdot kiinnostavat enenevissä määrin. Poikkeusaikana enemmän ruokaa laittaneista 30 prosenttia haluaisi käyttää enemmän kasvipohjaisia tuotteita ruoanlaitossa, mutta ei halua lopettaa lempireseptiensä valmistamista ja noin neljäsosa (24 %) haluaisi valmistaa enemmän kasvipohjaista ruokaa, mutta ei tiedä miten.

Lisäksi 27 prosenttia haluaisi valmistaa ympäristöystävällisempää ruokaa, mutta ei tiedä miten. Osa suomalaisista näyttää myös tiedostavan omien valintojensa merkityksen ilmastoon: hieman alle puolet (40 %) kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että kotona laittamalla ruoalla on vaikutus ilmastoon.

“Epävarmoina aikoina perinteisten, tuttujen ja varmojen ruokien laittaminen on lohdullista ja turvallista – tulee tunne, että tämän minä ainakin hallitsen. Samaan aikaan on inspiroivaa huomata, että kiinnostus terveellisempiä, ilmastoystävällisempiä kasvipohjaisia ruokia kohtaan on kasvanut ja yhä useampi on löytänyt myös uusia reseptejä”, kertoo Oatly Suomen myyntijohtaja Niina Kahra.

Tämä oli selkeästi nähtävissä myös Kotilieden ruokatoimittajan käydessä kaupassa. Vegehyllyistä löytyi kiireisimpään hamstrausaikaan runsaasti kasvisproteiineja, kun samaan aikaan jauhelihahyllyissä oli tyhjää.

Lähde Oatly: Tutkimuksen toteutti Oatlyn toimeksiannosta Bilendi toukokuussa 2020 Suomessa. Otannan koko oli 1 000 vastaajaa, ja se edustaa Suomen väestöä ikä-, sukupuoli- ja aluejakaumaltaan.

Nuudelisalaatti sopii kaikkiin tilanteisiin – testaa 5 maukasta ohjetta, joihin tulee himo

$
0
0

Nuudelisalaatti on hyvä valinta monen tilanteeseen. Se maistuu sellaisenaan, muiden ruokien lisukkeena tai sormisyötävänä hauskasti rapealta salaatinlehdeltä tarjottuna.

Lue myös: Nuudelit x 3: helpot ja nopeat reseptit

Anna jääkaapin sanella sisältö

Nuudelisalaattien koostumus on ihanan joustava, aivan kuten parhaiden ruokien tuppaa olemaankin. Kasviksia, nuudeleita ja proteiinia voi vaihdella maun mukaan. Ja aina tulee hyvää!

Myös kastikkeen makumaailma kannattaa säätää omaan suuhun sopivaksi.

Nuudeleiksi voit valita eksoottisen kuuloista ramenia, udonia tai sobaa – toisin sanottuna vehnä- tai munanuudeleita, joita monia löytyy myös täysjyväversioina. Gluteenittomaan ruokavalioon sopivat riisi-, tattari- tai ohuet lasinuudelit.

Kylmissä nuudeleissa on oma herkullinen hohtonsa, siksi nuudelit kannattaa viilentää salaattia varten huuhtelemalla ne siivilässä kylmän veden alla. Keittämisen jälkeen nuudelit pysyvät irtonaisina öljytilkan avulla.

Voit höystää nuudelisalaatteja kaikin mokomin mieleiselläsi proteiinilla: broilerilla, katkaravuilla tai jauhelihalla. Tai jos kokkaat mieluummin vegenä, rapeaksi paistettu tofu, nyhtökaura ja Härkis ovat kaikki maukkaita vaihtoehtoja. 

Kourallinen pähkinöitä tuo salaatin rakenteeseen herkullista rapsakkuutta ja paahtaen niihin saa vielä himpun verran enemmän makua.

Nuudelisalaatteihin sopivat ihanasti myös idut, joten lisää niitä kourallinen tai kaksi niin halutessasi. Tuoreet yrtit kuuluvat nekin tietysti asiaan.

Kruunaa nuudelisalaatti kastikkeella

Nuudelisalaatin makukirjon täydentää kastike, joka sitoo ainekset yhteen ja tekee koostumuksesta mehevän. Hyvä kastike on sekoitus makean tulista, sopivan hapokasta ja suolaista. 

Peruskastike valmistuu sekoittamalla sopivassa suhteessa soijakastiketta, seesamiöljyä, sokeria ja limetinmehua. Jos kaipaat makuun särmää, tilkka kalakastiketta tekee terää. Makua voi säväyttää myös chilillä, inkiväärillä ja valkosipulilla. 

Maapähkinävoista ja mausteista sekoitettu maapähkinäkastike sopii täydellisesti nuudelisalaattien makumaailmaan. Koostumusta voi notkistaa mieleisekseen tilkalla öljyä tai vettä. 

Sekoita kastike erillisessä kulhossa ja lisää se salaatin joukkoon vasta hetki ennen tarjoilua, jotta koostumus pysyy rapeana.

1. Kasvis-nuudelisalaatti kasataan lounasevääksi purkkiin

Italialaisesta keittiöstä tuttu pestokastike saa tässä ohjeessa aasialaisen vivahteen korianterista. Kasvis-nuudelisalaatti on ruokaisa ja kätevä lounaseväs, jonka voi tehdä purkkiin valmiiksi.

Lusikoi kastike pohjalle ja nostele nuudelit, parsakaalit ja kikherneet sekä muut salaattiainekset kerroksittain päälle. Jos kaipaat salaattiin ruokaisuutta, lisää joukkoon grillattua tofua, halloumijuustoa tai broileria.

kasvis-nuudelisalaatti

Älä kitsastele kastikkeen kanssa. Korianteripesto tekee nuudelisalaatista mehevän ja maukkaan. Kuva: Sampo Korhonen

Ohje: Kasvis-nuudelisalaatti

2. Jauheliha-nuudelisalaatti on ruokaisa vaihtoehto

Tee ruokaisa nuudelisalaatti jauhelihasta, sillä se on paitsi nopeaa, myös superherkullista.

Keitä nuudelit ja paista jauheliha pannulla. Lisää salaattiin maapähkinöitä, kevätsipulia sekä tomaattia ja pirskottele päälle kastike.

Lisäjujua salaattiin saa hienontamalla joukkoon ronskisti tuoretta korianteria.

jauheliha-nuudelisalaatti

Jauheliha-nuudelisalaatti pitää nälän loitolla pitkään. Jos kokkaat mieluummin vegenä, vaihda jauheliha esimerkiksi härkikseen. Kuva: iStock

Ohje: Jauheliha-nuudelisalaatti

3. Salaatti-härkiskupit ovat sormisyötävää parhaimillaan

Nuudelisalaatin voi nauttia hauskasti myös pieninä sormisyötävinä salaatinlehdiltä. Valitse salaatiksi rapealehtinen ja napakka sydänsalaatti, romaine tai cosmopolitansalaatti.

Herkullinen härkiksestä, paprikasta ja yrteistä valmistettu salaatti saa vielä lisämakua valkosipuli-chilikastikkeesta, johon salaattiveneitä voi kätevästi kastaa.

salaatti-härkiskupit

Härkiksellä ja nuudeleilla täytetyt salaatinlehdet maistuvat myös vegaaneille. Kastikkeeseen lisättävän kalakastikkeen voi korvata vegaanisella vaihtoehdolla tai tilkalla soijakastiketta. Kuva: Niclas Mäkelä

Ohje: Salaatti-härkiskupit

4. Aasialainen nuudelisalaatti kokataan varhaiskaalista

Aasialainen varhaiskaali-nuudelisalaatti on yhtä aikaa rapea, makea, hapan ja suolainen. Tuoreet yrtit ja kirpsakka kastike ovat sen herkullisuuden salaisuus.

Chilin määrällä voit säätää salaatin tulisuusastetta. Salaatti maistuu hyvältä sellaisenaan tai muiden ruokien lisukkeena.

aasialainen varhaiskaalisalaatti

Varhaiskaali on mehevää ja maukasta. Talvella voit käyttää nuudelisalaattiin myös keräkaalia. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja puristele rakenne käsin pehmeämmäksi. Kuva: Pekka Holmström

Ohje: Aasialainen varhaiskaali-nuudelisalaatti

5. Itämainen salaatti on makean mausteinen

Raikkaassa itämaisessa salaatissa on papuja, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja pähkinöitä. Jos kaapistasi löytyy julienne-raastin, kannattaa porkkana suikaloida sen avulla ohuiksi nauhoiksi.

