Suomalaiset heittävät vuosittain roskiin jopa 160 miljoonaa kiloa ruokaa. Ruokahävikin aiheuttama hiilijalanjälki on merkittävä, ja samalla hukkaan menneet ruoat aiheuttavat kotitalouksille aivan turhaa rahanmenoa.
Tuhlaavainen elämäntapa ei sovi kirjailija, toimittaja ja somevaikuttaja Eeva Kolulle, joka pyrkii vähentämään ruokahävikkiään jokapäiväisillä valinnoillaan.
Minulle on tärkeää, että asioista pidetään huolta eikä heitetä ruokaa turhaan pois, vaikka olisikin varaa. Tällainen tuhlaavaisuus ei tunnu hyvältä.
– Nykyään puhutaan paljon säästämisestä ja sijoittamisesta. Ajattelen, että oikeat ruokavalinnat ovat yksi parhaimmista tavoista säästää, Eeva Kolu sanoo.
Satsaa astioihin
Tutkimusten mukaan yksin asuva nainen heittää eniten ruokaa pois. Pakkauskoot ovat usein liian suuria yhden hengen talouksille. Myös Kolu asuu yksin, mikä tekee hävikin välttämisestä toisinaan vaikeaa. Toisaalta kaupunkilaisen on helppo ostaa ruokaa vain pieniä määriä kerralla.
– Monesti kehotetaan ostamaan kerralla suurempia määriä ruokia ja suunnittelemaan aterioita vaikka koko viikoksi. Tämä ei toimi minulla. Ruoat menevät hukkaan, koska suunnitelmani muuttuvat usein lennosta ja päädyn esimerkiksi syömään muualla kuin kotona. Siksi ostan aina vain sen verran kuin syön.
En hyödynnä mitään kolme yhden hinnalla -tarjouksia. Ruokaa ei kannata hamstrata, paitsi jos on tosi suunnitelmallinen ihminen, joka varmasti hyödyntää kaiken ostamansa.
Hamstraamisen välttämisen lisäksi Kolun ykkösvinkki ruokahävikin vähentämiseen on säilytysastioihin satsaaminen.
– Hyvä säilytysastia on kannellinen, sopivan kokoinen, se on helppo pestä ja pinota. Kun säilytysastioita on helppo käyttää, ruokiakin tulee helpommin säilöttyä ja lämmitettyä uudelleen. Minulla on lasisia säilytysastioita sekä teräskulhoja, joita voi käyttää myös kokkaamiseen.
LUE MYÖS: Ruokahävikki kuriin tv-kokki Pipsa Hurmerinnan vinkeillä – näin loihdit höyrytetyt syysherkut
Herkkuja nahistuneista vihanneksista
Kolu vähentää ruokahävikkiään kokkailemalla erilaisia sosekeittoja, muhennoksia ja liemiä, jotka sopivat erityisen hyvin kylmään syksyyn. Niihin käyvät jo vähän nahistuneetkin kasvikset.
– Liemiin voi käyttää myös vihannesten naatit ja kannat sekä sipulin kuoret. Minulla on pakastimessa iso kulho, johon heitän ne ruoanlaiton yhteydessä. Kun kulho on täynnä, keitän kasvilientä, jota käytän keittoihin, risottoon tai juon jopa sellaisenaan.
Liemet ja muut herkulliset hävikkireseptit syntyvät näppärästi esimerkiksi liedellä. Electrolux SensePro -induktiotasolla ruokien keittäminen ja paistaminen onnistuu erityisen tarkasti ja tehokkaasti. Keittotason langaton sensori nimittäin mittaa ruoan ytimen lämpötilaa ja toimii yhteydessä keittotason kanssa.
SensePro-induktiotason kosketusnäytöltä voi myös valita, mitä ruokalajia valmistaa, jolloin keittotaso ohjaa ruoanlaittajaa näyttöön ilmestyvissä ohjeissa.
Parhaat päivänsä nähneet vihannekset saavat Kolun keittiössä uuden mahdollisuuden myös uunissa paahdettuina. Tähän reseptiin käyvät häneen mukaansa lähes kaikki vihannekset.
Vihanneksiin saa uuden twistin käyttämällä Electrolux SteamPro -uunista löytyvää Steamify®-toimintoa, joka höyryttää vihannekset ihanan pehmeiksi.
Eevan vinkki helppoihin hävikkivihanneksiin
- Pilko vihannekset ja laita ne kulhoon
- Lisään sekaan öljyä, suolaa, pippuria ja muita mausteita oman mielen mukaan
- Paahda vihanneksia 200-asteisessa uunissa kiertoilmalla 20 minuuttia
Kiire syynä hävikkiin
Eeva Kolu uskoo, että ruokahävikkiä syntyy usein arjen kiireissä. Monet ovat työpäivän jälkeen väsyneitä ja valitsevat siksi helpoimman ruokavaihtoehdon. Mahdollista ruokahävikkiä ei jaksaisi ajatella.
– Se on ymmärrettävää. Mutta jos ei jaksa tehdä ruokaa, joka on hyväksi sekä itselle, ympäristölle että kukkarolle, olisi ehkä syytä miettiä, voisiko kiirettä jotenkin vähentää.
Kolu kehottaa etsimään arjestaan viitseliäisyyttä ruoanlaittoon.
– Ruoka on perustarpeista perusteellisin ja sen rooli elämässä suuri. Arjessa kannattaa tehdä sellaisia valintoja, että ruoanlaittoon riittää aikaa ja jaksamista.
Keittiön varustus kuntoon
Ruokahävikkiä on helpompi kitkeä, kun keittiön varustus on kunnossa. Monipuoliset keittiölaitteet helpottavat arkea muutenkin.
Electroluxin SensePro-induktiotason Food Sensor-, intuitiivinen kosketusnäyttö- ja Bridge-toiminnot mahdollistavat huolettoman ruoanlaiton. Voit siis keskittyä olennaiseen, eli ruoasta nauttimiseen!
Lue lisää Electrolux SensePro -induktiotasoista!
Electroluxin SteamPro-uunin Steamify®-, Sous Vide- ja Food Sensor -toiminnoilla epävarmempikin kokki onnistuu loihtimaan herkullisia aterioita kotona.
Lue lisää Electrolux SteamPro -uuneista!