Pavlova on Australian kansallisleivonnainen ja kehitetty maassa venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan vierailun innoittamana 1920-luvulla. Leivonnaisessa on rapean sitkas marenkipohja, jonka päälle kootaan komea keko kermavaahtoa sekä kauden marjoja, hedelmiä tai muita herkkuja. Yhtä aikaa makea ja raikas, rapea ja pumpulin pehmeä pavlova katoaa kahvi- tai jälkiruokapöydästä nopeasti viimeistä marenkimurua ja kermapisaraa myöten.
Lue myös: Näin syntyy italialainen marenki – katso ammattilaisen vinkit!

Täytteiden ja koristeiden avulla pavlova taipuu niin syksyn, talven kuin kesänkin juhliin. Kuva: Jorma Marstio
Rapeat reunat, sitkas sisus – täydellistä!
Täydellinen pavlova on päältä rapea ja sisältä vähän sitkeä. Koostumus saadaan aikaiseksi lisäämällä marenkivaahtoon hieman maissijauhoja ja viinietikkaa. Jos kaipaat pavlovaan pientä jujua, esimerkiksi vadelman tai viikunan makuinen etikka tuo marenkipohjaan herkullisen säväyksen. Mausteeksi sopii myös sitruunankuoriraaste, ripaus vaniljaa, pähkinäjauheet tai esimerkiksi sulatettu suklaa.
Marenkipohjan voi tehdä valmiiksi hyvissä ajoin, jopa viikkoa ennen tarjoilua. Säilytä marenki kuivassa, jottei ilmankosteus pääse pehmentämään sitä. Täytteet kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua.
Pavlova täytetään perinteisesti kermavaahdolla ja koristellaan hedelmillä tai marjoilla. Koska marenki itsessään on kovin makea, kannattaa sen vastapainoksi täytteeseen valita jotain hapanta: lemon curd -sitruunatahnaa, karpaloita tai vaikkapa passionhedelmää.
5 vinkkiä pavlovan valmistukseen
- Kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä, jotta valkuainen sitoo hyvin ilmaa ja marengista tulee kuohkeaa.
- Valkuaisen sekaan ei saa mennä tippaakaan keltuaista, muutoin vaahdosta ei tule kestävää. Huolehdi myös, että kaikki työvälineet ovat puhtaita. Valkuaiset kannattaa vatkata teräskulhossa, sillä pesunkin jälkeen muovikulhoon saattaa jäädä vähän rasvaa.
- Esimerkiksi kuumaan veteen kastettu, kuiva metallinen paletti on paras työkalu marengin levittämiseen pellille, sillä tahmea marenkivaahto ei tartu kuumaan lastaan läheskään yhtä tehokkaasti kuin kylmään lusikkaan. Muovaa kakku reunoilta korkeammaksi siten, että keskelle jää tilaa täytteelle.
- Esilämmitä uuni, sillä valkuaisvaahto ei kestä seisottamista.
- Marenki on kypsä, kun sen pohja tuntuu kevyeltä ja irtoaa helposti leivinpaperista. Marenki ei saa tummua, vaan sen tulee olla väriltään valkoinen.
Marjatäyte on klassikko
Kesäisen pavlovan päälle kootaan sesongin makeimpia marjoja: mansikoita, vadelmia, mustikoita tai herukoita. Pavlovan mausteeksi sopii marjojen lisäksi lemon curd sitruunatahna tai esimerkiksi amarettolikööri.
Kinuskia, pähkinää tai ruusuvettä
Kesän marjasesongin ulkopuolella pavlovan voi täyttää pähkinöillä, kuivahedelmillä tai sesongin hedelmillä. Jääkarpaloinen pavlova sopii täydellisesti talven juhliin ja kuuluu Australiassa joulupöytään. Kinuskikastikkeella maustettu kermavaahto ja kinuskikastikeraidat viimeistelevät makuelämyksen.
Hasselpähkinällä ja punssilla maustettu ja kuivahedelmillä koristeltu pähkinäpavlova on tehty aikuiseen makuun. Ruusuvedellä viimeistelty Arabian nights -pavlova puolestaan vie suoraan tuhannen ja yhden yön tarinoihin.
Pienet leivokset, kääretortut ja komeat kerrokset
Yhden suuren kakun sijaan voi tehdä myös monta pientä pavlovaa. Kinuskilla ja sormisuolalla maustetut pikkumarengit tarjoillaan päärynöiden, granaattiomenansiemenien ja ananaskirsikoiden kera.
Myös kääretortun muotoon leivottu tai komeaksi kerroskakuksi koottu pavlova tuovat hauskaa vaihtelua perinteiseen. Näyttävä kaksikerroksinen suklaapavlova sopii täydellisesti jouluillallisen jälkiruoaksi. Se ei ole liian makea, kun käytät täytteeseen puolukoita tuomaan raikkautta.