Voit syödä makean mausteisen nuudelikasvissekoituksen isoilta salaatinlehdiltä. Pyöräytä ainesosista esimerkiksi salaattiwrap helpottaaksesi syömistä!

itämainen nuudelisalaatti

Kääräise itämainen nuudelisalaatti salaatinlehteen tai syö puikoilla. Tyyli on vapaa! Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Itämainen salaatti

Lue myös Anna.fi: Parhaat nuudeliruoat: pad thai, kana-nuudelisalaatti ja 4 muuta kekseliästä nuudeliruokaa

Gluteeniton marjapiirakka maistuu kaikille – nappaa talteen neljä suosittua ohjetta

$
0
0

Gluteeniton marjapiirakka on helppo, nopea, maukas ja mehevä tarjottava, joka sopii keliaakikoille. Raikkaan marjapiirakan kaverina maistuu vaniljajäätelö tai -kastike, mutta leivonnainen on ihanaa myös sellaisenaan nautittuna.

Lue myös: Gluteenittomat marjaherkut – katso herkulliset ohjeet

Piirakan voi leipoa yhtä hyvin pakastetuista ja tuoreista marjoista. Marjapiirakka taipuu moneen makuun. Klassinen mamman marjapiirakka, suussasulava mustikkapiirakka, kinuskilla kesytetty puolukkapiirakka ja toscapiirakalta mallia ottava marjapiiras – näissä neljässä leivonnaisissa kotimaiset marjat ovat kuin kotonaan. Ja ne leivotaan vieläpä kokonaan ilman gluteenia! 

1. Mustikoista leivottu gluteeniton marjapiirakka maistuu kaikille

Gluteeniton mustikkapiirakka leivotaan yhtä helposti kuin perinteinenkin. Käytä gluteenittomaan piirakkapohjaan gluteenitonta leipäjauhoseosta ja huolehdi myös siitä, että työvälineesi ovat täysin puhtaat. 

Kermaviili tekee mustikkapiirakan täytteesta mehevän ja herkullisen. Jos haluat gluteenittomasta taikinasta kuohkeamman, voit korvata vesitilkan kananmunalla ja lisätä jauhoseokseen ripauksen leivinjauhetta.

gluteeniton mustikkapiirakka

Gluteeniton marjapiirakka: mustikkapiirakka on parasta, mitä mustikoista voi tehdä. Kuva: Jorma Marstio

Ohje: Gluteeniton mustikkapiirakka

2. Gluteeniton marjapiirakka makean ystävälle: puolukka-kinuski

Kun haluat leipoa puolukoista helposti ja nopeasti, gluteeniton puolukka-kinuskipiirakka on valintasi. Murea piirakkapohja valmistuu yhdessä hujauksessa eikä täytteen valmistukseen tarvitse käyttää edes vatkainta.

Esipaistetun piirakkapohjan päälle levitetään karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulce de lechea, jota löydät kauppojen säilykeosastolta. 

Makean kinuskin ja kirpeiden puolukoiden yhdistelmä on kerrassaan koukuttava. Tämä piirakka on parhaimmillaan uunituoreena mutta jäähtyneenä joko sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera nautittuna.

gluteeniton puolukka-kinuskipiirakka

Makea kinuski kesyttää kirpakan puolukan. Gluteeniton marjapiirakka, puolukka-kinuski, on sokerihiiren unelma.

Ohje: Gluteeniton puolukka-kinuskipiirakka

3. Mamman marjapiirakka on rakastetu klassikko, joka onnistuu myös gluteenittomista jauhoista

Mamman marjapiirakka vie ykköspaikan marjapiirakoiden suosiokilpailussa. Onneksi klassikkoleivonnainen on helppo valmistaa myös gluteenittomana. 

Voit vaihdella marjoja sesongin ja maun mukaan tai yhdistää samaan leivonnaiseen vaikka useampaa eri marjaa. Kokeile punaherukoiden sijaan esimerkiksi perineistä mustikan ja vadelman yhdistelmää.

gluteeniton mamman marjapiirakka

Mamman marjapiirakka on rakastettu klassikko vuosien. Pehmeä kermavilitäyte tekee piirakasta täydellisen.

Ohje: Gluteeniton mamman marjapiirakka

4. Marja-toscapiirakassa ihastuttaa rapea kardemummalta maistuva kuorrutus

Kun marjapiirakassa on rapea, vienosti kardemummalle maistuva pohja, roppakaupalla tuoreita marjoja sekä rapean rapsakka pinta, ei kesäleivonnaiselta juuri muuta osaa enää toivoa. 

Kuten nimikin kertoon, gluteenittoman marjatoscapiirakan juju on voista, sokerista ja mantelilastuista sekoitettu kuorrutus, joka on tuttu klassisen toscapiirakan päältä.

Pieni villi lisä tulee tilkasta marja- tai appleisiinimehua sekä ropsauksesta kanelista, jolla täytteen punaherukat ja vadelmat maustetaan.

gluteeniton marja-toscapiirakka

Gluteeniton marjatoscapiirakka vie kielen, eikä kukaan uskosi leivonnaisen olevan täysin gluteeniton.

Ohje: Gluteeniton marjatoscapiirakka

Lue myös Anna.fi: Gluteeniton leivonnainen yllättää usein herkullisesti – 7 suosikkiohjetta, joiden avulla valmistat mehevät ja maukkaat gluteenittomat herkut

Millainen on mansikkasato 2020? Kypsyvätkö kotimaiset mansikat juhannuspöytään? Asiantuntija vastaa

$
0
0

Mitä mansikkapelloille kuuluu tänä vuonna? Saadaanko juhannuspöytään kotimaisia mansikoita? Kuinka runsas mansikkasato saadaan? Hedelmä- ja marjaviljelyn asiantuntija Tomi Pousi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta vastasi päivän polttaviin kysymyksiin vuoden 2020 mansikkasadosta.

Lue myös: Mansikan terveyshyödyt – 5 hyvää syytä syödä mansikoita

Saadaanko juhannukseksi 2020 kotimaisia mansikoita?

”Todennäköistä on, että monin paikoin saadaan kotimaista mansikkaa juhannukseksi. Ainakin Etelä-Suomesta ja Varsinais-Suomesta saadaan mansikkaa avomaalta. Kotimaista kasvihuonemansikkaa on saatu jo pitkän aikaa ja myös kasvutunneleista on saatu ensimmäisiä marjoja myyntiin jo muutama viikko sitten. Kotimaista marjaa löytyy varmasti monin paikoin myös juhannusviikolla!”

Näyttäisi siltä, että on tulossa mainio mansikkakesä.

Millainen mansikkasato vuonna 2020 saadaan?

”Talvi oli aika haastava, kun ei ollut lunta mansikoiden suojana ja oli melko sateista. Kasvien juuret ovat olleet jopa hapettomissa olosuhteissa paikoitellen. Onneksi vaikuttaa siltä, että talvivaurioita on syntynyt aika vähän. Kasvit kukkivat monin paikoin todella hyvin. Näyttäisi siltä, että on tulossa mainio mansikkakesä.”

Miten koronatilanne vaikuttaa mansikoidenpoimintaan? Onko meillä tarpeeksi poimijoita?

”Tilanne oli aika uhkaava, kun ensin näytti siltä, että rajat menevät kiinni täysin emmekä saa kausityövoimaa maahan. Mansikoiden poiminta on toiminut Suomessa jo kolmisenkymmentä vuotta siten, että olemme saaneet ulkomaista kausityövoimaa keräämään marjoja. Onneksi saatiin lievennyksiä hallituksen puolelta. Se, että on ollut lupa saada 9000 kausityöntekijää maahan on osaltaan helpottanut tilannetta myös mansikanpoiminnan saralla. Monet tilat ovat myös saaneet kotimaistakin työvoimaa rekrytoitua hyvin tänä vuonna. Siinä mielessä näyttää hyvältä eli pitäisi olla kohtalaisen hyvin porukkaa keräämässä mansikoita. Monilla tiloilla on kuitenkin edelleen tarvetta työntekijöille. Toivotaan, että saadaan hyvin poimittua marjat pois pelloilta.”

mansikkakakku

Hip hurraa! Mansikoita saadaan juhannukseksi 2020! Leivo herkkupöytään helppo mansikkakakku. Kuva: iStockphoto

Mitä mansikkalajikkeita tänä kesänä syödään?

”Lajikkeita on todella pitkä lista. Varhaislajikkeista löytyy muun muassa perinteistä Honeoyeta ja Rumbaa. Mansikoiden tunnelituotanto on lisääntynyt viime vuosina, niin sieltä saattaa tulla jatkuvasatoisia lajikkeita tarjolle, esimerkiksi Favoria, Furorea, Muranoa ja Riiaa. Pääsatokauden lajikkeista Polka on suomalaisten kestosuosikki ja Suomessa viljellyin lajike. Sitä varmasti löytyy monin paikoin.

Polkan rinnalle on tullut monia muita pääsadon lajikkeita, esimerkiksi Sonata on lajike, jota nähdään tänä vuonna paljon. Myöhäisissä lajikkeissa Malwina, Salsa, Korona ja Bounty esiintyvät yleisimmin. Lajikkeita on paljon ja uusia lajikkeita tulee tarjolle jatkuvasti. Se on aina vähän makuasia, että mistä kukakin tykkää. Kannattaa vaan ihan rohkeasti maistella, että mikä miellyttää omaa suuta.”

Tällaisia ovat Suomen tunnetuimmat mansikkalajikkeet:

  • Honeoye: Aikainen lajike. Maultaan miedosti hapan ja mehukas. Tunnetuin Suomen varhaislajikkeista.
  • Jonsok: Aikainen lajike. Marjat keskikokoisia ja hapahkon makuisia. Marjat ovat kiinteitä ja sopivat hyvin pakastamiseen.
  • Rumba: Aikainen lajike, joka kypsyy Honeoyen kanssa samaan aikaan. Suuret, helposti poimittavat marjat.
  • Korona: Aikainen lajike. Suuret, hyvänmakuiset marjat. Sopii hyvin sekä syönti- että pakastemarjaksi.
  • Polka: Myöhäinen lajike. Kiinteä rakenne. Maultaan raikkaan makea ja vähäarominen. Yleisin Suomessa viljelty mansikka. Hyvä marja herkutteluun, pakastamiseen, hilloiksi ja mehuiksi.
  • Sonata: Myöhäinen, upeanmakuinen lajike. Kypsyy vähän ennen polkaa. Sopii hyvin syöntimarjaksi ja säilöntään.
  • Bounty: Myöhäinen lajike. Marjat suuria ja keskisuuria, mutta marjojen koko pienenee sadon loppua kohti. Sopii hyvin sekä syönti- että pakastemarjaksi.
  • Salsa: Uusi, hyvänmakuinen myöhäinen lajike. Kypsyy hieman Bountyn jälkeen.
  • Malwina: Todella myöhäinen lajike. Isot marjat poimitaan vasta täysin kypsinä. Maultaan marjat ovat erinomaisia ”vanhanajan mansikoita”.

Lähde: Hedelmän- ja marjanviljelijäinliitto

Lue myös Seura.fi: Polka, Honey, Salsa vai Rumba – Onko mansikkalajikkeiden terveellisyydessä eroa?

Mihin käyttötarkoituksiin eri lajikkeet sopivat?

”Varhaislajikkeden määrät ovat aika pieniä. Niitä käytetään pääasiassa syönti- ja herkuttelumarjoina. Pääsatokauden ja myöhäislajikkeiden määrät ovat suurempia, joten ne sopivat hyvin kotitalouskäyttöön eli pakastukseen ja hillomarjoiksi, mutta myös tuoremarjoiksi. Myös varhaislajikkeita voi halutessaan pakastaa ja niistäkin voi tehdä hilloa.

Jos tykkää, että hillossa on kokonaisia mansikoita, niin hilloon sopii silloin paremmin kiinteämpi marja, esimerkiksi Polka tai Bounty. Osa tykkää soseuttaa marjat hilloon, joten ei sekään ole niin tarkkaa, mistä lajikkeesta hillon tekee.”

Lue myös: Helppo mansikkahillo – näillä vinkeillä onnistut

Hannan pitsimokkapalat keräävät kehut uniikilla koristelullaan: ”Käsittämättömän upeita!”

$
0
0

Mokkapalat ovat lastenkutsujen ja myyjäisten kestosuosikki vuodesta toiseen. Tuttu, turvallinen, ehkä jopa vähän tylsä herkku, joku saattaisi ajatella. Ei pidä paikkansa! 18-vuotias lukiolainen Hanna Hämynen osoitti tänä keväänä, että suositusta leivonnaisesta voi loihtia taianomaisen kauniit pitsimokkapalat pikeerikuorrutuksen avulla.

Hämysen pitsimokkapalat voittivat Dr. Oetkerin järjestämän Pimp My Mokkapala -kilpailun, jossa haettiin uusia, kiinnostavia ideoita mokkapalojen tuunaamiseen. Kilpailun tuomarit Kasper Strömman ja Amanda Alilonttinen valitsivat yli 600 kilpailuun osallistuneesta mokkapalataidonnäytteestä kymmenen suosikkiaan finaaliin. Instagram-äänestyksessä @leivojakoristele-tilin seuraajat valitsivat Hannan mokkapalat kisan viralliseksi voittajaksi.

Pitsimokkaplat ovat käsittämättömän upeita

Hannan mokkapalat eivät ole ihastuttaneet ainoastaan Pimp My Mokkapala -kilpailussa, vaan myös Hannan omalla Instagram-tilillä @hannaelinaaw on suitsutettu upeita mokkapaloja.

”Käsittämättömän upeita!” ”Vitsi miten kauniit!” ”Siis nämähän on kunnon taideteoksia, miten niitä raaskii edes syödä!”

Idea näyttäviin, pitsikoristeisiin mokkapaloihin syntyi nopeasti, kun Hanna lähti pohtimaan, millaisilla mokkapaloilla osallistuisi Pimp My Mokkapala -kilpailuun ja millainen koristelu olisi hänen tyylisensä.

”Tykkään käyttää tuollaista pientä koristelua leivonnassa yleensäkin. Pikeerikoristeisia mokkapaloja en ole aikaisemmin tehnyt, mutta teen joka joulu piparkakkutalon, jossa olen käyttänyt samantyylistä koristelua”, Hanna kertoo.

Leipojana Hanna on itseoppinut. Hän kertoo, että on aina tykännyt leipomisesta, mutta viime vuosina hän on innostunut harrastuksesta vielä enemmän. Ideoita ja inspiraatiota Hanna ammentaa muun muassa somen erilaisilta leivontasivustoilta. Ehkä leipomisen parista voisi löytyä tuleva ammatikin?

”En vielä oikein tiedä, mikä minusta tulee isona. Ehkä jollakin tavalla haluaisin yhdistää leivonnan tulevaan ammattiini.”

pitsimokkapalat

Kuva: Hanna Hämynen

Pitsimokkapalat – näin pursotat upean koristelun

Jokainen Hannan leipoma pitsimokkapala on uniikki. Mokkapalat on koristeltu käsityönä pursottamalla.

”En katsonut kellosta, mutta luulen, että yhden mokkapalan koristelemiseen meni aikaa 5–10 minuuttia”, Hanna sanoo.

Mokkapalojen koristeet ovat pikeeriä (royal icing). Pikeeri sekoitetaan helposti kahdesta raaka-aineesta: kananmunanvalkuaisesta ja tomusokerista. Sekaan voi halutessaan laittaa muutaman tipan sitruunamehua.

Pikeerikoristeet voi pursottaa suoraan mokkapalojen päälle. Hanna pursotti pikeerin mokkapaloihin pakastepussista, johon oli tehty pieni reikä. Sen kummoisempia pursotinpusseja ei koristeiden tekemiseen tarvita.

Jos haluaa lähteä opettelemaan pikeerikoristeiden tekemistä, ensin voi harjoitella kuvioiden pursottamista leivinpaperille.

”Netistä voi katsoa inspiraatiokuvia ja niiden pohjalta lähteä harjoittelemaan. Itse olen tehnyt sillä tavalla”, Hanna kertoo.

Lue myös: Pätkis-mokkapalat, gluteenittomat, vegaaniset ja muut mokkistuunaukset – mukana myös perinteinen resepti!

Pitsimokkapalat täytetään suklaa-nougatilla

Pitsimokkapalat syntyivät tavallisella mokkapalaohjeella. Mokkapaloista tuli kuitenkin kaksikerroksisia, kun Hanna keksi täyttää ne suklaanougat-täytteellä.

”Kehitin täytteen itse samalla kun leivoin mokkapaloja. Täytteeseen tuli maustamatonta tuorejuustoa, kermaa ja sulatettua nougatsuklaata. Jokainen leipoja voi kehitellä täytteestä mieluisan oman makunsa mukaan, riippuen siitä, miten makeita mokkapaloista haluaa.”

Mokkapalojen täyttäminen onnistuu, kun paloista tekee matalia ja nostaa kaksi kerrosta päällekkäin.

Pitsimokkapaloissa on kuorrutteena tummasuklaa-ganache eli tummasuklaakuorrute. Se syntyy, kun kuohukerman lämmittää kattilassa ja sulattaa tummaasuklaata joukkoon. Mukaan lisätään myös glukoosisiirappia. Kuorrute kovettuu kauniisti mokkapalojen päälle.

Lue myös Anna.fi: Nämä suklaaherkut on pakko kokeilla: cookie-taikinapallerot, suklaapuuro ja helpot mokkapalamuffinit

Hannan kesäkahvila avautuu Juuassa juhannusviikolla

Rakkaus leipomista kohtaan näkyy Hannan kesässä myös töiden merkeissä, sillä Hanna pyörittää tänä vuonna ystävänsä kanssa kesäkahvilaa Juuassa. Kotikallion Kesäkahvila aukeaa 15.6. neljäksi viikoksi.

”Mietimme viime vuonna ystäväni Miian kanssa, mitä voisimme tehdä kesätyönä. Me ollaan molemmat haluttu kokeilla oman kahvilan pitämistä. Siitä se sitten lähti. Tykättiin molemmat hirveästi ja haluttiin jatkaa kahvilan pitämistä tänä vuonna.”

Kahvilasta saa ostaa juustokakkuja, suolaisia ja makeita piirakoita ja erilaisia leivonnaisia. Valikoima saattaa vaihdella kesän mittaan sen mukaan, millaisia herkkuja leipurit innostuvat kokeilemaan.

Kahvilasta voi tilata myös erilaisia tuotteita kotiin. Myös ihanat pitsikoristeiset mokkapalat ovat tilaustuotteiden listalla.

Kotikallion Kesäkahvila, aukioloajat: 15.6.–10.7.2020 ma–pe klo 9–15. Osoite: Väyryläntie 9, 83900 Juuka.


Silli maistuu sitruunalta, tilliltä, sipulilta, mustaherukoilta tai giniltä – testasimme himohyvät sillit ja löysimme selkeän voittajan

$
0
0

Silli ja uudet perunat kuuluvat kesään. Minkä makuisia sillejä kannattaisi maistaa? Testasimme kaupan kylmäkaapeista löytyvät maustetut sillit. Maistelimme ne sellaisenaan ja kirjoitimme kommentit ylös rakenteesta, ulkonäöstä ja mausta. Koko joukon suosikki oli ginisilli.

Lue myös: Kesäpöydän parhaat silliherkut – 8 maukasta ohjetta

1. Raikas ja sitruunainen silli

Makusillien joukosta löytyi herkullinen limesilli, jota kehuttiin selkeästi erilaiseksi. Tästä saattaisi tykätä sellainenkin, joka ei pidä perinteisemmästä sillinmausta.

”Vahva sitruunainen maku. Hapokas ja ihanan raikas. Tätä silliä on maustettu juuri sopivasti ilman, että sen oma maku kärsii. Herkullinen, kivasti erilainen maku. Sopivan kiinteä, laadukkaan makuinen. Kiva kesäruoka vaikka alkupalaksi”, testiraati totesi.

Abban inkivääri-limesilli 240/120 g, 3 €.

Pisteet 8,3 / 10Paras silli uusien perunoiden kanssa.

2. Liukas luikku

Lidlin silli jakoi raadin mielipiteitä. Joku piti sitä raikkaana eikä liian suolaisena. Toisen mielestä se oli liian pehmeä ja ”liukas luikku”. Myös sipulin makua kaivattiin lisää.

”Yllättävää, että sipulisillin liemi on punertavaa. Ei kuitenkaan maistu sipuliselta, vaan pelkästään makealta, jopa tunkkaiselta. Palat menevät mössöksi, ja maku jää vaisuksi.”

Lidlin Nautica-sipulisilli 580/249 g, 1,65 €.

Pisteet 6,6 / 10

3. Soma klassikko

Vestan silli sai kehuja purkin designista ja kauniista esillepanosta, jossa somat sillipalat on pakattu siistiin riviin. Maku on perinteinen ja voimakkaan ­suolainen.

”Nyt on klassikko. Palat napakkoja, purutuntuma on jopa hieman raakaa kalaa muistuttava. Liemi on todella tillinen, siitä tulee mieleen maustesilakat tai rapujen ­keitinliemi. Pikkuinen purkki sopii pieneen ­nälkään matjessillin ystävälle.”

Vestan tillisilli 160/100 g, 3 €.

Pisteet 7 / 10

4. Toimituksen suosikki: paras ginin maku

Ginillä maustettu silli kipusi raadin suosikiksi. Yksinkertainen on monesti parasta.

”Tässä sillissä ei ole mitään ylimääräistä röhnää joukossa. Näyttää koruttoman harmaalta, mutta maku on loistava. Palat ovat napakoita. Maussa on makeutta ja raikkautta, ja mikä parasta, ginin maku on puhdas ja houkutteleva. Täydellinen eikä liian rasvainen. Tätä haluaa ottaa lisää!”

Abban gin-silli 240/120 g, 3 €.

Pisteet 9,6 / 10

5. Perinteinen ja varma silli

Pirkan sipulisilli ei ole erityisen näyttävä, mutta sen maku pelastaa paljon. Raadin mukaan se on pirteä, sopivasti kirpeä ja silti tasapainoinen.

”Hyvän kokoiset palat on kiva napata haarukkaan. Liemessä on todella paljon pippureita ja sipulia, joka tosin on pienenä silppuna. Etikkaisuus, suolaisuus ja sokerisuus ovat hyvin tasapainossa. Hyvä perussilli monenlaiseen makuun.”

Pirkan sipulisilli 550/250 g, 2,40 €.

Pisteet 7,3 / 10

6. Oho, silli, jossa on mustaherukoita!

Marjaisat maut ovat uutta silli­hyllyssä. Testiin valikoitui tällä kertaa mustaherukalla maustettu silli, mutta esimerkiksi puolukan ja karpalon makuakin olisi ollut tarjolla. Marjaisuus jakaa maiste­lijat, joten näitä sillejä kannattaa kokeilla itse.

”Mustaherukkainen maku on todella voimakas. Onkohan se aitoa vai esanssia? Silli on napakkaa ja ottaa hyvin kiinni haarukkaan. Maku on yllättävä, ­kiva huomata, että mustaherukka toimii myös sillissä. Maku jää suuhun pitkäksi aikaa. Isot sipulipalat ovat kivoja kyytipoikia, mukana myös kuivattuja marjoja. Pirteän makuinen.”

Suomen Sillikonttorin artesaanisilli mustaherukka 280/140 g, 3,50 €.

Pisteet 7,3 / 10

7. Suomessa tehty saaristosilli

Kotimainen Turussa valmistettu saaristosilli on raadin mukaan kokeneen ja mausteista makua hakevan sillinsyöjän herkku.

”Tässä on häivähdys neilikkaa ja inkivääriä, mutta maku ei kuitenkaan yllätä. Palat ovat sopivan napakoita, eikä purkissa ole mitään ylimääräistä. Vähän taloussillimäinen vaikutelma. Hyvä silli kesäiseen sillinhimoon. Kotimaisuudesta plussaa.”

Jalostajan saaristosilli 250/150 g, 3,20 €.

Pisteet 7,6 / 10

8. Tässä silli, missä gini?

Tämä ginisilli ei saanut raatia innostumaan, sillä tästä puuttui se oleellisin: luvattu ginin maku. Sen sijaan sillin joukossa oli paljon muuta, kuten karpaloita, katajanmarjoja ja sipulia. Joku tykkäsi niistä sillipalojen kyytipoikana, toisen mielestä ne antoivat purkista epäsiistin vaikutelman.

”Sillissä ei oikein korostu mikään maku erityisesti. Eikä pääasia eli gini tue kokonaisuutta yhtään. Maku on raju, ja tuoksussa on voimakasta hapansilakkamaisuutta, mikä ei houkuttele. Sillipalat ovat kyllä hyvin napakoita ja haarukkaan sopivia. Kotimaisuudesta plussaa.”

Suomen Sillikonttorin gin-katajanmarjasilli 280/140 g, 3,50 €.

Pisteet 7,6 / 10

Mikä MSC?

Sininen MSC-merkki kalatuotteessa kertoo, että kala on pyydetty kestävän kalastuksen standardien mukaisesti. Merkki on kaikilla testin silleillä.

Muurikka on kesäkeittiön kätevin monitoimiväline – kokosimme yhteen parhaimmat muurikkareseptit kautta aikojen

$
0
0

Muurikka ei ole vain lettuja varten. Muurikkapannu on loputtoman monipuolinen kesäkeittiön apuväline. Muurikassa paistettavaksi käy melkeinpä mikä tahansa raaka-aine kalasta kasviksiin ja hedelmiin. Ja mikä parasta, muurikassa voi kätevästi jalostaa myös edellispäivän tähteet uudeksi ateriaksi.

Lue myös: Kesägrillaajan pelit ja vehkeet – 12 uutuusideaa kesäkeittiöön

Muurikalla valmistuu kätevästi moni kesäkeittiön herkku: erilaiset pyttipannut, vokit ja kalaruoat, kasvislisukkeet sekä tietysti ihanat muurikkaletut suolaiseen ja makeannälkään.

Muurikkapannulla voi kätevästi laittaa ruokaa isollekin mökkiseurueelle. Kun paistat kerralla ison satsin ruokaa, muista että muurikan keskellä on kuuminta ja siksi ruokaa kannattaa sekoittaa huolellisesti, jotta se kypsyy tasaisesti. Paras lasta muurikalle on tukeva ja riittävän suuri teräslasta. 

Paksu muurikka sitoo paljon lämpöä ja pysyy kuumana pitkään. Siksi se on kätevä väline monenlaiseen ruoanvalmistukseen ulkosalla. Muurikkaan on saatavilla myös kansi, jonka ansiosta ruoka pysyy lämpimänä pidempään. 

Muurinpohjapannu pitää pestä huoleillisesti heti käytön jälkeen. Lorauta pannulle tilkka vettä, kiehauta ja puhdista pannu lastalla ja talouspaperilla. Pyyhi pinta kuivaksi ja rasvaa paistopuoli lopuksi kevyesti esimerkiksi ruokaöljyllä.

Mitä kaikkea muurikalla voi valmistaa? Tässä parhaat ideat kesäkeittiöön!

Muurikka sopii kalan kypsennykseen

Jos paistettu kala maistuu, mutta käry kotona epäilyttää, paista kalat muurikassa. Erityisesti muikut paistuvat muurikassa ihanan rapeiksi. Pyöräytä pikkukalat ruisjauhoissa ja tiristä voissa rapsakoiksi.

Jos paistat muurikalla kalafileitä, kannattaa ne kypsentää nahkapuoli alaspäin. Kun kala on melkein kypsä, käännä se vielä hetkeksi nahkapuoli ylöspäin.

Muurikkalohi kypsyy hetkessä. Tuoreen kurkun, tillin ja smetanan mehevöittämän kalan kypsentäminen muurinpohjapannulla onnistuu suurellekin joukolle. Barbequelohi eli grillattu lohifilee ja kurkkukastike kaipaavat kyytipojaksi vain juuri nostetut uudet perunat.

Muurikka on mahtava paellapannu

Edellispäivän jämäperunoista tulee muurikalla helposti pyttipannua. Ja kyllä muurikalla ihan perinteiset makkaratkin paistuvat. Paista makkarat kokonaisina tai pilko perunoiden sekaan. Varhaisperunoista ja grillimakkarasta pyöräytetyt makkaraperunat muurikassa on kesäruokaa parhaimmillaan. 

Raakamakkarapyttis on helppo ja maukas ruoka, joka valmistuu muurikalla isollekin joukolle nälkäisiä. Maukkaat makkarat saavat kaverikseen uusia perunoita, sokeriherneen palkoja sekä uutta sipulia. 

Muurikka on myös mitä mahtavin paellapannu! Lisää paellaan maun mukaan lihaa, äyriäisiä tai kasviksia.

Herkkujen muurikkapannu: perunat, salaatit ja muut grilliruokien lisukkeet 

Kesällä kannattaa keittää iso kattilallinen perunoita ja säästää osa muurikkaan. Tähteeksi jääneiden perunoiden maustamisessa on vain mielikuvitus rajana. Savupaprika ja valkosipuli siivittävät bbq-perunat kesäpottujen huipulle!

Lämmin peruna-sipulisalaatti valmistuu letkeästi muurikalla paistaen. Paistos sopii lisukkeeksi grilliruoille ja taipuu kokonaiseksi ateriaksi lisäämällä joukkoon vaikka makkaran paloja.

Kesällä ulkoruokinnan käydessä kuumimmillaan, perunasalaattikin valmistetaan lieden sijaan grillissä muurikkapannulla. Polvenkorkuiseksi nousseesta lipstikasta syntyy muurikkaperunoille maistuva pestokastike. 

Kesän kypsyttämät tuoreet juurekset, sokeriherneet ja pavut sopivat muurikassa paistettavaan vokkiin. Napakoiksi vokatut kasvikset saavat pirteää potkua inkivääri- ja sitruunaruohotahnalla sekä valkosipulilla maustetusta soijakastikkeesta. 

Vihreistä pensaspavuista valmistuu hetkessä lisuke liharuoille. Parmesaanijuustosta ja manteleista tehty mausteseos antaa pavuille herkullisen maun.

Perinteisesti kuumassa tandooriuunissa paistettava intialainen naanleipä paistuu muurikalla näppärästi pinnalta mustapilkulliseksi ja sisältä pehmoisaksi. Vastapaistetulla naanleivällä on ihana pyyhkiä grilliruokien kastikkeet ja maut viimeistä pisaraa myöten lautasilta.

Muurikalettu makeilla ja suolaisilla täytteillä on kesän kestohitti

Muurinpohjapannusta ei voi puhua ilman mainintaa muurinpohjaletuista. Muurikkalettu on taattu hitti kesän mökkireissuilla tai kotipihalla. Muurinpohjalettujen taikinaan käytetään vehnäjauhojen ohella ohrajauhoja. Marken muurinpohjaletut leivotaan spelttijauhoista, jolloin taikina saa pehmeämmän maun. Muurinpohjalettujen taikina kannattaa tehdä hyvissä ajoin ja laittaa kylmään turpoamaan.

Muurinpohjaletuista saa helpon ja nopean jälkiruoan vaikka suuriinkin illanistujaisiin. Valitse lettujen täytteeksi makeita marjoja ja jäätelöä tai suolaisia kala– ja kinkkutäytteitä. Jos kaipaat lettujen kanssa jotain uutta, kokeile pistaasitahnaa tuoreiden marjojen ja kermavaahdon kera. 

Jos lettujen paisto tuntuu liian työläältä, nopea kesäjälkkäri valmistuu muurikalla makeiksi paistetuista hedelmistä. Pallo jäätelöä kylkeen ja avot!

Lue myös Anna.fi: Grillattu feta + 5 muuta mahtavaa grillireseptiä, joita et taatusti halua missata tänä kesänä

Margarita on helppo valmistaa hillopurkissa! Baarimestari paljastaa täydellisen drinkin salaisuuden

$
0
0

Margarita-drinkki on ihana kesäinen cocktail, joka on helppo tuunata mieleisekseen marjojen, hedelmien tai erilaisten suolojen avulla. Baarimestari Jarno ”Jarppi” Rehelmä kertoo, kuinka täydellinen margarita syntyy ja kuinka margaritoja voi valmistaa kesäjuhlissa helposti koko porukalle.

Hyvät raaka-aineet ovat täydellisen margaritan salaisuus

Täydellinen margarita syntyy hyvälaatuisesta tequilasta, appelsiininmakuisesta likööristä (esimerkiksi Cointreau) ja tuoreesta, itse puristetusta limemehusta. On tärkeää, että raaka-aineet ovat laadukkaita, jotta margaritasta tulee ensiluokkainen.

”Jos tequilasta ja limemehusta luistaa, siinä mennään helposti metsään. Tequilan pitää olla 100-prosenttisesti agavea eli valitaan pullo, jonka kyljessä lukee 100 % agave. Se tarkoittaa, että tequilan valmistuksessa on käytetty vain agavea eikä esimerkiksi riisiä tai viljoja. Esipuristettua limemehua ei kannata käyttää, koska siihen on usein lisätty säilöntäaineita. Mielestäni Cointreau on tärkein osa margaritaa, mutta se on aina varmuudella samanlaatuista”, Jarppi Rehelmä ohjeistaa.

Margaritat nautitaan tyypillisesti lasista, jossa on suolareunus. Lasin reuna kostutetaan limemehulla ja pyöräytetään lautasella, jossa on suolaa. Suolareunuksen sijaan margaritan joukkoon voi lisätä hieman merisuolaa.

”Hyppysellinen suolaa saa aikaan saman efektin kuin suolareunus ja nostaa makuja esiin margaritassa.”

Täydellinen margarita syntyy näistä aineksista:

  • 3 cl tequilaa
  • 1,5 cl Cointreauta
  • 3 cl limemehua
  • Hyppysellinen merisuolaa

Ota myös talteen margaritan resepti.

Täydellinen margarita-drinkki syntyy helposti hillopurkissa

Rehelmä kannustaa ihmisiä kokeilemaan margaritan valmistusta vaikka mökillä.

”Meillä on vähän sellainen tapa, että me jämähdetään helposti tekemään samaa tuttua kesäboolia joka vuosi, vaikka haluttaisiin jotain muuta. Olisi kuitenkin hienoa, jos uskallettaisiin lähteä kokeilemaan uusia vaihtoehtoja. Margarita on todella nopea ja helppo valmistaa melkein missä vain.”

Kesäjuhlissa jokaiselle osallistujalle voi hankkia oman kannellisen hillopurkin, jossa vieraat voivat ravistaa itse itselleen kesäisen margaritan. Drinkin voi myös juoda hillopurkista.

Purkkeihin laitetaan jokaiselle valmiiksi ainekset ja paljon jäitä. Margaritaa ravistellaan pitkään, jotta jää hieman sulaa purkkiin.

”Margaritoista tulee todella hyvälaatuisia kaikille, kun ne tekee tällä tavalla. Yleensä jos tekee isolle porukalle kerralla margaritat, siinä käy niin, että ne vettyvät liikaa tai lämpenevät.”

Suomessa ravintoloissa jäät siivilöidään margaritoista usein pois, mutta mökillä ja kesäjuhlissa ne voi jättää cocktailiin huoletta.

”Maailmalla margaritoja nautitaan todella paljon jäiden kanssa.”

Täydellinen margarita hillopurkissa

Margarita syntyy helposti mökillä tai kesäjuhlissa hillopurkissa. Halutessaan juoman voi tuunata esimerkiksi mansikoilla.  Kuva: iStockphoto

Ravista margarita-drinkki oikein

Kotona paras astia margaritan valmistamiseen on cocktail-ravistin. Siinä ainekset saa parhaiten sekaisin.

”Margaritan sydän on se, että se on hyvin ravistettu. Ensinnäkin kaikkea, missä on sitrusmehua, pitää ravistaa hyvin, jotta se varmasti sekoittuu tasaiseksi ja tasalaatuiseksi. Toiseksi ravistaminen on tärkeää siksi, että margaritasta tulee varmasti kylmää ja että se ottaa jäästä vähän vettä.”

Siihen, kuinka pitkään margaritaa ravistetaan, on vaikea antaa yksiselitteistä ohjetta. Ravistamisaika riippuu siitä, millaisia jäitä margaritan tekemiseen käytetään.

”Osassa ravintoloista käytetään jääpaloja, jotka eivät ole kiinteitä jääkuutioita vaan enemmän onttoja jääkuoria. Niiden jäiden kanssa margaritaa ravistetaan maksimissaan 4–5 sekuntia, koska jäät alkavat hajota sohjoksi, jos ravistaa pidempään.”

Kotona on kuitenkin mahdollista jäädyttää isompia, kiinteitä jääpaloja. Silloin margaritaa ravistetaan jopa 10 sekuntia tai enemmän.

”Margaritaa pitäisi ravistaa niin kauan, että cocktail shaker tai hillopurkki tuntuu käsissä oikein kylmältä. Yleensä shakerista sanotaan, että kun sen ulkopuoli huurtuu, juoma on hyvä.”

Lue myös anna.fi: Sekoita moderni drinkki – neljä kiinnostavaa ja vähäalkoholista drinkkiä, jotka on helppo tehdä kotonakin

Vain mielikuvitus on rajana margaritan tuunaamisessa

Margaritan suolareunus syntyy yleensä hienojakoisesta merisuolasta. Reunukseen voi kuitenkin käyttää mitä vain suolaa. Suolojen avulla margaritaan saakin tuotua uusia, kiinnostavia makuja.

”Margaritoihin sopii hyvin savusuola, joka antaa savuista makua tai himalajan ruususuola, joka antaa erilaisia aromeja.”

Margaritan perusohjetta on helppo tuunata erilaisilla hedelmillä ja marjoilla.

”Margarita on siitä hieno juoma, että siihen voi periaatteessa sotkea mitä vaan. Vain mielikuvitus on rajana. Yksi oma suosikkini on laittaa ananasta ja korianteria shakeriin mukaan. Korianterista on monia mielipiteitä, mutta mielestäni margaritasta tulee korianterin kanssa tautisen hyvää.”

Ananasta voi lisätä margaritaan mehuna tai paloina. Jos margaritaa tekee ensimmäisiä kertoja, ananas kannattaa mehustaa joukkoon. Yhteen annokseen pari, kolme isompaa lehteä korianteria on hyvä määrä. Lehtiä ei kannata murskata, jotta niistä ei tule kitkeriä.

Margaritan voi tuunata melkein millä vain hillolla, mitä kaapista sattuu löytymään. Myös raparperi ja kotimaiset marjat sopivat margaritoihin. Sekoitusastian pohjalle voi murskata mansikoita.

”Hillon ongelma on se, että se sekoittuu vähän huonosti eli se pitää lusikalla sekoittaa nesteeseen. Muuten hillo jää hillopurkin tai shakerin pohjalle.”

Grilliruoka sopii hyvin yhteen margaritojen kanssa

Margaritoja juodaan traditionaalisesti paljon Meksikossa. Siispä kun pohditaan, millainen ruoka sopii yhteen margaritojen kanssa, katse kannattaa suunnata meksikolaiseen keittiöön.

”Kun jätetään kaikki tulisimmat versiot pois meksikolaisesta ruoasta, jäljelle jää grilliruoka ja raakakala. Kun ajatellaan vaikka suomalaista mökkikesää, niin meillä on tosi paljon meksikolaisia elementtejä. Me grillataan lihaa, meillä on graavattua kalaa, joka ei ole ihan suoraan ceviche-tyyppistä, mutta samalla sivulla ollaan.”

”Kesäinen grilliruoka, olipa se sitten kalaa, kanaa tai lihaa, sopii margaritojen kanssa nätisti. Kaikki, mikä tukee margaritan sitruksista makua, toimii hyvin.”

Marjapiirakka kruunaa kahvihetken – valitse suosikkisi Kotilieden parhaista ohjeista

$
0
0

Marjapiirakka ja nokare vaniljajäätelöä tai -kastiketta herauttaa veden kielelle. Kokosimme Kotilieden parhaat marjapiirakkaohjeet. Löydä suosikkisi ja kaiva piirakkavuoat esiin!

Lue myös: Mehevä mustikkapiirakka 3 tavalla – katso parhaat reseptit!

Marjapiirakkka: pohjaksi sopii murea murotaikina, pehmeä pullapohja tai kaupan valmistaikina

Marjapiirakan pohjaksi sopii hyvin perinteinen murotaikinapohja. Lisäjujua taikinaan saat korvaamalla osan tavallisista vehnäjauhoista täysjyvävehnäjauhoilla eli grahamjauhoilla tai ruisjauhoilla. Kun lisäät taikinaan mantelijauhoja, saat pohjasta supermehevän. Myös mantelimassa mehevöittää ihanasti piirakkapohjaa. 

Jos kaipaat marjapiirakan makuun lisäjujua, voi taikinan mausteeksi ripauttaa kanelia, inkivääriä tai vaniljaa. Ropsaus kardemummaa sopii erinomaisesti mustikkapiirakan makumaailmaan.

Murotaikinapohjan lisäksi marjapiirakan voi leipoa myös pullapohjaisena. Pullapohjainen mustikkapiirakka on ihanan perinteinen kesäherkku, joka tuo kielelle lapsuuden ruokamuiston.

Yhden kulhon taktiikalla valmistuvat taikinat ovat leipaisijan lemppareita ja hyviä valintoja mökkikeittiöön. Sekoittamalla valmistuvat taikinat ovat nimittäin mökillä ihan parhaita, sillä yksinkertainen taikina vähentää tiskiä ja työvaiheita. Vielä helpommalla pääsee, kun taikinan poimii suoraan kaupan pakastelaltaasta.

Lue myös: Gluteeniton marjapiirakka – nappaa talteen neljä suosittua ohjetta

Tarkkuutta paistoon!

Suurin kompastuskivi marjapiirakan leipomisessa lienee sen paistaminen. Muista, että ohjeessa annettu paistoaika on vain ohjeellinen. Paistoaikaan vaikuttaa moni tekijä, kuten se millaista vuokaa käytät. Metalli johtaa lämpöä hyvin, joten metallivuoassa paistettu piirakka kypsyy nopeammin kuin keraamisessa. 

Hyvässä ohjeessa on piirakkavuoan koko mainittu, sillä vuoan koko ja siten taikinan paksuus vaikuttaa sekin kypsymisnopeuteen. Mitä laakeampi vuoka ja ohuempi pohja, sitä nopeammin piirakka kypsyy.

Voit tehdä marjapiirakan tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjaiseen, josta sen voi nostaa kauniisti vadille. Uuninpelti on näppärä paistoalusta, kun leivot isolle joukolle.

Pohjataikinan voi esipaistaa ennen täytteen lisäämistä. Esipaisto kannattaa erityisesti silloin, jos täyte on kovin juoksevaa ja nestemäistä. Kun lepuutat vuokaan paineltua taikinaa tovin jääkaapissa, pysyvät reunat ylhäällä paiston aikana ilman ylimääräisiä apuvälineitä.

Marjapiirakka paistetaan uunin alatasolla, jotta pohja ennättää kypsyä ennen kuin pinta palaa. Tarkkaile leivonnaistasi paiston loppuvaiheessa ja nappaa se uunista, kun se vaikuttaa mielestäsi kypsältä. Tarvittaessa voi lisätä leivinpaperin vuoan pinnalle ja jatkaa paistamista, kunnes leivonnainen on kypsä.

Marjapiirakka: täytteeksi mehevä kermaviili, rapea muru tai hienostunut marenki 

Marjapiirakoihin ja -torttuihin sopivat monet marjat. Valitse makusi mukaan vadelma, mustikka, mansikka, herukka, karviainen tai puolukka. Voit myös käyttää usean marjan sekoitusta. Mustikan makupariksi sopii hyvin vadelma ja kirpsakat punaherukatkin kesyyntyvät, kun saavat kaverikseen makeita marjoja.

Jos käytät pakastemarjoja, sekoita 1-2 rkl perunajauhoja niiden joukkoon. Tuoreet marjat eivät perunajauhoja kaipaa. 

Murupäällysteinen marjapiirakka on monen suosikki. Eikä ihme! Muruseos paistuu uunin lämmössä herkullisen rapsakaksi. Muruseosta voi höystää kaura- tai kookoshiutaleilla. Kokeile muruseoksen lisäksi marjapiirakan päällä myös mantelilastuista, voista ja sokerista sekoitettua herkullista toscakuorrutetta.

Marjapiirakan voi mehevöittää kermaviilillä tai muilla hapanmaitotuotteilla klassisen mamman marjapiirakan tapaan. Astetta fiinimpää ja modernimpaa marjapiirakkaa mielivä viimeistelee marjapiirakan makealla marengilla.

Marjapiirakkaa ei ole lainkaan välttämätöntä paistaa täytteen kera. Ihana raikas ja kesäinen marjapiirakka valmistuu myös levittämällä paistetun pohjan päälle kermavaahtoa. Pehmeä kermatäyte ja marjat saavat valmispohjaankin tehdyn tortun maistumaan ihanalta. Tuoreet marjat lisätään täytteen päälle sellaisenaan tai kevyesti marinoituina hetki ennen tarjoilua.

Pellillinen marjapiirakkaa

Kesän ensimmäinen marjapiirakka katoaa parempiin suihin hujauksessa, joten sitä kannattaa leipoa kerralla koko pellillinen. Pohjaksi sopii yhtä hyvin pulla- tai murotaikina. 

Pullapohjainen piirakka nousee uuteen ulottuvuuteen, kun marjojen sekaan on piilottaa myös keksimuruja sekä vadelmahilloa. 

Myös riittoisaa mustikkapiirakkaa valmistuu kerralla koko pellillinen. Taikinan valmistus ei vaadi liiemmin vispausta tai vatkausta. Vain kananmunat ja sokeri tulee vaahdottaa kuohkeaksi vaahdoksi. Muut ainekset vain sekoitetaan taikinan joukkoon. 

Marjapiirakka mamman marjapiirakkaa mukaillen

Kun marjapiirakassa on murea ja maukas pohja, reilusti sesongin marjoja sekä rahkasta, jogurtista tai kermaviilistä sekoitettu pehmeä täyte, ei marjapiirakalta enää muuta voi kaivata. 

Mamman marjapiirakka lienee yksi klassisimmista marjapiirakoista. Sen mureaa muropohjaa mehevöittävät makoisat marjat sekä samettinen kermaviilitäyte.

Myös muut hapanmaitotuotteet ovat hyviä vaihtoehtoja kermaviilin sijaan. Herkullinen marjapiirakan täyte valmistuu myös pehmeästä ricottajuustosta, ja täytteen voi säväyttää myös valkosuklaalla.

Rukiinen mustikkarahkapiirakka valmistuu mamman marjapiirakan tapaan, mutta ruista lisätään sekä pohjataikinaan että mustikoista ja tomusokerista pikaisesti keitettyyn hilloon, jolla mehevä rahkatäyte marmoroidaan. 

Kesäisen raikkaat marjapiirakat

Helppo ja raikas tapa tehdä marjapiirakka on paistaa vain pohja ja koota sille hetki ennen tarjoilua pehmeä täyte ja komea keko kesän kypsyttämiä marjoja. Voit tehdä pohjan perinteisen murotaikinan tapaan tai oikaista kaupan valmiilla. Torttupohjan voi mainiosti valmistaa myös etukäteen ja pitää vaikka pakkasessa vierasvarana.

Helppo kesätorttu syntyy myös rapean keksipohjan päälle. Täyte syntyy tuoreista marjoista ja herkullisesta kermavaahdosta, jota esimerkiksi sitruunatahna tai mascarponejuusto ihanasti säväyttävät.

Mustikkabanoffee mukailee suositun banoffeen makumaailmaa. Kinuskilla ja kermavaahdolla kruunattu mustikkapiirakka on sokerihiiren unelma.

Marjapiirakka modernilla twistillä  

Kun perinteinen marjapiirakka tylsistyttää, kuorruta marjapiirakka toscakakusta tutulla mantelikuorrutteella tai kokeile marjojen makupariksi eksoottista kookosta. Mustikkapiiras kookoshiutaleiden kera antaa vanhalle suosikille uuden säväyksen.

Makea marenki maistuu kirpsakoiden puolukoiden tai karviaisten kanssa, mutta marenki sopii hyvin myös galetten tapaan leivotun mustikkapiirakan päälle.

Masariinipiirakalle makua ja mehevyyttä antaa mantelimassa. Marjoiksi sopivat niin puna- kuin mustaherukatkin. Mantelimassa mehevöittää myös helpon mustikkapiirakan ja nopeatekoisen kuningatarpiirakan.

Lue myös Anna.fi: Kesän paras jälkiruoka on herkullisen marjainen ja helppo tehdä: 4 marjaista reseptiä kesän herkkuhetkiin

Munakoiso – unohda itkettäminen ja ota haltuun munakoison oikea käsittely ja suositut ohjeet

$
0
0

Kameleonttimainen, lihaisa ja muheva munakoiso sopii erinomaisesti grilliin, pannulla paistettavaksi ja uunissa kypsennettäväksi. Jos munakoiso ei kuulu suosikkeihisi, olet todennäköisesti syönyt sitä huolimattomasti valmistettuna. Aubergiini on parasta pehmeäksi paahdettuna ja vaatii seurakseen happoa, mausteita sekä reilun lorauksen öljyä. Kokosimme vinkit munakoison käsittelyyn sekä parhaat reseptit herkutteluun.

Lue myös: Grillattu munakoiso – katso 3 tapaa, joilla valmistat mehevän munakoisoherkun!

Hurmaava kaunotar

Pensaassa kasvava munakoiso on koisokasveihin kuuluva perunan ja tomaatin lähisukulainen. Eurooppaan vihannes on saapunut Intiasta ja matkallaan valloittanut niin Lähi-idän kuin Välimerenkin alueen ruokakulttuurit. Munakoiso-nimi tulee englannin sanasta eggplant eli munakasvi. Se tunnetaan myös nimellä aubergiini tai munahedelmä.

Munakoisoa on kaupoissa tarjolla sekä kotimaisena että ulkomaisena. Suomalaisen munakoison satokausi ajoittuu kesäkuusta syyskuulle. Talviaikaan sekä keväällä munakoisoja tuodaan Suomeen Hollannista sekä Espanjasta ja Israelista.

Munakoiso voi olla nuijan tai päärynän muotoinen, soikea, pyöreä, pitkulainen tai minikokoinen. Myös kuoren väri voi vaihdella. Joko olet törmännyt kaupassa violetti-valkoraidalliseen graffiti-lajikkeeseen? Suomessa tutuin munakoiso on mustanpuhuva violettiin vivahtava lajike.

Munakoison kuori on kiiltävä, sitkeä ja nahkamainen. Herkullisimmat munakoisot ovat pinnaltaan tummia ja kiiltäviä. Kuoren himmeytyminen tai muuttuminen sitkeäksi on merkki ylikypsyydestä. Hedelmäliha on vaalea, pehmeä ja siinä on paljon siemeniä, joita ei tarvitse poistaa.

Aubergiini ei kestä kylmää, joten se kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslaatikossa 10-12 asteen lämpötilassa tai huoneenlämmössä

Lue myös Anna.fi: Täytetty munakoiso

munakoiso viipaleina

Älä turhaan itketä, mutta ole tarkka kypsennyksessä

Aiemmin munakoisoviipaleita neuvottiin itkettämään kirkeryyden poistamiseksi. Nykyajan munakoisolajikkeet on kuitenkin jalostettu niin, ettei itkettäminen ole enää välttämätöntä maun kannalta. 

Suolakylpy tekee kuitenkin hyvää, mikäli toivot munakoisoviipaleisiin rapeaa paistopintaa. Itketä munakoisoviipaleet ripottelemalla pinnalle suolaa, anna hikoilla puolisen tuntia ja huuhtaise sitten suola sekä pinnalle tihkunut neste huolellisesti pois.

Munakoiso kuuluu ehdottomasti niihin kasviksiin, joihin ei kannata kypsennettäessä jättää purutuntumaa. Raakana munakoiso maistuu hieman karvaalta sisältämänsä solaniinin vuoksi. Vasta läpeensä pehmeäksi kypsennettynä munakoison lempeä maku pääsee oikeuksiin. 

Monipuolinen munakoiso sopii tahnoista kääryleisiin ja vuokaruoista vartaisiin

Munakoiso on monipuolinen ja moneen ruokaan sopiva kasvis, ja se käykin erinomaisesti niin grilliin, pannulla paistettavaksi kuin uunissa kypsennettäväksikin.

Helpoiten munakoison voi kypsentää uunissa kokonaisena tai halkaistuna. Pistele pintaan haarukalla reikiä ja paahda munakoiso läpeensä pehmeäksi. Kypsän munakoisonpuolikkaan voi täyttää tai hedelmälihan kaapia kulhoon ja pyöräyttää tahnaksi.

Aubergiini imee paistettaessa runsaasti rasvaa. Öljyn kanssa ei kuitenkaan kannata nuukailla. Runsas rasva tekee munakoisosta suussa sulavan herkun. Paistetut tai grillatut munakoisoviipaleet maistuvat esimerkiksi kala- tai liharuokien lisukkeena ja sopivat myös salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen tai pitaleivän väliin.

Munakoiso rakastaa valkosipulia, tomaattia, sitruunaa ja yrttejä sekä reilua lorausta oliiviöljyä. Monissa resepteissä vihannes yhdistetäänkin juuri näihin raaka-aineisiin. Yrteistä erityisesti minttu, basilika ja oregano sopivat munakoison kaveriksi.

Mezet, tahnat ja muut pikkusyötävät munakoisosta

Lähi-idän maissa aubergiini on tuttu meze-lautaselta, jossa se usein näyttäytyy paistettuna, marinoituna tai erilaisiksi tahnoiksi pyöräytettynä. Tahnoista tunnetuin lienee baba ganoush. Öljyssä paistetut munakoisoviipaleet sopivat paitsi alkupalaksi myös lisukkeeksi.

Munakoiso-vuohenjuustorullat syntyvät paistetuista munakoisoviipaleista, jotka saavat täytteekseen vuohenjuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. 

Munakoisobruschetta on mainio ruokahalun kiihottaja. Tomaatti ja munakoiso täydentävät toisiaan ja sulautuvat samassa padassa haudutettuina herkuksi, joka maustetaan pippurilla, sipuleilla, ripauksella sokeria ja suolaa, ja lusikoidaan rapeiden alkupalaleipien täytteeksi.

Jouluksi munakoisosta valmistuu herkullista vegaanista sinappi”silliä” ja sadonkorjuun aikaan herkullista kasvispiirakkaa.

Munakoiso maistuu salaateissa ja pastassa

Munakoison lihaisa rakenne sopii erinomaisesti kasvissyöjän pasta-aterialle. Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta on monen mielestä vegepastojen ykkönen. Tulinen peperoncino eli kuivattu chili tuo kastikkeeseen potkua. 

Intialainen munakoisosalaatti tehdään öljyssä paistetuista munakoisoviipaleista. Seesaminsiemenet antavat makua, linssit ruokaisuutta. Salaatti sopii lisukkeeksi tai ruoaksi sellaisenaan.

Vegaanisen munakoisosalaatin juju on munakoisosta valmistettu ”pekoni”. Uunissa paahtaminen ja savupaprika tuovat munakoisopekoniin huikean maun ja rapsakkuuden. 

Munakoiso toimii aterian päätähtenä

Pata- ja vuokaruoissa munakoiso on varsinainen ässä ja erityisen suosittua Välimeren maiden ruokapöydissä. Kuuluisimpia herkkuja on suomalaisille Kreikan-matkoilta tuttu laatikkoruoka moussaka, joka kootaan hieman lasagnen tapaan tomaattisesta jauhelihakastikkeesta, valkokastikkeesta sekä munakoisoviipaleista. 

Perinteiseen moussakaan lisätään lampaan jauhelihaa, mutta juustoinen kasvismoussaka sopii myös kasvisten ystävälle. Kreikkalaisittain täytetyt munakoisot valmistuvat moussakaa mukaillen, mutta astetta pienemmällä vaivalla noin tunnissa.

Taivaallinen munakoisovuoka muistuttaa moussakaa, mutta on vieläkin parempaa. Kermainen kastike, pinaatilla rikastettu jauheliha ja pestokastike muodostavat verrattoman makuliiton. Kourallinen oliiveja tekee elämyksestä täydellisen.

Turkissa munakoisoa löytyy lukuisista erilaisista ruoista ja yksi niistä on imaami pyörtyi eli imam bayildi. Hauskan nimen takaa löytyy tarina imaamista, joka oli ihastunut tähän munakoisoherkkuun niin kovasti, että pyörtyi sitä maistettuaan. Vaikka tarinasta on myös muunlaisia versioita, on itse ruoka aina sama eli kasviksilla täytettyä munakoisoa.

Savustettu kokonainen munakoiso ja jogurttikastike maistuu yllättävän lihaisalta ja sopii vegaanin joulupöytään kinkun sijaan.

Viewing all 1154 articles
Browse latest View live